Проект ТелефОN

В класната стая на 75 години

преподавателят Иван

© Цветелина Белутова

преподавателят Иван- Кое наричаш линийката – A, B, C, D?
- Не, ето това е, показвам персонално на всеки компютър.
...
- Вече сме на инструментите
- Кое наричаш инструменти?
- Показвам пак.. ето това тук.
- Ааа, полето горе – букви, чертички и така нататък.


В малка стая на софийската улица "Владайска" 36 четирима възрастни и двама ученика са се взрели в екраните на лаптопите си. Учат Ексел. В съседното помещение има още толкова посетители, но и там ролите са обърнати – дамите и господата на средна възраст 70 години седят на чинове, а пред дъската са децата. В този час обучението е за подобряване на компютърната грамотност – естествената среда на младите и пълен със загадки и изпитания нов свят за по-възрастните.


Дамата, която прекъсва обучаващия, е бивш "ВУЗ-овски преподавател", с две висши образования – инженерно и педагогическо, преподавала е 33 години на студенти и завършили вишисти. На 79 години, тя е с претърпян скорошен инсулт, който се отразява на паметта, затова и много трудно се насилва да започне да я упражнява пак. "Паметта закърнява, когато не се тренира. Затова и се включих в този курс, защото това, което знам, че ще усвоя тук, са знания от рода факти. Това е пет, това е десет - като аритметиката. И помага."
79-годишната студентка и Кристиян

© Цветелина Белутова

79-годишната студентка и Кристиян


"Дошла съм за начални компютърни умения", допълва тя. "Не ми е нужно да знам нищо конкретно, трябва ми за обща култура. Вкъщи всички са компютърджии и работят с какво ли не – таблет, лаптоп... Моята цел е да мога да вляза в интернет на определен адрес, да извадя информация, например програмата на театрите, ако мога да се свържа в скайп да говоря с близки и роднини в чужбина. И досега така комуникираме – мъжът ми включва и като ми излязат образите, се включвам и аз."


Дотук всичко й е интересно, макар да смята, че на децата им е нужен опит в методологията на обучението и не всичко, което представят, ще й потрябва. "За мен интернет е нещо велико! Това електронно изобретение замести информационните средства и прибори, които досега са съществували от 20-и век и е нещо прекрасно. Може да се свържеш с целия свят и всичко, което те интересува, разсъжава тя. Писането в интернет, мъртъв език според нея, и "този начин на комуникация" между хората да не й допада, защото се губи психологичния елемент. "Едно е да го прочетеш, друго е да говориш по телефон и да се ориентираш по интонацията, бързината на изказването. Но скайп и смартфоните са като телефона..."


В класната стая на 75 години

© Цветелина Белутова


Подобно на нея 70-годишната Цветелина също гледала репортаж за курса по телевизията и така се запалила да се включи в него. Основната причина е желанието й да е в крак с времето. "Имам чувство, че всичко живо владее компютъра, само аз и някои други от моето поколение не могат да се справят, а в крайна сметка човек трябва да е адекватен", смее се тя.


Не задава много въпроси, но изрядно записва всичко казано в тефтер. Макар в дома й да няма компютър, а внукът й да не предоставя за достъп таблета си, иска да придобие познания, за да знае да пише, да праща имейли, да разговаря – практичните неща. "Таблицата ще ми бъде необходима, ако все пак си намеря някаква работа да мога да я отворя. Въобще, основните неща бих искала да ги науча. Малко е трудно за краткото време, затова ако има още един такъв курс, пак бих дошла и бих усъвършенствала това, което не зная." Основната трудност за нея произлиза от факта, че не знае английски, а френски, с който търси покриващи се думи.


"Трябва да тичаме срещу тях, за да ги настигнем тези технологии. Като гледам колко нови неща излизат..., въздъхва Цветелина. Да уча тук е крачка към технологиите." Засега е много доволна от обучението.


В класната стая на 75 години

© Цветелина Белутова


Hello, word


- За да маркираме ред или колона..., продължава преподавателят Иван.
- Маркирането в какво ще се изрази?
- Ще се оцвети в по-тъмно.
- А това отгоре за какво ни трябва? Ооо, това много сложно!
- Чакай сега, то си има програма, момчето я следва!


Иван, на 17, е заел ролята на основен водещ на занятието, а Кристиян, на вече 18, помага индивидуално. Двамата са ученици от Търговско-банковата гимназия, облечени в бели ризи, с ведра интонация, обикалят от лаптоп на лаптоп. "Тук е много интересно!" - възкликва Иван. "Сега вече виждам какво им е на учителите и определено им влизам повече в положението. Но не се оплаквам, определено съм доволен и групата ни е много добра, не сме имали някакви кавги, всичко върви по мед и масло."


"Прави ти кеф да го вършиш", допълва Крис. "Интересно ни е да видим и тяхната гледна точка как ще усвоят знанието. Признавам, че понякога вървим с различно темпо, защото всички са на различно ниво. Някои са били на компютър, други – никога и може би това е единствената трудност в курса, защото ние нямаме възможността да преподаваме от точка А до точка Б, трябва да се отклоняваме, което е напълно нормално."


Извънредната сесия е инициирана именно от учениците. В рамките на училищния процес от година те се опитват да направят учебно-тренировъчно предприятие, което функционира като фирма. "И като една успешна такава, ние сме длъжни да обърнем внимание на обществото. Много се чудихме какво точно да правим и се случи така, че познат ни свърза със сдружение "Знание". Никой не ни задължи да дойдем, просто гласувахме в класа какво да правим и всички се съгласиха", обяснва Иван.


До тук студентите, както нарича той записалите се в часовете, са влезли базово в интернет, за да се запознаят с търсачката Google, потърсили това, което им е интересно, показано им е как да го напишат, да сменят език. После са потърсили информация в различни типове сайтове и са създали своя abv поща - "нещо много важно", от която са изпратили два – три имейла. В последните часове се занимават с "по-специалните медии" като "Фейсбук". По наблюденията на Иван и Криси най-голям интерес предизвиква именно социалната мрежа, поща и скайп. "Искат да се чувстват добре, да са в модата, да си говорят с роднини. Те са си хора, а всеки един човек иска да е в крак с времето", твърди Иван. "И аз им правя едно голямо евала, че са отделили от времето си да дойдат тук, да се научат на нещо, което си е напълно непознато за тях. Ние сме израснали с това, но те се сблъскват с тази напълно нова среда и бих казал, че се справят доста добре."


"И така е, и иначе..." отговарят учениците на въпроса дали технологиите деформира комуникацията между по-младите. "Много хора не виждат ползата от тази иновация, най-малко – къде другаде си открил чрез нея толкова хора, и то с такава бързина. Ако бяхме в миналото, щяхме да пишем писма и да чакаме отговор по 100 часа. Сега, има някои крайности, признавам, но чак пък да сме обсебени..."


В съседната стая

© Цветелина Белутова

В съседната стая


В крак с времето


Инициативата "Дари час" е на дружество "Знание" - организация с многогодишен опит в неформалното образование, която провежда първата сесия още в края на 2014 година. Тогава преседателката му Мариана Манукян и нейни колеги са в процес на смяна на наличните технологии с по-нови устройства и установяват, че поколението в по-напреднала възраст има проблеми с адаптирането към тях и справянето с програми и приложения като "Фейсбук", Viber и Whatsup. Затова и решават да им помогнат във виртуалното ориентиране.


Трябва им кратко време да открият, че новата дейност, от една страна, сплотява и обединява хората, а от друга, ги мотивира да се развиват и да не възприемат иновациите в технологиите за нещо, което ги отдалечава от света, а напротив – свързва ги. Първите три години сесии се правят през четири месеца, но в последствие ги разреждат до два пъти в годината. Триседмичният курс се състои от 12 учебни часа, които се водят от доброволци, основно набирани през платформата TimeHeroes, някои се повтарят от предишни години, други предават на свои приятели опита си.


Изискването към доброволците е да имат елементарни познания и да могат да ги обяснят, без значение от тяхната възраст и занимание. В повечето случаи конкретна методология липсва, но се засягат основни теми като как да се търси информация в интернет, да се пращат снимки, да се направи поща. Всичко е безплатно -дружеството осигурява мястото, техниката, а доброволците от своя страна – времето си.


Как се работи и с таблет

© Цветелина Белутова

Как се работи и с таблет


Експерът по обучения Петя Брашникова обяснява, че в началото "Дари час" събира хора, които задават конкретни въпроси за вълнуващи ги в момента затруднения с технологиите и програмите, но в последствие се оказва, че възрастните възприемат заниманията като курс за компютърно ограмотяване и в него започват да се записват всякакви хора с нулев и малък опит. Най-вече такива, чиито роднините са им оставили техника вкъщи, но само са им показали и без никакво търпение са ги зарязали да се оправят сами.


В класната стая на 75 години

© Цветелина Белутова


Въпреки че резултатите не са големи, заради краткото време, промяната е значима – възрастните осъзнават, че могат да се справят сами и започват да вярват във възможностите си.


"Идват с голямо желание и мотивация. Мястото тук се превръща в сборен пункт на хора с общи интереси и те приемат курса като събитие в живота им. Когато са влезли в едно различно от нашето ежедневие, не се срещат с много хора, подобен социален досег е изключително приятен за тях. В никакъв случай не трябва да органичаваме тези хора от възможността да общуват", казва Петя. "Голямо значение има и фактът, че при откриването на връзката с технологиите, те да могат да си общуват с близки и познати в други градове или чужбина."


Всички са съгласни – технологиите и интернет са част от ежедневието и рано или късно идват при всеки." След ден, всички ще са пак в класната стая, за да се научат на още от тях. "Хайде да си ходим, че чак се изпотих!", смее се една от студентките.


Поредицата "ТелефON е проект с подкрепата на Huawei.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Така е, човек трябва да се учи на всяка възраст.Застоят е смърт.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ПРЕКРАСЕН проект, който може да помогне поне в известна степен на част от възрастните хора да преодолеят социалната изолация!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Наистина нещо свежо и необходимо - най - вече факта, че почти в края на живота си се връщаме там откъдето сме тръгнали от начало ! Което показва колко преходно и суетно е всичко и колко необходимо е да изживеем живота си с ценности, а не в безмислено гонене на вятърните мелници на кариеризма !

 4. 4 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 227 Весело

  Това се казва инициатива и много добра идея!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Чудесна идея :) от полза за всички...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Евала на тези деца, че отделят от времето си за нещо полезно и значимо, и евала на тези възрастни хора, които са запазили желанието си да учат и да се развиват.
  На фона на иначе хорорновините, които ни заливат всеки ден и час, на такива позитивни събития трябва да бъде давана гласност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Чудесна инициатива! Браво на "учителите"

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  никога не е касно чоек да стани за ризил..... наместо да хфърлят една табла или едни карти , да се порасходат и позяпат по засуканите пролетни суфианки тиа се забиват в неква спарена стая да зяпат в на практика некфа лампа без туй да им се налага без да им се плашта и без никви полси в бъдеште. е тва ако не е лудуст. а що некои не вземи да ги научи да читат напримерно, туй ше е по от полса?

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Много хубаво, никога не е късно човек да научи нещо.

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#8] от "betona":

  Аааа не си прав! Никак даже! Знаеш ли как ми писнало от майка ми: "И да провериш какво дават в Народния!", "Погледни в интернет моля те кой е автора на...", "Абе я виж, откъде мога да си намеря еди-какво-си?" Да отиде на курсове и да се научи да си търси сама, купила съм й компютър и таблет.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#10] от "areta":

  тъка ли??? я гледай ти, я гледай ти!!! а ти за какво си , мила арета, красавице моя напета? ше прувиряваш не ами и ше повтаряш пруверката. потрудила се е жената,чоек те е напраила и сега си бире плудовете на трудът - не мармори ами вземаи пример. освен туй....тя така и си общува с тебе... ама че сте забавни тва щерките , от елиментарни нешта не отбирате. все бързате , за една вотка времи нямате, сякаш сувалки в космуса праштате. курсове... вземи ти самата да и обесинш некои нешта. иначе ше иде там , ше се притиснява и ако нема некои интересен образ та поне да стане лаф само ше си загуби времито. :)

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#11] от "betona":

  На водка не ме е канила, изглежда сама си я пие :), но е много нещастна, че отказахме цигарите: "Вече няма с кого човек да изпуши една, всички станахте много примерни..."

  вземи ти самата да и обесинш некои нешта.

  Пробвах, не става, не ме слуша изобщо. Никой не е пророк в собственото си село.

 13. 13 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Проектът "Теле" пред ф"ОN"!

  В класната стая с 75 годишни, които обясняват на младите когато спре тока и ннтернета какво да правят!!!! Ха-ха-ха!!!!

 14. 14 Профил на Александър Караджов
  Александър Караджов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В малка стая на софийската улица "Владайска" 36 четирима възрастни и двама ученика са се взрели в екраните на лаптопите си."
  Двама ученика или двама ученици?
  За образование пишем, пък...

 15. 15 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И в момента в който Бай Ганьо разбере че 70 годишен човек да включва в България компютър е като еднорог, и 70 годишен човек да не може да ползва компютър в другите страни е като еднорог.

  Браво за инициативата!

 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Сега трябва да има и проект за купуване на компютри и смартфони на пенсионерите, че да практикуват наученото

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK