Американска компания постави България сред страните с най-бърз интернет в света

Американска компания постави България сред страните с най-бърз интернет в света

© Юлия ЛазароваАмериканската компания "Акамай Технолоджис" (Akamai Technologies), занимаваща се с изследване на трафика в интернет, публикува редовната си класация коя страна в света е с най-бързата скорост на интернет. От общо 108 държави България е наредена на 20-а позиция.


Средната скорост на интернета в България е 15.6 Mbps (15.6 мегабита данни в секунда). По този начин страната ни се нарежда пред държави като Канада, Германия, Австрия, Австралия и др.


На първо място в класацията е Южна Корея, която запазва позицията си от последното проучване. Там скоростта на интернета е 26.1 Mbps. След азиатската държава се нареждат Норвегия и Швеция. Челната десетка се допълва от Хонконг. Швейцария, Дания, Финландия, Сингапур, Япония и Холандия.
От "Акамай" уточняват, че колкото по-малка и по-гъсто населена е една държава, толкова по-лесно в нея може да има много бърз интернет. Като пример се посочва Сингапур, където един суич може да доставя интернет на хиляди хора, при това на много прилична скорост.


Американската компания очаква до 2020 г. изцяло да навлязат 5G мрежите, които ще подобрят качеството на услугата по целия свят. Тогава 1 гигабайт информация ще се тегли за около една секунда, а един филм на HD качество – до 2 минути.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK