Виртуалният асистент на "Гугъл" се радва на думите "моля" и "благодаря"

Виртуалният асистент на "Гугъл" се радва на думите "моля" и "благодаря"

© Associated Press"Гугъл помощник" (Google Assistant) ще бъде по-любезен, ако потребителите му казват "моля" и "благодаря".


Виртуалният асистент, базиран на изкуствен интелект, може да общува с хората, да търси в интернет, да прави списъци със събития, да настройва аларми, да променя хардуерните настройки и т.н. "Гугъл" обеща, че помощникът скоро ще може да събира и визуална информация чрез камерата на телефона, да прави покупки и да изпраща пари.


А явно ще може да оценя и как потребителите се държат с него. Например, ако чуе "Хей, "Гугъл", настрой аларма за след десет минути", той ще отговори: "Благодаря, че ме помоли толкова учтиво! 10 минути започват да текат сега", пише електронното издание TechCrunch.


Компанията обяви през май, че ще добави тази функция, а "Амазон" направи нещо подобно със своя виртуален помощник "Алекса" през април. "Гугъл" обаче вече знае и други номера.

Командата "Ей, "Гугъл", обади се на дядо Коледа" даде потребителите възможност да ги поприказват с Добрия старец. "Ей, "Гугъл", прочети ми коледна приказка" ще доведе до няколко коледни истории. Асистентът вече може да съставя и специфични списъци - например с желани подаръци, списъци за пазаруване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Весело

  А на "люлю-люлю", сигурно ще реве от удоволствие...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Дано AI е за добро! Но не съм съвсем сигурен! Изкуственият интелект или ще изстреля човечеството на нова, много по-висока (невъображаема) орбита, или ще го погуби! Дано е първото!

 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Къде в израза "Ей, Гугъл" има думата "моля"!?!

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Настройва аларми, гаси и светка лампи, настройва термостат, включва контакти, казва какъв е трафика до работата ти, пуска музика и видео, напомня за неща от календара, настройва каквото си задал като тръгваш или се връщаш в къщи. И това е само началото!

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Само дето това начало цикли без напредък 5та година. Гугъл и Сири са най-тъпите виртуални асистенти, а трябваше да е обратното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  Настройва аларми, гаси и светка лампи, настройва термостат, включва контакти, казва какъв е трафика до работата ти, пуска музика и видео, напомня за неща от календара, настройва каквото си задал като тръгваш или се връщаш в къщи. И това е само началото!
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Скоро и ще ви оправя жената, вместо вас.

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Сири го ползвам изключително рядко, но продуктите за дома на Гугъл са ми голямо удобство. Поне за мен.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Ниска топка си другарю партиен секретар, много ниска. И си на грешното място да се опитваш да принизиш коментиращите до своето ниво.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#7] от "Таралеж":

  Удобство, ама да си виждал напредък в последните две години? От виртуалните асистенти най-добре в момента се справя Алекса, после Кортана. След това е Гугъл нау. Сирито е твърде зле, единственото смешно в него е реакцията му като го напсуваш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Честно аз такъв "интелект" като Веселин Дечев до сега не съм срещал! Той е типичен представител на онези 80%!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  а попивателната гъба се радва на виртуалния асистент .. Дарвин би открил липсващото ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Според мен за лошо. Например: "Гугъл помощник" (Google Assistant) ще бъде по-любезен, ако потребителите му казват "моля" и "благодаря"". Това е началото на контрола на човешко поведение. Конкретната ситуация не е значителна, но понеже хората се дразнят на все още неадекватната технология и изриигват. Но, за да се учи технологията от хората е нужно разбираема реч, когато устройството записва всяка произведена реч идваща от собственика на смартфонът.

  В бъдеще това може да се използва за други цели. Тоест, когато постигнат текущата цел, рано или късно ще се появи нова. Ще се появи нова, защото тези комоании не спират да иновират. Тогава те ще знаят, че ползващите услугата нямат друг изход освен да изпълняват. Те са тези, които определят правилата.

  През 2013 загатват в един научнофантастичен филм възможен сценарий за виртуален контрол на хората при досег с подобен" гугъл помощник". Ето я и сцената: https://youtu.be/flLoSxd2nNY
  Не е нужно да знаете английски, но описано просто става въпрос за желаещ нещо човек, който няма избор освен да погълне успокоително хапче, за да получи това, което желае.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kiril":

  А що да е точно тоя филм? Що да не е Джейн от поредицата за Ендър?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Е, има и такива, дето се плашат от асистентите. С право 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Прав си че очакванията за автоматизиране на дома бяха изключително високи, и нещата се случват по-бавно от колкото бихме желали. Но се случват. Вече може да програмираш и/или дистанционно да контролираш все повече неща. Сигурно си чувал или ползваш автоматични прахосмукачки, умни напоителни системи, детектори за пожар или наводнение които се обаждат на пожарната, видеокамери които ти сигнализират за движение. Досадното е че някои от системите не работят една с друга, но развитието през последните години е обещаващо.

 16. 16 Профил на unika
  unika
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Нападай, народе! С вашите пари по вашите глави!

 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Много добра идея. Човек никога не знае кога машините ще превземат света, затова е редно да сте по-любезни с тях от сега. Особено Дечев,... като си купи телефон.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Човечеството е обречено да върви към технически прогрес и всеки трябва да се старае да върви в крак с новите технологии, иначе се превръща в изостанал пещерняк. Само преди 20 години компютрите бяха рядко срещани, а домашните или мобилните - абсолютен лукс. Днес човек, който не може да борави с компютър и мобилен смарт телефон е крайно изостанал, дори не може да си намери работа. Едно време, когато първите конструктори произвеждали автомобили, хората се кръстели по улиците каква е тази дяволска магия и как върви това чудо без коне или волове отпред. Днес, два века по-късно, ние си стоим в офиса и с интернет пускаме дистанционно осветлението или отоплението у дома. Тук е мястото и днешните хора да започнат да се кръстят :)

  Гугъл днес е синоним на думата "търсачка". Щом и възрастната ми майка се научи да го използва, значи е така. Вярно, удариха огромен камък със злополучната платформа Гугъл+, но в другите им услуги са все още водещи. Няма да учудя, ако един ден изкуственият интелект на компанията започне да обсъжда президентските избори в САЩ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  А смушава ли се от звук наподобяващ пръц?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Но изисква създадена инфраструктура...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  "А що да е точно тоя филм?"

  Правя аргумент и използвам логиката зад сцената. Все пак аргументът ми се отнася до нещо нерелевантно още в наши дни и няма конкретни примери освен представи. Но не е точно така - в Америка някакъв алгоритъм започва да орязва бюджета за социална помощ и никой не знае защо: https://www.theverge.com/2018/3/21/17144260/healthcare-medicaid-algorithm-arkansas-cerebral-palsy

  Също така статия на Ню Йорк Таймс дискутира как тези, които разработват изкуственият интелект импринтират своите предубеждения в него: https://www.nytimes.com/2016/06/26/opinion/sunday/artificial-intelligences-white-guy-problem.html

  Но все пак ако трябва да отговоря конкретно ще кажа, че има разлика в класите на двата героя. В Elysium героят е работник без особен капитал и е безащитен срещу правосъдната система, която използва (паралелно с наши дни) "Crime Cintrol Model" повече от "Due Process Model". Накратко дю процес е теория в криминалното правосъдие, което твърди, че Гражданинът има право на уведомление преди да бъде обвинен и изслушване пред независим съдия. Крайм контрол е теория, която твърди, че трябва да има акцент в обществото върху контрол над престъпленията чрез повишени полицейски и прокурорски правомощия. В сцената се вижда, че въпреки е изслушан от "независим" съдия, всъщност съдията е робот и не проявява човешки разсъдък а се позовава само и единствено на данни от това, което получава от определените му сензори. Също така преди да стигне до там е важно да се обсъди и сцената дивела до сблъсъка с органите на реда. В предната сцена той се реди на опашка пред някакъв стар рейс докато 2 брутални ченгета роботи проверяват за нелегални дейности и за най-малкото го развъртат във въздуха и му насиняват ръката без да ги е провокирал. Но това дори не може да се обясни на роботът, който е програмиран да отсъжда на базата на това, което са му регистрирали ченгетата роботи.

  Сега за другият пример. Не съм го гледал този филм, но от това, което прочетох става ясно, че е досущ като HAL 9000 от Space Odyssey. Тук героите са хора от висшите класи с достъп до много изпипапан изкуствен интелект, чиято задача е да помага на героите в каквото може. В тази ситуация учените не са в положение да се обясняват пред асистентът а те дават заповедите. Тоест теорията на този асистент е да помага а не да наказва. И тук е разковничето, което може би намеквате в коментарът си -
  зависи Кой създава асистента и с каква цел. Може би е така и асистентите ще са помощници, но е важно да се помисли в какви ситуации ще са наистина помощници и в какви няма да са. Защото може да се окаже, че богатите хора ще имат достъп до безпроблемни изкуствени интелекти докато бедните хора ще получават не чак дотам функционални машини. Представете си пък правителствата на България какви изкуствени манджи ще спускат на хората..


  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Казал е народеца: "Ignorance is bliss".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kiril":

  Не е филм, а поредица от книги. Най-известната от тях е играта на Ендър, която ее филмирана, но там Джейн не участва. Отношенията на героя с изкуствения интелект нямат нищо общо с положението на героя, нито пък той е герой в положителния смисъл на тази дума. И по никакъв начин не й нарежда, по-скоро са приятели и сътрудници. Това е може би най-великото описание на изкуствен интелект. И аз вярвам именно в това развитие.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#18] от "Lou":

  Прав си за технологичният прогрес. Ето дори в моята професия (въпреки че няма нищо общо с информационни технологии) ако реша да огранича използването на интернет, няма да мога да я изпълнявам пълноценно. Дори ако не нося с мен смартфонът си пак ще ми навреди на работата.

  И това не е от вчера. Например, Адам Смит твърди, че ако един мъж в Ливърпул иска да бъде работник на пристанището, то той няма да може да изпълнява задълженията си без тогавашната технология на дървените обувки. Без този инструмент дори ако намери някой да го назначи той няма да бъде ефективен работник, защото ще си навреди краката и ще се прости с работата си много бързо.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 24. 24 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  "Отношенията на героя с изкуствения интелект нямат нищо общо с положението на героя"

  Няма аргументи в тази посока. Ако героят или който и да е е роден в семейство, което може да си позволи най-скъпа правна помощ и последен модел изкуствен интелект ще бъде в пъти по-добро положение отколкото гррой ило който и да е е роден в семейство, което не може да си позволи нито правна помощ, нито качествен кзкуствен интелект и ще трябва да използва този предоставен от държавата.

  Нима няма разлика между техническото оборудване на богатият американец с това на бедният?

  Нима в бъдещето всеки ше бъде удостоен с честта да използва най-добрите разработки на изкуствен интелект?

  Нима Русия ще има достъп до нещо истинско?
  https://www.theguardian.com/world/2018/dec/12/high-tech-robot-at-russia-forum-turns-out-to-be-man-in-robot-suit

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kiril":

  Не знам що влизаш в спор за книга, която не си чел. Прочети я, ще ти хареса.
  И да, положението ма героя няма никаква роля в случая. Нито пък очаквам да има в реалността.
  Виртуалните асистенти, които ползват богатия и бедния американец са напълно еднакви. Гугъл Нау в китайски телефон за 50 лв е напълно същия с Гугъл Нау в последния топ модел на Самсунг, ЛГ или каквото там си избереш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  Не знам защо си мислите, че говоря за книгата. Примерът от вашата книга, която не съм чел не е по-различен от HAL 9000 - служител на хората. Обаче аз повдигнах и повдигам възможността за служител на частни или държавни интереси, мачкащ обикновените хора. Пример в историята е либералното мислене на 18 и 19 век, които спорят, че технологиите ще донесат край на неравенството между хората. И какво сега като всеки може да си позволи смартфон с гугъл нау, равни ли са всички? Не не са. Така ще бъде и с изкуственият интелект - ще работи за някои хора повече, въпреки че всички ще го имат. И това ще е особено вярно за учени американци и работници американци на бъдещето. Както ще важи и за среден американец срещу среден руснак или пък българин.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kiril":

  Няма нищо общо с Хал 9000, дори бегла прилика няма. Но това е детайл. А технологиите направиха хората много по-равни откъм възможности. Защото друго никой никога не е обещавал.
  И не мога да разбера как точно гласовият асистент работи различно според финансовото ми състояние.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  Добре като няма прилика няма. Аз така или иначе атакувам идеята, че изкуственият интелект ще бъде мантра небесна, за което не ми е нужна една фантастична измислица.

  "И не мога да разбера как точно гласовият асистент работи различно според финансовото ми състояние"

  Не говоря за гласовият асистент. Още в началото казах, че днес няма аналог и че е спекулация, но не безпочвена като дадох пример с "white guy peoblem" и изкуственият интелект, който орязва социална помощ, но никой не знае защо. Но е ясно, че хора в различно социо-икономическо положение ще им се отрази по различен начин.
  Но когато технологията напредне, което никой не може да гарантира как точно ще стане, тогава вече ще се знае дали ще бъде както днес (всеки,който може да си позволи смартфон получава еднакъв гугъл нау) или пък ще бъде някаква каша (от работещ и етичен изкуствен интелект в напредналият свят за богатите а наказващ и изкуствен интелект за бедните а в изостаналите страни като България някакъво подобие, което не може дори да заработи както си трябва).

  Тук ще цитирам на Илон Мъск разсъжденията: "Musk believes that it is better to try to get super-A.I. first and distribute the technology to the world than to allow the algorithms to be concealed and concentrated in the hands of tech or government elites—even when the tech elites happen to be his own friends, people such as Google founders Larry Page and Sergey Brin". Казано накратко - концентрация на технологията в ръцете на бизнесът и правителството. ((((източник:))) https://www.vanityfair.com/news/2017/03/elon-musk-billion-dollar-crusade-to-stop-ai-space-x

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Нито "моля", нито "благодаря" разбира.... Дори една дума на български не знае. Просто тази статия е пример за "фейк" новина

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://sites.google.com/site/ilavoiceassistant/

  Ей това е най добрия асистент - не само прави каквото и другите а може и да си го учиш сам какво да прави и как да реагира :) Забавно е, само трябва малко време да отделисх в началото. А и си сваляш цялото нещо и то не е свързано с облак /или е по желание/ и не те шпионира съответно, отворен код и си е само твое на твойта машина.

  Путин - мы верим в тебя !
 31. 31 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Кака Кортана Майкрософт на практика я съсипаха, а толкова добре започнаха. Яд ме е, че зарязоха развитието и. Гугъл асистента в момента е по-добър от нея, Сири и Акекса на съм ги пробвал. А, да... И в някакъв смисъл Алиса е по-добра за Андроид от Кортана. За Уиндоус 10 е обратното - Кортана е по-добра.

  Бог да благослови Америка за България!
 32. 32 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Пак статия за умен асистент. Първо - приемат въпроси и отговарят на английски. Опитайте да изпратите съобщение на някой, ползвайки асистента на телефона си, само с глас. Второ - вкъщи трябва да имате уреди които да могат да се управляват от асистента.. Само крушка в ИКЕЯ вижте колко струва. Трето - предлага ли се официално у нас някои от асистентите. Ден през ден статия за нещо дето го ползват единици у нас. Коментиращите тука са сигурно повече. Пак и какви коментари.

 33. 33 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Надявай се, сам ще трябва да се справиш с тази задача.

 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Смятай колко са далеч от нормалното добрите обноски

 35. 35 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#32] от "Владислав Алексиев":

  Влади, тепърва ще се доразвива тази ниша, защо очакваш в началото някой да инвестира време и пари, за да ги адаптира за нашия пазар?
  Какво ще спечели?
  Самият асистент не е скъпото, свързаните услуги придават добавената стойност. А за цените на "умни" контакти и крушки .... :D

 36. 36 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия тъпни не са никакъв изкуствен интелект и никога нема да бъдат, просто са запрограмирани да реагират на гласови команди, нищо ново. Т.нар. "изкуствен интелект" е най-големия балон.

 37. 37 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Всичко хубаво, технологиите се развиват, докато не спре тока. Ако спре перманентно, не можем и хляб да си произведем или купим. :-) Добре, че запалките не са с изкуствен интелект, че и огън няма да можем да си запалим. :-)

 38. 38 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#35] от "deymus":
  Мисълта ми беше, че в масивите български медии е твърде рано да се пишат статии за колонките. В специализираните, добре. Там, още в зародиша ги описваха, а сега има статии за напредъка. Не намирам смисъл в тази статия. Това личи от коментарите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK