НАСА разпространи звук от Слънцето


Американската космическа агенция НАСА разпространи запис, на който може да се чуе движението на Слънцето. Всички вълни и изригвания на звездата, които предизвикват шум, се изследват от 20 години заедно с Европейската космическа агенция. И резултатът е събран в запис от 82 секунди.


Физикът от НАСА Алекс Йънг обясни, че това са нискочестотни звуци от Слънцето. Записът улавя естествените вибрации на звездата, а това е един от малкото варианти за учените да я изследват по някакъв начин.
"Нямаме конкретни начини да погледнем вътре в Слънцето. Нямаме микроскоп, с който да изследваме в детайли повърхността му. Използвайки вибрациите му, можем да разберем много повече неща за него", каза Йънг.


Тези вибрации позволяват на учените да проучат редица сложни процеси вътре в Слънцето - от слънчевите изгаряния до коронарни масови изхвърляния.


Звука от Слънцето може да чуете в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2318 Весело
 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 580 Весело

  Яко. Звучи малко като Вефче между станциите...

 3. 3 Профил на wpk2-psk
  wpk2-psk
  Рейтинг: 418 Неутрално
 4. 4 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ние коронарни масови изфъргания гледаме на живо всеки ден от лидерът на Петте Партии.

  А по някога и средния му пръст бай хой

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 5. 5 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Аз съм учил, че няма звуци във вакуум, обаче щом казват. А, много е възможно, в своите най-добри традиции, от Дневник да не са превели статията както трябва.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Сега ще ни обяснят, че е записът е направен в Холивуд.

 7. 7 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Попитали радио Ереван по какво се различава българското МВР от нашето планетарно слънце и отговорът дошъл незабавно: докато нашето МВР е вечно, то нашето планетарно слънце е едно нищо-и-никакво-там жълто джудже, което ще изгасне само след определен брой милиони хиляди години, ... а по въпроса за звуците отговорът бил ...по-деликатен - само след като се сложили съответните СРС-та на съответните места в МВР, само тогава ще можем да сравняваме и тях (за радост на учЕните!) - отговорило радиото.

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Известно е, че трептенията се предават по въздуха, през други газове, течности и твърди тела, но не могат да се разпространяват във вакуум. Явно трудността да се достигне до няколкосекунден запис е свързана точно с тази особеност на трептенията. Но не се уточняват подробности и като несведущи ни остава само да слушаме и да цъкамд с език.

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":

  По тази причина аз също много се ядосвам на практиката наложена от Междузвездни Войни (по тертип от Първата Световна Война) битките в космоса да са съпроводени от лазерна/плазмена шумотевица...всички филми с битки между космически кораби са с фон на залпове оръдия а звук в космоса няма а ида има няма кой да го чуе...

  Умерен толераст
 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Ама това кака Шърли ли е? Топ!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 11. 11 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Неутрално

  много интересно как записаха нискочестотен звук във вакуум?

 12. 12 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#9] от "Наблюдател":

  Обаче гледай какво става, поне трима души не са чували за тези неща и са ме декорирали с "-".

 13. 13 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "Наблюдател":Обаче гледай какво става, поне трима души не са чували за тези неща и са ме декорирали с "-".
  —цитат от коментар 12 на Цайко


  остави ги, хората вярват като гледат фантастика и битки в космоса с лазерите, че се чува тая патаклама като по филмите...

 14. 14 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Весело

  До коментар [#13] от "nevermindme":

  Ааааа, яко, за нула време имаме по пет "-".

 15. 15 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":

  Ето как:

  These are solar sounds generated from 40 days of the Solar and Heliospheric Observatory’s (SOHO) Michelson Doppler Imager (MDI) data and processed by A. Kosovichev. The procedure he used for generating these sounds was the following. He started with doppler velocity data, averaged over the solar disk, so that only modes of low angular degree (l = 0, 1, 2) remained. Subsequent processing removed the spacecraft motion effects, instrument tuning, and some spurious points. Then Kosovichev filtered the data at about 3 mHz to select clean sound waves (and not supergranulation and instrumental noise). Finally, he interpolated over the missing data and scaled the data (speeded it up a factor 42,000 to bring it into the audible human-hearing range (kHz)). For more audio files, visit the Stanford Experimental Physics Lab Solar Sounds page.​ Credits: A. Kosovichev, Stanford Experimental Physics Lab

  https://www.nasa.gov/feature/goddard/2018/sounds-of-the-sun

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#9] от "Наблюдател":Обаче гледай какво става, поне трима души не са чували за тези неща и са ме декорирали с "-".
  —цитат от коментар 12 на Цайко


  Ти пък... Пише го в Дневник, значи е вярно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#15] от "SaveBG":

  Ако правилно разбирам звуците са генерирани, а не запис на действителни звуци, което няма и как да стане. От статията остава впечатление, че това е запис на звуците, което няма как да е вярно, освен ако някой не е измислил нова физика.

 18. 18 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цайко":

  Генерирани на база на вибрациите, които са засечени:
  Data from ESA (European Space Agency) and NASA’s Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) has captured the dynamic movement of the Sun’s atmosphere for over 20 years. Today, we can hear the Sun’s movement — all of its waves, loops and eruptions.

 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":
  До коментар [#9] от "Наблюдател":
  До коментар [#11] от "nevermindme":

  Къде прочетохте, че са записани звукови вълни? Ако не разбирате, поне не пишете глупости! Магнитни трептения не могат ли да бъдат преобразувани във звук???
  И не само магнитни, а всякакви могат да бъдат преобразувани. И честотата им може да бъде променена.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Аз съм учил, че няма звуци във вакуум, обаче щом казват. А, много е възможно, в своите най-добри традиции, от Дневник да не са превели статията както трябва.
  —цитат от коментар 5 на Цайко


  Около Слънцето не е вакуум, има си атмосфера:

  https://www.obekti.bg/kosmos/atmosferata-na-slnceto

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#9] от "Наблюдател":Обаче гледай какво става, поне трима души не са чували за тези неща и са ме декорирали с "-".
  —цитат от коментар 12 на Цайко


  Дори не си разбрал каква глупост си написал, че на всичко отгоре другите си изкарал, че не разбират! Като са ти наслагали минуси, да се беше позамислил малко.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#15] от "SaveBG":Ако правилно разбирам звуците са генерирани, а не запис на действителни звуци, което няма и как да стане. От статията остава впечатление, че това е запис на звуците, което няма как да е вярно, освен ако някой не е измислил нова физика.
  —цитат от коментар 17 на Цайко


  Започваш да стопляш! Другите два албански реотана още не могат!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 23. 23 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#21] от "quatro_4x3":

  Кое е глупаво, че звукът не се разпространява във вакуум.

  До коментар [#19] от "quatro_4x3":

  Ето къде - "Звука от Слънцето може да чуете в прикачения файл."..."Физикът от НАСА Алекс Йънг обясни, че това са нискочестотни звуци от Слънцето.".

 24. 24 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":До коментар [#9] от "Наблюдател":До коментар [#11] от "nevermindme": Къде прочетохте, че са записани звукови вълни? Ако не разбирате, поне не пишете глупости! Магнитни трептения не могат ли да бъдат преобразувани във звук??? И не само магнитни, а всякакви могат да бъдат преобразувани. И честотата им може да бъде променена.
  —цитат от коментар 19 на quatro_4x3


  написано е - "...НАСА разпространи запис, на който може да се чуе движението на Слънцето.... Записът улавя естествените вибрации на звездата...", написано в този контекст, думата "Запис" за широката аудитория разбира "запис на реален звук", което просто не е вярно. Всяко явление може да се преобразува честотно и модулира, за да се чуе, ако щеш светлината от една крушка, но това не значи, че е нещо реално, нали така?

 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цайко":

  Като знаеш, че звукът не се разпространява във вакуум, трябваше да загрееш, че нещо друго е записано и преобразувано в звук. Това преобразуване доста ти се губи. Отговори си сам, как и защо само трима не разбрахте написаното.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Аз съм учил, че няма звуци във вакуум, обаче щом казват. А, много е възможно, в своите най-добри традиции, от Дневник да не са превели статията както трябва.
  —цитат от коментар 5 на Цайко


  НАСА лъжат, ама лъжат! Уж били ходили на Луната, уж правили снимки на Юпитер, уж на Марс пратили марсоход, пък те рисуват ли рисуват! Сега включили и тон-оператори в лъжите! Лъжат почти като Нинова! Друго си е съветската безаналогова техника! Всичко е истинско! Ама не го казват за да не ядосват американците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цайко": "Ето къде - "Звука от Слънцето може да чуете в прикачения файл."..."Физикът от НАСА Алекс Йънг обясни, че това са нискочестотни звуци от Слънцето."."

  Не пише, че звуците са записани от слънцето, а да си ги възпроизведеш(чуеш). Аз бих се срамувал, ако ако бях написал твоите коментари.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 28. 28 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цайко": Като знаеш, че звукът не се разпространява във вакуум, трябваше да загрееш, че нещо друго е записано и преобразувано в звук. Това преобразуване доста ти се губи. Отговори си сам, как и защо само трима не разбрахте написаното.
  —цитат от коментар 25 на quatro_4x3


  Добре, бе, мозък, значи изяснихме, че не е направен запис на звук, а нещо друго, което е преобразувано в звук. Както някой каза по-горе, при добро желание и светлината може да се преобразува в звук, шум, звукова вълна или както там ви хареса. Ставаше дума за внушението, което прави статията, че е записан звукът на слънцето. Ама стига толкова, че и без това ти отделих твърде много време.

 29. 29 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#24] от "nevermindme":

  Абе "широката аудитория" разбра добре за какво става дума, само тримата се правите на на глупави и не разбрали. Нищо чудно и да не сте трима, а един с три ника.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darulio":

  Да, тя е.

  Сега вече има доказателство че звездите говорят, ала само избрани ги чуват.

 31. 31 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#28] от "Цайко":

  Помоли Дневник заради теб да пишат по-дълги статии с повече обяснения.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 32. 32 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 592 Неутрално

  "Предай много поздрави на моята любима,
  но не и казвай, че съм от антивещество..."

  Популярен космически шлагер. :)

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Електромагнитните вълни могат да бъдат с честота от милихерци до тера ... безкрайност. Ако честотата им е между 20 Хц и 20 кХц може да бъде излъчена и като акустична вълна и да бъде възприета слухово.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 286 Весело

  Щрак-щрак... Слънцето!

 35. 35 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 213 Неутрално

  НАСА от време на време трябва да се отчетат с такива сензации, за да оправдаят големият си бюджет.

 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1842 Весело

  Добре, че звуците на нашето Слънце тук са разбираеми и нямат нужда от преобразуване.

 37. 37 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1279 Весело

  Израза "звездите ми го говорят" придобива ново значение. Родните врачки да си ъпдейтнът репертоара. 🤣😂🌞📡

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цайко":

  Аз да те питам - ти във вакуум ли си в момента?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Глупостите на НАСА нямат край! Има ли още кой да им вярва на тия лъжци?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 40. 40 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":

  Не само че звуци няма във вакум, но няма и движение с отласкване! До тука беше със всичките космически кораби и разходи на лъжците от НАСА!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цайко":Аз да те питам - ти във вакуум ли си в момента?
  —цитат от коментар 38 на Darth Plagueis


  Е до преди малко бях, ама чак сега ти виждам въпросчето, деа.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#41] от "Цайко":

  Е, ако си във вакуум ти разбирам възмущението. Но не разбирам как си чул звука...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Аз (като някои други читатели) също смятам, че за да са технически коректни статията и заглавието, би трябвало да са по-дълги и по-описателни. Например: "Учен от НАСА предлага начин да "чуем" Слънцето - измерени вибрации и данни за движението филтрирани, забързани 42000 пъти, пак филтрирани и доведени до аудио файл..." [кавичките на думата чуем са важни] Но практически, никой вестник не би написал толкова дълго заглавие, макар, според мен лично да е задължително да се спомене, че данните са "ускорени (забързани) 42 хил. пъти на някакъв етап от обработката.

  Бих дал и друг (хипотетичен) пример с не чак толкова ядрено-плазмено горещ обект, като Слънцето, но пак във вакуумна среда (която както правилно са отбелязали други читатели, не разпространява звук, поне според "земната" дефиниция за звук). Ако аз съм натоварен примерно със задачата от един космически апарат да "запиша звук" на друг космически апарат бих измерил прецизно разстоянието с лазерния далекомер (ако може) или от промените на Доплеровата честота на някой радиосигнал от другия апарат и после бих филтрирал (махнал) честотите под 10Hz и над 22 kHz (тук всеки уважаващ себе си учен или инженер би спорил поне час и половина за избора на конкретен филтър ;-) ), после нормализирал/ логаритмично/ експоненциално стойностите и накрая поставил в аудио файл. Но нямаше да ускоря или забавя данните.

  Само, че толкова прости методи не са приложими за една звезда и затова ученият от НАСА е използвал данните които са му достъпни и съответно се е наложило да прибегне до "трикове". Например, защо точно 42 хил. пъти забързване? Ами имал си е причини човека за избора на (time domain) scaling factor. Обаче това не е "звук" от Слънцето, ами по скоро "мелодия" която ученият синтезира или (му се иска да) чува от Слънцето. При всички случаи обаче - моите уважения към този и други учени, както и към технически образованите читатели неприемащи "на доверие" (преразказани) новини!

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#43] от "dvdimov2":

  Ами да. Филтърът ти е твърде широк. Ще отнема капацитет на канала за връзка, което е трудна работа в космоса, а няча да дава нищо повече като звук от филтър с граници 120хц-10кхц. Целта не е аудиофилство тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  секи 4ти км

  Well, преводът на статията би могъл да е по-ясен...

  Другото също е "превод".
  От сигнали, каквито са (електромагнитни...),
  в човешки осезаеми, в случая - звукови.

  Можеше да са в динамична графика (вероятно има)

  До коментар [#23] от "Цайко":
  До коментар [#21] от "quatro_4x3":

  Кое е глупаво, че звукът не се разпространява във вакуум.

  До коментар [#19] от "quatro_4x3":

  Ето къде - "Звука от Слънцето може да чуете в прикачения файл."..."Физикът от НАСА Алекс Йънг обясни, че това са нискочестотни звуци от Слънцето.".

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цайко":Не само че звуци няма във вакум, но няма и движение с отласкване! До тука беше със всичките космически кораби и разходи на лъжците от НАСА!
  —цитат от коментар 40 на ivo


  Хи-хи-хи-хи! Нъл?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Интересно упражнение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivo":

  Я обясни за движението 'без отласкване'

  BohrMottelson
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Весело

  До коментар [#40] от "ivo":

  А така, кажи им го!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#48] от "BohrMottelson":

  НАСА да обясни как космическите им кораби се движат във вакум! ххахахаха

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1660 Весело

  До коментар [#50] от "ivo":

  Тъй де! Всички знаем, че движението във вакуум е невъзможно. Нищо не се движи във вакуум!!!111111

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK