Създаването на "ботнети" да е престъпление, предвижда проект

Създаването на "ботнети" да е престъпление, предвижда проект

© Flickr (CC) / LejonkungenСъздаването на т.н. "ботнети", т.е. установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри чрез заразяването им със зловреден софтуер след целенасочени кибератаки, да е престъпление предвижда проект за изменение на Наказателния кодекс. Той е публикуван в портала за консултации за обществено обсъждане. Повечето изменения в проекта са насочени към борба с тероризма и различни начини за неговото финансиране, както и осъвременяване на уредбата за компютърни престъпления.


Краят на миналата година законопроектът беше одобрен и внесен за приемане в 43-то Народно събрание, но поради предсрочното прекратяване на дейността му, той не беше разглеждан, което налага повторното му
внасяне в този парламент. Мотивите са изготвянето са обичайните - за синхронизиране на българското законодателство с европейското.


Информационни системи


"Безпроблемното функциониране и сигурността на информационните системи в ЕС са от жизненоважно значение за развитието на вътрешния пазар и на конкурентоспособна и иновационна икономика. В Наказателния кодекс вместо понятието "компютърна система" се въвежда по-широкото понятие "информационна система" и се допълват дефинициите в съответствие с определенията в европейското право", посочват вносителите на проекта.
В съответствие с европейските актове се синхронизират съставите на престъпленията и размера на наказанията за незаконния достъп до и незаконна намеса в информационни системи и компютърни данни, както и незаконното прихващане на такива данни.


Към действията, с които може да се извърши компютърно престъпление се добавят "пренасяне", "повреждане", "влошаване", "скриване" и "спиране на достъпа" до компютърни данни в информационна система.


Пазарна злоупотреба


С предложенията за изменение се засилят мерките срещу пазарната злоупотреба. Въведена е дефиниция на понятията "спот договор за стоки" и "бенчмарк". Първото е записано като договор за доставка на стока, търгувана на спот пазара, която се доставя веднага след окончателното прехвърляне на средствата по разплащателната сметка на участниците в платежния процес. Бенчмарк пък е всеки публикуван курс, индекс или цифра, който е направен публично достояние или се публикува и периодично или редовно се определя чрез прилагането на формула или по три други начина.


Срещу пазарните злоупотреби се предвиждат наказателни санкции, които са израз на по-силно обществено неодобрение от административните наказания. "Един интегриран и ефикасен финансов пазар и наличието на по-голямо доверие от страна на инвеститорите изисква лоялни пазарни отношения. Безпроблемното функциониране на пазарите на ценни книжа и доверието на обществеността в тези пазари са необходими предпоставки за икономически растеж и благоденствие", аргументират се вносителите на проекта.


С промените най-тежките форми на пазарна злоупотреба стават престъпления, поставят се ясни прагове за видовете поведение, които се считат за особено неприемливи.


Финансова система


За по-добра защита на еврото и на другите парични знаци се предлага допълнение в кодекса като се предвиждат две нови изпълнителни деяния - "приемане" и "превозване", с които се извършва престъпление. Разширява се и предметът на престъплението с добавянето на "парични знаци, които все още не са емитирани, но са предназначени за пускане в обращение като законно платежно средство".


Тези изменения са заради изпълнение на препоръката на Експертния комитет за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.


Тероризъм


Препоръките на комитета са, че използваната терминологията в българския Наказателен кодекс за престъплението тероризъм ограничава ненужно обхвата му до "който с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции". Така българския закон не съответства на формулировката в международна конвенция, в която е записано - "всяко действие".


Измененията предвиждат разширяване на обхвата на състава на тероризма като думите "в кръга на неговите функции" се заличават и на практика изпълнителното деяние става "с всяко действие".

България е поставена под мониторинг и по темата за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. се разбира още от мотивите на проекта. В тях пише, че на 55-то заседание на комитета ще се разгледа доклад за напредъка на България и ако бъде преценено, че препоръките са изпълнени, България ще излезе от механизма на мониторинг. В противен случай на заседанието през декември 2017 г. пленумът на комитета ще обмисля поставяне на страната под така наречените "процедури за подобряване на съответствието".


Измененията допълват съществуващата уредба на финансирането на тероризма, като включват финансирането с цел набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм. Други промени пък разширяват обхвата на подбуждането към и заканата за извършване не само на тероризъм, но и на свързаните с тероризма дейности. Същото е направено и с допълненията за документната измама и кражбата, при които се въвежда нов квалифициран състав, когато деянието е извършено с цел тероризъм.


Въвеждат се и два нови текста в кодекса - за убийство, причиняване на телесна повреда или имуществени вреди чрез поставяне на взривно или друго смъртоносно на или във близост до място за обществено ползване.

Морското пиратство става престъпление


В сегашния вид на Наказателния кодекс пиратството е признато само по отношение на въздухоплавателен съд. Затова се добави и кораб, като по този начин всяко насилие, задържане или грабеж, в открито море или в международни води, извършен от екипажа на частен плавателен съд и насочен срещу друг плавателен съд, неговия екипаж или имущество ще се наказва като "морско пиратство".


"Морското пиратство" се въвежда като престъпен начин за пране на пари за финансиране на тероризъм.


Кражба на фирми


С предложенията за изменение се въвежда засилена защита срещу неправомерни действия, добили популярност в обществения живот като "кражба на фирма". Предвиждат нов квалифициран състав на документното престъпление - тогава, когато то се извършва с цел установяване на контрол върху чужда фирма, което ще се наказва със затвор от една до шест години.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Абе "Дневник"!
  Някога да сте учили словоред в изречението?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално
 3. 3 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А телефонните измами?

  Мърфи е оптимист!
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  След 10 ноември 1989 г. Наказателният кодекс е изменян, поправян или допълван 84 пъти, но видим ефект от работата на съдебната система няма. Големите престъпници - управлявали или управляващи държавата, политици, бандити и пр. - са на свобода, необезпокоявани от никого, въпреки съществуващите закони

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Целия ни парламент си е един ботнет.
  Пълно е с ботове дето ги контролират от разстояние.

 6. 6 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":

  НК и НПК са подигравки, точно като ЗНА.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 7. 7 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Трудно е да обясниш на прасе какво е асемблер. Тези неща които за шИшИ и хората му в парментарната кочина изглеждам като дефиницията която са дали са много по-сложни. Проблема не е в писането а в използването.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Все е някаква малка стъпка напред

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  То хубаво ама тия престъпници могат да са навсякъде по света. Иди ги гони!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 516 Весело

  "Мотивите са изготвянето са обичайните - за синхронизиране на българското законодателство с европейското."

  Дейността пред началниците в Брюксел е отчетена. Рапорт даден, рапорт приет!
  Мутрите и тарикатите да не се притесняват хич -- служителите на прокуратурата и милицията няма да се преработят и минута повече, въпреки поредните допълнения и поправки към закона.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Дано и да ги хващат и наказват - че си е играчка да ги чистиш тея бот пиявици - не стига че ти ползват хардуера и софтуера безплатно, но видиш ли - те са приоритетни - дето се вика процесите на ботнета да си бичат на 100%, а на собственика на компа - ако има още ресурс, иначе да чака. Много изнагляха хакерите - като циг... ромите, берат си безнаказано - щом може да крадат, крадат.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Огромна част от системата на Гугъл работи с "ботнети", тогава какво правим.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  А кражба на електронна самоличност, кражбата на собственост?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#18] от "Моа преател Тайпи":

  Десни няма, ГЕРБ, ДСБ или накратко НеоБСП и НеоБКП няма да могат да ти ги разяснят - а то и щом мен не си разбрал, значи трудно ще ти разясни дори и Бог. Но да опитам - влизаш в интернета и гледаш коли, на харда си имаш снимки и инфо за коли - ботнета, инсталиран в компа ти без твое разрешение и знание, вижда това, анализира го и като влезеш в нета - отстрани в банерите ти се появяват реклами на коли. Ей това се вика безплатно проучване, като да счупиш на някой джама с тухла, увита в лист с реклама на джамджия, а някои ботнети ровят и по-дълбоко - в скритите папки и дори в личните настройки - все едно някой да ти влезе у дома, да ти пренастрои телевизора и после да ти пусне по него реклама: "Имате проблеми с ТВ-то - ние знаем как да ги отстраним!"

  На такива проучвания без знанието на потребителите и ползване на собственост на потребителите пак без тяхното знание - най-малкото може да му кажеш пазарна злоупотреба, влизане с взлом в чужда собственост е най-точното описание, а понякога влизането с взлом включва и кражби, изнудване (блекмейл), манипулация. И трябва да се води престъпление и да е подсъдимо.

  Виж то и мултиакаунтите не са морални, ала поне си личат - регистриран вчера, о(ира форума, няма смисъл и правопис - саНо се прави на велик пред модераторите - като изкукал дъртофелник в ТВ студио.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3009 Весело

  До коментар [#27] от "Моа преател Тайпи":

  Значи си напред с материала, а се правиш на ДСБ-ар!? >:(
  Заслужаваш наказание три месеца на Правец 8С и монохромен терминал монитор - с брикред бекграунд и неонориндж букви.

  https://www.youtube.com/watch?v=3p4MZJsexEs&t=53s

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Хахаха. Създаването на ботнет да е престъпление. Ами то си Е такова. Отдавна. Bugat botmet admimistrator arrested, Dridex botnet administrator arrested - най-последните от хилядите такива съобщения. Ботнетът отдавна Е престъпление, чат-пат хващат по някой админ, е и? Нещо да се е променило? Обратно! Стават все повече и по-рафинирани. Това е цяла индустрия, за която работят куп ИТ-професионалисти (за съжаление)! И сега с огромно закъснение тук го обявяват за престъпление и какво очакват? Ботнет-админите да изпокапят като зрели круши в ръцете им? НЕнаучна фантастика!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK