Проект ТелефОN

Да работиш инфлуенсър

Да работиш инфлуенсър


Първото нещо, което прави, е да снима току-що поднесената й от сервитьорката чиния със салата. Кадърът може би ще попадне в Instragram профила й, следван от 23 600 потребители, или във фейсбук страницата й с 9325 последователи. Да покаже какво ще обядва е най-естественото и безобидно нейно действие. Преди това ще ви разкаже кога е претърпяла спонтанен аборт (108 хиляди гледания), каква е сутрешната й рутина (139 хиляди гледания), как отглежда детето си или приготвя ръчния си багаж за път във видеа, качени на профила й в YouTube (35 569 абонати за шест месеца). С една дума – ще ви довери целия си живот в детайли и откровеност, сякаш сте й първи приятели.


Навън температурата е близо до нулата, но тя се появява с тънко яке, голо ляво рамо и светъл
панталон, усмихната като за снимка. Веднага разбирам, че е бременна за втори път, но какво
е споделянето с мен, след като хиляди непознати са разбрали за новината малко след като е
станала ясна и за самата нея.


Antoanette Pepe, или Ети, както я наричат приятелите, е нещо като медия. Тя работи блогър и благодарение на усилието си да поддържа няколко социални канала в интернет с постоянство
и интересни за почитателите й теми днес тя влиза в графата с най-забелязваните инфлуенсъри в България, а доскоро и в Дания.
Да работиш инфлуенсър


Какво означава да си влиятелен


Думата "инфлуенсър" (от английския глагол influence – влияя) се настани удобно в българското езиково пространство като лесен и обединяващ начин за назоваване на най-ярките личности в
социалните мрежи. Това са всички онези блогъри, влогъри и инстаграмъри, които произвеждат снимки, видео, текст, предизвикващи силна реакция. Според Ети инфлуенсърът е човек, който с помощта на социалните медии успява да достигне до максимално много хора и да повлияе на техните желания, мечти, лайфстайл. "Днес всеки може да е инфлуенсър – това съм аз, това може да си ти, както и съседското момиче. Невинаги броят последователи определя до каква степен можеш да влияеш на хората. Доверието е онова, което кара хората да искат да правят нещата като теб, да опитат храната, която си готвиш, и да водят твоя начин на живот."


За нея дори думата инфлуенсър е много криворазбрана. "Ние влияем на нашите последователи по много естествен начин. Показваш нещо, което харесваш онлайн – те са заинтригувани и искат да го пробват. Колкото по-дълго време развиваш своите канали и колкото по-откровен си – толкова по-голямо влияние имаш. Тоест толкова по-успешен инфлуенсър си. И не говоря само за продуктите, които споделяме. Благодарение на интернет и смартфоните имаме възможност да споделяме личните си истории през изключително много хора и да помагаме по този начин и често в реално време (Instagram Live). Да дадем шанс на другите да се учат от нашите грешки или да изберат да водят по-здравословен начин на живот, вдъхновение от резултатите, които споделяме ние онлайн", допълва тя.


Да работиш инфлуенсър


Лична драма


За да говори така уверено, Ети има няколко онлайн години зад гърба си, заченати още от висшето й образование – медии и комуникации във Великобритания. Дипломиране и по-късно – през 2012 г., се връща в България и се залавя с работя по европроекти на стойност милиони евро. Денят й минава в офис - "супернекреативно, депресиращо", но след година и половина получава шанс да промени корпоративната си съдба – нейна приятелка, живееща в чужбина и прясно разделила се с приятеля си, започва да й пише имейли, обяснявайки личната си драма. Ети й отговаря сърдечно, всеки път на английски език, защото "така ми идваше отвътре" и съвсем скоро я осенява идеята да стартира свой блог. Наречен Letters to Antoanette, той кани познати и непознати от цял свят да й пращат писма с вълнуващите ги въпроси, а тя да им отговаря със собствените трепети и житейския си опит дотук. "Когато човек не се чувства добре в дадена ситуация, той не вижда обективно изхода от нея. Щом му дадеш примери от своя живот, сам достига до заключения за собствения си, за които не се е сещал...", обяснява Ети.


Описвайки своите крайно лични моменти, тя започва да събира стотици последователи, братя и сестри по споделяне. За да поддържа и развива "Писмата" си, решава да напусне работа и да започне да се издържа като продавачка и хостеса. "Никой не можеше да повярва накъде се бях насочила след Англия и европроектите... Но аз вярвах в това, което правя!", казва блогърката. "Тогава беше много ново. Нямаше човек, който да смяташе, че блогърството е професия или че може да се превърне такава." В това число влизат и родителите, които мислят, че прави крачки назад в развитието си. "Все пак те са друго поколение, което вярва, че трябва да се ходи на работа от 9 до 5 по модел, и не могат да си представят какво е да си на свободна практика..." Нощем работи, денем пише, снима, публикува фотосесии. Постепенно блогът й започва да става по-лайфстайл и въпреки че първите му статии са за човешки взаимоотношения, психология, драматични случки, в тях започва да се прокрадва "някое друго тоалетче", идеи за дрехи и продукти.


Амбицирана да учи още, Ети заминава за Дания, но езиковата бариера я спира да го направи. Започва работа във веригата Body Shop на главната улица в Копенхаген – шегува се, че е била
единственият английски говорещ в цяла Дания, почти никой не искал да наема чужденци. После
става по-хубаво – след шест месеца среща настоящия си съпруг Филип и забременява. Макар в момента семейството им да живее в България, по-голяма част от живота й след гимназията минава предимно в чужбина, откъде се чува непрекъснато с родителите си по скайп. "Шегувам се, че тогава повече си говорихме, а сега, като сме заедно, се приемаме за даденост, преди си звъняхме и имаше истински диалог." Сега дистанционният разговор е прехвърлен към Facetime, чрез който говори със съпруга си, който е също в непрекъснато движение – пътува между София и Дания на всеки две седмици.


Да работиш инфлуенсър


Как работи инфлуенсърът


В Дания Letters to Antoanette става част от Bloggers Delight (http://bloggersdelight.dk) – най-голямата платформа за блогъри в Дания. Тя е отворена за милиони създатели на страници, но само 200 от тях попадат в графа топ и мрежата им осигурява работа. Да дава работа на блогър означава, че платформата е посредник между фирмите и авторите на съдържание – например марка за маратонки иска да рекламира новия си модел и се обръща към блогър да изготви специален текст/видео за него, като му заплати услугата. Ети разказва, че мрежата е изградена високо професионално. Двете страни не се свързват помежду си и не стои въпросът дали е по-добре да действаш сам или чрез агенция. Тук, в България, въпрос има, а отговорът е, че е по-добре да си сам. И обяснява защо: "Понеже блогърството е нова професия, не е изградено по правилния модел, получава се като възползване." В Дания и хонорарите също са много, много по-високи, а блогърите са много по-ценени. Печели се или чрез спонсорирани постове като тук или чрез поставяне на линк към някоя публикувана от нея марка (афилиейт програми). Тя все още работи с Bloggers Delight, но почти няма работа с тях, защото вече е ситуирана в България. Въпреки това печели "Топ блогър в Дания" – два пъти попада в класацията топ блогър в Дания – веднъж на 27-о и веднъж в началната десетка.


В момента доходите й идват основно от България, и по-точно от видеата, които публикува в YouTube канала си. Досега е рекламирала дрехи, козметика, храни, технологии. Не казва на всичко "да" - "мога да печеля и много повече, но има неща, които след експертизата не ми харесват и откривам по-добър еквивалент." И дава пример с електрическа четка – сравнява няколко различни марки, преди да каже "да". "Има такива, които не харесвам и не бих купила никога, има други, които бих ползвала в ежедневието си, т.е., когато давам съгласието си, въпросът е бих ли ползвала този уред наистина." Разбира се, дава си сметка, че може да подразни последователите си да изгуби доверието им, и се старае да е много селективна при подобни публикации. "В България потребителите са по-чувствителни по темата. Навън във всеки Instagram пост може да видиш, че е спонсориран и на никого не му пука. Докато тук хората се дразнят, защото не могат да разберат как правиш пари от това нещо." Обяснява също, че в Дания подобни постовете винаги се отбелязват като спонсорирани, защото е регламентирано да са такива, а в България – не. "Ако не го направиш, накрая данъчните ти пращат бележка за дължащите огромни данъци", усмихва се Ети.


Питам я дали може да се издържаш от това. Да, може, ако си инвестирал много време, пари, усилия. "Сега печеля, но ако сметна разходите по хобито ми, ще си възвръщам парите с години. Разбира се, днес все повече хора искат да станат инфлуенсъри, за да печелят пари. Да, но онези, които се издържат по този начин, в повечето случаи стартират каналите си като хоби – постепенно останалите се влюбват в съдържанието, което публикуваш, в характера ти. Хората, нашите читатели, зрители или т.нар. последователи, са тези, които ни правят инфлуенсъри. Затова не харесвам думата "последователи". Приятели. Това е правилната дума. Съмишленици."


Ако има някакви правила, по който да станеш инфлуенсър, то първото и най-важно е да знаеш както точно искаш да правиш онлайн, твърди Ети. "За какво ще пишеш, какво ще снимаш? След това идва най-важната стъпка – постоянството. Всичко онлайн се променя за секунди. Това е толкова бързоразвиваща се сфера, че ако не си такъв, ще бъдеш изместен от множеството друго съдържание." Накрая – бъди себе си. "Има толкова много инфлуенсъри но няма друг, който да е 100% като теб. Използвай го, за да създадеш свой собствен кръг от онлайн приятели."


Да работиш инфлуенсър


Но поддържането на социален образ в мрежите се оказва трудоемка дейност. Ако искаш да си успешен блогър, трябва да изготвяш съдържание без почивка - "съзнанието ти е ангажирано постоянно с това с какво можеш ти да ангажираш публиката си". "Това изглежда лесно, а не е. В началото живеех с лаптопа си по заведения, постоянно правех график да имам три поста в Instagram, четири в блога на седмица." В момента акцентът й са й YouTube видеата, за които е още по-трудно – да измислиш концепция, как ще снимаш, къде да избереш подходящата визия, да инвестираш в необходимите предмети за осъществяването на видеото. За да се получи видеото, трябва не само да изглеждаш добре, ами и да се чувстваш така!


Обещава да ги качи в определен ден и час, но на кого точно? "На себе си и на публиката. Да ти кажа, като си лягам, съм много удовлетворена, ако съм качила нов клип. Да видиш как хората реагират, особено когато си споделил нещо и те ти пишат своите лични истории, за да ти кажат – ето, през това преминах аз и заради това, че те виждам усмихната, ме мотивираш да изляза от дупката, или щом можеш ти да работиш с едно дете, значи и аз мога, благодаря ти, че ми показа, че е възможно! Аз използвам социалните медии, за да помагам. Това е моята мисия – да вдъхновявам хората да бъдат смели, да бъдат щастливи тук и сега и да вярват, че всичко е в техните ръце. Всеки може да постигне всичко - стига да иска."


След време Ети иска да развие заниманието си в нещо по-голямо – да прави семинари, да провежда мотивационни лекции за позитивно мислене, дори на тема инфлуенсърство, но чака да мине още време, докато не започне да изпитва пълно удовлетворение и самочувствие да излезе от заниманието си. "В момента имам растеж, който докато съществува, няма логика да напусна, трябва да стигна до ниво, в което то си действа само, моите усилия да са се възнаградили, тогава мога да си позволя да давам ноу-хау."

Ети със съпруга и детето си

Ети със съпруга и детето си


За снимките и хората


Повечето снимки на Antoanette Pepe са с над 2000 харесвания всяка. "Не са купени, това е много години работа и инвестиция", смее се тя. Според нея, за да е добър профилът ти в социалната мрежа, трябва да има консистентност в кадрите, т.е. да са подобна визия, например да се използва еднакъв филтър при обработката им.


"Отделно смятам, че най-хубавите снимки са правени с телефон, а не с професионален фотоапарат. Когато качвам кадри, снимани с камера, те събират по-малко харесвания." Обяснението й е, че хората реагират на професионалните снимките с едно наум заради това, че искат да усещат автентичността. "Те вече искат да видят истинското, емоцията, никой не желае да гледа вече снимки на една храна и ръка, чанта, а да си там, да си усмихнат, да се види емоцията ти..."


Ако има нещо, което се е променило през годините в социалното поведение, то е именно отношението на потребителите: "На хората им омръзна да гледат перфектния грим, перфектното всичко, искат да чуят истината, нагледаха се на фалшиво, нагледаха се на известни личности. Сега блогърите достигаме до нивата на известност, но ние сме такива заради нашите последователи. И не само трябва да сме им благодарни, но и не трябва да сме повече от тях. Те са ни направили това, което сме - инфлуенсъри", твърди Ети.


Поредицата "ТелефON е проект с подкрепата на Huawei.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да превърнеш объркаността и ексхибиционизма си в професия. Докато има безделници в мрежата да ти четат мъдростите.

  Тази дама дано по-скоро намери себе си. И дано второто й семейство този път се окаже успешно. Иначе никакво инфлуенсване няма да я спаси.

 2. 2 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Евала на инфлуенца работа, това е нещо като инфлуенца, нали?

 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 742 Неутрално
 4. 4 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1183 Весело

  Страхотничко. Има клиника в този разказ.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Весело

  Всъщност този "лайфстайл" (на български му казват "начин на живот") е доста нещастен и празен - живееш непрекъснато с мисълта какво ще е интересно на други хора, които дори не познаваш, правиш неща, които смяташ, че ще ти донесат "лайквания" - отново от някакви непознати. Това е толкова ефимерно, но пък можеш да се самоокичиш с титлата "инфлуенсър" и да смяташ, че имаш някакъв много интригуващ "лайфстайл". Уау! 😂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  уау !
  та кого казвате инфлуенцва?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Уфф, схванАх горе-долу какво е инфлуенсър, знам какво е блогър, досещам се какво е инстаграмър.
  Сега остава някой да ме светне що е то "влогър"

 8. 8 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 485 Неутрално

  ... "стига простотии бе тате"... В страстната седмица преди Великден, мога да кажа, че истински "инфлуенсър" е бил Иисус. Китайската космическа станция, за съжаление, не падна в България, ама инфлуенсъри са "забравените" космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Инфлуенсъри са били Левски, Ботев, Стамболов, Захари Стоянов... Вазов. Инфлуенсъри, преди бяха и Стоичков, Лечков, Балъков (сега са каращи се администратори на БФС). Инфлуенсъри са ... и Икономедия. "Гледайте към звездите, а не в краката си" както казваше наскоро починалия Стивън Хокинг. Другото е... манджа, сране и пране...

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#7] от "dantscheff":

  Влогър е човек, който води видеоблог, съкращаван като влог, т.е. основната форма е видеото, което може да се придружава и от текст.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#7] от "dantscheff":

  Блогър с вагина!

  И аз съм инфлуенсър, снощи изпих 2 бири с някакви соленки, тази сутрин взривих "трона" в банята, снимах консистенцията, очаквам да разработят технология от майкрософт, която да предава и миризма по интернет.

 11. 11 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 293 Неутрално
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Доколкото разбрах, това е нещо като рекламен агент, в по-съвременен вариант... Трябва да рекламираш нещо, като тия, дето уж те следвали, трябва да ах-нат и после да си го купят. Обаче, трябва да им се правиш на маймуна денонощно, че да им поддържаш интереса... Иначе, няма кинти.
  Представям си, до какви висини може да достигне инфлуенсърството, упражнявано от приятно изглеждащи дами, в млада възраст...! :)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Значи от тази работа получаваш инфлуенца, след което ти открадват личните данни през Фейсбуук и Туитър?

  Не, мерси!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тълпата щом гледа "Биг Брадър" и за инфлуенцата ще има голям мегдан за изяви.

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на madmak
  madmak
  Рейтинг: 458 Весело

  Ако искаш да спечелиш хората около теб, не трябва да ги съдиш ...
  Щом й харесва на жената и изкарва пари от това, здрава да е.
  А, Дневник, научих нова дума ... Благодаря! ;-)

 16. 16 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Инфлуенсър е човек, който продава аудиторията си. Трудното е да натрупа и ежедневно задържа тази аудитория. Чак после евентуално я монетаризира.
  Важен е балансът, защото подхлъзне ли се да заприлича на онова в пощата с промоциите на супермаркета и всичко свършва. Това казва и момичето.
  Ние понеже сме пак малко назад може още някоя година и да минава тоя формат. По широкия свят вече аудиторията не иска да бъде продавана на едро и доста по-критично се отнася към блогъри/влогъри/каквитотам. Пейтриън е по-съвременната концепция - авторът остава независим от брандовете а евентуално доволната аудитория дарява малки суми за да може той да поддържа работата си.

  Умен и красив жълтопаветник.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#5] от "baba_zozolana":

  Много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на fac24373751
  fac24373751
  Рейтинг: 15 Весело

  “Единствения английско говорящ в цяла Дания”. Умрях от смях - в Дания със свещ не можеш да намериш човек който не говори английски.

 19. 19 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Всичко е за пари...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Само не разбрах защо половината изречения са прекъснати и пренесени на нов ред?!? Явно ще да някакъв фючър неразбираем за нас неинфлиуенсърите, но по-скоро прилича на бъг. :-D

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Весело

  ,,Да работиш инфлуенсър,,

  Биляна Димова

  Тва да не е неква настинка ве. Едно време ние по контурните на настинката и викахме инфлуенца. М да знаиш ква инфлуенца ма мъчии, кашлица, хрема

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Весело

  ,,Да работиш инфлуенсър,,

  Биляна Димова

  Тва да не е неква настинка ве. Едно време ние по контурните на настинката и викахме инфлуенца. М да знаиш ква инфлуенца ма мъчии, кашлица, хрема

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Имаше един случай когато една инфлуенсърка от Великобритания беше написала един мейл до хотел в Ирландия с предложение да прекара три нощи безплатно ол инклузив с приятеля си около св. Валентин, а в замяна на това да им напише добра рекомендация в не'ква социална мрежа.
  От хотела я бяха направили за смях като бяха публикували мейла й без да споменават името с отговор, че ако им трябва реклама те ще си професионалисти, а предложението й е чисто изнудване. Освен това й припомниха, че никой от персонала им не работи безплатно за да иска тя да се възползва от услугите им без да плаща.
  Мацката беше много обидена, защото не виждала нищо лошо в това (?!) Тя била по професия social media influencer. Тогава за първи път научих, че имало и такава "професия".

  Ето тука за куриозния случай:
  https://lovindublin.com/lifestyle/social-influencer-hits-back-at-dublin-hotel-that-called-her-out-over-free-stay-for-exposure

 24. 24 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Следя Антоанета още от времето когато имаше само блог. Постовете и видеата ѝ са интересни и приятни за убиване на времето. Моментът с "инфлуенсването" обаче е малко смешен - прави видеа/снимки с продуктово позициониране, но за зрител като мен тя не е единица мярка според която да скоча да си пазарувам това, което ми рекламира. Може би пък сред тийнейджърите има по-голяма успеваемост.
  Готина е, но ако не се захване с нещо по-сериозно според мен скоро ще съжалява. Губи ценно време в безделничене и припечелване от тук-от там. Какво правим когато рекламодателите загубят интерес, когато излезе по-интересен "инфлуенсър". Доста ще е трудно да намери работа без грам опит в която ѝ да е област. Тя си знае :)

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Туй некаква комбинация между булка - авонка и бабата на стийм мопа.

 26. 26 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#20] от "xox55541929":

  Най-вероятно е копирано от pdf-файл или от уебстраница.

  До коментар [#23] от "pamela":

  Като ще въвеждаме поредната доза нови англицизми в езика, да допринеса и аз с нещо: английският идиом за специфичното разположение на устните е "duck face" ("патешко лице", или казано по народному - "голяма бяла птица") - безумната мимика, която е толкова използвана в селфитата за социалните мрежи, а видно от Вашия материал, и от "инфлуенсърките" 😅

  "Ето какво наистина си мислят хората, когато направите "патешко лице" за вашето селфи"
  http://www.businessinsider.com/what-duck-face-reveals-about-your-personality-2016-7

  До коментар [#17] от "penetrating":

  И аз мисля, че пак съм права 😉

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 27 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  " се залавя с работя по европроекти на стойност милиони"

  Бих се възхитил повече на наистина успял човек който не е пипал европари.

  Позитивните клипчета са нещо много хубаво, ако не се прекалява.


 28. 28 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "шегува се, че е била единственият английски говорещ в цяла Дания..."

  А дали осъзнава колко нелепо е това твърдение. Повечето датчани владеят английски. Може би проблемът е бил другаде.

 29. 29 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "baba_zozolana":

  Браво Цоцоланке, пак си права.

  Иначе каката е стилна... да се поучат как да се обличат селските пръчи със силиконите и к@рвенските одежди ...

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Фактите, както аз ги разбирам:

  1. Дипломирала се е в Лондон, може мама и тати да са помогнали. Няма значение. Браво.
  2. Върнала се е, работила е с еврофондове, със сигурност тук някой също е помагал, както и да е. Браво.
  3. Хваща се с влога, ужкем изкарва пари, но всъщност сама признава, че ако сложи голямата черта, ще е на червено. Много съмнително решение, но явно може да си позволи да остави проектите. Браво на мама и тати.
  4. Жени се за приятен човек, при това датчанин (в смисъл, с напълно промито мозъче, от всякакви там конвенции). Най-вероятно с такъв се живее лесно, макар и леко скучно. Като цяло браво.

  Средна оценка: много добър 4,75.
  Като цяло ОК. Все пак, можеше да прави същото, и дори още по-добре, ако не се занимаваше абсолютно с нищо, мама и таи пак щяха да помагат.

  Следва продължение...

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#20] от "xox55541929": До коментар [#23] от "pamela":Като ще въвеждаме поредната доза нови англицизми в езика, да допринеса и аз с нещо: английският идиом за специфичното разположение на устните е "duck face" ("патешко лице", или казано по народному - "голяма бяла птица")
  —цитат от коментар 26 на baba_zozolana

  Никакви нови неизползвани досега англицизми не съм въвеждала.
  Авторите на статията можеха да се понапънат и да измислят някаква подходяща дума на български вместо направо да лепват английската дума.

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "Поддържането на социален образ в мрежите се оказва трудоемка дейност. Ако искаш да си успешен блогър, трябва да изготвяш съдържание без почивка - "съзнанието ти е
  ангажирано постоянно с това с какво можеш ти да ангажираш публиката си".

  Доста тежка задача. Като да гледаш животни на село - не можеш да ги оставиш и няколко часа без грижи.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Горката женица... Въобразява си, че "лайфстайл"-ването, "инастаграм"-нето и прочие бози са нещо смислено.

  Понеже не обичам да говоря наизуст, погледнах й блога - ъъъ... даже не можах да хлъцна. Лъскаво, розово долнище на анцуг, комбинирано с розовка дамска чантичка... текста отдолу смислен, та смислен.... Стиииилно, та дрънка!

  Както и да е, разбирам идеята - гледаш какво яде, пие и облича някаква кифла и правиш същото с надеждата, че щом тя го е обявила за шик, значи ако правиш същото и ти ще изглеждаш шик. Всичко се гарнира със щедра доза интимни подробности - рецептата е безотказна - реклама с клюки - еманация на социалните мрежи днес.

  Не знам какво интересно намира №24 в постовете и видеата, но щом има кой да я гледа, защо не.

 34. 34 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#31] от "pamela":

  Това не беше към Вас, а към материала. Ако сте го разбрали така, най-вероятно не съм се изразила достатъчно ясно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 35. 35 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Спонсорът ли е поискал такава ТелефON-на пунктуация тип "поезия в проза" или причината е друга?

  Ако е просто грешка, оправете я, за да не си поиска парите обратно.

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Весело

  До коментар [#18] от "fac24373751":

  “Единствения английско говорящ в цяла Дания”. Умрях от смях - в Дания със свещ не можеш да намериш човек който не говори английски.


  Ъхъ и никой не иска да наема чужденци! До такава степен, че всяка втора сервитьорка или продавачка е някъде от Европа.

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Да работиш инфлуенсър
  Биляна Димова

  Не можеше ли това заглавие да бъде с български думи? Например,"Да работиш куха лейка",. Даааа...в съвременния свят нормалните хора застрашително намаляват..Англо-американският цивилизационен модел успешно наложи догмите на "новото средновековие".

  /не се чете/
 38. 38 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Едно нещо има вярно в цялата история - РЕКЛАМАТА Е ГОЛЯМА РАБОТА. Дали ще рекламираш себе си като човек пред света или средата си, дали ще е бизнеса ти, в днешно време си никой без реклама. Колкото и хубав човек да си, колкото и хубав да е продукта ти, ако не го навреш в очите на публиката - не съществуваш. Затова посредствени неща и хора са популярни и успешни, а качествените и оригиналните - почти гарантирано незабележими, ако не се рекламират.

 39. 39 Профил на imagine
  imagine
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По принцип я следя отдавна и - като цяло - я харесвам. Постовете й са насочени основно към млади жени (като мен) и тийнейджъри. Разбира се, че ние повече се впечатляваме от красиви снимки, било то и на храна, модни идеи или споделени моменти от супер сладкото им семейство, а повечето читатели на "Дневник" - не толкова :)
  Мацката е страшно усмихната и позитивна (с това също се печелят симпатии), звучи искрена - но все пак не я познаваме и не можем да преценим дали не е само за пред камерата... Според мен все пак премълчава доста неща, а и разбира се, че да живееш за Инстаграм е малко... изкуствено. Важно е да се спомене и за финансовия аспект - като имаш гръб и от семейството, и от съпруга - въобще не е трудно постижим подобен красив и розов "лайфстайл" :)
  Все пак е милиони пъти по-добре тя да "инфлуенсва" младото поколение, а не Николета Лозанова, чийто гледания, лайкове и рекламно съдържание са в пъти повече! Така че смятам, че е положителна тенденция да се обръща внимание на млади дами като Ети. За България може и да е нещо странно, но по света отдавна не е новост, все пак ми е чудно кога ще се пукне този инста-ютуб-балон...

 40. 40 Профил на lay55526858
  lay55526858
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Прочетох само началото на материала до частта "Лична драма", започна да ми се вдига кръвното и ..... се отказах.
  Не съм сигурен, че разбрах как точно се казва въпросната "инфлуенсърка" но предполагам че е Антоанета (съкр. Ети). Ако е така имам въпрос към Авторката:
  Много ли е сложно да изпишете името на български а не да плясвате "Antoanette Pepe" - все пак четем версия на Дневник на български език и става въпрос за българско име а не за технически термин? Или използването БГ език не е "куул"?

 41. 41 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "xox55541929":

  Щото текстът е копи-пейстнат от текстов файл. Редакторът явно не владее тънкостите на текстообработката или просто не му се занимава.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Както и да е, разбирам идеята - гледаш какво яде, пие и облича някаква кифла и правиш същото с надеждата, че щом тя го е обявила за шик, значи ако правиш същото и ти ще изглеждаш шик. Всичко се гарнира със щедра доза интимни подробности - рецептата е безотказна - реклама с клюки - еманация на социалните мрежи днес.Не знам какво интересно намира №24 в постовете и видеата, но щом има кой да я гледа, защо не.
  —цитат от коментар 33 на areta

  Явно живеем във век на подражателство: щом еди кой си има нещо/прави нещо, защо не и аз? Било глупаво и безсмислено, на кого му пука!
  Въпросните инфлуенсъри са чиста проба манипулатори, брънка от рекламните трикове на всевъзможните компании за намиране на потребители.

 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#39] от "imagine":

  "Все пак е милиони пъти по-добре тя да "инфлуенсва" младото поколение, а не Николета Лозанова"

  А защо да е по-добре? Не намирам съществена разлика. Онази залага повече на сексуалния елемент, иначе моделът е еднакъв: никакво смислено занимание, рекламират дрешки, дрънкулки, заведения.

  Да са живи и здрави! Не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава! :)Демек цялата ваша група, дето се умилява от "супер сладките" неща :)

 44. 44 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Дневник, сигурни ли сте, че "Ети" не е новият проект на най-успешния инфлуенсър в България - Спас от Кочериново?

 45. 45 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 292 Неутрално

  "Нощем работи, денем пише, снима, публикува фотосесии."
  Уау! Това съм чувал че го може само другаря Ким.

  slivizasmet.blogspot.com
 46. 46 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#40] от "lay55526858":Много ли е сложно да изпишете името на български а не да плясвате "Antoanette Pepe" - все пак четем версия на Дневник на български език и става въпрос за българско име а не за технически термин?

  Много сте прав/а. Проблемът е, че "английският" е най-мощният инструмент за маргинализиране на националните езици и обезличаване на националните държави. Това което не успя да направи Третият райх чрез война, беше успешно направено от САЩ по напълно "демократичен" начин. В светлината на съвременните виждания един Омир щеше да е "лузър", понеже е пял по кръстовищата а "Илиада"-та и "Одисея"-та нямаше да са бестселъри поради липса на реклама и щяха да са напълно непознати на човечеството. Днес най-търсени и на мода са заглавия като "Как да отслабнем до обед" и "Как да забогатеем до довечера". Купонът е пълен:)

  /не се чете/
 47. 47 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 292 Неутрално

  И да допълня във връзка с нощната работа - системното недоспиване е сигурен път към оглупяване.

  slivizasmet.blogspot.com
 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#42] от "pamela":

  "Явно живеем във век на подражателство"

  Не мисля, че нашият век е нещо специално в тази област. Винаги е имало подражатели, но са били локани, сега просто е по-видимо с всички тези канали за информация.

  А иначе си права, това е начин за най-банална реклама. Компаниите смятат, че така продуктът ще изглежда по-автентично, пък и по-евтино им излиза, да не говорим, че таргет-групата е именно тази, която им трябва.

 49. 49 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#47] от "sparti":

  да му мислят тия дето по-начало са с IQ < 120 и не си доспиват :)
  майтап бе.

  Birds of a feather flock together.
 50. 50 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Първото нещо, което прави, е да снима току-що поднесената й от сервитьорката чиния със салата.

  Нататък не четох. Все пак не съм 15 годишен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 51. 51 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Любопитно

  А сега Ети да си представи, че всички сателити около Земята паднат (безопасно, доколкото е възможно) и някак си интернет спре. После Ети на къде???

 52. 52 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  Горкото Ети - по-добре да не чете коментарите под статията, че ще се депресира и ще си загуби позитивното мислене поне за няколко часа. От друга страна, лоша реклама няма...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 53. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Биг Брадър почитатели си намерили ексхибиционистка... И други такива съм срещал. Всеки се опитва да печели без да прави нищо, но в крайна сметка не се получава задълго.

 54. 54 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#26] от "baba_zozolana":
  До коментар [#41] от "TrakerBG":

  Знам много добре защо се е поличло, питах защо е оставено така в статията. :-) За да е оригинално или някой не си е свършил работата с редактора. :-)


 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  А дали ми пука за съдбата на госпожата, това е отделен въпрос. У нас няма никакви шансове за налагане на тези простотии, защото тук хората не могат да лягат и да стават с чуждите неудачи, имат си свои.

 56. 56 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 233 Разстроено

  И всичкото това за леко небрежен пийар на хуйюуеий ?!

 57. 57 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 491 Неутрално

  А ето как изглежда един истински "инфлуенсър":
  https://www.dcrainmaker.com/
  Намерил си е специализирана ниша човекът, напуснал е Microsoft, бачка си "инфлуенсър"...

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#45] от "sparti":

  Пропускаме " и деца ражда", а това Ким не го може, поне засега. Способна жена.

 59. 59 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Лично аз чета с интерес разни пътеписи или т.н. травъл блогове. Блогове и сайтове, от които черпя информация относно кои места кога да посетя, какъв бюджет би ми трябвал, интересни маршрути и т.н. Това наистина намирам за смислено и интересно!

  Такъв блог, в който "инфлуенсърката" просто си снима яденето и новия розов екип, който идеално се "мачвал" с този на мъжа и, за какво ми е? Трябва наистина да съм безделник и да си губя времето с това!

 60. 60 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#16] от "WALL-E":

  Много точно написано!

  Много инфлуенсъри започват само и единствено да продават и рекламират. Във всеки пост или снимка се акцентира върху даден продукт. Така започват да губят последователи.

  Това инфлуенсърско движение дойде и в България. Разни актьорчета или подобни, кифли и прочие..

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#60] от "Pandipool":

  Защо, има го и в академичните среди. Гледам темата на една такава колежка "Влияние без Власт" (Influencing Without Authority). Тя противопоставя административното влияние на професионалното, и как да използващ професионален авторит за да влияеш на процесите. Модерни средства за отдавна съществуващи методи на занаятчийските гилдии.

 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":
  Хехе, прочетох го. Имам молба. Би ли ми казала какво означава точно “it takes a lot of balls”, използвано в този текст? Разбирам смисъла, но не можах да намеря точния превод, а ми е интересно. Мерси предварително!

  Мърфи е оптимист!
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#26] от "baba_zozolana":

  За мен този термин (duck face) се свързва с филма "Four Weddings and a Funeral" (1994) и Хенриета (duckface), годеницата на Чарлз (Хю Грант) във "Сватба 2"- актьорката Anna Theodora Chancellor . Характеристиката от изследването пасва :-)

 64. 64 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#62] от "султана глаушева":

  "Трябва да си много дързък/агресивен/настъпателен, за да направиш това".

  До коментар [#63] от "daskal1":

  Забравила съм почти напълно детайлите на "Четири сватби и едно погребение", но помня, че беше интересен филм с добра актьорска игра, а "Сватба 2"дори не знам дали съм го гледала - вероятно да, но всичко е изтрито :)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Вече не може да се разчита и на отзиви в мрежата за един или друг продукт защото кой знае колко инфлуенсъри са написали платени отзиви.
  Същите са и платените политически "инфлуенсъри", манипулиращи простия електорат преди изборите.

 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#64] от "baba_zozolana":
  Мерси много. И хубави празници!

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 233 Неутрално

  на мен такива тъповати овци хич не ми инфлуенсват. Не знам как се намират хора да им четат тъпните.

 68. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#62] от "султана глаушева":
  “it takes a lot of balls” в случая означава да си преследваш интереса доста безпардонно.
  В общия случай означава да имаш кураж да направиш нещо, да се противопоставиш на някого и да си защитиш интереса особено пред по-силен противник.

 69. 69 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#66] от "султана глаушева":

  Светли празници и на Вас!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#68] от "pamela":
  Благодаря ти. Хубави празници!

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=ZyodD9ko4Fo
  Analysis of the Sergei Skripal Case from Cartel Signalling (Stop 007)

  Не е за селфи с чинии със салата. Доста ме инфлуенсна...

 72. 72 Профил на Андрей Русев
  Андрей Русев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз имам какво да споделя на Света, но дали ТЕЛЕФON ще ме покани да разкажа моята предприемчива лична драма? http://thedigitalrebel.blogspot.com
  Блогът е включен в българската Блогосфера.

  Adventure Stars Here | Kiddimoto
 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Откачалката дето стреляше в Ютюб и тя е инфлуенсър. И като спряли да й плащат за идиотските видеота почнала да инфлуенсва със стрелба.

 74. 74 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 289 Весело

  Професията "инфлуенсър" е да представяш илюзорнен кифленски живот в социалните мрежи, изпълнен с клиширани вдъхновяващи фрази и продуктово позициониране. Който може, браво на него! Смешното е, че и в нашата страна прохожда тенденцията, в общия случай трагикомично.

 75. 75 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Всъщност, нормално е всеки да се стреми да е "инфлуенсър". Проблемът е, че ставаш наистина такъв, когато се сдобиеш с повече публика.
  Напр. Волен Сидеров стигаше до сърцето на определени индивиди, като ходеше да дразни чуждестранни дипломатки и собственици на клекшопове.
  Други, като тази мома, го правят като споделят преживявания и се държат автентично.

  Хоп, нека рекламирам едно такова момиченце, което аз го намирам за доста успешно:
  https://www.youtube.com/channel/UCZSLYa_WkQuVZCWnPKpdUHw

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 76. 76 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 573 Весело

  Аз, доколкото разбрах от статията, инфлуенсър е някой, на когото друг плаща сметките, за да има време да снима храната, платена от някого :)
  Доста празен живот и като project manager, искам да питам какъв е продуктът и ползата от нейното занимание?
  Дали пък продуктът не е тор? Поне ползата тогава ще е ясна :)

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 77. 77 Профил на Teodora Kossova
  Teodora Kossova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих препоръчала на мацката да поработи върху тона на гласа и изказа във видеата си. Звучи толкова отвратително лигаво, че не съм успяла да издържа повече от 2- 3 минути от нито едно нейно видео. С това инфантилничене да успява да "инфлуенсв- а" групата, която смята за свой таргет- надали...

 78. 78 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Думата инфлуенсър автоматично извиква образа на котарака Румен, той има хиляди последователи във Фейсбук и вълнува всички с темите за лаврака и Цтрахил от задния двор

 79. 79 Профил на otp55567688
  otp55567688
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не знам защо всички са толкова негативни. Това е една тенденция, която е много популярна по цял свят, както и в България. Не виждам лошо в това да следваш мечтата си, обличаш хубави дрехи, храниш се в хубави ресторанти, правиш снимки. Със сигурност изисква много усилия както всяка една професия, аз се радвам на хората, които правят това, което обичат! :)

 80. 80 Профил на otp55567688
  otp55567688
  Рейтинг: 8 Весело

  Много много злоба виждам в коментарите ви :)

 81. 81 Профил на Nira Shalom
  Nira Shalom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да споделя моето прекрасно свидетелство за това как върнах съпруга си от живота си назад, искам да кажа на хората в света, че има истинско правописно колелце онлайн и е силно и истинско Името му е Баба Уол Уайзман, той помага аз наскоро събрах връзката си с моя съпруг, който ме изхвърли. Когато се свързах с Уайзман, той подаде любовна магия за мен и моят съпруг, който ми каза, че няма нищо общо с мен, отново ми се обади и започна да ме моли. На всеки, който чете тази статия и се нуждае от помощ, Wiseman може да предлага и всякакви видове помощ като обединяване на брак и взаимоотношения, лекуване на всички видове болести, съдебни дела, магии за бременност, сега сме много доволни от нашата собствена. Уайзман го кара да осъзнава колко много обичаме и се нуждаем един от друг. Този човек е истински и добър. Той също така може да ви помогне да поправите счупените си взаимоотношения. Имах съпруга си отново! Това беше чудо! Не се консултирайте с брак и се справяме много добре в нашия любовен живот. Свържете се с този велик човек, ако имате някакъв проблем с трайно решение
  чрез имейл: [email protected]
  WhatsApp: +2348129806153

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK