България отбелязва 40 години от първото излъчване на сигнал към сателит

Така е изглеждала земна станция за космически връзки "Шипка" при нейното откриване.

© "Виваком"

Така е изглеждала земна станция за космически връзки "Шипка" при нейното откриване.На днешния ден преди 40 години е излъчен първият сигнал от България към спътник в космоса, съобщиха от "Виваком", които сега са собственик на станцията, осъществила транслацията. Тя се намира в Плана планина, а първото предаване е откриването на международната "Универсиада 77" на 17 август 1977 година.


Церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки "Шипка", сега с името "Плана". Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.


Прякото предаване от Националния стадион "Васил Левски" започва точно в 17.33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам, по аналогова радиорелейна линия, е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60 тонна сателитна антена с диаметър 12 метра.

Снимка от 80-те години на миналия век.

© "Виваком"

Снимка от 80-те години на миналия век.


Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически сателит "Молния", за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки "Интерспутник". Станцията в Плана е построена в периода 1973 - 1976 г. в специално подбрана местност, в която има 225 слънчеви дни годишно. Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, като в станцията са работили 37 души.
В продължение на над 20 години през "Плана" минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България. Любопитна подробност е, че през нея е ставала връзката и за "червеният телефон", свързващ ръководителите на НРБ и СССР.

Поглед към комплекса днес. На снимката се виждат двете най-големи сателитни антени в България, които имат диаметър 18.3 м и тегло 70 тона.

© "Виваком"

Поглед към комплекса днес. На снимката се виждат двете най-големи сателитни антени в България, които имат диаметър 18.3 м и тегло 70 тона.


В началото антената не е имала отопление и през зимата се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати. По време на този процес излъчванията са били спирани, прекъсвали и международните телефонни връзки. Антената, монтирана на покрива на станцията е била изработена от руски специалисти през 50-те години на миналия век за радио-релейни връзки чрез кораби.


40-години по-късно тя все още работи, като през нея през лятото на миналата година е излъчен сигнал до Маями от бенефисният мач "50 години Стоичков" на стадион "Васил Левски". Запазено е и цялото оборудване от онова време, като плановете се в тази секция на станцията да се направи музей.


Днес наземната станция за сателитни връзки "Плана" разполага с 50 антени, като през нея на ден се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия, а в модернизирането и за седем години са инвестирани над 10 млн. лева.

Компелксът в Плана разполага със собствена подстанция, произвеждаща достатъчни електричество, за да захранени близо 300 домакинства с ел. енергия.

© "Виваком"

Компелксът в Плана разполага със собствена подстанция, произвеждаща достатъчни електричество, за да захранени близо 300 домакинства с ел. енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Комплексът е невероятен. Намира се над плана, на около 2 км по едно тясно асфалтово пътче сред гората.
  Изведнъж излизаш на една голяма поляна и виждаш антените и сградата. Точно като във филм за Джеймс Бонд.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Ех, тоз лош соц... Какви неща са правени по него време... Дори космонавти сме имали.

  Впрочем, пак наскоро узнах, че през 50-те години доста активно са били залесявани планините у нас, благодарение на което днес имаме тази гъста горска растителност.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  12 метра чиния да е 60 тона - малко множко ми се вижда!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2252 Весело

  12 метра чиния да е 60 тона - малко множко ми се вижда!
  —цитат от коментар 3 на today


  Странно но в случая няма грешка. :)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":


  12 метра чиния да е 60 тона - малко множко ми се вижда!
  —цитат от коментар 3 на today


  Некъде по 130 кила на квадратен метър площ... :)

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Ех, тоз лош соц... Какви неща са правени по него време... Дори космонавти сме имали. Впрочем, пак наскоро узнах, че през 50-те години доста активно са били залесявани планините у нас, благодарение на което днес имаме тази гъста горска растителност.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  А прочете ли, че тези "петдесетте години" са били по времето на Фердинанд, който пренася Австро-Унгарската горска система в България? Прочете ли, че Витоша е била изсечена от нашите през Османско време и на архивните снимки се е виждала гола голеничка и като идва Фердинанд я залесява? Иначе можеш ли да ми кажеш как аз родения през 76-та година съм виждал на една сватба около 80-81-ва година в Бояна лифта който минава през гората (мисля Княжевския да е бил). То голямо растене е падало за 20-25 години голяма гора! Или викаш през социализма и дърветата взимаха за 1 година като за 10 поради яката партия?

 7. 7 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А и в допълнение - ако някой нещо е дозалесил през 50-те години, то е поради използването на робския безплатен труд на разни съботници и т.н.
  Прочете ли случайно, че са карали хората да копаят и канал от Павлово до Пначарево и като са се сетили, че ще издавят града са ги пращали да го зариват?

 8. 8 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А също да те питам случайно не ти ли прави впечатление, че сега имаме собствен геостационарен сателит, но на тебе ти прави впечатление, че има в Плана станция вместо спътника? И не ти ли се струва от снимката, че има малко повече антени от тогава, но това също не ти е интересно?
  Случайно трамваите Песа и метрото също не те впечатляват - тебе те влечат старите трамваи от соц-а. Нищо, че преди соц-а са прекарали трамвай до с. Княжево и с. Павлово!

 9. 9 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":


  12 метра чиния да е 60 тона - малко множко ми се вижда!
  —цитат от коментар 3 на today


  Некъде по 130 кила на квадратен метър площ... :)  Униклна математика:
  Площа на чинията =6*3,14^2=59 квадрата

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 10. 10 Профил на jtz40435812
  jtz40435812
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "Oleg Shishmanov":

  Абе що му се връзваш на този с ушанката.Ватник тъп е ,не го ли виждаш .Само социализъм и комунизъм им е в главата на такива като него

 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Дали има общо със спътника на булсат? Иначе симпатична музейна експозиция, могат да дарят много за соцмузея. 10 милиона инвестиции срещу 400 мил за спътник.

 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  Aloha from Hawaii Via Satellite is a concert that was headlined by Elvis Presley, and was broadcast live via satellite on January 14, 1973.
  те това е! честит юбилей! :)

 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#11] от "karatista":

  Общото е, че БТК са конкурентни на Булсатком.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":
  —цитат от коментар 5 на Graf


  Бе гледай си счетоводните сметки и не коментирай неща от които хал-хабер си нямаш! Тежестта на антената няма връзка с площта и а със стабилността и!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Весело

  До коментар [#13] от "Oleg Shishmanov":

  Сега ми стана по-ясно. Лошото е че от Виваком не споделят бъдещите си творчески планове в материала си? Възстановяване на Златния Орфей на поляната на Плана? Купон със Загорка Ретро?

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#9] от "DS":


  Униклна математика: Площа на чинията =6*3,14^2=59 квадрата
  —цитат от коментар 9 на DS


  Уникален правопис, уникално "изчисляване" на площ на окръжност.. :D
  А как ли бихме получили с горната "метода" площта на полусфера...?

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":

  Добре му се присмиваш, но и ти не падаш по-долу с глупостите - понятието е лице на кръг; по твоята "терминология" трябва да бъде "площ, заградена от окръжност".

 18. 18 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Може пък и първото излъчване да е било на дрогате от ДС-ари 6-аци - послание-вербовка към извънземните...Митю Гестапото може още чат-пат да отскача до там да провери дали са откликнали ентусиазирано...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK