Видео: Какво се случи на Земята през последните 20 години

Видео: Какво се случи на Земята през последните 20 години

© NASA.govОт близо 20 години НАСА събира данни за всичко случващо се на Земята. Благодарение на мощните си сателити "Тера" и "Аква", които обикалят планетата съответно от 1999 и 2002 г., учените от американската космическа агенция имат информация за всяка планетарна промяна, която по един или друг начин се отразява на хората.


Сега за първи път всички снимки от сателитите са събрани на едно място, като са достъпни на специалната онлайн платформа на НАСА Worldview. Благодарение на работата на няколко екипа от учени всеки човек може бързо и лесно да разгледа интерактивно какво се е случвало на планетата от 2000 г. насам. Работата по проекта е продължила повече от 5 години и представлява най-дългият непрекъснат дневен глобален сателитен запис на Земята, който някога е съставян.


И определено има какво да се види. От големите пожари в края на миналата година в Калифорния, през покритата за няколко месеца със смог Индия до изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл през 2010 г., което затрудни въздушния транспорт в цяла Европа.
Благодарение на платформата Worldview може да се видят още последиците от урагана "Катрина" през 2005 г., който потопи под вода огромни територии в района на Мексиканския залив. Освен това може да се наблюдава и топящият се лед на Северния полюс.


От НАСА се похвалиха, че работата им по проекта е направила така, че само за няколко минути може да се проследи даден процес на Земята, който е траял седмици, месеци, дори години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK