Какво ще направи НАСА, за да върне хората на Луната

Какво ще направи НАСА, за да върне хората на Луната

© NASA.govВ началото на седмицата директорът на американската космическа агенция НАСА Робърт Лайтфут обяви, че ще поиска от президента Доналд Тръмп бюджет от 19.9 млрд. долара за 2019 г. Той уточни, че голяма част от парите ще бъдат използвани за започване на мисии до Луната, които да са в основата на бъдещо човешко присъствие на Марс.


Най-голямата цел пред НАСА е да изгради платформа в орбитата на Луната, която да бъде използвана за опорна точка при по-дълги пътувания в Космоса. Тя трябва да бъде завършена през следващото десетилетие.


Платформата ще има задвижваща мощност, която ще помага на ракети да излитат от нея. Ще бъде оборудвана и с места за настаняване на космонавти. За да постигне всичко това, агенцията ще задълбочи търговските си отношения с редица международни компании, които да помогнат в реализирането на проекта, тъй като с парите от бюджета няма да може да покрие всички разходи.
Задвижващият елемент ще бъде първият компонент, който ще бъде изграден. Той трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2022 г., като ще използва слънчева енергия, за да задвижи двигателя. Също така този елемент от портала ще поддържа позицията му в орбита и ще може да премества конструкцията до различни точки.


Платформата ще представлява и комуникационен хъб. Тя ще изпраща информация на Земята, ще приема такава и ще играе роля на комуникационен център за движещите се в орбита космически кораби. Предвижда се на нея да има лазер, чрез който по-бързо да се прехвърля голяма база данни, а не да се използват традиционните радиочестотни системи.


През 2023 г. пък ще бъде изградено местообитанието за космонавтите на платформата. След това веднага ще започнат проучванията на Луната. Всичко това ще се прави в партньорство с Международната космическа станция, подчертават от НАСА. Целта е екипажът на борда на бъдещата платформа да може да изкара на нея между 30 и 60 дни.


През това време ще се работи по изследване на процесите и явленията в Космоса. Ще има мисии и до повърхността на Луната, която ще бъде обследвана обстойно, за да се прецени кои от ресурсите ѝ могат да се използват от хората. За да изпълнят поставените си цели, от НАСА ще се нуждаят от постоянно зареждане на всичко необходимо за научната си дейност и заради това порталът ще има логистичен модул, който ще позволи доставки на товари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK