"Гугъл" ще обучи 15 хил. предприемачи от 37 български града

В днешния форум, наречен "Дигитален гараж", участва и премиерът Бойко Борисов. "Може би най-срещаните реплики е "Чукни в Гугъл" или "Чичко Гугъл знае всичко". Спорим ли за нещо, го проверяваме в Гугъл", коментира премиерът на форума.

© Google

В днешния форум, наречен "Дигитален гараж", участва и премиерът Бойко Борисов. "Може би най-срещаните реплики е "Чукни в Гугъл" или "Чичко Гугъл знае всичко". Спорим ли за нещо, го проверяваме в Гугъл", коментира премиерът на форума.Ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и ще бъдат отпускани под формата на ваучери. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалния старт на програмата "Grow with Google", в рамките на която ще се организират обучения за цифрови умения на малките и средни предприятия в България.


По думите му броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99.8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна. Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии генерира годишен оборот от над 2.5 млрд. евро, а заетите специалисти са повече от 17 500. "Важно е обаче да подобрим връзката с различните отрасли на икономиката ни, защото има сектори, в които все още са слабо развити технологичните и иновативните решения", каза още Манолев.


Инициативата "Grow with Google" е част от поетия от "Google" ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа като помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г. В сътрудничество със SoftUni 12 специално обучени консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България.
Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават представители на различни бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината.


През април 2016 г. компанията започна осъществяването на програмата "Дигитален гараж в България" като безплатна онлайн платформа за обучение на дигитален маркетинг и онлайн бизнес за служители и предприемачи в сегмента на малките и средните предприятия. Оттогава повече от 26 000 души са обучени в областта на цифровите умения чрез платформата, а 21% от преминалите през програмата твърдят, че са усетили позитивен ефект върху кариерата и бизнеса си след обучението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK