Предшественикът на Плутон беше кръстен на остров от гръцката митология, свързван с нацистите

Предшественикът на Плутон беше кръстен на остров от гръцката митология, свързван с нацистите

© NASA.govВ първия ден на новата 2019 г. мисията на НАСА "Нови хоризонти" ще навлезе в една от най-външните точки на Слънчевата система – Пояса на Кайпер, и ще започне изследването на обекта 2014 MU69. Според учени на американската космическа агенция от негови аналози са се слепили планетите-джуджета, каквато е Плутон и заради това беше определен като неин предшественик.


Тъй като се очаква това да е най-далечната планетарна среща в историята на космонавтиката, от НАСА решиха да съберат предложения за ново временно име на обекта. Общо 115 хил. души изпратиха своите идеи, като в крайна сметка агенцията се спря на наименованието "Отвъд Туле".


Туле е легендарен остров от древногръцката митология. В продължение на много години гърците и римляните са смятали, че това е най-северната територия на познатия свят. За първи път остров Туле се споменава през IV век пр.Хр. Той е намерен от гръцкия откривател Питий.
През 1918 г. пък в Германия се създава "Обществото Туле", което финансира учредяването на Германската работническа партия. Тя е предшественик на нацистката партия на Адолф Хитлер. Твърди се, че той е имал силната политическа подкрепа на "Обществото Туле". Окултната организация твърдяла, че островът от древногръцката митология всъщност са Шетландските острови, намиращи се североизточно от Великобритания. Според нацистите именно тези острови са родина на древната арийска раса.


От НАСА са се спрели точно на това име, тъй като то ще символизира преминаването отвъд границите на познатия свят.


"Обектът 2014 MU69 е следващият остров Туле за човечеството. "Нови хоризонти" ще започне да изследва от близо неизвестни светове, а това ще е най-отдалеченото проучване, което някога сме правили", обяви ръководителят на мисията Алън Стърн.


След като приключи с изследването на космическия обект, екипът на "Нови хоризонти" ще избере официално име, което да бъде представено на Международния астрономически съюз. Името ще зависи от това дали 2014 MU69 ще се окаже единичен обект или система от множество обекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK