10 начина, по които роботите ще променят всекидневието в идните години

10 начина, по които роботите ще променят всекидневието в идните години

© Andrea Comas, ReutersЧовечеството е изправено пред бъдеще, в което изкуственият интелект ще играе все по-голяма роля. Автономните коли, роботите престъпници, животът след смъртта вече не са само вълнуващи детайли от научната фантастика. Наскоро изкуственият интелект на Google победи световния шампион в древната китайска игра Го, а 116 експерти по роботика изпратиха отворено писмо с призив да се забрани разработката на автономни оръжия, способни сами да избират и да стрелят по целите си.


Ученият Тоби Уолш от австралийския Университет на Нов Южен Уелс сподели с телевизия ABC десет начина, по които смята, че роботите ще променят всекидневието в идните години.


Хората няма да шофират


Пияни, уморени или разсеяни водачи са причината за 95% от катастрофите, казва Уолш, така че е логично те да бъдат заместени от машини, които грешат далеч по-малко. Пътищата ще бъдат по-безопасни, задръстванията – по-малко. Паркинги по улиците вероятно няма да има, транспортът ще бъде по-евтин, а възрастните хора и тези с увреждания ще могат да пътуват много по-лесно.
Хората ще купуват все по-малко автомобили и ще изгубят умението си да ги карат с възхода на автономните коли. "До 2050 г. годината 2000 ще изглежда толкова чудновато отживяла, колкото са изглеждали и каретите, теглени от коне през 1900 г., на хората от петдесетте години", казва Уолш.


Всеки ден профилактичен преглед


Личен лекар робот ще знае гените и възможните наследствени болести. Той ще следи кръвното налягане, нивото на захарта, съня и физическата активност, ще преглежда и данните от тоалетната чиния, за да анализира автоматично съдържанието на урината и изпражненията. Смартфонът или фитнес часовникът регулярно ще правят селфита, за да следят за меланома и очни болести. Микрофонът ще анализира гласа на притежателя на телефона, за да търси признаци на настинка, деменция или удар, освен това ще може да се обади на спешна помощ, ако той припадне.


Мерилин Монро ще се върне в киното


Ще бъде възможно аватари на починали знаменитости да играят в интерактивни филми, а зрителите да насочват действието, участвайки в тях. Холивуд и индустрията на компютърните игри ще се слеят и ще привлекат хората в хиперреални светове. Пристрастяването към тях ще се превърне в проблем за обществото.


10 начина, по които роботите ще променят всекидневието в идните години

© Associated Press


"Ще има призиви поведението, нелегално в истинския свят, да бъде криминализирано или направено невъзможно във виртуалния", казва Уолш.


Компютър ще назначава и уволнява работници


Изкуственият интелект постепенно ще превземе мениджмънта – ще прави графици за работа, ще одобрява отпуски, ще следи и оценява изпълнението на задачите. "Ще трябва да се научим да казваме на компютрите: "Съжалявам, това не ти е разрешено". Това, че машината ще се справя с някоя задача по-добре от човека, не е достатъчно. Има някои решения, които просто не бива да оставяме в техни ръце".


Хората ще си говорят със стените


Човек влиза в стая и казва: "Светлина. Кой спечели мача?", а машината с изкуствен интелект го познава толкова добре, че знае за кой мач пита и кои лампи иска да бъдат запалени. Интернетът на нещата ще позволи по-голямата част от домакинството да бъде управлявана с глас – и макар това да е удобно, то ще акумулира огромно количество данни, които ще са безкрайно полезни на разузнаването и на рекламистите. "Следващия път, когато ви питат за настройките за поверителност, хубаво си помислете какво отдавате", казва Уолш.


Роботите ще могат да ограбват банки


Засега киберпрестъпността е нискотехнологична и се ограничава до фишинг и вирусни атаки. Но изкуственият интелект ще надмине хората хакери и единственият му съперник ще бъде друг изкуствен интелект.


Роботите ще побеждават на футбол


По-добри умения с топката, точност, стратегически знания – хората нямат шанс в спорта срещу роботите, което означава, че повечето отбори ще си останат човешки. Но изкуственият интелект ще се използва за тренировки и подобряване на играта, а анализаторите на данни ще станат все по-ценни за спортните клубове.


10 начина, по които роботите ще променят всекидневието в идните години

© Kim Kyung-Hoon, Reuters


Кораби призраци ще кръстосват моретата


Автономни кораби, самолети и влакове ще могат да пренасят товари самостоятелно – по-ефективно и по-безопасно. "Пътническите полети вероятно ще продължат да бъдат управлявани от хора. Но след няколко десетилетия безопасни превози на стоки ще започне и дебат дали хората да водят и пътническите полети".


Изкуственият интелект ще измести журналистите


Засега компютрите могат да пишат кратки спортни и финансови текстове, но с развитието на технологиите ще се занимаят и с по-сложни истории. Аватари и чатботове ще могат да заместят говорителите, а новинарските емисии ще могат да се фокусират върху интересите на потребителя. "Ще има продължителен дебат за предразсъдъците на алгоритмите, особено когато хората вече не подбират новините, които виждаме. Гледната ни точка се оформя от лещите, през които гледаме света. Дали алгоритмите ще ни предизвикват достатъчно? Дали ще разберат какво са лъжите и заблудите? Ще имат ли същите интереси като нас?"


Живот след смъртта


Ще стане обичайно след нечия смърт на земята да остава чатбот, който говори като починалия, за да утеши семейството, да разпредели завещанието, да довърши недовършената работа.


Знаменитостите ще могат да използват свои цифрови клонинги, които да управляват социалните им мрежи, от това ще могат да се възползват и обикновените хора. Но тази опция ще предизвика ожесточени дебати. "Как можеш да се защитиш от изкуствен интелект, който се преструва на теб самия? Имаш ли право да знаеш дали говориш с компютър или с истински човек? Трябва ли на ботовете да им бъде забранен достъпът до политиката? Кой може да изключи клонинга след смъртта на човека? Има ли свобода на словото за ботовете? Бъдещето ще е интересно", казва Уолш.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 301 Неутрално

  И смятате, че това е добре?

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":

  Същия въпрос е бил задаван при представянето на първият механичен автомобил, първият (доста паянтов!) самолет, първите бикини....

  аз няма да отговарям, но ще кажа, че според мен това съвсем няма да стане толкова бързо, колкото го гласят.

  Има един малък шанс, ако не настъпи никакъв по-сериозен глобален катаклизъм и всичко продължи да расте и да е розово още цели 10-15 години.

  Това би било доста страшно от гледна точка на дълбочината на корекцията, която ще трябва да последва след това.

  По-вероятно е да имаме корекция по-скоро, която ще забави всичко изброено поне 10-на години още.

  Пък отделно те технологиите може и да са почти там, но обществата не са.

  А обществата са нещо много мудно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Разстроено

  Някой иска да измести разумния човек с робот.Трябва ли да се съгласяваме с това зависи от степента ни на развитие.

  mihala
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  И смятате, че това е добре?
  —цитат от коментар 1 на yellow_hater


  Добре е разбира се. Роботи ще ти готвят, ще перат, ще обслужват жена ти, ще ти карат колата, а ти само ще си пиеш бирата. Накрая могат и да те изхвърлят като ненужен, ама това е друга тема.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Antoaneta Ardashes":

  Не разбирам какво искате да кажете.

  Първо дали сме съгласни или не никой не пита; това, което се нарича "изкуствен интелект" (всъщност просто експертни системи от ново поколение, които са тясно експертни в конкретна област за която има много, много данни - толкова много, че те могат статистически да пресметнат оптимална стратегия от дадена позиция по зададени параметри, било то и вариантни) отдавна вече управлява не малки сфери от живота ни.

  Изкуството на организация на големи системи - от управление фирми до производствени цикли до електронни борси - всичко това отдавна се управлява от законите на статистиката и обработката на данни.

  Сега просто навлиза в мейнстрийм - автомобили, персонално здравеопазване, битова електроника и т.н.

  Второ, както с всеки друг инструмент и нововъведение и тук има печелещи и губещи, и тук има печалби и рискове.

  Колкото е по-сложен инструмента толкова са по-големи печалбите и съответно и рисковете.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Ако веднага не престанем да о**раме планетата, няма никакво значение какво ще е през 2050-та година, защото тогава вече ще плачем и ревем за бъдещите природни катаклизми, които ще ни затрият като цивилизация.
  За съжаление повечето от нас мислят "като му дойде времето", само че сме изправени пред такива неща, за които не се знае дали и кога ще се намери решение.
  На първо време трябва веднага да се спрат личните автомобили и да започне да се използва обществен транспорт, само че на милиони хора това дребно неудобство им бърка много в здравето...също така че струва милиони работни места в автомобилостроителните и компаниите, съпътстващи всички аспекти на автомобила - поддръжка, застраховки, гориво - че никой политик няма дори да се престраши да си помисли да говори за нещо такова...

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Звучи доста вълнуващо. С интерес очаквам тези прогнози да се сбъднат.

 8. 8 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Браво! Изкуственият интелект (който не е никак изкуствен между другото, а алгоритмичен!) ще замести изцяло човека. А мнозинството от хората, които нямат никакъв интелект ще бъдат изхвърлени на бунището, където им е мястото. Просто се открива нова ера! Всичко описано в статията, а реално нещата ще отидат много по-далеч, е във висша степен забележително, удивително, и наелектризиращо !


  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 9. 9 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Някои медии в търсенето на публика много се увличат по футуризма.

  Някои от изброените промени са просто невъзможни, други ще се окажат икономически неефективни, а трети - застрашаващи социалния живот.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  Кастата на Елоите приближава , да видим дали Морлоките с чалми са съгласни ...

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  секи 4ти км

  Сегашните "правителства" ще подадат оставки и дишат прахта на екологично и иначе чисти Е-правителства :)

  НПО ще процъфтяват.

  Едно остава неясно...
  Статията предвижда злини, но не и от ежедневно лекуващ робот.

  Какво става, личен лекар робот се нано-минитюаризира и влезе под кожата (буквално или образно казано) на пациента... господаря си?
  Заедно ще се намират.

  Кой кого ще контролира?

  "10 начина, по които роботите ще променят ежедневието в идните години"

  "Всеки ден профилактичен преглед
  Личен лекар-робот ще знае гените и възможните наследствени болести.
  Той ще следи кръвното налягане, нивото на захарта, съня и физическата активност, ще преглежда и данните от тоалетната чиния, за да анализира автоматично съдържанието на урината и изпражненията.
  Смартфонът или фитнес часовникът регулярно ще правят селфита, за да следят за меланома и очни болести.
  Микрофонът ще анализира гласа на притежателя на телефона, за да търси признаци на настинка, деменция или удар, освен това ще може да се обади на спешна помощ, ако той припадне."

 12. 12 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Предпочитам аз да определям кое как да става, а не някаква машина.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Не се разбира,защото не се чете. Зависи от степента ни на развитие умствено.И сега сме в това положение толкова години,защото едни не са съгласни, а други го искат. Едните са по-развити умствено, а другите не,едните се водят от висшия разум Бог, а другите разчитат на собствените си възприятия.А какво ще стане с роботите и техните стопани и кой ще ги ръководи т.е. ремонтира зависи от интелекта. Сега има сили,които не се виждат и тогава ще има,но други,които ще искат да изразяват своята воля чрез компютрите. Е, сега разбрахте ли къде е камъчето, а скалата не може да се заобиколи.

  mihala
 16. 16 Профил на Ivan Tsanev
  Ivan Tsanev
  Рейтинг: 8 Весело

  "Роботите ще побеждават на футбол"

  Сетих се за стария виц: тренировка на национаалния отбор по футбол по нова методика срещу 11 варела, по едно време помощникът отива при треньора и пита:
  "Абе какво да правим, варелите водят с 4:1?"

 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mатематик":

  И като "отидат на бунището", какво правим?
  Това означава огромни маси потенциални терористи.
  Мисъл трябва. За да се измисли какво могат да правят по-ниско квалифицираните хора.
  Хрумват ми разни идеи, но това е друга тема.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  И тогава човечеството ще се затрие или от скука (защото всичко е предсказуемо) или от кръвожаден робот-убиец на име ДАЕШ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Всичко е обяснено отдавна в правилата на "АЗ, роботът" и фантастичните приказки на Джани Родари "Джип в телевизора".

 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Интересно, след като изкуственият интелект замести човека в почти всички видове работни дейности, които сега се изпълняват от хора - дали хората ще суемеят даа открият други важни неща, с които да се занимават?

  Иначе наскоро видях една информация за опити с изкуствен интелект в областта на композирането на музика. Наистина - засега това става "в стила на Бах" или "в стила на Моцарт" - но се оказва, че много хора в публиката не са успели да различат коя творба е човешка, и коя е на изкуствения интелект.

  И все пак, тук би могло да се каже, че май засега няма изкуствен интелект, който да иска да слуша музика. Защото изкуственият интелект вече може да мисли самостоятелно, да се самообучава, но засега няма стремежи, емоции, идеали и т.н. Т.е. той е интелект, но няма съзнание - освен може би в някои творби на научната фантастика.

  Това поставя интересен въпрос по отношение на последната точка от статията (Живот след смъртта). Тези "цифрови клонинги" сигурно ще носят интелекта на съответния човек, но дали ще имат и неговото съзнание?

 21. 21 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Досега, в цялата човешка история всяка обособена част от обществото / елита/ се е нуждаела от друга широка част от общесвтвото.
  Затова и войите и изтреблението на масите колкото и всеобхватни да са били, все пак са се ограничавали в някакви рамки.
  Новото е, че това вече не е така.
  Елитът няма нужда от останалите членове на обществото. Роботите могат да му дадат всичко.
  Нещо повече - човешката маса се превръща в бреме, товар и пречка за елита.
  Така тоталното унищожение става възможно и желано.

  .
 22. 22 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Извинявам се - в коментар 20 първото изречение трябваше да е:

  Интересно, когато изкуственият интелект замести човека в почти всички видове дейности, които сега се изпълняват от хора - дали хората ще съумеят да открият други важни неща, с които да се занимават?

 23. 23 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  да се измисли какво могат да правят по-ниско квалифицираните хора..
  —цитат от коментар 17 на dokoro

  Всъщност, изкуствения интелект в един момент напълно ще замени всяка интелектуална дейност.
  Даже е напълно възможно компютърните програмисти да станат излишни по-рано, отколкото берачите на малини например.

  .
 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Последното звучи плашещо и не е никакъв "живот след смъртта". Но това за интерактивните филми много ми хареса, въобще бъдещето се очертава много интересно.

 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#21] от "Явор Рг":

  "Така тоталното унищожение става възможно и желано."

  Ако приемем все пак, че елитът не е морално късоглед, той не би стигнал чак до такива крайни решения. Но пак остава въпросът - кои хора в нашето сегашно общество ще могат да имат личен лекар робот, или аватар, който да играе във филми, или цифров двойник? Поне на първо време (докато тези неща станат общодостъпни) вероятно това ще са хора от елита.

 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Някой иска да измести разумния човек с робот.Трябва ли да се съгласяваме с това зависи от степента ни на развитие.
  —цитат от коментар 3 на Antoaneta Ardashes


  Разумен човек...не съм убедена ,че това важи за поне 70% от хората.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "dokoro":

  Човечеството трябва да се направлява изцяло от елита, никога от народа. Вярвам, че изкуственият интелект ( който аз наричам алгоритмичен ) ще тласне окончателно и безвъзвратно нещата в тази насока.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":Предпочитам аз да определям кое как да става, а не някаква машина.
  —цитат от коментар 12 на yellow_hater


  Ми, ще ходиш да гласуваш!....

 29. 29 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  ++++++++++++++++++++++++!!!

  Всъщност така ще останат само елитните журналисти, както трябва и да бъде. Иначе в момента много журналисти изобщо нямат представа от тематиката, за която пишат, та дори и на терминологично ниво. Често пъти и познанията им по български език изобщо са плачевни. А чуждите езици така ги превеждат, както прасето оре нива. Тъкмо терен за изкуствения интелект.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 30. 30 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А иначе това за роботите с оръжие наистина е много опасно. Я си представете уиндоус с пистолет :-)))

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 31. 31 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#23] от "Явор Рг":

  "Даже е напълно възможно компютърните програмисти да станат излишни по-рано, отколкото берачите на малини например"

  Забелязал съм че всеки дето не отбира бъкел от програмиране е убеден че ей утре и програматорите ще бъдат заменени от 'изкуствен интелект'.

  Не се натъжавайте толкова тея дето не го можете. Има един куп неща дето може човек да прави освен програмирането

  Facing Worlds
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Гений. Интелигентен. Нормален. Глупак. Дебил. Имбецид. Клиничен идиот. Компютър. Сега е така. Преди изкуствения интелект да го научат на изкуствена глупост! Защото сега изпълнява и най-дивашката програма, дето никой клиничен идиот не би направил.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Роботите стават все по-съвършени и по интелект ще изпреварят и най-интелигентните хора. Но защо учените не обърнат повече внимание за повишаване интелектиалното ниво на човека. Има толкова тъпи хора, че направо ми се къса сърцето. Слушаш го как говори и се чудиш как членоразделната реч не е мръднала и крачка напред от времената на първобитно-общинния строй. Няма ли някаква възможност да се повиши интелектиалния капацитет на празните глави и полираните мозъци.

 34. 34 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не се интересувам от футбол, но реално роботския футбол е наистина интересен.
  Ако дават по телевизията, бих гледал (но може би само грандовете).
  Пример:
  https://www.youtube.com/watch?v=KfNRXTS55nY

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 35. 35 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#15] от "Antoaneta Ardashes":

  Не, честно казано пак не разбрах.

  Мисля, че е заради формата Ви на изразяване, но, разбира се, може и да е заради мои ограничения.

  Например фразата "Не се разбира,защото не се чете. " ме обърква.

  Или е граматически невярна или пък иска да каже, че аз не чета (не е ясно защо го казва така абстрактно), което няма как да е така, защото ако не бях прочел нямаше да коментирам постинга и неразбирането му.

  Т.е. освен, че е граматически объркваша ми изглежда и смислово невярна.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 36. 36 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#35] от "Боби Колев":

  При някои хора бързината на четене се разминава с тази на мисълта, а понякога се чете по диагонал,което е типично за студенти преди изпити.При такива случаи се изпускат думи или цели изрази,за това посочих пропуснатата дума.

  mihala
 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Всеки технологичен пробив със сигурност променя ежедневието на хората и стимулира фантазиите на склонните към врачуване.
  Дали ще се случат точно така нещата както поредния шаман предвижда - няма как да знаем.
  "Робот" като понятие се появява в разцвета на индустриалната ера в началото на 20ти век. Машинариите са променили живота на хората, не в степен която са фантазирали.
  След изпращане на първия спътник и особено кацането на Луната идва ред на фантазиите за Космоса - вече сме 2020та и според тогавашното (от средата на 20ти век) виждане би трябвало да сме заселели поне Луната или Марс и установили контакт с извънземните.
  След появата на интернета също имаше много фантасмагории, та след колапса през 2001-ва който измете 80% от тогавашните интернет компании остана само това което върши работа.
  Дойде и смартфона. Милиони апове за всичко и манията по тях. използват се не повече от 1-5%.
  Не може да има съмнение, че ще се променят много неща, но сегашните "пророци" имат малък шанс да предвидят кое как. Те нямат и кой знае каква фантазия - повечето са се фокусирали на коли без шофьори, роботи чистачи, доктори и адвокати.
  Дали ще се получи точно така както го описват - съмнявам се. Защото това погледнато като алгоритми са доста по-сложни дейности от алгоритъма на Хо или шаха дори които отнеха десетилетия на камара инженери да ги напипат и постигнат успех срещу жив човек.
  Иначе това за "стаята с която можеш да си говориш" елементарно да се направи със сегашните технологии, не и скъпо, но реалността е че е екзотика и само маниаци си слагат подобни неща из къщите.

 38. 38 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#26] от "Kami":

  Докато има и 1% има надежда.

  mihala
 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#36] от "Antoaneta Ardashes":

  Наречете ме буквоед ако искате, но ако се е наложило да добавяте пропусната дума, струва ми се, че си имаме работа с разминаване в скоростите на *писане* (не на четене!) и на мислене.

  Отделно от това, със или без допълнителната дума и всъщност след допълнителното пояснение на мен поне не ми стана по-ясно какво искате да кажете.

  Не е ясно на какво положение сме (за което говорите) и дали считате, че е добро или лошо, нито пък е вярно, че сме на такова положение (каквото и да е то!) защото едни го искат, а други - не.

  Едва ли има някое човешко изобретение, което да е било прието напълно безрезервно, както и едва ли има такова, което да е определило което и да е моментно състнояние на човечеството защото не е било изцяло прието или изцяло отхвърлено.

  Изобщо след пояснението Ви се чувствам дори по-объркан.

  И не мисля, че е от скоростта ми на четене...но и не отхвърлям възможността да е от нещо друго, което не правя както трябва :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Роботът от снимката с хилката за тенис на маса доста е наблягал на лежанката :-))
  Роботите са идеални да ни заменят точно на такива глупави места - като фитнес залите, например.

  Но има нещо друго - учени ни предупреждават, че изкуственият интелект може да ни застраши. Подразбира се, че техният "интелект" ще се окаже по силен от нашия, а целите им - нехуманни. Истината е, че "изкуствен интелект" е някакъв паралогизъм, но така или иначе ако роботите ни надмогнат в нещо, то това няма да е интелекта... А принципа на удоволствието (по Фройд).
  Алгоритмично обвързани с удоволствието, те ще ни смачкат, първоначално със секс, а после ще ни унищожат като ненужни. (Цитирам художествен автор от интернет).
  Има дори нешо повече - "изкуственият интелект" се налага над всяка биологична форма на живот именно с алгоритмичния си, жесток, непризнаващ алтернатива, принцип на удоволствие (същото произведение).

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 41. 41 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":

  Вашето мислене не мога да схвана,защото това,което давате като отговор на мой коментар не се отнася до мен.Оценки не съм давала, а развитието на човечеството ще постави на кантар едно или друго.Така е било винаги и ще бъде.

  mihala
 42. 42 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  Ха, ще останат само професиите, в които се мисли. Какъв ужас!!!!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 43. 43 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Весело

  Хаха, елити, тотално унищожение.
  След тази революция излитаме в космоса.
  Все пак някои трябва да изследва и да води войните. Не се плашете.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 44. 44 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Добре, виждаме как ще се промени ежедневието.
  А еженощието?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 45. 45 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#37] от "k_":

  Да, думата - робот е измислена от Карел Чапек през 1920 (някои твърдят, че от брат му), затова и корена й е славянски, от думата работа, един вид новите роби.
  По-късно, през 50-те, Азимов, бидейки с руско-еврейско потекло, също възприема думата

 46. 46 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Аз пък мисля, че паралелно с развитието на техниката ще се отива в другата посока. Все повече хора ще се опитват да се откъснат от киберсредата, ще стоят повече в природата, ще си произвеждат зеленчуци и тн.
  Аз лично не мисля, че ще се откажа от биричката на верандата зарди изкуствения интелект... виж автонимния автомобил е супер :-)
  Шегата настрана... и сега може да си направиш умна къща и светлините да се палят с гласова команда, ама на мен ми е кеф аз да щракна ключа, да си подрежа храстите и т.н.

 47. 47 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mатематик":

  Ти какво ще правиш в тоя свят и как ще си развиваш ума.

 48. 48 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "joan12":

  Аз съм математик, с това и ще се занимавам.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK