Астероидът Бену има вода в изобилие, но под формата на мокра глина

Още с първите събрани данни от астероида Бену сондата "Осирис-Рекс" (OSIRIS-REx) установи, че на повърхността му има вода в изобилие, но под формата на мокра глина. От американската космическа агенция НАСА потвърдиха новината на специална пресконференция, на която се разбра, че астероидът е по-влажен от очакваното.


Според информацията от първия по-близък контакт с космическия обект има доказателства, че преди на Бену е имало течна вода. "Осирис-Рекс" откри следи от съдържащите се във водата водород и кислород в скалистата повърхност на астероида.
Средата му пък е изключително неравна и е обсипана със стотици 10-метрови скали. Има и една 50-метрова скала, която прилича на два свързани конуса.


Има различни теории за произхода на астероида, който е с диаметър 500 метра. Според едната той е останка от образуването на Слънчевата система преди 4.5 млрд. години, когато са се оформили и планетите. Други астрономи са на мнение, че Бену е отломка от по-голям астероид, на който вероятно е имало вода.


Изследването на астероида ще продължи около година. Очаква се на три пъти сондата да се приближи максимално близо до Бену, за да може да вземе проби от повърхността му. Това е планувано за 2020 г., след което "Осирис-Рекс" трябва да се върне на Земята.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK