Българите са първи в Централна и Източна Европа по правене на селфита, сочи проучване

Депутати си правят селфи по време на пленарно заседание

© Георги Кожухаров

Депутати си правят селфи по време на пленарно заседаниеБългарските потребители заемат първо място сред 12 европейски страни от Централна и Източна Европа, както и Скандинавския регион, по използването на определени функции на своите смартфони като селфи снимки, споделяне на заснетото съдържание в социалните мрежи и слушане онлайн на музика. Това сочат данните на Huawei Summer Barometer 2017 - международно изследване, проведено през май месец сред 6023 души на възраст между 18 и 45 години, които имат или са използвали смартфон през последните 24 месеца.


Целта на проучването е била да разбере какви са основните функции, които потребителите ползват на своите телефони и за какво ще използват устройствата си през предстоящите летни месеци и планирани почивки.


84% от участващите в изследването българи са споделили, че това лято ще правят селфи снимки и ще споделят снимки и видеа в социалните мрежи, с което заемаме първото място в класацията, изпреварвайки Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Полша и четирите скандинавски страни.
Също така е най-висок делът и на европейските потребители от България (72%), които ще слушат музика онлайн по време на лятната почивка, изпреварвайки с 5 до 7 процента Сърбия и Румъния. 88% от българите ще използват устройствата си и за навигация през лятото, заемайки второ място в Европа след Сърбия.


За българите е много важно да имат достатъчно налично свободно пространство в телефоните си и дълъг живот на батерията, като на това мнение са 88% от тях при средно 83% за Европа. Животът на батерията е от много важно значение за смартфоните за 33% от българите при средно 19% за жителите на Стария континент.


В демографски план мъжете преобладават над жените в използването на повечето технически функции на смартфон устройствата. Интересно е да се отбележи, че въпреки превеса на мъжете в намеренията за използване на селфи стикове през лятото, то жените са тези, които не се притесняват да ги използват наистина, за разлика от мъжете.


63% от българките свалят музика на своите мобилни устройства предварително преди своята почивка при 48% за мъжете. Любопитна подробност е, че 90% от жените използват навигация на своите смартфони, докато мъжете са по-оправни в резервациите през телефона.


Сравнително нисък е делът на използваните външни батерии или допълнителни зарядни устройства от българските мъже и жени - под 40%. 91% от хората на възраст между 35 и 45 години споделят, че дългият живот на батерията е от изключителна важност, 80% от тези на възраст между 18 и 24 години имат нужда от голям капацитет на паметта, а 77% от същата възрастова група търсят и камери с високо качество.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK