Руснак стана президент на космическата нация Асгардия

Игор Ашурбейли

© Reuters

Игор АшурбейлиСамопровъзгласилата се за първата космическа нация в света - Асгардия, избра свой президент в австрийската столица Виена. Това е руският компютърен инженер и бизнесмен Игор Ашурбейли. Той обеща на бъдещите си граждани да изведе в орбита държава, в която се живее в мир и хармония, съобщава БТА.


Церемонията във Виена събра около 200 души в бившия императорски дворец Хофбург. На нея Ашурбейли представи знаме, химн и конституция на Асгардия, която е кръстена на град от скандинавската митология. Руснакът обеща философска, юридическа, научна и техническа рамка, за да предостави на всички хора на Земята равен достъп до Космоса. Според него около 200 хил. души в целия свят вече са кандидатствали в интернет, за да станат граждани на Асгардия.


След избирането му за лидер на космическата нация Ашурбейли заяви, че човечеството е въвлечено в непрекъсната спирала от кръвопролитни войни, които са основно за територии и природни ресурси.
"Събирайки се около Асгардия, прогресивната част от човечеството може да предложи алтернатива на цивилизацията на Земята, като замени геополитиката с космическа политика", каза още той.


Бившият английски депутат Лембит Опик бе избран за председател на парламента. Съвсем скоро Асгардия трябва да се сдобие с министерски съвет, администрация и централна банка за бъдещата си криптовалута.


Миналата година в Космоса беше изстрелян първият спътник на Асгардия. Очаква се още няколко спътника да бъдат изведени в Космоса и да започнат да предоставят цифрови услуги на гражданите на нацията.


Досега Ашурбейли е финансирал проекта със собствени средства и частни дарения. След време жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Чак ме напушва смях.....Россмехкосмос ли ще изведе "космяните" в галактиката?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1449 Весело

  С Асгардия ще се случи каквото се случи и с "Mars-One" т.е. НИЩО. Търсят се балами, лековерни инвеститори и евтина популярност.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 3. 3 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Какъв руснак е Ашурбейли?.:)Потомък на Ашур хан и на род на най-богатите азърбайджански нефто промишленици.

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иначе тоя дава добра идея за създаване на виртуална държава. Е, може да и се купи и някой остров из океаните. Плащаш някъв як данък и получаваш третиране като гражданин на няква голяма държава - собствена валута, електронно управление, силен паспорт с лесни визи, яки социални услуги, голяма пенсия, силни посолства по света, сериозно правосъдие и т.н.. Живееш някъде по света, но като чужденец, а си данъкоплатец на тази ВИП виртуална държава. Не знам дали е реализирано това някъде някога вече.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5207 Любопитно
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Ако може да се дадат асгардски паспорти на всички русияни и да потеглят към Космоса...

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Игорь Ашурбейли е бивш шеф на "Алмаз-Антей", с чиито "Бук" рашките свалиха пътническия "Боинг" над Донбас, и чиито представители лъготеха пред света с най-невероятни версии (без истинската, разбира се).
  Това за протокола.
  Инак идеята намирам за перспективна, ако хора като Айлън Мъск поемат техническото/технологичното осигуряване, а елита бъде подбран освен по способности и по установените мно-о-ого отдавна понятия за добро и хуманно.

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Еха! Последното изречение е велико! А как скромно е натикано накрая..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Досега Ашурбейли е финансирал проекта със собствени средства и частни дарения. След време жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро."
  –––––––––––––––––––––––
  Последното изречение казва всичко - който каквото да ти говори (дори и за мир, и за космос), винаги става дума за ПАРИ.
  А тук става дума за много пари!!!
  Какви ли не глупости измисля руската фабрика за тролове...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Защо не в Москва, а във Виена.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Весело

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Вижте, в рамките на шегата, ако разделим думата на "Ас" и Гард-ия" какво се получава на нещо като пиджин инглиш? "Пазете си/пазене на задните части"?

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Самопровъзгласяването и дълга историческа традиция, но в последните години тази дума неизменно ме отвежда мислено в Нагорни Карабах, Приднестровска молдовска република, Южна Осетия, Абхазия, Донецка народна република и Луганска народна република.
  А сега по темата - понеже времето съществува, за да не ни се случват всички неща на един път - въпросът е колко скоро ще дойде това ВРЕМЕ за плащане на посочената такса от 100 евро. И най-важното - в чий джоб ще отидат тези пари.

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#7] от "balgariez":Бивш шеф на Алмаз-Антей, с чийто Бук свалиха
  ....»»Това е важен момент от биографията на този нов син на турски поданик ..Берта Мария Ашур-бей.:)Само че когато е бил шеф на Алмаз, са били проектирани и приети на въоръжение по-нови системи като С -400.Букът, свалил Боинга е изработен доста преди годините на шефството му.
  Мен повече ме впечатли активността на азърбайджанеца на православно-патриотичното направление.Бил даже предидент на императорското палестинско дружество и носител на разни православни награди.. И това внук на хора, над чиито гроб в Кербала е издигната джамия от родата.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Весело

  До коментар [#13] от "тулса":

  Сигурен ли си че мнозина ще се досетят за аналогията на името с Остап Бендер? Аз не съм, та за всеки случай :-)

 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Поредната пирамида ?
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Точно! Ето доказателството: "След време жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро."

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 16. 16 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 283 Неутрално

  А не е ли Асгарусия?А не е ли в.в.п.почетен председател,идеолог и вдъхновител?Е-е-е!Разочарование...Да, ама ще има Асгаруска народна република със зелени вежливи космонавтчета без опознавателни знаци...

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#14] от "daskal1": мнозина ще се досетят за аналогията на името с Остап Бендер? ...>> Аз не пиша за "мнозина", а за ..избрани индивиди:) .С други обсъждаме по-важни въпроси, като...как в МГИМО за пръв път съм се приобщил към благата на цивилизацията и от клекнал (в родната "турска тоалетна") съм кацнал на унитаз ..пардон, тоалетна чиния.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Весело

  До коментар [#17] от "тулса":

  Точно в МГИМО не зная как стои въпроса, не съм бил посвещаван в тайните им. На доста места в старите университети си бяха точно "турски тоалетни" :-)

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1": а бе то и аз не съм посвещаван в ..тайните на МГИМО, особено от подобна гледна точка, но един наш , добре познат ти съфорумец упорито свързва духовното ми израстване с този университет.Почвам да се чудя, дали не го мъчи някаква носталгия.:)
  Покрай неговата обсебеност с тоалетната тема, се сетих и за скандала с композицията Етропа на чешкия скулптор, избрал за символ на България турските тоалетни.Рекох вчера да проуча историческо културния аспект и се оказа, че подобни тоалетни са характерен белег на източните цивилизации.Обаче и досега в страни като Франция публичните тоалетни били от този тип, явно поради практичността, а и заради по-малката опасност да лепнеш някоя зараза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK