НАСА сложи край на една от най-дългите мисии за изследване на Марс


Американската космическа агенция НАСА обяви края на една от най-успешните си и дълготрайни мисии за междупланетарно проучване. Става въпрос за марсохода Opportunity, който кацна на Марс през януари 2004 г. Така 15 години по-късно, след направени хиляди снимки и изпратени големи количества данни за Червената планета, Opportunity спря да комуникира със Земята.
Апаратът беше засегнат сериозно лятото на 2018 г. от една от най-големите пясъчни бури през последните години на Марс, покрила близо една четвърт от планетата. Марсоходът спря да работи заради отслабване на акумулаторите и невъзможност соларните панели да ги захранят заради намалената от бурята светлина.


Последното съобщение от Opportunity е получено на 10 юни миналата година. Оттогава инженерите на НАСА са изпратили хиляди команди до апарата, но всички били безуспешни.


Панорамна снимка на Марс, направена от Opportunity.

© NASA.gov

Панорамна снимка на Марс, направена от Opportunity.


Opportunity се оказа изключителен уред - той е проектиран за 90-дневна мисия на Марс, но изкара в работен режим почти 15 години, с което надвиши 60 пъти първоначалните очаквания за продължителността на живота му. Той пропътува общо 45 км по повърхността на Марс при заложен едва 1 км от учените в НАСА.


"Повече от десетилетие Opportunity е икона в областта на изследването на Марс. Апаратът ни показа древното минало на планетата, разкри, че на нея има вода и че е потенциално обитаема", каза Томас Църбюхен от НАСА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK