Единствено бизнес клиентите могат да спасят мрежата Google+

Единствено бизнес клиентите могат да спасят мрежата Google+

© Dado Ruvic, ReutersСлед като в началото на миналата седмица се разбра, че компанията "Гугъл" (Google) е допуснала в продължение на години да има външен достъп до лични данни на стотици хиляди потребители на социалната ѝ мрежа Google+, много хора си помислиха, че това ще е краят на платформата. И до някъде бяха прави, тъй като технологичният гигант обяви, че затваря мрежата за потребители, като това ще стане в срок от 10 месеца - до следващия август, за да могат хората да изтеглят или преместят публикуваното в Google+.


В официалната позиция на компанията беше съобщено, че тя има много корпоративни клиенти, които използват социалната мрежа за комуникация между служителите си. Именно заради това инженерите на "Гугъл" щели да разработят нови функции, които да помогнат на бизнес клиентите им да определят сами общи правила за достъп до акаунтите им.


От компанията уточниха, че това е начинът да запазят съществуването на социалната си мрежа. Според много специалисти в областта на технологиите "Гугъл" иска да създаде специализирана корпоративна социална мрежа, която да се конкурира с Microsoft Yammer, Jive и Facebook Workplace.
"Имаме много корпоративни клиенти, които намират големи предимства при използването на Google+ за дискусии между служители им", каза Бен Смит, който е вицепрезидент на "Гугъл" по инженерните въпроси.


Новите функции за профилите на големите организации включват възможността администраторите им да модерират и преглеждат публикациите на служителите. Целта е да се помогне на служителите да следят дискусиите по теми, които са свързани с тяхната роля в компанията. Новите функции ще бъдат пуснати през 2019 г.


Проблемът с Google+ е софтуерен недостатък, позволил на външни разработчици да имат достъп до частни профили в мрежата между 2015 г. и март 2018 г. Тази пролет вътрешно разследване открило проблема и го коригирало, а ръководството на компанията е решило да не го разгласява отчасти поради опасения, че веднага ще последва проверка и натиск от регулаторните органи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK