Kак няколко сгрешени жички могат да помогнат на далтонистите

Димитър Рангелов - един от създателите на Vision

© Фейсбук

Димитър Рангелов - един от създателите на VisionКак съсед, който има цветна слепота, може да стане вдъхновение за иновативно компютърно приложение. Отговора дава Димитър Рангелов. Той живее до къщата на електричар, който цял живот се занимава с високо напрежение, но страда от далтонизъм. Дори няколко пъти е ходил в болницата заради сгрешени жички.


Затова 18-годишното момче решава да потърси различни опити за облекчаване на далтонизма и установява, че няма софтуер, който да помага на тези хора. Така се родила и идеята за Vision ("Вижън") - софтуер за страдащите от цветна слепота.


Димитър е 12 клас. Той не е специалист в софтуера, "повече е по хардуера". Затова решава да се свърже с човек с опит в тази сфера - създателя на Iris ("Айрис"), за когото "Дневник" писа - Даниел Георгиев. Даниел обаче, вместо да му открадне идеята, както се е случвало с Димитър неведнъж преди, или да я неглижира, му предлага да работят заедно по нея. Да съчетаят познанията си и да увеличат шансовете да доведат идеята до успешната й реализация.
Така се стига до приложението, което е


безплатно и е иновативно,


защото няма подобен проект. Има около 1000 потребители, защото е прохождащо - "пуснато" е преди месец.


Има три основни вида цветна слепота в зависимост кой цвят не може да вижда човек - червения, синия или зеления. Приложението първо показва букви на екрана и така се разбира кой вид далтонизъм има потребителят им. По подразбиране най-честият случай на далтонизъм е деутеранопията (когато не се виждат зелените цветове). След като се захванали с приложението, двамата младежи разбрали, че според статистики в света


хората с далтонизъм са около 300 млн.


"За тези хора няма никакво решение", обяснява Даниел Георгиев. Казва и че успехът за тях ще е, ако приложението стигне до всички тези хора.


Даниел и Димитър са на пейка в софийски парк. Предпочитат откритите пространства и отказват да отидем в заведение, където да разкажат за идеята си. Даниел е с мотора си и няма търпение да го подкара пак. Само че разказва с такова вълнение за приложението, че за момент забравя за мотора.


Димитър пък сваля слушалките си, за да заговори за идеята. Веднага след като тръгнем, ще ги сложи отново, защото слуша музика "около 15 часа на ден". Понякога единственото му време без нея е, докато спи. Предпочита интересното съчетание от рок, блус, фънк, джас, ирландски рок и руски рап.


Сред другите неща, които обича да прави в свободното си време, е да автоматизира процеси в ежедневието, "но отскоро не го практикувам често, защото съм 12 клас и е пълен ад", разказва Рангелов. Другото му хоби е психологията.


Двамата разказват, че има случаи с по-леки форми на далтонизъм, при които хората дори не осъзнават, че страдат от него. А какво решение предлагат те -


максимално раздалечават цветовете,


за да се виждат повече нюанси. "Ако не виждат червено, ние го слагаме като нюанс на друг цвят. Цветовете имат много нюанси като дъгата, ние така разделяме дъгата, че всички цветове да са видими за тях под различен нюанс. Сложна е математиката", обяснява Даниел.


Казват и че няма как далтонистите да виждат нормално, но приложението им помага да виждат много повече цветове.


"Въпреки че приложението е ново, имаме обратна връзка от хората, които го ползват, и те го одобряват, казват, че им е полезно", казват Даниел и Димитър. Екипът им чака да мине "откаченият период около изборите", за да започнат разговори с институции и училища, където може да се промотира приложението, за да стигне до хората с този проблем. Страх ги е и големите фирми да не изкопират разработеното от тях.


Димитър разказва и кое го е амбицирало да е


толкова деен и "бълващ" идеи.


След 7 клас кандидатствал в ТУЕС (Технологично училище електронни системи), но не са го приели за няколко стотни от оценката. Затова влязъл в училището по електроника "Джон Атанасов" и се запалил по роботиката. До такава степен, че той и екипът му са единствен партньор засега с Асоциацията за безпилотни летателни системи в България. Отскоро са и единствените организатори на състезания по роботика. Миналата година Димитър става шести в света по роботика. Решил да се откаже от състезанието обаче и да направи по-добро. Създал е и организация - "Спейсър", която прави състезанията в страната. Те са и единствените, които правят дрон шоута.


Разказва, че "основното занимание на асоциацията пък е да прави правилници къде можеш да караш, защото на публични места нямаш право да караш дрон или след някой метър нагоре заради самолетите. Над булевард също не можеш". Самият той преподава от 9 клас тънкостите на роботиката по различни лагери.


С тъга споделя, че обществото на


състезателната роботика замира.


Основната причина е, че хората не знаят за тях и състезанията им. А на децата им харесва много и може да ги научи на различни неща, които ще им трябват после в ежедневието, коментира Димитър Рангелов. Прекъсва го Даниел, който казва, че никой не говори за това, защото "всеки се интересува кой е умрял днес. За това, което може да стигне до децата и да е полезно, никой не е чувал".


"В календара за световни състезания сме записани с европейско състезание по роботика на 2 и 3 октомври в Пловдив", похвалва се Димитър и допълва, че се надява да информацията да стигне до повече хора, които да дадат живот на състезанията и на дрон шоутата.


Той разказва и за някои от неуспешните си идеи. Тъй като слуша много музика, доктор му казал, че след 40 години ще загуби слуха си. Затова решил и направил слушалки, с които


музиката се чува не през тъпанчето, а през мозъчната кора.


"След месец се оказа, че американците излизат с мегаголямата иновация в музиката - слушалки, абсолютно същите като моите", спомня си Димитър. Иначе той е вече приет е в университет в Холандия и не се притеснява толкова за обучението си. Споделя, че не иска да се отказва от роботиката, а да я съчетае със софтуера. Дава и пример за среща на двете направления - домашната автоматизация, където много популярна в момента е възможността през телефона да се пусне телевизорът, лампата или пералнята.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Абе и аз съм далтонист, било то и от най-често срещаните, ама като чете статията, човек би помислил, че съм ходеща болест и а му кихна в лицето, а го заразя.
  Но пък успех на момковците, дано им провърви. Ако на Димитър не му излезе късмета с технологиите, винаги може да се пробва за каскадьор на Мат Дилън.

  Тъпак и дегенерат. Аполитичен безродник. Депресиран... от собствената си тъпота.
 2. 2 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Гневно

  Респект на момчетата за положеният труд, но този, който е дал разрешително за работа на съседа 'жичкаджия' е за затвора. Неслучайно в Техникумите едно време се изискваше прегледа за далтонизъм. Не може да ти дадат категория за шофьор, за електротехник, за монтьор, ако си далтонист, защото застрашаваш на само своя, но и чуждият живот.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 764 Весело

  Да живее журналистиката! Цитирам:
  " ... според статистики 10 на всеки 100 човека имат вид далтонизъм ... Общо в света били около три милиона"

  Следователно, според "Дневник" населението на света е 30 000 000. Яко!

 4. 4 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "I.B. Annoyed":

  Да, винаги се учудвам на хората, като има кажа, че съм далтонист и ме питат черно-бяло ли виждам?!!!Много хора нямат елементарни познания и обща култура, та и този, който е писал статията, така го е направил, че все едно едва-едва живеем, ние - длатонистите.
  Навярно има тежки случаи на далтонизъм, но най-честите са да не се вижда нюанси на даден цвят и то наистина много близки нюанси, а не драстична разлика!

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "Предпочита интересното съчетание от рок, блус, фънк, джас, ирландски рок и руски рап."

  Слуша джас... значи е джаста-праста...

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Респект на момчетата за положеният труд, но този, който е дал разрешително за работа на съседа 'жичкаджия' е за затвора. Неслучайно в Техникумите едно време се изискваше прегледа за далтонизъм. Не може да ти дадат категория за шофьор, за електротехник, за монтьор, ако си далтонист, защото застрашаваш на само своя, но и чуждият живот.
  —цитат от коментар 2 на Подлизурко


  Това е абсолютнп измислена история. Няма начин човек да е електричар и то "който цял живот се занимава с високо напрежение", ако е далтонист.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 834 Весело

  Цитат: "10 на всеки 100 човека имат вид далтонизъм... Общо в света били около 300 милиона."

  Оправихте предната грешка и пак допускате нова. Световното население е 7 милиарда. Ако 10% имат далтонизъм, значи или трябва в света да са към 700 милиона, или не са 10 на 100 човека, а 10 на 100 мъже. Защото учените твърдят, че жените също са хора.

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Успех на младежите!Изпълват ме с гордост!

 9. 9 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Електричар, който освен, че е далтонист, бърка и затвора с болницата; световното население нараства значително - интересна статия, наистина, но има едно нещо, което изобщо не разбрах и по принцип не мога да проумея.

  Затова решил и направил слушалки,
  с които музиката се чува не през тъпанчето, а през мозъчната кора.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Как е превърнал мозъчната си кора в слухов орган този гениален младеж. На мен ми изглежда като някаква грешка на езика, но вероятно не съм прав. И все пак как?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Доста отдавна съобразителни хора са наложили правилото за жълто-зелените жички, специално за далтонистите. Кафявото (рядко червено) е фазата, синьото е нула, а заземяването е жълто-зелено. Последното е със сигурност видимо, с цел заземителният проводник да е разпознаваем и поставен където трябва, местата на фазата и нулата нямат значение при променливия ток.
  У нас със сигурност има доста още младежи като този, важното за тях е да проумеят колко много талант и възможности имат и да действат, светът и успехите са пред тях!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Доста отдавна съобразителни хора са наложили правилото за жълто-зелените жички, специално за далтонистите. Кафявото (рядко червено) е фазата, синьото е нула, а заземяването е жълто-зелено. Последното е със сигурност видимо, с цел заземителният проводник да е разпознаваем и поставен където трябва, местата на фазата и нулата нямат значение при променливия ток.
  У нас със сигурност има доста още младежи като този, важното за тях е да проумеят колко много талант и възможности имат и да действат, светът и успехите са пред тях!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Успех на младежите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Весело

  До коментар [#3] от "john_3volta":

  Ааахахааахаха.........................! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Доста отдавна съобразителни хора са наложили правилото за жълто-зелените жички, специално за далтонистите. Кафявото (рядко червено) е фазата, синьото е нула, а заземяването е жълто-зелено. Последното е със сигурност видимо, с цел заземителният проводник да е разпознаваем и поставен където трябва, местата на фазата и нулата нямат значение при променливия ток. У нас със сигурност има доста още младежи като този, важното за тях е да проумеят колко много талант и възможности имат и да действат, светът и успехите са пред тях!
  —цитат от коментар 10 на Йоаникий


  Съвсем леко бъркате.
  Фазовия проводник / в променливо токови инсталации/ е почти винаги черен, или по-рядко - кафяв.
  Малко по различно е оцветяването при шините в ел. таблата или разпределителните устройства. Там наистина една от фазите се оцветява в червено. При това -в червен
  цвят е задължително шината, която е най-отпред, т. е. , която има най-голяма възможност да бъде докосната най-напред

 15. 15 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Браво на авторката за позитивната статия и на Димитър и Даниел за идеите и реализацията.

 16. 16 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 581 Весело

  Ами, браво на момчето, че се занимава с нещо различно от висене в социални мрежи. Този ентусиазъм ще му помага в живота.

  Тая работа, дето сто пъти е повторена, че далтонистите страдаме е пълна глупост. Изобщо не страдам, живея си живота и то като инженер :)
  "Болестта" не е и пряко заразна. Синът на дъщеря ми би наследил моя недостатък, но и далтонистите искаме да се размножаваме :)
  Известно време настройвах цветни машини и клиентите ме хвалеха.
  Мрежи съм правил и понякога се налага да питам кой е кафяв и кой зелен, но иначе няма проблем. Виждал съм един мрежов кабел само, който имаше такива нюянси на кафяво и зелено, че не само да не знам кой кой е, но и да ми изглеждат еднакви.

  Да не се оплаквам, но когато са избирани цветовете за разни предмети и съоръжения, никой не е помислил, че може да се направят нещата и по друг начин:
  - в светофара да се ползва синьо, вместо червено (щото хората с проблеми с червеното не просто го виждат различно, но по-малко ярко и може изобщо да не видят светофара)
  - в мрежовия кабел е могло вместо кафяво, да ползват черно или бяло
  - в електрическия кабел да ползват черно, бяло, светло зелено и ярко синьо или шарен проводник
  - индикаторните ЛЕДове да са син и червен, а не червен и жълт или поне да се ползват два отделни и надписани (виждал съм принтер с индикаторна лампа, която може да свети в жълто, оранжево и червено и по нея трябва да се ориентиташ за състоянието на принтера - бих искал да се запозная с идиота, който го е проектирал - говорим за масов домашен принтер, който има 8% шанс да се купи от далтонист, а не за уред в совалка!)

  Относно продукта им - инсталирах безплатната версия, но не разбирам как смяната на цветовата схема на екрана ми, ще ми помогне да различавам с по-малко напъване зеленото и кафявото в мрежовия кабел или червеното и кафявото в силовите кабели... Деинсталирах го.

  Относно сайта им:
  - само на английски е, което за мен не е проблем, но за други може да е
  - навсякъде говорят само за colour blindness; не обичам политкоректността, но colour deficiency отразява проблема по-точно, тъй като само един на 1 млн. човека вижда наистина черно-бяло, повечето не виждаме определени нюанси

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Известно време настройвах цветни машини и клиентите ме хвалеха.
  —цитат от коментар 16 на kilgore

  Не знам какво означава "цветни машини", но вероятно сте ползвал калибратор или някакви референтни стойности, а не сте ги настройвал на око.

 18. 18 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Колега, вие най-вероятно работите по британския стандарт, където фазите са червена-жълта-синя, неутралата - черна.
  В България оцветяването на фазите е жълто-зелено-червено, неутралата - синя. Тъй като фаза С е последна няма как нейната шина да е най-отпред. Освен това възможността да се докосне фаза трябва да е изключена, затова се слагат предпазни щитове.

 19. 19 Профил на Ivan Minev
  Ivan Minev
  Рейтинг: 409 Гневно

  Софтуер има и то отдавна и то не е един и е без пари за разлика от недоносчето на тоя палячо!
  http://www.color-blindness.com/2008/12/23/15-tools-color-blindness/

 20. 20 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#16] от "kilgore":

  Чудесен пост, напълно съм съгласен и подкрепям!

  На мен лично най-неприятно впечатление правят разсъждения в стил колегата от пост№2

  Не може да ти дадат категория за шофьор, за електротехник, за монтьор, ако си далтонист, защото застрашаваш на само своя, но и чуждият живот.
  —цитат от коментар 2 на Подлизурко


  "Не може", казва, и по този начин ограничава възможностите (не само за избор на професия, но и за нормален живот заради невъзможността да управляваш автомобил) на огромен брой инае съвсем нормални индивиди. А всъщност трябва да се направят съвсем малко изменения, които по никакъв начин няма да навредят на "нормалните" хора.

  А за светофарите освен различни цветове, може да се ползват и форми:

  https://en.wikipedia.org/wiki/File :Colourblind_traffic_signal.JPG

 21. 21 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе евалата! Има хляб в момчетата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK