Устата може сама да казва кога да си мием зъбите

Устата може сама да казва кога да си мием зъбите


Искате ли да има някой, който да ви напомня, че е време да си измиете зъбите? Малко като от детството онази реплика, която винаги проехтява от съседната стая или от телефонната слушалка.


Невена Димитрова и Димитър Рангелов са измислили уред, който да напомня на хората да си мият зъбите. Основната причина - зъбите трябва да се мият не просто сутрин и вечер, а когато това стане необходимо. Оказва се, че устата може да даде знак, когато е време, и да подсети човек.


Към момента Невена и Димитър имат готов прототип, който ще патентоват. По проекта те имат много консултанти - няколко медицински екипа и няколко ИТ екипа.
Уредът ще анализира оралния микроклимат и ще информира притежателя на устройството да си измие зъбите. Информацията ще може да се получава чрез приложение и/или уеб платформа, към която и зъболекарят ще има достъп, така че е да е наясно с показателите на пациента му.


Уредът, който двамата са изработили, е в четири форми.


Първата ще е под формата на коронка на зъб, която ще се монтира върху зъба на пациента. Втората е като брекети, а третата под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби.


"За всички, които не понасят да имат нещо в устата, четвъртият вариант е перфектен. Той ще е шина, която се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това се маха. Наподобява протекторите за зъби на боксьорите", разказват Димитър и Невена.


Невена е на 26 години, учила е в Медицинския университет със специалност "Стоматология". Занимава се с това, както и с иновации в денталната медицина. Тя вече е работила по иновативни софтуери за стоматология с други екипи и преди. Сега обаче се спира на 19-годишния Димитър, за когото "Дневник" писа, и двамата сформират екип за изработката на уреда. Той е запален по роботиката, печелил множество състезания и преподава на по-малките.


Невена Димитрова

© Фейсбук

Невена Димитрова


"Нашата идея се роди от наблюденията над липсата на лична орална хигиена при подрастващото поколение и не само при него. Статистиката показва, че почти всички хора имат ниска лична орална хигиена", разказват двамата.


Според тях възприетото мнение, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет, е напълно грешно. "Защо трябва да се стига дотам да ти се развалят зъбите и да ходиш на зъболекар. Не е ли по-правилно да вземеш превантивни мерки и да не се стига до кариеси", питат риторично двамата. И продължават - защо да се лекува заболяване, при условие че е възможно да не се стигне до него с правилната грижа.


По думите им кариесът е изключително разпространен проблем, засягащ над половината от населението на Земята. Той има три фази. Бяло петно, което може да се махне при миене на зъбите, когато трябва. Кафяво петно, което може да се задържи няколко години преди да стигне до последния етап, когато вече зъбът е развален.


Димитър Рангелов

© Феуйсбук

Димитър Рангелов


Въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена обаче досега не е открит начин за предотвратяването му. Оттук им е хрумнала идеята за уред, който да казва на човек кога да си мие зъбите. "Защото възприятието да си миеш зъбите само сутрин и вечер е много грешно, трябва да правиш нещата в точното време, когато трябва да се правят". А причината за това е, че останалата храна в устата не е най-страшното, а може да бъде само допълнителен фактор.


Това е първият етап на изобретението, който предвиждат младежите. В следващия искат уредът да прави пълна диагностика на човешкото тяло и да предупреждава за други заболявания.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Весело

  Ей сега някой доктор дето лекува хемороиди ще открадне идеята и ще патентова уред дето да казва на нуждаещите се кога да си мият и задниците ...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Весело

  Не знам как ще живее човек(и навсякъде ли ще живее еднакво)в бъдещето,но когато става дума за умни машинки които ще ни казват какво да правим и ще мислят вместо нас се сещам за Чарли Чаплин във филма"Модерни времена"и машината за хранене.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1060 Весело

  Все по-малко да си използваме мозъка, все повече да ползваме разни недодялани електроники, направени от търсачи на лесни кинти. И тая джунджурия би трябвало да се включва след всяко по-обилно хранене (правилото е миене на зъбите след всяко такова хранене, дето всеки човек го знае), тогава за какво ми е тоя уред?
  После какво? Уред, който да ми казва кога да ходя в клозета ли?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Страхотен уред.Личи си по физиономията на Невена,че е родена за велики дела!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Това са ни представите за прогрес: високи технологии в полза на нискоинтелигентните - напр. тези, които не знаят защо и кога да си мият зъбите.
  Този прогрес е всъщност регрес, защото пречи на еволюцията на човека. Грозно неприспособените трябва да се оставят да измират - може да е в тяхна вреда, но е от полза за човечеството.
  Много смешно ми беше че в казармата от всички няколкостотин души бях единственият, който си миеше зъбите след закуска. Останалите го правеха веднага след ставане. Откъдето произлизаше и втората полза за мен - избягвах навалицата. И като споменах еволюцията - не трябва да й пречим да ни спаси от навалицата.

 6. 6 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Кариесите са се появили, когато хората са започнали да мелят житото и да рафинират захарта. Каквито и машинки да измислят, самата стоматологична индустрия няма да ги използва, а ще ги заклейми, защото все пак ако хората нямат кариеси (и по-сложни проблеми) ще пропадне бизнес за милиарди.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Успех на младежите! Сега е времето да преодоляват границите на знанието!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 737 Весело

  Дъглас Адамс беше казал че една цивилизация, която поставя инструкции за употреба на клечките за зъби не заслужава да съществува. Не важи ли същото и цивилизацията на нуждаещите се от съвет кога да си мият зъбите?

 9. 9 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Успех на младежите! Сега е времето да преодоляват границите на знанието!
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  За да навлезем в границите на назнанието и затъпяването?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 10. 10 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  незнанието

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 11. 11 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Много смешно ми беше че в казармата от всички няколкостотин души бях единственият, който си миеше зъбите след закуска. Останалите го правеха веднага след ставане...
  —цитат от коментар 5 на john_3volta

  Абсолютно!
  Това да си миеш зъбите ПРЕДИ ядене е като да си бършеш задника ПРЕДИ сране! ;) А уж иначе интелигентни хора продължават по същия механичен начин да учат децата си - така, както и тях самите явно навремето са им го набивали в главите.

 12. 12 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Зъбите не трябва да се мият по всяко време. Не трябва да се прекалява иначе се изтърква емайла

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 13. 13 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Зъбите не трябва да се мият по всяко време. Не трябва да се прекалява иначе се изтърква емайла
  —цитат от коментар 12 на zaza

  Ами затова има четки с хард/софт косми...
  И избелващите пасти (уайтънинг) също се избягват... ;)
  Но ако някой го мързи - винаги ще си намери оправдание.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  Зъбите на всеки човек са различни и изискват различно поддържане и различна хигиена.
  Така например едно банално изплакване с обикновена вода след всяко хранене е доста добра профилактика срещу кариес. Много често лекарства са виновни за разрушаването на зъбите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3120 Весело

  За да не си миете зъбите, просто не ги използвайте!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Може ли тия "гении" да модифицират така машинката, че да ми казва кога да се къпя и кога да си режа ноктите?
  Хубаво, това нещо ще ме напомни да си измия зъбите, но каква полза от това, като през много голяма част от деня това е невъзможно да бъде направено?! Напускаме работа, сядаме пред телевизора и чакаме сигнал за миене на зъбите. След като ги измием, сядаме и чакаме отново.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена обаче досега не е открит начин за предотвратяването му.
  ________________
  Човекът е изкарал цялата си еволюция без уред за ранно оповестяване кога да си измие зъбите!Примерно деца които живеят извън либералните демокрации и не прекаляват с оралната хигиена имат в пъти по-здрави зъби от децата на шарените банбонки с аспартам ,газираните напитки "уникалните" детски пасти за зъби.
  Тенденциите за налагане на такива щуротии стават все по-устойчиви!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Зъбите не трябва да се мият по всяко време. Не трябва да се прекалява иначе се изтърква емайла
  —цитат от коментар 12 на zaza


  Скоро гледах една реклама която казва колко хубаво да си държат в устата вибратор,извинете електрическа високоскоростна четка за зъби която постигала страшен ефект с абразивна паста за полиране на зъбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Към изобретателите, насочете усилията към образование на младите, не към електроники и датчици за общоизвестното.
  Един интелигентен индивид няма нужда от подобен тест за да разбере кога да почисти устата си. Напълно излишно.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Човекът е изкарал цялата си еволюция без уред за ранно оповестяване кога да си измие зъбите!"

  Човек е изкарал практически цялата си еволюция и биз тоалетна, като се е облекчавал, където свари.

  Допускам, че ти още го правиш.

  А да обяснявам предимствата на електрическата четка, абразивната паста, флоса, водата Листерин и т.н. средства за устна хигиена на такъв като теб, ми се струва загуба на време.

  Баба ти Въла на село не е ползвала ни едното, ни другото, ни третото, а я какви АБПФК е отгледала...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Уредът е напълно безмислен!
  По времето на цоца имаше един виц за кореком, който намирам подходящ за случая:
  В Кореком пуснали комплекти със 7бр. бикини с надписи МОM, TUE, WE, THU... и т.н.
  Нашите партийци решили да заимстват идеята и пуснали в производство комплекти с 12бр. съотв. ЯН, ФЕВ, МАР, АПР и т.н.
  Хигиената е въпрос на навици, създавани от най-ранна възраст...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  А за личната хигена кога ще бъде измислено нещо ?

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":
  ''Много често лекарства са виновни за разрушаването на зъбите''.

  Вярно е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Докъде трябва да си изпаднал, че да ти трябва подсещане
  да си измиеш зъбите. Мий си зъбите веднага след ядене и
  между храненията когато почувстваш, че дъхът ти не е
  свеж и ще забравиш за зъболекари !!!

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#23] от "valtoro":

  Е, може да се наложи консултация с гастроентеролог ако причината за неприятния дъх не е в устата. Разбирам какво искате да кажете и съм съгласен с миенето на зъби след всяко хранене, но едно нормално отношение изисква и редовни профилактични прегледи при стоматолог.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#21] от "2.5":


  А санкюлотите направили Френската революция :-)

 26. 26 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Аз си мия зъбите преди закуска и преди лягане. Понякога през деня ги плакна с вода за уста. От 2002-ра не са ми слагали пломба. Веднъж на 6 месеца ходя профилактично. Има различни фактори. Колко сладко ядем, серумни нива на калций и витамин Д, генетични заложби, бременност, прием на някои лекарства... На тези изобретатели нямам доверие.

 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#26] от "vloti":На тези изобретатели нямам доверие.
  ..>> Meн пък ме впечатлява техният младежки ентусиазъм.Може някой ден и ..шнобелова награда да получат.:)

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Защо публикувате умопомрачението на недоучили зъболекари? Не е ли достатъчно, че не са си прочели учибниците, а са тръгвали акъл да дават?
  Всяко едно чуждо тяло в устната кухина е предпоставка за натрупване на плака. Затруднява самопочистването. Затова идиотските им напъни няма да имат достоверверност. Винаги количеството на плаката ще е повече.
  А за кариеса ....науката "дентална медицина" отдавна е установила, че това е напълно предотвратимо заболяване. След като е ясна етиологията и профилактиката е ясна. Само че, последната не се сътои само от миене на зъби, както си представят тези недораслячета. Първо трябва да се изградят здрави зъбни структури, зада има какво да се мие.

 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Пожелавам успех.Но не е ли най-добре да я запушим,че започнахме много да я ласкаем и взе много да лае.

  mihala
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Такива , като мене, дето не понасят зъболекар да им бърка из устата и преди това пие хапче против гадене, това направо ще ги убие.

 31. 31 Профил на szd51527129
  szd51527129
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от техно-глупости, оставете хората на мира вече, маниаци ...

 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нещо не ми допада идеята да живея с датчици, пък били те и само за зъбите... а пък информацията да се предава към лекар или който и да било друг, лишава всеки един от нас от усещането за личен живот. Прекалено много се навлиза в личното ни пространство и това направо е стряскащо.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ей сега някой доктор дето лекува хемороиди ще открадне идеята и ще патентова уред дето да казва на нуждаещите се кога да си мият и задниците ...
  —цитат от коментар 1 на SS


  Може и сензор да им монтира.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Bu
  Bu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Технологиите са чудесно нещо, стига да не се използват за откровени глупости.

 36. 36 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бре ако вземат да измислят такъв и да напомня на Невена кога да си реши косата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK