Дронове с 3D принтери ще запълват дупките по пътищата във Великобритания

Дронове с 3D принтери ще запълват дупките по пътищата във Великобритания

© Красимир ЮскеселиевСъвсем скоро Великобритания може да започне да използва дронове, които да запълват дупки по пътищата. Те ще могат да ремонтират пукнатини по асфалта само за минута и според експерти в Обединеното кралство са бъдещето на пътните ремонти.


Идеята е дроновете да летят между градовете и да търсят дупки по пътищата. След като установят къде има проблем с настилката, те ще кацат и веднага ще ремонтират пукнатините чрез прикрепен към тях 3D принтер. Всичко това ще се прави през нощта, за да може неудобството за шофьорите да е минимално.


Общинският съвет в Лийдс вече е обсъдил с експерти въвеждането на дроновете в пътните ремонти. Според местната власт подобно нещо е крачка в бъдещето. Проблемът с натрупването на ремонти и все по-малкият ресурс на общините да предприемат действия ще бъде решен именно с новата технология, като дори се заговори за т.нар. саморегулиращи се градове.
"Нашата идея е дронове да летят и да откриват дупки, след което да кацнат и да ги запълнят, и всичко това ще става за 1 минута. Мисля, че няма да има проблем да спрем движението по междуградските пътища за толкова кратък период, при това в 4 ч. сутринта например", обясни проф. Марк Миодоник, който е сред хората, които се опитва да лансира технологията.


По думите му обаче подобно нещо трудно може да се приложи на магистрала, тъй като там движението е доста по-натоварено дори и през нощта.


Към дроновете ще има прикрепени машини за триизмерно принтиране, които ще впръскват асфалта в пукнатините. Подобна технология може да се използва и в строителната индустрия, като към летателните апарати се прикрепят машини за точково заваряване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK