Най-бедната страна в ЕС с най-много жени в технологичния сектор - България

Най-бедната страна в ЕС с най-много жени в технологичния сектор - България

© ReutersКогато българката Татяна Миткова основава своя бизнес ClaimCompass - компания, която помага на неудовлетворените пътници на авиокомпаниите да получат компенсация, тя открива точно какво се очаква от един стартъп - повечето от останалите основатели и инвеститори в компании са мъже. Тъй като технологичната индустрия в световен мащаб се опитва да се отърси от имиджа на белия мъж със суичър с качулка, България се превръща в едно от най-ярките места в света, пише сайтът ozy.com.


Според изследване на Евростат, въпреки че е най бедната страна в Европейския съюз, в България е най-голям делът на жените, които работят в сферата на комуникационните и информационни технологии - 26.5%.


Броят на заетите в сектора всъщност се е понижил, въпреки че нацията се опитва да се утвърди като технологичен и софтуерен център в Източна Европа, но се справя много добре със средната стойност от 17.2% в ЕС като цяло. Жени в САЩ заемат около 26% от работните места, свързани с математика и компютри, което е по-нисък дял от този през 1960 г. И България също е една от трите страни в ЕС, които имат по-висок процент на жените учени и инженери в сравнение с мъжете. В Литва са 54% в сравнение със средната стойност за региона от 40%, посочва изданието.
"Ако погледнете назад във времето, най-напред по време на комунизма нямаше разделение между мъжете и жените и всички трябваше да работят", казва 26-годишната Анна Радуловски, български предприемач, основател и главен изпълнителен директор на Coding Girls - носеща редица награди платформа, посветена на премахването на разлика в знанията за технологиите между половете.


България също е на първо място в ЕС по брой на студентите, изучаващи информационни и комуникационни технологии - 33%, което е повече от два пъти от средната стойност.


"В България има много женски ролеви модели, които насърчават следващото поколение жени да избират кариера в компютърната индустрия - по някакъв начин предразсъдъците, които съществуват в повечето страни, са по-малко в България", казва Саша Безуханова, с 20 години опит в индустрията, която е работила за Hewlett-Packard, преди да основе платформата за социални иновации Move.bg през 2013 г.


От миналата година само 2 процента от фондовете за рисков капитал в световен мащаб отиват за бизнеси, ръководени от жени, въпреки че тези фирми са имали по-висока възвръщаемост на капитала и по-добри резултати. "Очевидно е, че трябва да мобилизираме лидерските качества както на мъжете, така и на жените, да представим добри примери и да създадем условия за равноправно и неутрално третиране на бизнес инициативи, водени от мъже или жени", казва Безуханова.


Но дори и в България на всяка жена в отрасъла се падат по трима мъже и мнозина смятат, че несъответствието е по-лошо в по-мощните компании, които предлагат по-добре платени работни места.


"Щастлива съм да видя статистиката, когато става въпрос за процента жени в сектора, но жените основатели и лидери все още са по-малко. Не са имали много женски ролеви модели, които да следват, когато започват", казва Миткова. Тя допълва, че инвеститорите са предимно мъже и че вдъхновяващи примери за жени в стартиращи фирми не са добре известни, за да насърчават нови таланти.


"И все пак можеше да е по-лошо. След като прекарах известно време в Силициевата долина, определено виждам разлика. Бро културата не е толкова обичайна в България", казва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4760 Неутрално

  "Най-бедната страна в ЕС с най-много жени в технологичния сектор - България"

  И умни.

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 781 Неутрално

  В нашата фирма няма нито една... Представям си какво е в ЕС...

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Весело

  Все още не мога да загрея, от статията на позитивизъм и лъха, или на феминизъм?

  мурзилка
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  В тези тъпи заглавия ”най—бедна, най—корумпирана, най—бързо изчезваща” лъха някакъв мазохизъм. Мене ми писнА от такъв тип заглавия. А на вас?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Това няма никакво значение.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Глупости!
  Всички НПО-та знаят, че Ганьо държи жена бременна в кухнята, за да може редовно да я пердаши.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":


  Наистина това, че си последен в най-богатия съюз, не е чак толкова зле...

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Мани и не и дава да си смени пола...

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Какво общо има компания занимаваща се с рекламации на самолетни билети с технологията.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Това е истината за съжаление!Освен това има дискриминация в заплащането на жените - по-зле заплатени са от мъжете и не само в този бранш!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cara Mia":

  Ау, верно.
  Това Me Too ли го казаха...

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Българи компютърни специалисти не остават тук.
  Нишата се заема от жени.
  Нещо като българските дюлгери през Възраждането.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Това е истината за съжаление!Освен това има дискриминация в заплащането на жените - по-зле заплатени са от мъжете и не само в този бранш!
  —цитат от коментар 10 на Cara Mia


  И според теб, коя е причината за тази дискриминация?
  Работодателите са мъжки шовинистични прасета?

 14. 14 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 303 Весело

  Да вкарват по- бързо Македония та те да минат на последната дупка на кавала😂😂😂

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1594 Весело

  "Ако в някоя фирма има само жени, значи , че заплатите са толкова ниски, че мъже не се задържат..."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Ха, здрасти.

  Значи, какво излезе, скъпи неокомунета- в богатия Запад, не обществото спира жените, да търсят реализация в трудоемки сектори и в такива с основен акцент върху интелектуалните заложби. Просто, западните каки могат да си позволят да имат прекрасни жизнени условия, без да се напрягат.

  За сега, де. Щото бай Мангау чука на вратата (под чука, имам предвид с чука)

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  "Но жените основатели и лидери все още са по-малко."

  Може би трябва да има специален закон.
  За жени лидерки и основателки.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  "Просто, западните каки могат да си позволят да имат прекрасни жизнени условия, без да се напрягат."

  Когато западните каки през 18-19 век са се бъхтели по 12 часа на ден във фабриките и заводите, българките са си поливали зюмбюлите в двора.

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2398 Весело

  Това в заглавието някаква статистическа зависимост ли се явява, или как?
  Може например "страната с най-висок процент собственост на недвижими имоти и най-много жени в технологичния сектор", а защо не "най-бедната страна в ЕС и с най-бърз Интернет на континента".

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се лъжете, че ганьовците не са сексисти. Просто в БГ, ИТ сектора е единствения вариант за някоя жена да вади читави кинти без да е на мениджърска позиция. На Запад и секретарка да си, и социална работничка, пак парите ще ти стигат да си платиш тока, докато у нас - не. Затова жените гледат да се преориентират към единственият сектор, в който и чирак да си, пак вземаш сносни пари. Аномалията е причинена от друга аномалия.

 21. 21 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Не виждам нито връзка, нито противостояние между любимата мантра на дневник за най-бедната страна в ЕС и втората част от заглавието?!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#20] от "AmericanGender":

  Верваш ли си?

 23. 23
  AmericanGender
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  "Просто, западните каки могат да си позволят да имат прекрасни жизнени условия, без да се напрягат."Когато западните каки през 18-19 век са се бъхтели по 12 часа на ден във фабриките и заводите, българките са си поливали зюмбюлите в двора.
  —цитат от коментар 18 на palav_nik


  Оф, ама като почнете да се изхвърляте като чекия на пясък. Ма да бе: ний сме аристократите със зюмбюла, а пък ония са селяните...

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Весело

  До коментар [#19] от "dogwoman":

  погледни сайтовете на компаниите и после заглавието , после пак компаниите .... аз съм технология

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  Факт.

  В същото време, изключително опростенчески начин да се погледне на въпроса. В крайна сметка, ако може да се обобщи глобализма с половин цинично изречение, то би било нещо от сорта "еб*л* сме м***та на това което се е случвало в 18 век".

  Изречено не от мен, а от световния елит (топ 1%), които държат 50% от световното богатство. Свиквайте, защото времето за адаптация изтича.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Българите са много повече отворени за новото, отколкото си признават за да не ги вземат за женчовци. Не е случайно и това, че не сме напред в размера на заплащането, малка страна сме и имаме опит в ИТ сферата от десетилетия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1150 Весело

  Улево-либералите и феминацистките винаги са бъркали корелация с причинно-следствена връзка... или може би ги използват винаги по предназначение... ;)

  Бедността и липсата на възможности насочват повече хора към ИТ индустрията за да могат да се измъкнат. Защо? Ами, понеже е бързо растяща и нерегулирана. Внасят се безогледно робчета за да изкривяват пазара на труда в полза на бизнеса. Изнася се практически без инвестиции и много риск създаването на продукта - офшоринг. Следователно, създават се повече възможности за страни с ниско заплащане на труда. Къде другаде да отидат жените за да се реализират? При Баце кметици ли? Там държат на улицата с белезници...

 28. 28 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Т.е. ако жените в ИТ бяха по-малко, България нямаше да е толкова бедна ;-)

  Такава е логиката на НПО-тата спонсориращи Дневник при всички други слачаи, когато се вади статистика, а сега не точно... АХАХАХАХАХАХ ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 29. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  брао, да живей "не бро" културата. Също пропуснаха да споменат, че в България може да няма Силициева долина, но жените са едни гърди напред със силикона все пак. хахах :-)

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  До коментар [#23] от "AmericanGender":Оф, ама като почнете да се изхвърляте като чекия на пясък.
  ...>> Ама голям...Ганю сте, Джендо.:) Какви са тези простотии?

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Любопитно

  До коментар [#19] от "dogwoman": някаква статистическа зависимост ли се явява?
  ...>> В тази в връзка , една интересна статистика:
  https://amp.businessinsider.com/images/5661f406dd0895ff628b46bb-480-741.jpg
  На диаграмата е показано класирането по страни(повечето са членки на OECD=the Organisation for Economic Cooperation and Development) по процента на дипломиралите се в областта на инженерните и естествените науки(STEM).Данните са за 2002 и 2012, та се вижда и тренда. Тук също не виждам някаква корелация между благосъстоянието на дадена страна и мястото и в класирането( вижте Русия и САЩ например). Корея, Германия и Швеция за на първите 3 места с около 30% (от всички завършили ) със степени в споменатата област( включително и компютърните науки).
  България не участва в това класиране. Сигурно сме сред водещите в други области-прависти, специалисти филолози и подобни ценни специалности.
  п.п. Колко са жените, също може да се провери.

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Нашите жени най печени !!!

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  "Нашите жени най печени !!!"

  Без съмнение.
  Баба ми носеше на рамо чувал с 50 кила арпаджик при 40 градуса жега. Като се прибереше, грабваше мотиката да копа лозето. След това колеше петела и правеше яхния в казана на огън. Беше много печена.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#20] от "AmericanGender":

  Самата 'статистика' не е много ясно какво брои. Щото не всички които бачкат в така наречена айти компания се занимават с програмиране и в това няма нищо лошо, на успешна организация и трябват хора с различен профил.

  Колкото до това защо жените в програмирането са забележимо по-малко от мъжете (видно за всеки имащ поне бегла представа от областта) има различни хипотези. Лузърите и феминацитата бълнуват за дискриминация, моята хипотеза е че естеството на занаята предполага една известна развинтеност на въображението съчетана с добра логика но и чисто груби по същество занаятчийско зидаро мазачески умения да се подкарват нещата ако трябва с псувни, тел и тиксо неособено присъщи на женските кото пак не е лошо, просто разлика в типажите която я има колкото и на умнокрасивите културномарксисти да ви се иска сички да сме по калъп под лилавите знамена :)

  Use your Illusion
 37. 37 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Срещам все повече и по-красиви жени програмистки. Вицът за морското свинче и жената програмист вече въобще не е актуален. Явно амбицията и добрите доходи просто си казват тежката дума. Който си мисли че това е шега - разходете се до някой ко-уъркинг спейс и се огледайте. Или пък обърнете внимание какво количество жени посещават курсовете в СофтУни на Наков.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Все още не мога да загрея, от статията на позитивизъм и лъха, или на феминизъм?
  —цитат от коментар 3 на Маршалов


  И на двете :)

 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#37] от "Chung Kuo":

  "Вицът за морското свинче и жената програмист вече въобще не е актуален"

  Е това не е виц, изключенията потвърждават правилото

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Какво общо има компания занимаваща се с рекламации на самолетни билети с технологията.
  —цитат от коментар 9 на ban


  Е, имат сайт и мобилен апп - най-вероятно :)

  То сега всеки с мобилен апп е стартъп. :)

 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нагъл Визионер":

  До коментар [#20] от "AmericanGender":...но и чисто груби по същество занаятчийско зидаро мазачески умения да се подкарват нещата ако трябва с псувни, тел и тиксо...
  —цитат от коментар 36 на Нагъл Визионер


  Тия умения в програмисткия реал се наричат хакове.
  Но и в твоя реал ги има, дори в много по голяма степен :)
  Проблемите стават, когато се натрупат хакове върху хакове и цялата ситуация стане на мозайка от кръпки и вече никой нищо не знае...

  :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 42. 42 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Тук истината е толкова тъжна, че никой не смее да я каже. Боде очите от цялата ни действителност и повечето постове тук... Просто България е страната в съюза, с най висок процент мъже, дето за нищо не стават... Затова е и най бедна...

  roo
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Това е истината за съжаление!Освен това има дискриминация в заплащането на жените - по-зле заплатени са от мъжете и не само в този бранш!
  —цитат от коментар 10 на Cara Mia


  Правиш една фирма, наемаш само жени, плащаш им ниски заплати и трупаш пачките. :)

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Ти сигурно си от "хомотата"?

  roo
 46. 46 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2141 Весело

  А представяте ли си мои либерални друзя какво щеше да е ако бяхме приеми Цариградската конвенция!?!?!?!?!?!?!?

  Шовинистичните мачо прасета отдавна щяха да прислужват - не и умнокрасивите либерални мъжлета, те щяха да са нещо като великите везири в женското царство - кастрирани естествено :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2141 Весело

  Тук истината е толкова тъжна, че никой не смее да я каже. Боде очите от цялата ни действителност и повечето постове тук... Просто България е страната в съюза, с най висок процент мъже, дето за нищо не стават... Затова е и най бедна...
  —цитат от коментар 42 на babyroo


  Ахахаха! Имаш + от мен за остроумието, оценявам го!

  А донякъде си прав(а) - виж само присъстващите като Стюпи, Бобо Таксито.....

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#33] от "palav_nik":

  Баба Ви да не е била Чък Норис? Ебаси! :D

 49. 49 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нагъл Визионер":

  Всъщност в началото на професията, когато тя не е била толкова престижна, жените са били преобладаващите програмисти.

  Та, фантазиите ти за липса/наличие на развито въображение не са верни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 50. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#49] от "I":

  Винаги ли четеш без да осмисляш?

  Use your Illusion
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Така е. Даже се учудвам, че сме само 30%. Мислех, че сме повече. Поздравявам всички колежки и им желая спорно програмиране 😊

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Нормалната жена ражда две+ деца. Престоя вкъщи и отглеждането им я отдалечават от всяка една професия, но още повече в такива динамични сфери като ИКТ. Не се наемам да определям това лошо ли е или добре. Интуитивно ми се ще да има повече деца, ама да не засегна някой ... :-) Впрочем, именно затова семейството е групово предприятие между различни полове. Единия бачка и носи, другия ражда и дундурка. Поне в първите 5-6 гини на децата, Не е много феминистко, но пък работи, другите клонове на еволюцията си отмират от само себе си.
  Редно е мъжа да не спекулира с ролята си и да уважава и подкрепя половинката, отдала се на по-важната работа - биологичния прогрес. Все пак сме на тази грешна земя за малко :-) При транссексуалните не знам как е :-) Аз съм малко олд скул и си гледам дечицата :-)

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  За българката кариерата става все по-важна. По-важна и от децата и от семейството.

 54. 54 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Подобен феномем се наблюдава във всички относително свободни в социално и икономическо отношение държави (от България до Индия), в така наречените богати, свободни и развити общества естествените предпочитания на жените към "people-oriented" професии е статистически факт (и гориво за урудливо-кресливите форми на феминизъм).

  #killwhitey
 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Бийме ги, затуй поумняват.

 56. 56 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#50] от "Нагъл Визионер":

  Ох, горкото. Наистина ли си толкова посредствен, та трябва да крадеш чужди реплики? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "AmericanGender":Самата 'статистика' не е много ясно какво брои. Щото не всички които бачкат в така наречена айти компания се занимават с програмиране и в това няма нищо лошо, на успешна организация и трябват хора с различен профил.
  —цитат от коментар 36 на Нагъл Визионер


  Ми то сигурно половината заети в ИТ индустрията, а може би и повече, не са програмисти, ама ти по-далеч от носа си не можеш да видиш. Никой в статията не говори за програмист(к)и, не знам що пак го обърна натам да ни говориш за себе си...А, да, сетих се, за да ни натрапиш теорията си, все едно сме ти я искали.

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Жените на богатите мъже работят далеч по-спокойни работи, като учителки, офис сътруднички, счетоводителки.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 60. 60 Профил на uasi
  uasi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ееех, спряхме да бием жените и те взеха, че станаха програмисти.

 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Дневник, не сме "най-бедната страна", а сме с най-бедното население.
  "по време на комунизма нямаше разделение между мъжете и жените и всички трябваше да работят", казва 26-годишната Анна Радуловски, ...посветена на премахването на разлика в знанията за технологиите между половете." - интересно кога след комунизма се е появило разделение, че продължавате да се посвещавате на премахването му?
  "предразсъдъците, които съществуват в повечето страни, са по-малко в България" - не може да бъде, до преди месец друго четяхме!
  Ама че белите жени у нас не раждат достатъчно не се споменава, нали? Понеже не е политкоректно...

 62. 62 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Супер значи можем да изгоним всички нагли лезбийки дето ни поучават за равенството между половете и да насадим наши родни лезбийки да поучават из ЕС !!!

 63. 63 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "белия мъж със суичър с качулка" - da faq did I just read?

 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#63] от "bretschneider":"белия мъж със суичър с качулка" - da faq did I just read?
  Амиии...ето ти един такъв, малко преди да си сложи качулката:):
  https://assets3.thrillist.com/v1/image/1798200/size/tmg-article_default_mobile.jpg

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Най-бедната страна в ЕС с най-много жени в технологичния сектор - България

  Аха , обяснението защо България е на това дередже , е било много просто и прозаично .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK