Над 5 млрд. души ще притежават мобилен телефон до края на годината

Над 5 млрд. души ще притежават мобилен телефон до края на годината

© Георги КожухаровНад 5 милиарда се очаква да бъдат хората, притежаващи мобилен телефон в края на годината, сочи проучване на Световната организация на мобилните оператори, съобщава БТА. Асоциацията представи проучването си на първия ден от Световния конгрес на мобилните устройства, организиран от самата нея в Барселона.


Според проучването този символичен праг се очаква да бъде надхвърлен преди средата на 2017 година. До 2020 година общо 5.7 милиарда души ще притежават мобилен телефон, което представлява три четвърти от населението на света. Половината от това увеличение ще се дължи главно на бързото придобиване на такива устройства от азиатските народи, начело с Индия.


Друг признак за развитието на потреблението е, че 55% от мобилните устройства в света ще осигуряват връзка с мобилен интернет, като този процент се очаква да достигне 75 на сто през 2020 г. Особено бързо се очаква да се разрасне 4G мрежата.


Инвестициите в сектора имат отражение върху световната икономика. От асоциацията определят на 3.3 трилиона долара дела на телекомуникационните компании в световния БВП или 4.4%. Очаква се този дял да нарасне до 4.9 на сто през 2020 г. или до 4.2 трилиона долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK