Изграждане на балкански коридор за тестове на автоматизирани автомобили предвижда нова инициатива

Изграждане на балкански коридор за тестове на автоматизирани автомобили предвижда нова инициатива

© Георги КожухаровИнициатива за изграждане на трансграничен балкански коридор, който ще осигури тестване на свързани и автоматизирани автомобили до Западна Европа, е лансирана по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той, гръцкият му колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбският държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич подписаха писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.


Московски заяви, че за България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове. Той добави, че са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G интернет мрежи, които са задължителни за автономните автомобили.


Като следващи стъпки трите държави трябва да синхронизират законодателството по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпа до информация, необходима за свързаното и автоматизираното шофиране, и контакти с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK