НАСА избра "Вие не сте сами" за послание към сондата "Вояджър"

НАСА избра "Вие не сте сами" за послание към сондата "Вояджър"

© ReutersАмериканското космическо управление обяви победителя в конкурс за изпращане на съобщение до сондата "Вояджър" 1, изстреляна в космоса преди 40 години, предаде "Франс прес". След гласуване в интернет спечели посланието "Вие не сте сами", формулирано от Оливър Дженкинс.


НАСА имаше изискване посланието да е максимум 60 символа. Победителят бе обявен в Лабораторията за реактивно движение в Калифорния - центъра, от който се контролира мисията на "Вояджър" 1.


Печелившото послание бе прочетено от канадския актьор Уилям Шатнър, изпълнил ролята на капитан Джеймс Кърк в сериала "Стар трек". "Вояджър" 1 бе изстрелян през 1977 г. от Флорида. Месец по-късно бе изстрелян и "Вояджър" 2.
В момента първата космическа сонда от мисията е на около 21 милиарда километра от Земята. "Вояджър" 2 е в обратната посока и се намира на 17 милиарда километра. И двете сонди наблюдаваха Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.


В двата апарата, движещи се със скорост 17 километра в секунда, има златни дискове, съдържащи послания, сред които и едно на бившия американски президент Джими Картър, поздрава "Добър ден" на 55 езика, песни и кадри, символизиращи човешката цивилизация, и указания за локализиране на планетата ни, в случай че извънземни намерят един ден тези съобщения.


Термоелектрическите генератори на сондите се очаква да се изчерпат след около 10 години. Но те ще продължат след това да обикалят мълчаливи из космоса, като извършват пълна обиколка на нашата галактика - Млечния път, на всеки 225 милиона години, уточнява НАСА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK