Три социални мрежи изпреварват "Фейсбук" по популярност сред юношите

Три социални мрежи изпреварват "Фейсбук" по популярност сред юношите

© Associated PressИзбори 2022

Доскоро "Фейсбук" бе доминиращата социална мрежа сред юношите в САЩ, но вече не е – изпреварват го "Ютюб", "Инстаграм" и "Снапчат", показва проучване на изследователския център "Пю". Само 51% от децата на възраст между 13 и 17 години твърдят, че ползват мрежата на Марк Зукърбърг.


Почти всички (95%) от тийнейджърите притежават смартфон, 45% твърдят, че са онлайн почти постоянно. Сред тях няма съгласие дали това им се отразява добре или зле – 31% намират влиянието на интернет предимно позитивно, а 24% - предимно негативно.


В предишното подобно проучване на центъра (през 2014 – 2015 г.), 71% от подрастващите са били потребители на "Фейсбук", 52% - на "Инстаграм" и "41% - на "Снапчат".
Юношите от семейства с ниски доходи много по-често казват, че "Фейсбук" е платформата, която ползват най-често. Момичетата са по-склонни да използват най-много "Снапчат", а момчетата залагат на "Ютюб". Белите тийнейджъри също така използват "Снапчат" много повече от латиноамериканците и афроамериканците.


Доброто и лошото


Макар да няма консенсус дали употребата на социални мрежи е полезна или вредна, причините, които подрастващите сочат, са най-разнообразни. Като основен позитив 40% дават връзката с приятели семейство. Други посочени добри страни са откриването на новини, запознанствата на база общи интереси, забавлението, получаването на подкрепа и ученето на нови неща. 27% от скептичните тийнейджъри определят като най-лошата черта на социалните мрежи тормозът и ключките, 17% смятат, че те вредят на човешкото общуване. Сред другите негативи са създаването на нереалистични мнения за чуждия живот, разсейването и пристрастяването, натискът на връстниците, причиняването на психически проблеми.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK