"Форд" създаде прозорец за автомобил, през който "виждат" и незрящите (видео)

Автомобилите имат прозорци, за да могат шофьорите да наблюдават пътната обстановка около себе си. Но те могат да се използват и с друга цел – пътниците да се наслаждават на откриващите се гледки.


Незрящите хора обаче няма как да видят през какви места минават, докато пътуват. За да реши този проблем, автомобилният гигант "Форд" разработи нов прозорец за автомобил, който позволява на хората с нарушено зрение да си представят през какви места преминават.
Прототипът на "умния" прозорец е кръстен "Усети гледката" (Feel the View). Чрез натискането на копче на дисплея на стъклото устройството прави снимка на фона. След това информацията се прехвърля върху прозореца, който пресъздава гледката чрез букви от брайловата азбука, по които незрящите се ориентират какви обекти има на пейзажа.


Базираният във Великобритания Кралски национален институт на слепите хора подкрепи създаването на технологията. Според организацията подобен прозорец може само да направи живота на незрящите още по-щастлив и комфортен, като ще им покаже природата, от която са заобиколени.


В допълнение към разработената технология от "Форд" са направили и гласов асистент към колите, които ще разполагат с въпросните прозорци. Чрез използването на изкуствен интелект компютър ще прави описание на гледките от прозореца.


Подобна технология разработи и българският професор Димитър Карастоянов от Българската академия на науките. Той патентова т.нар. брайлов екран, чрез който се представят обекти от културно-историческото наследство, като картини и паметници. Брайловият екран също така може да бъде внедрен в мобилните телефони и мониторите на компютрите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK