Първият български комуникационен сателит е готов за изстрелване в орбита

Първият български комуникационен сателит е готов за изстрелване в орбита

© 1000Balkan.comПървият български комуникационен сателит на геостационална орбита BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтаж и тестване от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента съоръжението се подготвя за транспортиране до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, Флорида, съобщава компанията "България сат".


Сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 хил. км над Земята и ще осигурава директен достъп до повече и в по-високо качество телевизионни канали и комуикационни услуги не само за България, но и на Балканите и по-голямата част от Европа.


Инженерите на SSL и "България сат" са провели успешно финалните проверки по BulgariaSat-1, включително и тест на разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация. За целите на транспортирането до стартовата площадка тялото ще бъде опакован в специален контейнер, изолиращ въздуха и влажността вътре.


Сателитът ще бъде изстрелян заедно с ракетата-носител на SpaceX - Falcon 9. От орбитата над Кейп Канаверал той сам ще се придвижи до позицията си над България в геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, спътникът ще е в пълна оперативна готовност да излъчва, уточняват от компанията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK