Устата може сама да казва кога да си мием зъбите

Устата може сама да казва кога да си мием зъбите


Искате ли да има някой, който да ви напомня, че е време да си измиете зъбите? Малко като от детството онази реплика, която винаги проехтява от съседната стая или от телефонната слушалка.


Невена Димитрова и Димитър Рангелов са измислили уред, който да напомня на хората да си мият зъбите. Основната причина - зъбите трябва да се мият не просто сутрин и вечер, а когато това стане необходимо. Оказва се, че устата може да даде знак, когато е време, и да подсети човек.


Към момента Невена и Димитър имат готов прототип, който ще патентоват. По проекта те имат много консултанти - няколко медицински екипа и няколко ИТ екипа.
Уредът ще анализира оралния микроклимат и ще информира притежателя на устройството да си измие зъбите. Информацията ще може да се получава чрез приложение и/или уеб платформа, към която и зъболекарят ще има достъп, така че е да е наясно с показателите на пациента му.


Уредът, който двамата са изработили, е в четири форми.


Първата ще е под формата на коронка на зъб, която ще се монтира върху зъба на пациента. Втората е като брекети, а третата под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби.


"За всички, които не понасят да имат нещо в устата, четвъртият вариант е перфектен. Той ще е шина, която се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това се маха. Наподобява протекторите за зъби на боксьорите", разказват Димитър и Невена.


Невена е на 26 години, учила е в Медицинския университет със специалност "Стоматология". Занимава се с това, както и с иновации в денталната медицина. Тя вече е работила по иновативни софтуери за стоматология с други екипи и преди. Сега обаче се спира на 19-годишния Димитър, за когото "Дневник" писа, и двамата сформират екип за изработката на уреда. Той е запален по роботиката, печелил множество състезания и преподава на по-малките.


Невена Димитрова

© Фейсбук

Невена Димитрова


"Нашата идея се роди от наблюденията над липсата на лична орална хигиена при подрастващото поколение и не само при него. Статистиката показва, че почти всички хора имат ниска лична орална хигиена", разказват двамата.


Според тях възприетото мнение, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет, е напълно грешно. "Защо трябва да се стига дотам да ти се развалят зъбите и да ходиш на зъболекар. Не е ли по-правилно да вземеш превантивни мерки и да не се стига до кариеси", питат риторично двамата. И продължават - защо да се лекува заболяване, при условие че е възможно да не се стигне до него с правилната грижа.


По думите им кариесът е изключително разпространен проблем, засягащ над половината от населението на Земята. Той има три фази. Бяло петно, което може да се махне при миене на зъбите, когато трябва. Кафяво петно, което може да се задържи няколко години преди да стигне до последния етап, когато вече зъбът е развален.


Димитър Рангелов

© Феуйсбук

Димитър Рангелов


Въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена обаче досега не е открит начин за предотвратяването му. Оттук им е хрумнала идеята за уред, който да казва на човек кога да си мие зъбите. "Защото възприятието да си миеш зъбите само сутрин и вечер е много грешно, трябва да правиш нещата в точното време, когато трябва да се правят". А причината за това е, че останалата храна в устата не е най-страшното, а може да бъде само допълнителен фактор.


Това е първият етап на изобретението, който предвиждат младежите. В следващия искат уредът да прави пълна диагностика на човешкото тяло и да предупреждава за други заболявания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK