Срокът за запазване на интернет имена на кирилица се удължава до края на май

Срокът за запазване на интернет имена на кирилица се удължава до края на май

© Stoyan Nenov, ReutersСрокът за запазване на интернет имена на кирилица се удължава до края на май. Това се налага заради голямата активност на държавни, общински, неправителствени и корпоративни организации в процеса на заявяване на домейни на кирилица "бг", съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Първоначалният период, който беше предвиден за предложения за домейни с резервирани имена, беше 8 май. Интересът обаче е голям, като към момента над 200 администрации от изпълнителната, общинската и съдебната власт са заявили желание да се включат в новото българско интернет пространство. 5844 домейни са заявени от неправителствени, обществени и бизнес организации.


От министерството уточняват, че местните власти резервират не само името на селището, но и типични за района наименования на музеи, обичаи или местности. Като примери са посочени "Празник на боговете на виното" и "Малешево пее и танцува".
Администрацията на президента пък е подала заявка за над 40 домейна, сред които и интернет име, посветено на инициативата "Българската Коледа". От министерствата, с най-много предложения е МВР – над 35, включително и за спешния телефон, чиито сайт ще бъде 112.бг.


Интернет имена на кирилица са заявили шест държавни комисии, 15 изпълнителни агенции, 6 държавни агенции, 5 агенции към Министерския съвет и десетки съдилища. Десет висши училища са пожелали да се включат в интернет пространството на кирилица. Най-много предложения е направило ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – над 20 варианта.


След приключване на първоначалния период за заявяване на интернет имена на кирилица от държавните и публични организации, процесът ще бъде отворен за всички, които искат да имат интернет адрес на кирилица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK