Учени създадоха първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране

Учени създадоха първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране

© Marko Djurica, ReutersУчени от Университета в Нюкасъл успяха да създадат първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране. Те смесили клетки от здрава роговица с колаген, за да създадат т.нар. мастило за биопринтиране, каквото вече се използва за произвеждането на хрущялна тъкан.


Използвайки най-обикновен 3D биопринтер на учените им трябвали по-малко от 10 минути, за да се сдобият с нова роговица. Тя се образувала след екструдиране на мастилото в концентрични кръгове. След принтирането на роговицата е установено, че стволовите клетки са започнали да растат, което позволява тя да бъде използвана върху всеки човек.


За да бъде изработена персонално, първо трябва да се направи сканиране на окото на пациента. Така ще се определят размерът и формата, в които трябва да бъде принтирана роговицата.
От роговична слепота страдат около 10 млн. души по света. Още 5 милиона имат слепота, породена от белези по роговицата, каквито могат да бъдат причинени от изгаряния, разкъсвания, износване или заболяване.


Основният проблем по време на експериментите бил откриването на донори на роговици. Сега обаче вече имало готово мастило за биопринтиране, съдържащо необходимите стволови клетки, което позволява печатането на тъкани, без да има притеснения за растежа на клетките в тях.


Роговицата е част от външната обвивка на окото. Тя е гладка, лъскава, прозрачна и много чувствителна и изпълнява предпазна роля за окото.


Очаква се технологията да навлезе за широка употреба до няколко години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK