Автобуси без шофьор се движат из Талин

Автобуси без шофьор се движат из Талин

© Aron Urb, flickr/EU2017EEМалката балтийска държава Естония даде поредното доказателство за голямата си технологична преднина. От 29 юли из столицата Талин се движат автономни автобуси на градския транспорт, а властите отчитат, че първите им дни са преминали "без големи инциденти", съобщава Би Би Си.


Два малки автономни автобуса минават по маршрут през Талин като част от събитията, съпътстващи ротационното председателство на Съвета на ЕС от Естония. Те се движат от понеделник до събота, между 8.30 и 17.30 часа. Тръгват от центъра на града и се движат до някогашната електроцентрала, сега творчески център (Kultuurikatel), където се провеждат основните събития от естонското председателство. Автономните автобуси ще се движат из Талин до края на август.


Въвеждането на пилотния проект струва 100 хил. евро, две трети от които се покриват от партньори от частния сектор.
Естонската информационна агенция ERR съобщава, че до момента превозните стредства без водач не са участвали в катастрофи. Все пак свидетели разказват за някои малки инциденти, например, че в понеделник автобус не е дал път на полицейски автомобил с включен светлинен сигнал. Фотограф на естонската агенция пък е заснел автономен автобус да пренебрегва червена светлина на пешеходен светофар.


Естонската агенция отбелязва, че въпреки липсата на шофьор според местното законодателство на борда трябва да има отговорен човек. В случая това е човек, натоварен със задачата да обяснява на пътниците каква е технологията на автономните автомобили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK