Сондата "Касини" започва своя Голям финал на 26 април

След малко повече от 5 месеца с грандиозен финал трябва да приключи продължилата 20 години мисия "Касини" (Cassini) на американската агенция NASA, Европейската космическа агенция ESA и Италианската космическа агенция.


Между 26 април и 15 септември този изключителен апарат ще направи серия от маневри и изследвания, които учените определят като равносилни на самостоятелна мисия.


"Касини" остава без гориво за маневриране и поради това изследователите решиха да го разбият в Сатурн, в чиято орбита той се намираше през последните близо 13 години. Така се избягва вероятността апаратът да падне на някой от спътниците на огромната планета. Данните от някои от тях сочат възможност за извънземен живот и учените искат да избегнат всякаква вероятност той да бъде "замърсен" с нещо от нашата планета.
Финалните маневри включват с 22 преминавания в пространството между Сатурн и неговите пръстени.


На 15 септември "Касини" ще се спусне към планетата и ще изгори в атмосферата ѝ.


До последно апаратът ще се опитва да държи антените си за комуникации насочени към Земята, за да предава данни.


Сондата "Касини" започва своя Голям финал на 26 април

© saturn.jpl.nasa.gov


Целта на учените е да съберат информация, която няма как да се получи по друг начин освен чрез "самоубийствена мисия". Апаратът ще направи подробни карти на гравитационното и магнитното поле на Сатурн, което би трябвало да разкрие не само каква е вътрешната структура на планетата, но и с каква скорост се върти.


Снимките на пръстените от този ъгъл ще помогнат да се изясни колко материал има в тях и откъде са се появили.


Уредите за улавяне и анализиране на частици ще опитат да ни покажат състава на ледените пръстени на Сатурн, които гравитацията на планетата привлича към атмосферата ѝ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK