Видео: Как изглежда центърът на Млечния път

Видео: Как изглежда центърът на Млечния път

© NASA.govКак изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит да отговорят на този въпроси учени от американската космическа агенция НАСА събраха данните от някои от най-силните телескопи на Земята, с които успяха да създадат визуализация на случващото се в средата на Млечния път.


От гледната точка на супермасивната черна дупка Sgr A* (Стрелец А*), която се приема за център на галактиката, могат да се видят много звезди, сред които и 25 бели и мигащи, които не са толкова големи. През цялото време те изхвърлят черна до червена до жълта маса, а звездните ветрове около тях се сблъскват един друг.


Визуализация предлага изключителна виртуална екскурзия до центъра на галактиката с 360-градусова панорама. Проект показва нестабилната среда около някои гигантски звезди и силната гравитация на огромната черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път.
Учените са изчислили, че Земята се намира на 26 хил. светлинни години от центъра на галактиката, което представлява 241 трилиона километра. Въпреки че науката все още не е напреднала достатъчно, за да могат хората да пътуват до там, мощните телескопи успяват да покажат какви процеси се случват около черната дупка.


Визуализацията се основава на рентгенови и инфрачервени лъчи, събрани от следенето на 30 масивни звездни гиганта, наречени "вълци", които орбитират около 1.5 светлинни години от центъра на Млечния път. Мощни вятърни газове, потопени от повърхността на тези звезди, носят някои от външните си слоеве в междузвездното пространство.


Рентгеновите лъчи се получават, когато изтичащ газ се сблъска с преди това изхвърлен газ от други звезди. Процесът създава ударни вълни, подобни на звуковите, които затоплят газа до милиони градуси.


Целта на учените е да разберат как взаимодействат обектите в центъра на галактиката с масивната черна дупка, която има масата на еквивалента на четири милиона Слънца.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Едно е сигурно - никой не може да обори твърдението, че така изглежда центърът на Млечния път

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Весело

  масивната черна дупка, която има масата на еквивалента на четири милиона Слънца.
  ------------------------------------------------------------------------------------------

  Бравос !

  На това му се вика дупка !

  ДУПКА И ПОЛОВИНА !

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А ние сме една прашинка в Галактиката ни!

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Весело

  Такива мащаби, ние хората, не можем да осъзнаем колкото и да ги опознаваме или да се мъчим да го направим. И на такъв фон, сред такава необятност продължаваме да занимаваме себе си, другите около нас, с дребнотемие, което изглежда още по-нищожно. Вместо да бъдем себе си - кой каквото иска, може, знае да прави, да следваме едничката си карма, различна от всяка друга, се дърлим за глупости, които мисли за значими, които ни правят горди, че сме постигнали. Свят, който не познаваме, който не можем да регулираме, а Млечния път... изчисляваме и се мъчим да опознаваме. В човешката природа е стремежът за непрекъснато откриване и усъвършенстване на действителността и само от нас зависи как да я подредим, та "извънземните" да не се чудят що ни липсва веществото, с което мерим величието си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Доста материя все пак успява да се "спаси" от поглъщане. :)
  Временно...
  Накрая всички ще се озовем в тази дупка, а тя в някоя друга по-голяма ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  "Мощни вятърни газове, потопени от повърхността на тези звезди, носят някои от външните си слоеве в междузвездното пространство..."

 7. 7 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#4] от "3аНиЗа":
  Да, а мнозина са нивото на наивната космогония на Библията и Корана. И си представят Господ като белобрад старец. Те дори няма да погледнат такива статии и видеа. За тях те са от лукавия. Религията трябва да се разглежда като кодекс от морални правила, за да се стигне до прозрението и поведението, за което вие говорите - скромност, човещина, преклонение и съхранение на природата.

 8. 8 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 988 Неутрално

  " Мощни вятърни газове, потопени от повърхността на тези звезди, носят някои от външните си слоеве в междузвездното пространство. "

  Ако някой успее да разбере какво казва това изречение, на момента трябва да получи Нобелова награда!!!!!!!!!!!!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Едно е сигурно - никой не може да обори твърдението, че така изглежда центърът на Млечния път
  —цитат от коментар 1 на npg38547585


  Аз мога да го оборя - със сигурност не изглежда така. Просто защото "снимката" всъщност е правен с интерферометър, опериращ на съвсем различен честотен обхват от видимата светлина. По-светлите "петна" са местата в небето където интензитета на полето приет от радиотелескопите е по-висок, а жълтият цвят.....предполагам са си го избрали по цвета на роклята на колежката на коледното парти, със същият успех можеше да е син, зелен или розов, въпрос на свободен избор.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Може би тая черна дупка е пътя към друго пространство, с други физични закони.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Всичко в космоса е впечатляващо и непостижимо за човешкия вид за поне още милион години.

  Ние сме само едни дребни въшки в чудовището Млечен път, а за цялата вселена дори не говорим. Дори не сме и въшки, а микробактерии. Един взрив на масивна близка звезда може да ни изпържи. Но пък ние ще ходим до Кентавър до 20 години и евентуално после до може да отидем и до центъра на Млечния път до 30 години, за да видим масивната черта дупка. И един мармот завива станиола в шоколад.

  Човечеството е като едно кученце, създадено преди съвсем малко - няма и 2 млн години, което е завързано с къса каишка до колибката си, обикаля я безпомощно, без да може да се отдалечи от нея, и джафка мощно, все едно е властелин на цялата Вселена. И преди съм го писал, пак ще го напиша. Каквото и да направи, човечеството се роди на Земята, ще преживее целия си живот на Земята и ще умре на Земята, заедно с всичко научено през вековете. Дали Земята ще остане след нас - най-вероятно. Дали ще има живот след нас - вероятно. Но наглите двукраки няма да ни има дълго, това е сигурно. В своята поредица "Космос" преди две години водещият показа един пантеон на изгубените видове и накрая имаше един празен коридор - по неговите думи това е нашият коридор , човешкият. Дано някой се е замислил върху този символ на очакващото ни празно помещение.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Всичко в космоса е впечатляващо и непостижимо за човешкия вид за поне още милион години. Ние сме само едни дребни въшки в чудовището Млечен път, а за цялата вселена дори не говорим. Дори не сме и въшки, а микробактерии. Един взрив на масивна близка звезда може да ни изпържи. Но пък ние ще ходим до Кентавър до 20 години и евентуално после до може да отидем и до центъра на Млечния път до 30 години, за да видим масивната черта дупка. И един мармот завива станиола в шоколад. Човечеството е като едно кученце, създадено преди съвсем малко - няма и 2 млн години, което е завързано с къса каишка до колибката си, обикаля я безпомощно, без да може да се отдалечи от нея, и джафка мощно, все едно е властелин на цялата Вселена. И преди съм го писал, пак ще го напиша. Каквото и да направи, човечеството се роди на Земята, ще преживее целия си живот на Земята и ще умре на Земята, заедно с всичко научено през вековете. Дали Земята ще остане след нас - най-вероятно. Дали ще има живот след нас - вероятно. Но наглите двукраки няма да ни има дълго, това е сигурно. В своята поредица "Космос" преди две години водещият показа един пантеон на изгубените видове и накрая имаше един празен коридор - по неговите думи това е нашият коридор , човешкият. Дано някой се е замислил върху този символ на очакващото ни празно помещение.
  —цитат от коментар 11 на Lou


  Виж сега, божа работа е това. Може и да се затрие човешкия вид на земята. А може и да плъзне като гаден вирус, изсмукващ така важните ресурси, които биха позволили на някой друг, морално-извисен, а не деградирал :) вид да еволюира и да се развие. Всичко е възможно, аз не бих тръгнал да отсъждам, не вярвам че и ти имаш квалификацията и кристалната топка. Гледай например всички религии с тоя стремеж да запазят монопола върху това кой може да лети и кой не може да лети - не че има някакво значение, защото никой не е летял тогава, но хората трябва да вярват в нещо. Сега изглежда доста нелепо това. От дървените самолетчета на Райт до няколко екскурзии до луната в рамките на десетилетия. Голямо начукване на всички философи, особено на тези с теологичните забежки. Мисля че най-полезно е човек да си остане агностик по отношение на такива неща, че не се знае, може някой ден да стане нелеп с категоричните изказвания и никой няма да го взема насериозно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#6] от "gianni":

  На английски изречението (според статия в Дейли Мейл) е:

  "Powerful winds of gas streaming from the surface of these stars are carrying some of their outer layers into interstellar space."

  Един друг възможен превод е:

  "Мощни газови потоци, тръгващи от повърхността на тези звезди, отнасят част от техните външни слоеве в междузвездното пространство." Вероятно искат да кажат, че в резултат на силната гравитация на черната дупка част от материята на звездите се откъсва от тях.

  Линкът към статията е:

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5258615/Take-360-degree-tour-centre-Milky-Way.html

  Обектът Сагитариус А (за който се смята, че съдържа супермасивна черна дупка) е открит заради неговото радио лъчение. Това е станало в 1954 г. и австралийските радиоастрономи, проучили обекта, с изненада установили, че той е в самия център на Галактиката. Освен радио лъчи оттам идват също гама лъчи, високоенергийни рентгенови лъчи, лъчи от субмилиметровия сектор и инфрачервени лъчи. И наблизо наистина има и звезди от типа Wolf–Rayet, които се споменават в статията:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Galactic_Center

 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Значи центърът на галактиката, така наречения Стрелец А е причината да съществува радио-астрономията най-вероятно, пичовете от един тогавашен телеком са го наели да изследва радиосмущенията и причините им, той си е конструирал голяма насочена антена, открил е че от тази точка в небето фоновия шум е няколко порядъка по-висок от нормалното и оттам е тръгнало всичко.

  Дали съществува масивна черна дупка там е вече спорно - в смисъл със сигурност съществува масивен обект, това лесно може да се установи, но дали е масивна черна дупка - теорията че е е просто най-приемлива. Но и да беше, няма ясна дефиниция какво е това животно. Идеята за сингулярността, безкрайната плътност в една точка е чисто и просто математическа фикция. Дали наистина е така, дали не съществува никаква сингулярност, а просто се състои от някакво друго дегенерирало състояние на материята, подобно на неутронните звезди, което не можем да си обясним - божа работа. Със сигурност, идеята за сингулярността е доста противоречива поради ред причини - например би трябвало да е по-"малка" от дължината на Планк на теория, но нали това е невъзможно. Удобното е че най-вероятно никога няма да разберем какво всъщност представлява. А интерпретации всякакви. Например една такава интерпретация е че нашата вселена е "обърната наопаки" черна дупка, със сингулярност в началото и "обратен ход" на всичко - ентропията нараства, вместо да намалява, сингулярността е момент в миналото, който никога не можем да достигнем, обратно на черната дупка, в която като попаднеш, сингулярността може да я разглеждаш като момент в бъдещето, който неизбежно ще достигнеш. И такива неща. Може само да си фантазираме човеците. Към момента поне. Някой ден, някоя голяма глава може и да измисли достатъчно достоверно обяснение на тези неща, която да е издържана във всеки аспект.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Хаос !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  И на фона на всичко това сме и ние. С нашите проблеми.

 17. 17 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Млечния път не е баница

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Млечния път не е баница
  —цитат от коментар 17 на leslin


  Малко мяза на вита родопска баница. Ама най-близо и до тиквеник.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Добре че сме във периферията, защото тия във центъра бавно но сигурно
  отиват към хоризонта на събитието !!!

 20. 20 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#8] от "quatro_4x3":

  42 :) :) :)

 21. 21 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#19] от "valtoro":

  "Добре че сме във периферията, защото тия във центъра бавно но сигурно
  отиват към хоризонта на събитието !!!"

  Всъщност наистина бавно - защото според Общата теория на относителността когато гравитацията е голяма времето тече бавно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK