Българите използват интернет за разговори най-много в целия ЕС

Едва 41% от българските потребители използват мрежата за слушане на музика. По-малък е делът само на хърватите - 38%.

© Анелия Николова

Едва 41% от българските потребители използват мрежата за слушане на музика. По-малък е делът само на хърватите - 38%.Българите използват интернет за разговори по телефона или видеовръзка най-много в целия ЕС, но най-слабо - за банкиране. Това показва ново изследване на "Евростат" за поведението на потребителите в глобалната мрежа.


Общо 80% от българите говорят по телефона в интернет среда, на второ място са жителите на Кипър - 72%, и Литва - 69%. Най-слабо тази възможност се използва в Австрия (32%), Германия и Испания (по 31%).


За четене на новини интернет ползват 68% от българите - дял, който поставя страната сред по-слабо представящите се. Най-много се информират от сайтове в Литва (93%), Хърватия (91%) и Естония (89%), а най-малко - в Италия (60%), Франция (56%) и Ирландия (49%).
Едва 41% от българските потребители използват мрежата за слушане на музика. По-малък е делът само на хърватите - 38%. Всъщност - в 18 от държавите - членки на ЕС под половината от потребителите използват мрежата с тази цел. Най-много слушат музика в мрежата шведите (69%), финландците (68%) и естонците (64%).


България е на опашката и по гледане на видео в интернет среда - с дял 39%, което я поставя на предпоследно място преди Румъния с едва 26%. Само в пет държави от ЕС видео в интернет гледат под половината потребители. Най-активни са датчаните, хърватите и жителите на Люксембург - с малко над 80%.


При интернет банкирането разликите между държавите са особено силно изразени - разпространението варира от между 7% в България и 8% в Румъния до 90 и повече процента в Естония, Дания, Холандия и Финландия.


Организацията на екскурзии по интернет също е слабо представена в България. Едва 21% от българите си резервират хотел и купуват билети за транспорт в мрежата, което поставя страната на последно място в ЕС. Под 30% от потребителите резервират поличките си онлайн също в Унгария, Полша, Португалия, Латвия, Литва и Румъния. В челото са Люксембург (73%), Дания (67%), Финландия (63%) и Чехия (62%).


Изследването включва хората между 16 и 74 г., използвали интернет през последните три месеца. Данните са за 2016 г.


Вижте по-долу графиката на "Евростат" като с клик върху съответната икона визуилизирате 1. Дела на потребителите, използващи интернет за общуване в социалните мрежи 2. За телефонни и видеоразговори 3. За четене на новини 4. За слушане на музика 5. За гледане на видео 6. За банкиране 7. За търсене на информация 8. За поща 9. За настаняване и пътуване.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK