Да изпратиш името си до Слънцето

Да изпратиш името си до Слънцето

© NASA.govИскате ли името ви да е на най-горещия билет това лято, но без да пътувате? Американската космическа агенция НАСА предлага на хората по света да изпратят името си до... Слънцето. Това може да стане благодарение на историческата мисия Parker Solar Probe.


Това лято космически апарат ще излети в посока Слънцето. Той ще премине през атмосферата на звездата, като ще е изправен пред брутални условия, които включват изключителни горещини и сериозна радиация. А на борда на космическия кораб ще има микрочип, в който ще са имената на всеки, пожелал да ги прати до НАСА. За да популяризира кампанията космическата агенция покани звездата от сериала "Адвокатите на Бостън" Уилям Шатнър, който в кратко видео обясни как точно сондата ще достигне до Слънцето.
"Сондата ще пътува до район, който човечеството никога не е изследвало преди. Мисията ще отговори на въпросите, чиито отговори учените търсят от няколко десетилетия", заяви Томас Зурбухен от НАСА.


Космическият кораб е с размерите на малка кола. Най-близката му среща със Слънцето ще е на около 6.5 млн. км от повърхността на звездата. Целта на сондата е да изследва как енергията и топлината се движат през слънчевата корона, както и да проучи какво ускорява слънчевите енергийни частици. Подобна мисия е революционна, тъй като процесите на Слънцето засягат всички планети от Слънчевата система.


За да бъдат извършени всички тези изследвания, сондата ще бъде защитена от излъчваната от Слънцето топлина с 11.5-сантиметров карбонов щит, който ще трябва да издържа на температури, които достигат почти 1371 градуса по Целзий.


Да изпратиш името си до Слънцето

© NASA.gov


Скоростта на космическия апарат ще е много висока, като при най-близкия му подход към Слънцето ще достига близо 700 хил. км/ч. От НАСА дават за пример, че с такава скорост разстоянието между Вашингтон и Токио може да бъде взето за по-малко от минута.


"Този невероятен космически кораб ще разкрие толкова много за нашата звезда и как тя работи, че не съм сигурен дали сме в състояние да разберем цялата информация", заяви работещият по проекта Никола Фокс.


Да изпратиш името си до Слънцето

© NASA.gov


Последният срок да изпратите името си до Слънцето е 27 април тази година. Всеки желаещ може да го добави на интернет страницата на мисията тук.


Миналата година НАСА направи подобна инициатива и за една от мисиите си до Марс, като над 2 млн. души се включиха в нея.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK