"Простосмъртните предприемачи", които ще преобразят космоса


Ако държавите се купуваха, Джеф Безос, Илън Мъск и Ричард Брансън биха могли да притежават не една на Балканите или в Африка. Критиците им ги обвиняват, че "посягат" и към Луната и Марс.
Те обаче вече не са сами в надпреварата, която ще оформи индустрия на стойност 1.1 трлн. долара към 2040 г. (според "Морган Стенли") или дори 2.7 трлн. (според "Банк ъф Америка").


"Космическите предприемачи", натрупали милиарди в други бизнеси, някога засенчиха НАСА, Европейската космическа агенция и "Роскосмос".


Днес в играта са и други - т.нар. "простосмъртни" предприемачи. Те нямат империи зад гърба си, нямат и ресурсите на утвърдени подизпълнители като "Боинг" и "Локхийд Мартин". Затова гледат единствено към звездите и към бъдещето, а за по-практични цели - и към Луната. Ресурсите им са ограничени, но те търсят трескаво решения, които вече създават нови хоризонти.


"Две класи" в космоса


"Възможностите на милиардерите като предприемачи са различни от тези на обикновените простосмъртни предприемачи," казва в интервю за "Политико" Шон Кейси, който управлява компания, свързваща учени и инженери с източници на рисково финансиране. "Новият" космос не е като "стария", продължава той: класите в него са две.


Някои от "простосмъртните" започват от нула и се превръщат в имена за броени години - като Planet Labs и Spire Global - създадени в началото на десетилетието, вече са известни със сателитите си. През 2013 г. Spire Global събира с платформата Kickstarter 106 хил. долара за първия си наносателит - 3 пъти повече от желаното. Пет години по-късно, освен в САЩ, тя има офиси в Люксембург, Глазгоу и Сингапур. "Технологията за малки сателити снижи бариерата за влизане" в бизнеса, а компании като "Планет" успяха да обяснят колко полезни са малките сателити и какви способности могат да имат, смята Кейси.


Други тепърва си пробиват път.Преди месец колорадската "Лунар аутпост", създадена едва миналата година, показа за пръв път в Минното училище в Колорадо 10-килограмов луноход, който ще изследва повърхността и скалите за ресурси и който ще може да поеме 5 кг товар (за сравнение изследващият Марс "Кюриосити" тежи колкото автомобил, близо 900 кг) и да е първият от бъдещи автономни "рояци", които да изследват повърхността бързо и без човешка намеса след кацане.


Подробности за първата тестова мисия се очакват едва през лятото, но на теория полетът ѝ за пръв път може да не е свързан с правителства като тези на САЩ, Индия или Китай. "По-старата" от нея (основана през 2010 г.) "Муун експрес" пък стана през 2016 г. първата, получила разрешение да напусне земната орбита по път към отрития космос. Прецедентът създава много нови възможности за космически апарати като този на "Лунар аутпост", когато човечеството започне да търси ресурси другаде - Луната е едва първата спирка.Малко след като получи разрешението, "Муун експрес" вече бе сред общо петте компании финалисти в състезанието Google Lunar XPrize - награда от 30 млн. долара за мисия с кацане на Луната, придвижване на определено разстояние и изпращане на снимки и видео до Земята. Първият срок бе 2014 г., впоследствие бе удължаван поне 4 пъти.


Провал или трамплин


За пръв път през януари Xprize призна, че крайният срок, 31 март 2018 г., няма да бъде изпълнен скоро. Причината - нито една компания не може да се справи. Наградата бе отменена, а експерти обявиха край на илюзията, че връщането на Луната е близо. "Гугъл" опита да окуражи финалистите (компании от САЩ, Израел, Япония и Индия) и всички останали (сред тях - първите космически компании на Унгария и Малайзия, създадени за надпреварата) да продължат усилията си, без да се борят за наградата.


За стандартния, "професионален" предприемач това послание може да звучи като формален опит за утеха. За лунните мечтатели провалът се оказа трамплин.


В началото на ноември на международно космическо изложение в Калифорния индийската "Тийм индъс" (Team Indus) и германската "Пи Ти сайънтистс" (PTScientists) обявиха, че работят по собствени луноходи. "Тийм индъс" твърди, че товароподемността на техния е 50 кг - под нуждите на бъдещия космически бизнес (по признание на основателя Рахул Нараян), но компанията работи и по нова версия с 10 пъти по-големи възможности и съвместим с ракети като тези на "Спейс Екс".


Германският конкурент Part-Time Scientists смята, че в края на 2019-а и началото на 2020 г. ще може да кацне в район, който ще ѝ даде достъп и до изоставения от "Аполо 17" луноход отпреди половин век. Търговският директор Торстен Крининг обещава, че ще следват мисии на всеки 18-24 месеца. "Малки сме и не можем сами," казва той, а разработката на апаратите става с поддръжката на партньори като "Ауди" (луноходът носи марката ѝ), "Водафон" и дъщерна компания на "Ред бул". Именно за PTScientists "Водафон" смятат да изградят на Луната първата 4G мрежа; ползата от нея обаче, обяснява телекомът, е и за следващите мисии. Целта на компанията е "да демократизира достъпа до Луната," казват германците в описанието на мисията си.Израелската "Спейс Ай Ел" (също финалист, отказал се седмици преди края) пък получи по същото време дарение от 5 млн. долара от канадско-израелския милиардер Силван Адамс. След края на състезанието стартъпът работи, за да превърне Израел в следващата държава, извършила контролирано кацане на Луната. Други 2 млн. дойдоха от израелската космическа агенция и министерството на науката.


Японската компания "Айспейс" (ispace) избра друг път и работи със "Спейс Екс", за да изстрелва собствени луноходи (един през 2020 г. и още два - през 2021-а). Компанията твърди, че е събрала близо 90 млн. долара от частни и държавни фондове. Тя обаче разчиташе на технология на "Тийм индъс", за да стигне до Луната.


Вероятно заради тези усилия две от тези компании са сред общо 9 обединения, които НАСА избра броени седмици по-късно за изпращане на апарати на Луната в следващите 10 години. Това е първата стъпка в програма за пилотирани мисии и заедно с "Локхийд Мартин" и американският стартъп "Муун експрес" се оказаха други две американски компании - "Дрейпър" и "Орбит бийонд", чиито партньори в изграждането на апаратите са именно двата стартъпа от Япония и Индия. Сега деветте обединения трябва да намерят собствени ракети за изстрелване на товара, когато (или ако) бъдат избрани от НАСА за мисията и да могат да осигурят място за изследователско оборудване."Забележимо е отсъствието на няколко компании, включително "Спейс Екс" и "Блу Ориджин" - и двете проявиха интерес към програмата," пише технологичното издание The Verge. Комппанията на Мъск на практика участва, но е с поддържащи функции - чрез нея обединението на "Дрейпър" и японската "Айспейс" разполага с ракета. Чрез "Муун експрес" пък НАСА се доближава и до друга заявена отдавна мисия - американската компания иска някой ден да добива ресурси на Луната.


Американската космическа агенция не очаква непременно и деветте компании да успеят. Ръководителят на агенцията Джим Брайдънстайн каза, че това е първата стъпка от плана на президента Доналд Тръмп за присъствие на Луната. "Искаме да успеят... Това не е гаранция, защото това, което правят, не прилича на нищо, което ние сме правили."


Кокошката и яйцето


За американската космическа агенция залогът е по-висок. Новата програма за Луната е и увертюра към създаване на бъдещата орбитална лунна станция, и стъпка към добива на ресурси - една от дейностите, които ще оправдаят постоянното човешко присъствие.


Заради конфликт между "лобито за Луната" и "лобито за Марс", НАСА се отказа от ресурсната си мисия през април, за да започне нова месеци по-късно.


Проблемът е финансов, смята Филип Мецгър от Университета в Централна Флорида. Има 12-годишен опит като изследовател на планетите в НАСА, а преди това посвещава десетилетие на работата на американските совалки и на Международната космическа станция. "Знаем как да добиваме ресурси на Луната и на астероиди. Но в момента няма никакви клиенти, които да купуват продуктите. За да правите ракетно гориво от лунния лед или този на астероидите, трябва да има как да го съхранявате в космоса. Трябва ви презареждаем кораб, който да го купува. Но в момента няма такъв," каза той в разговор с "Дневник".


Така усилието е двойно и често нерентабилно - "опитвате да работите за създаването на клиенти и харчите парите на инвеститорите си без клиенти. А ако останете без инвеститори, преди да имате клиенти, компанията ви трябва да бъде затворена. Всички разбират че космическите ресурси ще са революция за космическата цивилизация. Но първо трябва да решим проблема с "кокошката и яйцето". Кое е първо: добивът на ресурси или клиентите, които купуват продуктите му?"


Мецгър смята, че знае как да реши "проблема с кокошката и яйцето в космическата индустрия". Заедно с колеги в университета изпробва идеите в работата си, а ако пазарните тестове преминат както очакват, може да премине на следващата стъпка.Експерименти


Други компании знаят кои са клиентите им и търсят нови методи за придвижване, описвани от някои като рисковани, от други - като ексцентрични. Калифорнийската "Аполо фюжън", издействала 10 млн. долара рисково фиансиране по-рано тази година, според източници на "Блумбърг" ще разчита на не особено безопасната живачна технология за задвижване на следващото поколение сателити. Руски специалисти пък опитват да сбъднат мечтата на хиляди почитатели на научната фантастика. В интервю с в. "Российская газета" Владимир Кошлаков обяви, че центърът му създава нов тип ракета с ядрен двигател. По-късно научният ръководител на "Келдиш" Анатолий Коротеев каза, че екипът му е готов да работи по изпитания на охладителни системи в открития космос.


Докато в сектора има големи и смели идеи, изненадите тепърва ще предстоят. Контурите на космическия бизнес модел едва се очертават.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо измисли нови технологии, после покорявай космоса. С настоящите такива е просто пилеене на средства и човешка енергия. Науката и техниката има още много път да извървят докато стигнат ниво за космоса.

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "... ще може да кацне в район, който ще ѝ даде достъп и до изоставения от "Аполо 17" луноход отпреди половин век."

  Та нали американците не са кацали на Луната.
  Как могат да изоставят луноход след като не са били там?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Технологиите са достатъчни за пилотирани пътувания в рамките на системата. Технологиите са решени от десетилетия. Само трябва да се съберат в изделия, а за това се иска акъл, който младите поколения нямат, а старите които го имат, вече ги гони деменцията.

  мурзилка
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Свободният свят гледа нагоре и напред....пренебрегвайки напълно смехотворните напъни на смешните Россмехкосмос.Сякаш наистина ги няма...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Интересно, този 10-килограмов луноход колко струва, и на каква дълбочина сондира?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  Информативна статия, от която оставам с впечатлението че в момента сме на етапа на количествените натрупвания които евентуално ще отведат до качествен скок в развитието на космическите технологии. Само да може да се постигне споразумение за избягване милитаризацията на процеса от "големите" държави.

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Нещо ми се губят руските "бизнесмени".

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  ""Космическите предприемачи", натрупали милиарди в други бизнеси, някога засенчиха НАСА, Европейската космическа агенция и "Роскосмос".

  Запетайката трябва да е след "някога".

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Частният бизнес направи Роскосмос за смях. 200 000 некадърника, които не могат да свършат работа за 5 рубли.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Информативна статия, от която оставам с впечатлението че в момента сме на етапа на количествените натрупвания които евентуално ще отведат до качествен скок в развитието на космическите технологии. Само да може да се постигне споразумение за избягване милитаризацията на процеса от "големите" държави.
  —цитат от коментар 6 на daskal1


  Информативна статия за космоса и усвояването на Луната в която авторът е забравил да спомене , че тези дни се навършват 50 години от първото облитане на Луната от хора в окололунна орбита. За първи път хора се отдалечават от планетата Земя на разстояние повече от 300 хиляди километри и я наблюдават като едно голямо синьо кълбо. Това бяха американските астронавти Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс с космическия кораб "Аполо" 8.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Космическите технологии на този етап са достатъчно развити за усвояване на космоса. Единственият недостатък е липсата на средства. Тръмп е първия президент след Кенеди , който постави задачата на НАСА за връщането на хора на Луната.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  А онези с чалмите гледат кого да обезглавят.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  ""Космическите предприемачи", натрупали милиарди в други бизнеси, някога засенчиха НАСА, Европейската космическа агенция и "Роскосмос".

  Глупаво е да си поставят на една плоскост НАСА и Роскосмос. НАСА има за сега задача и да изследва далечния космос и с тази задача се справя много добре, докато Роскосмос въобще не прави нищо в това направление или ако нещо се опитва да прави , то е провал.

 14. 14 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Работят хората,браво!

 15. 15 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... след успешната проба със София, росскосмос е готов да изпрати елха на Марс!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1870 Весело

  За пръв път през януари Xprize призна, че крайният срок, 31 март 2018 г., няма да бъде изпълнен скоро
  *****************************************************

  Хахахахахахахаххххахххахххаххаххаххххххххх - езиков идиотизъм в най-чист вид ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 17. 17 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1870 Весело

  Нещо ми се губят руските "бизнесмени".
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Споко, руските бизнесмени не са бизнесмени, а виолончелисти, готвачи и врачки. Те вече са на Луната, Марс и чакат бизнесмените да стигнат там, за да им се изсмеят снизходително в лицата ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  а аз даже си смених картинката :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Именно това коментирам, диверсификацията в индустрията с включването освен на милиардери като Брансън и Мъск и на една по-широка гама инвеститори. При това разнообразие със сигурност ще се появят и нови приложни решения, различни от държавните доминантни такива с които се само успокояваме че видите ли технологиите са достатъчно развити. Подобна позиция би означавала застой. Като аналогия да погледнем бума с доткомите и днешните резултати в развитието на информационните технологии.

 20. 20 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Технологиите са достатъчни за пилотирани пътувания в рамките на системата.
  —цитат от коментар 3 на Маршалов


  Ще кацнеш на Марс и какво променя това? Кацането на Луната какво донесе? Освен кацане на Луната ... Това са глупости. Истината е, че науката тъпче на едно место от десетилетия, липсват епохалните открития от времето на Айнщайн, а технологиите са допотопни за да позволят висока скорост и достигане до други системи и галактики. Некадърниците не могат да измислят един скапан телефон, който да изкара 2 дена при активно ползване, космоса щели да покоряват, ай сиктир ...

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 664 Весело

  [quote#20:"nxy49591978"][/quote]

  Ти пък къде скочи чак по другите галактики

  мурзилка
 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  За пръв път през януари Xprize призна, че крайният срок, 31 март 2018 г., няма да бъде изпълнен скоро*****************************************************Хахахахахахахаххххахххахххаххаххаххххххххх - езиков идиотизъм в най-чист вид ;)
  —цитат от коментар 16 на Манчо


  Не е, Манчов неграмотизъм е!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 23. 23 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да приветстваме и успешното изстрелване на двадесет американски спътника от руска ракета преди няколко дни!

 24. 24 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#20:"nxy49591978"][/quote]"Ще кацнеш на Марс и какво променя това? Кацането на Луната какво донесе? Освен кацане на Луната ... Това са глупости. "

  Правилно! Корейците кацнаха на Слънцето, че нищо не се промени! Тия на някаква си Луна щели да кацат. Вятър работа.
  Пълни глупости са, но написаните от тебе.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#24] от "quatro_4x3":Кое е "пълна глупост" умньо? Пълни глупости ражда простата ти тролска тиква, затова можеш само да набиваш лозунги, но аргументи нула.
  —цитат от коментар 25 на nxy49591978


  В твоя коментар да не би да има някакъв аргумент!? Само тъпи клишета на полу грамотен по темата селски "капацитет".

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#23] от "tvi63":

  а честита баня

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#26] от "quatro_4x3":

  На мен не ми требват аргументи, моят коментар съдържа конкретно твърдение под формата на риторичен въпрос, на който въпрос не може да се отговори и именно тая невъзможност води логически и към самите аргументи. Затова и проста тиква като теб може или да се ограничи от писане изобщо, или да си покаже тъпотата и да изцвъка нещо от типа на "глупости". В първия случай никой нема да разбере колко си тъп, но ти държиш да се знае ...

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2475 Весело

  Търся помощ от форума.
  Търся нещо за Русия и не намирам в тази статия. Пробвах и с търсачката и всякак.
  Нито Русия нито православни славяни нито безаналогови работи

  подпис
 30. 30 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 663 Весело

  Нещо ми се губят руските "бизнесмени".
  —цитат от коментар 7 на EU defender

  И без тях руснаците вярват, че миналата седмица лично Путин е кацнал на Алфа-Кентавър, след което на другия ден се е върнал, за да проведе годишната си пресконференция.

 31. 31 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 434 Весело
 32. 32 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Весело

  Интересен трик е този- с народни пари НАСА създава технологии за милиарди, които после минават в частни ръце. За да могат "избраните" да се обогатяват за сметка на будалите. Интересно, интересно. Надавам се няма будали, които да смятат, че Мъск разбира нещо от космическа технология.
  Иначе, кога балонът "Мъск" ще се спука- е въпрос на време.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2475 Весело

  До коментар [#32] от "panzerino":
  "кога балонът "Мъск" ще се спука- е въпрос на време"

  Кога, кога. Чакане му е майката, казала лисицата като гледала коча.

  подпис
 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 434 Весело
 35. 35 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Весело

  Търся помощ от форума.
  —цитат от коментар 29 на Иван К


  Едва ли некой от форума може да ти помогне, ти се нуждаеш от много сериозен специалист. А дали и изобщо може да ти се помогне е спорен въпрос, психясал си необратимо, напълно обсебен от Путин.

 36. 36 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Весело

  Да приветстваме и успешното изстрелване на двадесет американски спътника от руска ракета преди няколко дни!
  —цитат от коментар 23 на tvi63


  И масовите закупки на РД-10. Двигател, който американците нямат. Дори и с милиардите, с които разполагат.
  Апропо, май само с руски ракети се доставят екипажи на международната станция? Или грешим? Или, грешим, че ракетата Сатурн е дело на Вернер фон Браун? За когото НАСА така на обича да си спомня. И без когото, и без немците около него, не би имало нищо- нито НАСА, нито американски космос? Да, но пък затова се правят днес на глухи, че Вернер фон Браун никога не е съществувал.

  Чакаме кога балонът Мъск ( пушещ марихуана в пряк ефир) ще изстреля кораб, способен да носи екипаж.
  Да напомним, ракетата, с която се доставят екипажи на МКС, е разработка от 60-те години на миналият век.

 37. 37 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 959 Весело

  как да не са споменати рушняците, ей ги - "...екипът му е готов да работи по изпитания на охладителни системи в открития космос" - човеко че охлажда абсолутната нула

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 38. 38 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#11] от "tacheaux":Именно това коментирам, диверсификацията в индустрията с включването освен на милиардери като Брансън и Мъск и на една по-широка гама инвеститори. При това разнообразие със сигурност ще се появят и нови приложни решения, различни от държавните доминантни такива с които се само успокояваме че видите ли технологиите са достатъчно развити. Подобна позиция би означавала застой. Като аналогия да погледнем бума с доткомите и днешните резултати в развитието на информационните технологии.
  —цитат от коментар 19 на daskal1


  Разбира се- преливайки технологии създадени в НАСА с народни пари към частниците- да се обогатяват те, и техните кукловоди. Всъщност, технологията е платена вече от американският данъкоплатец будала. А "Апл" не плаща никакви данъци в САЩ. Мъск "създава" технологии"?? Хе, хе, хе. История за будали. Интересно, интересно. Ще следим. По-смешни са българчетата крайни американофили. Будали, вярващи в поредният американски месия.

 39. 39 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 630 Неутрално

  космосъ никоге нема да бэде покорен от органично. апа некой да ти изкара пичалба оттам - забрави.

 40. 40 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Свободният свят гледа нагоре и напред....пренебрегвайки напълно смехотворните напъни на смешните Россмехкосмос.Сякаш наистина ги няма...
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Сериозно? Нещичко да си подочул за руската система "Авангард"- 27 мах скорост на ядрената ракета. Преди два, три дена я изпитаха. Успешно. Не очаквай в българските медии да пишат подробно- в Бг е по-важно, кой забива поредните кошове в НБА.
  Редица Бг американофилчета в Бг сега си ближат сухите устни - " МА КАК, изостанала Русия?? КАК е възможно?" . Ами възможно е- няма спасение- 27 мах е това. И маневрираща. Това от "изгнила Русия" ? А? наистина?

  Явно, умните хора в Русия решиха да похарчат народните пари за защита, вместо да гонят филанкишията в откритият космос.

 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  ...За първи път хора се отдалечават от планетата Земя на разстояние повече от 300 хиляди километри и я наблюдават като едно голямо синьо кълбо...
  —цитат от коментар 10 на tacheaux


  И Андърс направи прочутата снимка "Изгревът на Земята".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иван К":

  пустия Запад, от 1841 го ообявиха за гнил руските мислители...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Търся помощ от форума.Търся нещо за Русия и не намирам в тази статия...
  —цитат от коментар 29 на Иван К


  Обърни се към №23, изглежда "сведующ".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3245 Весело

  Споко.....дори и в дълбокия космос сводници ще има !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Затова Русия няма никакъв шанс в дългосрочен план...
  Дължи го единствено и изцяло на своята политика към бизнеса - свой и чужд.
  Забележка: олигарсите не са бизнес :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#40] от "panzerino":

  Система "Авангард" американците ще я борят с хиперсветлинни лазери, подобни на тези, с които руснаците изпариха китайската армия. Тествани са вече в Ареа 51. Стрелят с МАХ 900000.

 47. 47 Профил на utn10584062
  utn10584062
  Рейтинг: 272 Весело

  Да приветстваме и успешното изстрелване на двадесет американски спътника от руска ракета преди няколко дни!
  —цитат от коментар 23 на tvi63


  Евала ти правя човече.Ти повече лъжиш и от путин бре.

 48. 48 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 962 Неутрално

  А не е ли по добре първо да станем и да си стегнем нашата си Къщичка . Нима на планетата Земя няма достатъчно проблеми за решаване . Нима знаем всичко за Планетата си ? Нищо че сме на нея хиляди хиляди години ?
  Няма лошо космоса е естественото продължение за човечеството . Но ако нямаме дом за какво продължение ще говорим в случая ?

 49. 49 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Затова Русия няма никакъв шанс в дългосрочен план...Дължи го единствено и изцяло на своята политика към бизнеса - свой и чужд. Забележка: олигарсите не са бизнес :)
  —цитат от коментар 45 на penetrating


  Апропо, най-хубавият медиа плейър за Уиндоус е руски- казва се "АИМП". Също, най-добрият АЦ3 филтръ е пак руски. Така че споко- "изоставането " е фиктивно. Всяка страна си има умните хора. Русофобията е порок. Както антисемитизма.

 50. 50 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#46] от "wak26352646":

  Срещу китайците никакъв лазар не е ползван, напротив, правело се е всичко възможно да се избегне война. Като се е видяло че струпват сериозни сили и руските граничари въпреки че се бият до смърт и повалят много китайци, няма да издържат защото просто са загинали, се нанася ракетен удар със смерч и ураган.
  "Авангард" е маневрираща бойна глава на балистична ракета, скороста за такива си е нормална, но маневрите просто не позволяват да се изчисли теректория по която може да се пусне противоракета.
  Лазера не е решение, беше идея още отдавна при космическите войни в студената война.Пречината е, че ракетите вече са покрити с отразителен слой като огледало който ги пази не само от лазер но и близък атомен взрив.
  А и по принцип няма такъв мощен лазер който от земята да действа - загубите на лъча и от времето още зависят ама в атмосферата са огромни.
  Що се отнася до часните компании съм песимист. Освояване на Луна, Марс и тн може да има само след качествен скок на ракетните двигатели, на нови физически принципи, сегашните са достигнали максимума си и сме дотук.
  Руската програма за атомен влекач е перспективна, а американците накрая и те тръгнаха по тоя път.
  В сегашното състояние олаче Луната ще е на китайците. Техният луноход лети в момента към Луната и някъде януари ще е на окололунна орбита, после ще каца. Разбира се , за тая китайска програма, което е най-сериозното нещо и е с колонизация, хора живеещи и работещи там в екосфера в която и храни да си произвеждат, много прагматична и сериозна работа.

 51. 51 Профил на knighttemplar
  knighttemplar
  Рейтинг: 426 Весело

  Всички тръпнем и очакваме влизането на Олег Дерипаска в играта.

 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#49] от "panzerino":

  то и Сергей Брин е бил руски, ама благодари на баща си, че го е спасил от тази мъка :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#26] от "quatro_4x3":На мен не ми требват аргументи, моят коментар съдържа конкретно твърдение под формата на риторичен въпрос, на който въпрос не може да се отговори и именно тая невъзможност води логически и към самите аргументи. Затова и проста тиква като теб може или да се ограничи от писане изобщо, или да си покаже тъпотата и да изцвъка нещо от типа на "глупости". В първия случай никой нема да разбере колко си тъп, но ти държиш да се знае ...
  —цитат от коментар 28 на nxy49591978


  Виж си плюсовете и минусите. Излишно е да добавя нещо повече.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 54. 54 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Деца умират от глад , растения съхнат без вода , хора гаснат от болести ........не ми говорете глупости за космоса , намерете решение на горните проблеми !

 55. 55 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#51] от "knighttemplar":

  Руските олигарси можеха много да направят, ма манталитета им е мутренски. Дерепаска откога ме даваха оловно-бисмутният реактор на бързи неутрони СВБР-100,, изпитан на руските подводници проект лира, който е най-доброто и изпитано нещо в момента и с естествена безопастност. Нещо къде САЩ и Китай може само да мечтаят да имат...Нищо, проекта с десетки години стои и то единствено щото трабва да се вложат едни пари - не за проектиране, проекта го има и е разгаботен, а за строеж.
  Впрочем и руският Авангард , и руският лазер, и ракетите каде сега се дуе Путин, де и атомните ракетни двигатели, и почти всичко са разработки при СССР, Неща по които са работили съветски институти с блестящи учени теоретици и практици, сега такива просто няма.

 56. 56 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "panzerino":то и Сергей Брин е бил руски, ама благодари на баща си, че го е спасил от тази мъка :)
  —цитат от коментар 52 на Apollo Eight


  Така е. Но остави Гугъл на спокойствие. Ако разбереш повече подробности, няма да спиш спокойно днес вечер. Тези подробности в България няма да ти ги кажат Бг медии. Тоест, какво в реалност представлява Гугъл.

 57. 57 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"utn10584062"][/quote]

  Само дето е истина- от "Восточни" се изстреля ракетата.

 58. 58 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#49] от "panzerino":

  "Апропо, най-хубавият медиа плейър за Уиндоус е руски- казва се "АИМП". Също, най-добрият АЦ3 филтръ е пак руски"

  А най-хубавият Андроид телефон е този на Яндекс. И какво е това "най-хубав"? На външен вид ли? Говориш като баба ми.

 59. 59 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Първата държава, която успее да колонизира Луната (с помощта на частни предприятия) ще бъде следващата най-могъща държава. Както, когато Крал Джеймс VI/I дава кралско право на "Virginia company of London" да установи колония в Северна Америка. В следствие, на което през 1607година, 35 джентълмена, 40 войника, поп, доктор и различни майстори по занаят установяват Jamestown, Chesapeake. После местността бива наречена Вирджиния и експанзията се разширява. Мерлинед 1634, Северна Каролина 1653, Южна Каролина 1664, Джорджия 1732. Следвани от Ню Инглънд населена предимно от вярващи в бога и практикуващи морален живот без жажда за печалби като Южните колонии. Трябват и роби да обработват земята и частници предлагат "свежа" работна ръка от Африка. Разширението продължава и на Запад, където повещето от Индианците измират от Европейските бацили срещу, които нямат защита. Сега вече колониите работят на пълна сила.

  Но може би след време новата Лунна колония няма да бъде съгласна със заповедите от Земната си майка-държава? Така се получава, когато комуникацията на Американските колонии с Велика Британия се изостря. Изтощеният великан започва да налага данъци. Местните жители, които започват да виждат света с друго възприемане не са съгласни да им бъде пречено да "процъвтяват" и започват разговори за себе-представляване. Майката империя пък не е съгласна една проста колония да има свой парламент, защото законът е същият в колониите какъвто е и в Британия. Джон Лок казва, че новият свят е населен от хора със "свободен дух". Томас Хобс пък твърди, че ако едно правителство държи из късо хората си те ще въстанат. За добро или лошо пушките гърмят и понякога този гърмеж довлича още гърмежи след себе си. И така до 1783, когато Британия е победена не, защото е слаба а, защото водейки война през океана не е лесна работа. Новите лидери, които са без особено образование освен може би класическите науки (Древна Гърция, Рим) са повлияни от либералните философии развиващи се в Европа и особено от развръзката между "тираничната" държава и само-развиващите се колонии. Резултатът е федерално правителство, но с достатъчно власт за отделните колонии, за да не се получи преядена с власт тиранична държава.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#56:"panzerino"][/quote] " няма да спиш спокойно днес вечер."

  И с български думи да пишеш, пак на руско-тролски го докарваш.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 61. 61 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Весело

  Откакто Русия стана за посмешище в областите свързани с космоса, руските тролове усилено ни убеждават, че космическите разработки, изследвания и постижения са напълно излишни и пилеене на пари. Жалки, жалки, жалки до няма и къде!!! И пропагандата на Русия е на нивото на москвичите ѝ.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":

  този май верно си превежда от руски :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  [quote#59:"Kiril"]

  Можеше да си спестиш дългото писане, ако се замислиш за нещо друго: Америка и Великобритания са места с еднакво добри условия за живот, докато условията на Луната нямат нищо общо със земните. Луната може да бъде превърната само в място за работа, най-общо казано, но не и в място за постоянен нормален живот, поради ред причини, които са общо известни и няма да изреждам. Луната може да бъде оприличена в това отношение на петролна платформа в океана, а не на колония. Както една такава платформа не може да бъде самостоятелна държава, така и Луната по сходни причини.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 64. 64 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нещо ми се губят руските "бизнесмени".
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Не можеш нищо да прочетеш, а?

  Комунистите не са ти давали да учиш, навремето и сега единствено може да питаш по-знаещите ..

  Но с това сме силни - с единството си на форума .. момите-с иглите , неуки - с уточнщващи въпроси, учений с умът ..
  -------------------------
  .."Компания Лин Индастриал
  Главная цель компании — создание сверхлёгких ракет для вывода микроспутников. Доставка на орбиту будет дороже, но условия запуска станут намного более гибкими. Снимется ряд ограничений к спутникам и появится возможность выбора времени запуска. Сейчас небольшие спутники запускаются «попуткой» с основной полезной нагрузкой... с совладельцем и главным конструктором — Александром Ильиным
  --------------
  Компания Спутникс
  Стоит начать с главного достижения фирмы Спутникс — в 2014-м году успешно выведен на орбиту первый российский коммерческий микроспутник ТаблетСат-Аврора. ..
  --------------
  Компания Dauria Aerospace
  Многие считают её флагманом российской частной космонавтики. Основная деятельность — разработка и сборка относительно бюджетных малых космических аппаратов. В качестве комплектующих, в основном, используются обычные индустриальные компоненты .
  На орбите уже летают и успешно функционируют несколько спутников, собранных этой компанией. Сейчас ведутся работы по нескольким контрактам, в частности два спутника по заказу одной индийской телекоммуникационной компании. .. Владеет компанией Михаил Кокорич ..
  ----------
  "Dauria Aerospace ("Даурия Аэроспейс" — частная российская космическая компания. Офис и сборочная площадка расположена в Технопарке "Сколково" в Москве.. ..
  .. Два своих спутника компания продала американской Aquila Space в конце 2015 года.. разработку спутника Auriga. Компания ориентируется на международный рынок ... спутников для индийской телекоммуникационной компании Aniara , ведет переговоры о совместном предприятии с китайским венчурным фондом Cybernau.."
  ----------------------------

  Хубаво ви е казано , другари , в един друг форум ...
  -----------------------------
  GreenEyes 10 Апр 2016 09:53 ... СоциализЪмът се оказа еднo недоносТче, според Тато ви. Доказано.
  Докато омразният гнил капитализъм продължи да съществува и да ражда, за ужас на другарето, разни гении, които с ум, талант, инициативност и пр. лоши качества взеха та измислиха разни гнили империалистически проекти
  -----------------------------
  Колкото и да веете червени знамена - частните космически компании в Русия са конкурентни на вашия "Росскосмос" .. 65. 65 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#49] от "panzerino":"Апропо, най-хубавият медиа плейър за Уиндоус е руски- казва се "АИМП". Също, най-добрият АЦ3 филтръ е пак руски"А най-хубавият Андроид телефон е този на Яндекс. И какво е това "най-хубав"? На външен вид ли? Говориш като баба ми.
  —цитат от коментар 58 на L Glassman


  И мисли като баба ти, което е лошото.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 66. 66 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#49] от "panzerino":"Апропо, най-хубавият медиа плейър за Уиндоус е руски- казва се "АИМП". Също, най-добрият АЦ3 филтръ е пак руски"А най-хубавият Андроид телефон е този на Яндекс. И какво е това "най-хубав"? На външен вид ли? Говориш като баба ми.
  —цитат от коментар 58 на L Glassman


  И мисли като баба ти, което е лошото.
  —цитат от коментар 65 на quatro_4x3


  Много хора и са малоумни, като бабите си ..

  Те хал-хабер си нямат от света , бръщолевят , кикотят се , кой знае защо фактът , че не знаят и бъкел , например за АЦ3 филтъръ , ги кара да са надути и горди, като петел на бунище ..

  Та така.

 67. 67 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":този май верно си превежда от руски :)
  —цитат от коментар 62 на Apollo Eight


  Превежда си на български с "Гугъл преводач", за да ни убеждава колко лош е Гугъл. Пълен ташак са на Пригожин тружениците!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Бъдещето на Космоса е частно , ама когато се появи келепиеца !
  До тогава разчитайте на скъпи и неефективни държавни поръчки
  - Китай и Индия са вече в играта, Иран и Северна Корея напират

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Апропо, най-хубавият медиа плейър за Уиндоус е руски- казва се "АИМП". Също, най-добрият АЦ3 филтръ е пак руски.
  —цитат от коментар 49 на panzerino


  олелемалеле

  "Будет ли 64-битная версия AIMP?
  В ближайшем будущем нет. Большинство используемых библиотек не имеют x64 версий."

  не че е голям проблем ма се пак amd64 e отпреди петнайсет години... най-ма кефи кат почнете разбрали-недоразбрали да раздавате категорични присъди. Па и бърните препоръки на секви плейърчета, що не си жулите доброто стро VLC ми се занимавате със секви простотии?

  Верно и те си имат/ха традиционни проблеми с видео ускорението и мултикоре съпорта например, ма вече и доброто старо q6600 отпреди десет и кусур години аха-аха да декодира 4к видео без видеокартата

  яж бахур
 70. 70 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#59] от "Kiril":

  Напълно вярно!
  Статистика за изминалата година - брой "изтреляни" ракети по държави:
  Китай - 37 (планирани 38)
  САЩ - 34
  Русия - 20
  Общо в световен мащаб - 117
  Та мисля че е ясно коя ще е новата космическа сила в съвсем близко бъдеще.
  Той Тръмпи май усети накъде отиват нещата и затова реши че трябва да сложи кол в колелото на прогреса на Китай. Нещо което не съм сигурен че може да стане. Особено в аспекта на задаващата се финансова криза в Америка.
  Трябва да споменем че Индия също развиват космическа програма и планират да пратят хора в космоса (близка земна орбита) не по късно от 2022. Със собствена ракета!
  Апропо преди 2 дена Роскосмос наиситна изтреля множество сателити от "Източен". По спомен обаче нямаше американски сред тях. 20-тина мисля бяха малки "кубични" на всякакви частни компании от целия свят. Основната цел бяха 2 големи картографиращи руски разбира се.

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Това, което си мисля е, че, ние сме на път да решим проблема с кокошката и яйцето. Евтиният транспорт в космоса е факт и поевтиняването още повече ще е факт в близките няколко години. Цената за пренос на килограм товар става все по- ниска и по- атрактивна за повече хора. Вече средни училища могат да пратят собствен сателит разработен от учениците им, както това стана факт при последната споделена мисия за изстрелването на 50 сателита от Спейс Екс.

  Поевтиняването на транспорта в космоса ще доведе първо до Лунно село в което ще живеят учени подобрно на мисиите сега в Антарктида. Това лунно село ще бъде финансирано с пари от държавните космически агенции, на първо време на големите държави, а след това и на малките.

  Поевтиняването на превоза ще доведе до добиването на ресурси от астероидите и Луната. Има астероиди които съдържавт платина, злато и сребро, колкото целият добив за цялата история на човечеството. И някои от редките метали в момента са по- евтини и по- атрактивни ако бъдат добивани от космоса.

  Евтиният транспорт ще направи възможно първо изследването, а след това, заселването и тераформирането на Марс.

  Евтиният транспорт до космоса и от космоса ще създаде тези нови бизнеси, които сега се опитват да проходят и да намерят пазар. Както каза Джеф Безос, неговата компания се опитва да бъде бъдещият Фед Екс в космоса. И тези бизнеси, ще бъдат новите интернационални корпорации, които ще строят бъдещето на цялото човечество!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свободният свят гледа нагоре и напред....пренебрегвайки напълно смехотворните напъни на смешните Россмехкосмос.Сякаш наистина ги няма...
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Хубаво ги редиш, ма що навсякъде, и с повод и без, ни занимаваш с личната си драма с Роскосмос?

  яж бахур
 73. 73 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  закупки
  —цитат от коментар 36 на panzerino


  верно имате проблем с българския...

  яж бахур
 74. 74 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 745 Весело

  Частният бизнес направи Роскосмос за смях. 200 000 некадърника, които не могат да свършат работа за 5 рубли.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Обаче шефовете си накупуваха апартаменти в България, Италия, Испания...

 75. 75 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Весело

  [quote#69:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  За него АИМП е "най-хубавият медиа плейър" дори и изобщо да не плейва нищо. Най-хубавият" е, защото е " наш, атечественнъй!" , а другото е без значение! Със сигурност е на компютъра му, но подозирам, че ползва друг. Някой по-малко "хубав", но по-добър като плейър.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 76. 76 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Баси кви умни хора има. Еваларката.
  А аз още ходя при механик да ми сменя масло и филтър.

 77. 77 Профил на utn10584062
  utn10584062
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#49:"panzerino"][/quote]

  Ейй отде та намериха такава умна мурзилка.Да постави в един пост русофобия и антисемитизъм.Цъ цъ как да възразиш.

 78. 78 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#40] от "panzerino":Система "Авангард" американците ще я борят с хиперсветлинни лазери, подобни на тези, с които руснаците изпариха китайската армия. Тествани са вече в Ареа 51. Стрелят с МАХ 900000.
  —цитат от коментар 46 на wak26352646


  Айде първо да направят канализационна система в расия, след това да осигурят и нещо за ядене към водката, на мужиците - пък тогава да се врат в Първа група, при Големите момчета...

 79. 79 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":Космическите технологии на този етап са достатъчно развити за усвояване на космоса. Единственият недостатък е липсата на средства. Тръмп е първия президент след Кенеди , който постави задачата на НАСА за връщането на хора на Луната.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  Точно това не си личи от статията, че частният бизнес без държавата нищо не може да направи. Водещата роля на държавата за овладяване на Космоса е задължителна.
  Разбира се, в този вестник не очаквай да се отбележи някакъв принос на Тръмп. То дори това е и подтекстът на статията, че частните движат цялата работа, за да не се сетим да отбелязваме някакъв принос на Тръмп.

 80. 80 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хубаво ги редиш, ма що навсякъде, и с повод и без, ни занимаваш с личната си драма с Роскосмос?
  —цитат от коментар 72 на Моа Преател Тайпи

  Много йора са въодушевени от развитието на частните космически фирми в Русия ..

  Огромната държавна структура се допълни и с частни фирми.
  Та нали всички прогресивно мислещи градски десни това искаха - Частно!

  Колко ни плени, туй име близко , чудно , мило - то в мрака бе светило!
  И полека-лека успяваме , реализираме мечтите си .. ей Гинка , българка , частничка май ще взема държавната ЧЕЗ .

  Ето космически поводи за радост на дясното сърце и от Русия:
  -----------------
  "Компания Спутникс
  Стоит начать с главного достижения фирмы Спутникс — в 2014-м году успешно выведен на орбиту первый российский коммерческий микроспутник ТаблетСат-Аврора. Спутник выводился с целью тестирования .."
  ------------------
  Компания Dauria Aerospace
  Многие считают её флагманом российской частной космонавтики. Основная деятельность — разработка и сборка относительно бюджетных малых космических аппаратов. В качестве комплектующих, в основном, используются обычные индустриальные компоненты (после прохождения соответствующих тестов). На орбите уже летают и успешно функционируют несколько спутников, собранных этой компанией. Сейчас ведутся работы по нескольким контрактам, в частности два спутника по заказу одной индийской телекоммуникационной компании..
  -------------------
  Компания Каскол
  Если верить открытой базе Федеральной налоговой службы — по документам оказывается, что часть акций компании Спутникс принадлежат ЗАО «Международная космическая компания КОСМОТРАС», которая занимается утилизации ракет РС-20 (самая мощная межконтинентальная баллистическая ракета, известная также как «Сатана», рекомендую загуглить и почитать про неё). ... Утилизация происходит интересным способом — выводят на орбиту космические аппараты. Успешно было выведено уже больше сотни спутников, среди которых и спутники всё той же Dauria Aerospace.
  ---------------------

  Радвайте се и веселете се с мене, мои десни приятели, напук на комунетата, дето не искат частно!


 81. 81 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Частният бизнес направи Роскосмос за смях. 200 000 некадърника, които не могат да свършат работа за 5 рубли.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Срещу 500 специалиста на Мъск и само няколко години работа от нулата !

 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Интересен трик е този- с народни пари НАСА създава технологии за милиарди, които после минават в частни ръце. За да могат "избраните" да се обогатяват за сметка на будалите. Интересно, интересно. Надавам се няма будали, които да смятат, че Мъск разбира нещо от космическа технология.Иначе, кога балонът "Мъск" ще се спука- е въпрос на време.
  —цитат от коментар 32 на panzerino


  Абсолютно си прав. Космическата индустрия на Мъск и индустрията за прои4зводство на коспически патенти са две съвсем различни индустрии. Образователната система, научните изследвания, всичко това се финансира от държавата и предприемачи като Мъск получават наготово. Разбира се, предприемачеството си има своята роля, която не бива да се омаловажава, но пропагандата откак се помня като човек или величае само държавата, или величае само частниците. В тази статия ролята на държавата е сведена до нула и всичко се дължи на частника. Това е едното от двете клишета.

 83. 83 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Деца умират от глад , растения съхнат без вода , хора гаснат от болести ........не ми говорете глупости за космоса , намерете решение на горните проблеми !
  —цитат от коментар 54 на stenlyaka


  Положението е било и по-зле когато Колумб е тръгнал към Америка ! И добре че е тръгнал, вместо да решава световните проблеми ...

 84. 84 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#63] от "quatro_4x3":

  Давате аргумент, но не споменавате доказателства. Как да стане?

  Липсата на гравитация ли спира хората? Гравитацията не е по-тежка от земната или от тази на Марс, която за две години може да доведе тежки наранявания на човешките кости.

  Липсата на въздух ли спира хората? За това нещо си има тераформа.

  Преди 100 години ако някой е казал, че ще има мърдащи картини на стената или самозадвижващи се коне сигурно са щели да им се изсмеят.

  Луната не можела да бъде държава, защото една "петролна платформа" не можела да бъде държава по сходни причини. Какви са де? Колониите са били "петролни платформи" с по 1 управител, няколко пазача и един околийски управител. Останалото е било работници по нивята. Точно в примерът си описах как колониите стават държава, въпреки че империята майка не може да си представи такова нещо..

  И също трябва да докажете, че Луната става само за "петролна платформа".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 85. 85 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  След като държавните космически агенции се отказаха да продължават да лъжат, глобалистите не са се отказали да продължават с лъжите си и сега техните милиардери предприемачи поемат ролята! В крайна сметка, овцете трябва да бъдат лъгани постоянно за Космоса, Луната, Марс и т.н., да не вземе да си помисли някой че Земята не е глобус, че Слънчевата Система въобще не е това, което ни лъжат или че няма магия гравитация! Много ясно че само ще отлагат и че никой никога няма да иде на Луната или Марс, нещо което е невъзможно! Но пък будалите вярват ли вярват!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 86. 86 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivo":

  А бе ти до кой клас си учил ?......

 87. 87 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#18] от "Apollo Eight":

  Страхотна картинка си сложил! Сега сложи я в Photoshop и промени нивата, ето така https://postimg.cc/0z7qYf53 . Я гледай какви интересни работи излизат! Ама тая Земя май някой я е сложил допълнително хахахахахаха! Тази карикатура отдавна е доказана, че е фалшива!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 88. 88 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#20] от "nxy49591978":

  Какви открития при Айнщайн?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 89. 89 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Няма и да намериш! Русия отдавна се е отказала да лъже, както глобалистите! Дори наскоро казаха че ще проверят дали наистина някой е ходил на Луната - хахахахахах!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 90. 90 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#86] от "_imi_":

  Пак повтарям - Но пък будалите вярват ли вярват!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 91. 91 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#40] от "panzerino":

  По-скоро 27 цирея са излязли на седалищните части на ботоксовия Путин от колкото несъществуваща рашистанска ядрена ракета да достигне скорост 27мах. Я чети тука малко цитат от статията експерте.

  Руски специалисти пък опитват да сбъднат мечтата на хиляди почитатели на научната фантастика. В интервю с в. "Российская газета" Владимир Кошлаков обяви, че центърът му създава нов тип ракета с ядрен двигател. По-късно научният ръководител на "Келдиш" Анатолий Коротеев каза, че екипът му е готов да работи по изпитания на охладителни системи в открития космос.

  Ама разни путиносифимилистици като тебе вече обявяват че Путинландия, рийшли, вече има ядрена ракета при това хиперзвукова. Ееех, мъка.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivo":

  кво ми гледаш аватара бе :) оригинала е на фотоматериал
  ето ти сканирана снимка, сори и тя няма как да е оригинал :)
  https://eol.jsc.nasa.gov/DatabaseImages/ISD/highres/AS08/AS08-14-2383_2.JPG

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#69:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  "АИМП" освен че позволява директно ползване на АСИО драйвери, позволява и ползване на най-разнообразни плъгове (ВСТ, например). А и качеството на звука не е сравнимо с други плейъри (нито фубар, нито други). Така че... първо опит придобий, после пиши. В качеството на звука е разликата- последната версия е от 11/2018. Така че... .

 94. 94 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#82:"gozambo"][/quote]

  Помисли- какво им пречеше на НАСА сами да работят? И опит имаха, и големи успехи. За баланса става въпрос- Какви "частници" в космонавтиката, какви пет лева?? на каква научна база ще се опират разработките на частниците? БЕЗ НИКАКЪВ ОПИТ? На краденото от държавата. Или на безплатно предоставеното. ДА, но то струва пари- вложени са стотици милиарди в разработките на тези технологии. От къде накъде частник ще взема това на готово, а после ще слага в джоба си печалбите? Ами- до там го докара гнилият американски елит, алчен и корумпиран до немай къде. Винаги съм твърдял, че гнилият американски елит днес е огледален образ на царизма преди болшевишкият преврат през 1917. С най-ярки "представители-Нуланд, например. Или този Джеймс Коми. Може ли да си помислиш, по времето на Ген. Айзенхауер, тризвезден американски генерал ( Флин) да се продава за пари на турското правителсвто? ДО там я докараха в САЩ. Но Бг американофилчета са толкова наивни, че по-далеч от носа си не виждат.

 95. 95 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#94] от "panzerino":

  пишеш си глупостите по мрежата разработена за военните, и дадена на частниците да правят бизнес...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 96. 96 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Тука само минуси го играете, защото нямате един аргумент а можете само да злорадствате за нещо, което не ви харесва :-)

  До коментар [#63] от "quatro_4x3":

  Ако може хора да живеят на луната и да копаят за ресурси тогава как не могат въобще хора да живеят на нея? Нещо не се връзва.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 97. 97 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#93] от "panzerino":

  Ти нещо ИТ ли почна да го раздаваш? Или дивелопър? Или пък тестваш разни ИТ продукти и ги сравняваш? Брей какви капацитети сме имали във форумчето? Я кажи ми сега що е искейп в ИТ сферата?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 98. 98 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#96] от "Kiril":

  ако някой си го постави за цел и има парите, може и да живее някой ден, ама защо да го прави. Заради хубавата радиация и постоянния риск ли :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 99. 99 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#82] от "gozambo":

  тая държава нали съществува заради данъците които събира, най-вече от бизнеса. не е някакво магическо създание дето храни всички :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 100. 100 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3008 Весело

  Тук някакви селски иксперти завършили милиционерският ПУЦ се опитват да докажат как НАСА финансирала Мъск и т.н.

  Нещата са прости! В космоса най- голям интерес имат учените (НАСА) и военните (Пентагона). Те финансират разработката на ракети, капсули, реактивни двигатели, технология за нуждите на собствените си сателити и програми. Разработеният по тези програми хардуер и технологии се преливат след това в цивилният сектор като правят живота на всички останали по- добър.

  Пентагона скоро след конкурс избра 3 нови ракети в разработката и финансирането да участва. Това са Ню Глен на Блу Ориджин, Вулкан на ULA и Омега А на Нортроп Груман. Само си представете какво ще се случи, когато тази технология с всички изисквания на военните се прелее в цивилният сектор. Към Фалкън и Фалкън Хеви ще се добавят още 3 страхотни американски ракети, които ще направят космоса още по- достъпен. И от това ще спечелим ние!

  Така се прави, НАСА и военните плащат за нова технология за собствените си нужди, технология, която и ние ползваме след това. Така бе при Аполо, така е и сега! Даже така е било още от времената на Колумб, търговците следват откривателите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK