Кое е по-добро за лекции - лаптоп или записки на ръка

Кое е по-добро за лекции - лаптоп или записки на ръка

© Associated PressСтуденти, записващи лекцията си направо в лаптопа - това все повече е обичайна гледка, докато писането на ръка върху белия лист се превръща в екзотика. Но се оказва, че използването на техника в аудиторията не е по-доброто решение.


В редица икономически напреднали държави писането на ръка започва да изчезва още в училище. Във Финландия например почти изчезнаха часовете по писане. В САЩ практическите часове за ръкопис са извън задължителните основни стандарти от 2013 г. насам. Щати като Аризона, в които това умение все още се цени в училищата, са малцинство. В университетите студенти все по-често идват на лекции с личния лаптоп.


Но учени откриват все повече доказателства, че използването на лаптопи по време на лекции дори може да доведе до ниски оценки. Едно от най-новите изследвания, разпространено неотдавна, е съвместно дело на Калифорнийския университет и "Принстън".
В основния експеримент по време на лекция група студенти са водили записки на хартия, а други са а използвали лаптопи. Проверката дали са разбрали какво им е било преподадено, показали, че втората група не е осъзнала и запомнила материята толкова добре, колкото първата.


Оказва се, че пишещите на ръка успяват да преработят информацията и ефективно да я обобщят в съзнанието си още докато тя тече. Който е водил записки на лаптоп, просто записвал механично - буквално всичко казано, без да го осмисля по какъвто и да е начин.


Доказателствата за вредата от използване на техника по време на лекции не спират дотук. Научен експеримент от университетите "Йорк" и "Макмастър" затвърждава негативната тенденция. По време не него студентите е трябвало да проверяват по време на лекцията неща на компютрите си, които не са свързани с учебната материя. Впоследствие те не само че не са разбрани голям процент от информацията, но някои дори не си я спомняли.


Във военната академия на САЩ екип от преподаватели е изучавал употребата на лаптопи в икономически курс. Той е бил организиран в малки групи, в които изследователите на случаен принцип са разпределили едно от трите условия: електронните устройства са разрешени, електронните устройства са забранени и таблетите са позволени, но само ако са поставени на бюрото, където професорите могат да наблюдават тяхното използване.


До края на семестъра студентите с лаптопи или таблети са се представили значително по-зле


от тези в групите, в които електрониката е била забранена. Изследванията на двата университет стигат и по-далеч. Тества се и ефект от лаптопите върху заобикалящите студенти, които не ги използват. Доказва се наличието на "визуално замърсяване" - хората наблизо виждат екрана и се разсейват.


Доказателства за ползата от писането на ръка също не липсват. През последните десетилетия има научни аргументи, че то подобрява моторните умения, паметта и изобретателността. Редица изследвания, които показват че чрез него се задействат центрове на мозъка, които не са активни при писане на компютър. Въпреки това не е лесно употребата на техника да се забрани в университетите, защото студентите са пълнолетни и би трябвало изборът за използването на лаптоп да е бъде изцяло личен.


Вече има много данни, че заради навлизането на технологиите


много от младите нямат елементарни умения


Според данните на ново проучване, направено във Великобритания, по-голямата част от 18-24-годишните не знаят как да обезвъздушат радиатор, нито как да сменят контакт. По-голяма част от тях не определят това като проблем, защото в YouTube имало клипове буквално за всичко - от това как да си закърпиш чорап до как да смениш гума.


Каквато и да е развитието в тази посока, любителите на технологиите не трябва да забравят, че във всеки момент токът може да спре, батерията да се изтощи, а записките на лаптопа да останат недостъпни, включително видеоинструкции как най-ефективно да се запише лекция на ръка.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Учените грешат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Писането на ръка в тетрадка ще отмре съвсем скоро, тва е технологиите променят и учениците и училището.

 3. 3 Профил на Daffy
  Daffy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не са нужни издледвания, за да де обясни - писането на ръка е по-бавно, имаш повече време да осмислиш информацията. Освен това работиш и с паметта си, защото не пишеш на ръка без да гледаш, за разлика от писането на клавиатура.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daffy":

  не е точно така. докато техниката записва 100% ТИ МОЖЕШ ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧИШ И ДА РАЗБЕРЕШ МАТЕРИЯТА А НЕ МЕХАНИЧНО ДА ПИШЕШ И ДА ИЗПУСКАШ.пОСЛЕ СИ ПРАВИШ СПРАВКА от машината. става и с обикновен диктофон - освен това тези с техниката сядат винаги на първите редове и внимават много повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  как ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 700 Неутрално

  С това нищо не ми трябва да уча.. щото го има в Интернет не знам докъде ще стигнем.. :-) До закърняване на мозъка и способността му да функционира най-вероятно.. Щото на всички е ясно че практиката учи..не теорията..:-) А като не практикуваш мислене...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Весело
 9. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Всякакво писане на лекци влошава запомненото.Лекциите трябва да се предоставят напечтани.Аз ако записвам нещо го правя механично и изобщо не възприемам казаното.А най ефективно е преди лекцията да прочетеш учебника и на лекцията да си изясниш това,което не си разбрал напълно.А за писането на ръка.От както съм завършил ,повече от едно изречение за собствена употреба не съм писал и не мисля че е проблем,дори е проблем ако го чете друг,случвало ми се е да ми се налага да помоля деловодител да ми разчете написана на ръка резолюция.Ръкописен текст е и много труден за машинно разпознаване.Писането на ръка вече е "бушкрафт" умение,като паленето на огън без запалка.За 5 години не съм изписал и един тефтер джобен формат.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  Като фен на класическите технологии, ще потвърдя, че писането с ръка на лист хартия е най-доброто средство за съхраняване на информация. И не се хаква по интернет!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6158 Неутрално

  Като фен на класическите технологии, ще потвърдя, че писането с ръка на лист хартия е най-доброто средство за съхраняване на информация. И не се хаква по интернет!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абе ако студентът присъства на лекцията, по-важната част от работата вече е свършена

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daffy":не е точно така. докато техниката записва 100% ТИ МОЖЕШ ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧИШ И ДА РАЗБЕРЕШ МАТЕРИЯТА А НЕ МЕХАНИЧНО ДА ПИШЕШ И ДА ИЗПУСКАШ.пОСЛЕ СИ ПРАВИШ СПРАВКА от машината. става и с обикновен диктофон - освен това тези с техниката сядат винаги на първите редове и внимават много повече.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав си ,но докато няма реално работеща програма за разпознаване на глас,напечатаното си е друго нещо.Именно напечатаното в цифров формат.Честно казано на лекции,най добре е да се запишат с диктофон и после да се плати на някой да ги напечата в цифров формат.Имах такава идея още като студент,нямаше да струва много ако се сподели между 10 човека,но тогава не се възприе,може би защото още го имаше даскалския манталитет и някои преподаватели приемаха писането на лекции като проява на уважение,а противното като проява на неуважение,та и аз съм се прави че пиша.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Най ще се запомни с каменна плоча, чук и длето. Като Флинстоун!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  С лаптопа естествено!

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Като фен на класическите технологии, ще потвърдя, че писането с ръка на лист хартия е най-доброто средство за съхраняване на информация. И не се хаква по интернет!
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  Не съм съгласен.Носителя-хартията се губи,понякога се скрива от себе си и няма търсачка,та решаването на проблема "Това някъде го бях записал" отнема много време при хартиен носител,може и изобщо да не се разреши.Та аз като адвокат хартиени документи ги ползвам само за доказателство или удостоверяване.Иначе всичко сканирам,а тези с които ще работя със съдържанието им и разпознавам текста.

 17. 17 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  Омесват се различни неща.

  Действително липсата на компютъроподобни джиджавки драстично подобрява attention span дължината или наличието им я скъсява, се тая, обаче цялото уравнение е МНОГО по-голямо и централната промяна спрямо предишната ни планета (земята без интернет, чичо гуугъл, тубата и така нанататъка) е че не всяко знание е важно, а по-скоро да моеме да навигираме некси в безбрежния океан от споделено знание. Разбира се изниква въпросът за некво ядро знания което требе да го имаш и без нет обаче в тоя момент всеки претендира че тва дето той/тя може е важното - педесе набирания, шиене на гоблени, три вагона книги у библиотеката или там квото.

  Рано е още за хипотези даже

  Facing Worlds
 18. 18 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  еми нещо десно полукълбо, визуална памет, моторна кора... кат пишеш и рисуваш стимулиргаш 2-3 пъти повече места у мозако и одпечатъко у паметта е по-дълбок и траен... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Според данните на ново проучване, направено във Великобритания, по-голямата част от 18-24-годишните не знаят как да обезвъздушат радиатор, нито как да сменят контакт. По-голяма част от тях не определят това като проблем, защото в YouTube имало клипове буквално за всичко - от това как да си закърпиш чорап до как да смениш гума.
  И е добре ,че не го знаят още по-добре ,ако не го правят сами.Щото аджамийско обезвъздушаване на радиатор може да следва наводнение,случвало се е често,а аджамийска смяна на контакт може да предизвика и пожар и токов удар,и то не само на този който го сменя.А за кърпене на чорап,не съм чувал някой да го е правил и през късния соц,освен една от УБО с чорапите на Тодор Живков.Освен това кърпенето вероятно би довело до ръб и протрижания.Сваляне на гума от джанта и монтаж на гума на джанта се прави също в сервиз или гумаджийница със специална машина.С щанга изисква опит,може да се травмираш,да повредиш гумата или джантата.

 20. 20 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#19] от "slonsco":

  Айде сега обезвъздушаване на радиатор или смяна на гума не са сложни. Под смяна гума хората имат предвид като ти се спука на пътя как ще я смениш. Не пред блока да сменяш летни със зимни и даже да не им сложиш правилно тежестите.

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#17] от "saint evlampi":

  Изисква не особено разпостраненото умение за верификация на информацията.Трябва да се знае и може това,което изисква реакция в реално време.Иначе умението да определяш местоположението си по звездите например е безполезно,ако нямаш секстамт,компас,таблица за отклонението му и астрономически ежегодник,умението да се ориентираш по хартиена карта и бусола е безполезно,ако ги нямаш.Аналогично,умението да палиш огън с огниво и прахан е безполезно ако ги нямаш

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Диктофон

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Омесват се различни неща.Действително липсата на компютъроподобни джиджавки драстично подобрява attention span дължината или наличието им я скъсява, се тая, обаче цялото уравнение е МНОГО по-голямо и централната промяна спрямо предишната ни планета (земята без интернет, чичо гуугъл, тубата и така нанататъка) е че не всяко знание е важно, а по-скоро да моеме да навигираме некси в безбрежния океан от споделено знание. Разбира се изниква въпросът за некво ядро знания което требе да го имаш и без нет обаче в тоя момент всеки претендира че тва дето той/тя може е важното - педесе набирания, шиене на гоблени, три вагона книги у библиотеката или там квото.Рано е още за хипотези даже
  —цитат от коментар 17 на saint evlampi


  В това голямо уравнение, най-вероятно самата концепция за лекциите и записките вече е тотално outdated. Дори звучи абсурдно да ходят на лекции студенти с лаптопи и да набират некакви записки за лекция вадена от пауърпойнт на лаптопа на даскала.
  Не знам колко е рано, тия дни AlphaZero deep learning машината на Гугъл би най-добрият шах компютър, само със самообучение от 8 часа...
  Скоро май ще сме домашни любимци, и без това само завиждам на котките ми как по цял ден се излежават и си чакат манджата, хаха...

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Има латинска поговорка, една от малкото, които съм запомнила от часовете по латински: Qui scribit, bis legit.
  Означава, че който пише чете два пъти.
  Предполагам, това е обяснението за по-добрите резултати на студентите, водещи записки на ръка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#24] от "Lady Zeppelin":

  Не знам защо се пропуска не по-малко важният факт:

  "Лаптопът понякога е форма на зрително замърсяване: околните виждат екрана и вниманието им е привлечено към неговите съблазни, често включващи не просто воденето на бележки, а Фейсбук, Туитър, имейл и новини."

  https://www.nytimes.com/2017/11/22/business/laptops-not-during-lecture-or-meeting.html?register=google

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 26. 26 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С нито едното. С камера става най-добре. Много могат да записват HD и по-голяма резолюция. Вече са достъпни като цена. Няма смисъл да мъкнеш цял лаптоп. На ръка който е свикнал може да си препише записки по записа, комбинирайки с материята казана в университета става по-лесно за запомняне.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#26] от "Denis Stoyanov":

  има и телефони с ХД. има и 3Д камери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "baba_zozolana":
  В Силикон Вали инженерите, разработващи новите технологии, плащат по 20 000 долара годишно за класическо училище без екрани.
  https://www.theguardian.com/teacher-network/2015/dec/02/schools-that-ban-tablets-traditional-education-silicon-valley-london

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Резултатите от тези изследвания въобще не ме изненадват. Убедена съм (от преподавателски опит), че записването на важните неща на ръка, води и до тяхното запомняне. А пък ако преподаваш математика, която има свой език, записан с формули, спокойно можеш да отпишеш всеки, който е решил да ползва лаптоп или таблет. Камерата също не помага, защото ръката ти, управлявана от мозъка, не е изписала формулата и не е върнала сигнала там. Много е спорно и прекомерното използване на подготвени презентации за преподаване, не само на математика. За последната това си е направо безумие. Изобщо, всяко средство, което ни отдалечава от МИСЛЕНЕТО, в края на краищата е вредно за човека.

  vesela
 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#29] от "vesela":

  Съгласна съм. Вече има натрупан доста голям опит с тези пауърпойнти, за да се стигне до извода, че единствено затъпяват и доскучават: https://goo.gl/SQZ2Ci

  До коментар [#28] от "Lady Zeppelin":

  Е, ние винаги сме големи радетели на "новото" с 5-10-15-20 години закъснение, когато другите вече са установили и отрицателните страни, но пък не се отказваме от "око да види, ръка да пипне" - докато на собствен гръб не изпитаме недостатъците, няма да повярваме 🙃

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Всъщност, съвсем не съм против информационните технологии. Наскоро в банката, за някаква операция, ми предложиха таблет, на който изписвам текст и се подписвам. Той се изобразява на монитора на служителя и се съхранява. Ужасно ми се прииска да имам такъв таблет, да си пиша седнала на стол лекцията, и тя да се изобразява на екран. Знам, че може, има такива презентации в Ютуб. Но и в този случай, студентът трябва да пише на ръка, може за такъв таблет.

  vesela
 32. 32 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#23] от "bobyb":

  "Скоро май ще сме домашни любимци"

  Аз съм фен на хипотезата че *по принцип* сме домашни любимци, разбираш ли, малко е наивно да считаме че сме пионерите на концепцията. Единствено не разбирам ролята на съня, аз бих ги изпрограмирал нещата без такова чудовищно разхищение на ресурс, ама то отстрани и джаваскрипта е лесен, сигурно има неква основателна причина за точно такава имплементация

  Facing Worlds
 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#19] от "slonsco":Айде сега обезвъздушаване на радиатор или смяна на гума не са сложни. Под смяна гума хората имат предвид като ти се спука на пътя как ще я смениш. Не пред блока да сменяш летни със зимни и даже да не им сложиш правилно тежестите.
  —цитат от коментар 20 на primerno


  Ако радиатора има кран за обезвъздушаване не е,но ако няма трябва да се развие ръждясала тапа на винт с не особено подходящ ключ и да се завие като тръгне вода,при това гореща,нещата са други.

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Има парасимпатикова връзка, която влияе на паметта и способността за анализиране. Всеки от нас се сблъсква с проблеми в дългосрочната памет, заради всекидневната употреба на технологии. Всичко е в дозата, както са коментирали древните.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#13] от "slonsco":Прав си ,но докато няма реално работеща програма за разпознаване на глас,напечатаното си е друго нещо

  Тествай гласовите асистенти на смартфоните.Работят перфектно дори на български.Жена ми ги ползва от доста време.


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#35] от "Психонавт":

  Имам предвид програма заменяща стенограф или машинописка,дето като и диктуваш или пуснеш запис от диктофон да го прави на текст

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Преди два месеца по време на изпит се хванах, че съм отвикнал да пиша на ръка.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всички сме отвикнали да пишем на ръка.
  Аз пък забелязах, че откак ползвам гугъл мапс за ориентиране в непознати градове, ориентацията ми ужасно се е влошила. Когато ползвах карти, на втория ден познавах града, посоките и разстоянията. Решила съм да пробвам да фиксирам посоките, дано да реши проблема. Но на картата се вижда по-голяма площ.

 39. 39 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#23:"bobyb"][/quote]
  Е аз па искам да съм домашен любимец, дано да стане скоро :)

 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  аз съм страшен doodler и scribbler, винаги, докато си мисля, сам или по време на работни срещи, драскам рисунки или пиша на някакъв език, много ме съсредоточава.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  До коментар [#40] от "abdelhaqq":

  Аз правя същото, позволява ми да се съсредоточавам, но то е различно от писането на текст :)
  (Особено за време)
  Накрая ме болеше ръка, а думите излизаха ъгловати :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daffy":

  аз пък предпочитам да си вкарвам информация и снимки на ай фона си , така имам групирани лекции и упражнения ,които са свързани с опред теми ,къ м тях снимам всяка информация от научни списания или постери и те влизат 1/1 точно към темата и е най уудобно ,след това ги ползвам отвсякъде ,вк л и от всеки комп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK