Марсоходът близнак, който поставяше извънземни рекорди в продължение на 15 години

Марсоходът близнак, който поставяше извънземни рекорди в продължение на 15 години

© NASA.govБлизо 15 години активна работа, изминати 45 километра по повърхността на Марс, стотици хиляди снимки и огромна база данни за произхода на планетата. Това е само част от живота на марсохода Opportunity, чиято мисия официално беше прекратена от НАСА.


Апаратът беше засегнат сериозно лятото на 2018 г. от една от най-големите пясъчни бури през последните години на Марс, покрила близо една четвърт от планетата. Марсоходът спря да работи заради отслабване на акумулаторите и невъзможност соларните панели да ги захранят заради намалената от бурята светлина. Последният сигнал от него беше от 10 юни.


Марсоходът близнак


Opportunity е марсоход, който си има близнак. Другият такъв апарат е Spirit. Двете машини кацат на Марс през януари 2004 г. Spirit прави това в началото на годината, а три седмици по-късно Opportunity се приземява на другата страна на планетата.
Марсоходът близнак, който поставяше извънземни рекорди в продължение на 15 години

© NASA.gov


Двата апарата са идентични по размери, като са големи колкото голф количка. Имат соларни двигатели и са управлявани от Земята. Въпреки това, Spirit не успя да изкара и половината от живота на Opportunity. Последната комуникация с него е от март 2010 г., а година по-късно НАСА обяви, че неговата мисия вече е приключила.


Opportunity оставя зад себе си близо 218 хил. снимки, което е почити двойно повече от Spirit. Освен това изминатите от него километри по повърхността на Марс са малко над 6 пъти повече спрямо тези на близнака му.


На Марс е имало вода


С работата си двата апарата дадоха много важна информация на учените. Те доказаха, че в миналото на Марс е имало вода, температурите са били по-високи и е имало условия за живот. Тези им открития могат да служат като основа за бъдещото колонизиране на Червената планета.


Марсоходът близнак, който поставяше извънземни рекорди в продължение на 15 години

© NASA.gov


Opportunity е първият марсоход, който идентифицира и характеризира седиментните скали на планета, различна от Земята. Изследванията на Opportunity показаха, че тези скали са формирали в доста краткосрочен период от време. Апаратът дори успя да направи и снимка на част от повърхността на Марс, на която се вижда, че има обекти, наподобяващи добре заоблени камъни.


Извънземен рекордьор


Opportunity държи няколко извънземни рекорда. Това е апаратът, който е работил най-дълго на Марс. НАСА очакваше животът на марсохода да продължи около 3 месеца, но той изкара на повърхността на Червената планета близо 15 години.


През 2014 г. Opportunity подобри рекорда за най-много изминати километри от човешки апарат на друга планета. В крайна сметка марсоходът измина над 45 км.


Предизвикателствата пред Opportunity


Инженерният екип на НАСА, който отговаря за марсохода призна, че е имал и много трудни моменти. Апаратът е успял да преживее две пясъчни бури, които спрели работата му за няколко седмици. През 2005 г. гумите на Opportunity пък потънали в пясъчна дюна. Апаратът бил като в капан в продължение на месец, като най-накрая все пак успял да се измъкне.


Марсоходът близнак, който поставяше извънземни рекорди в продължение на 15 години

© NASA.gov


Най-важното от мисията на Opportunity и Spirit обаче е доказателството, че мобилните роботи на Марс могат да общуват надеждно със Земята. Именно върху тази основа НАСА започна да изгражда всяко следващо поколение марсоходи.

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  А защо не са сложили чистачки на панелите?
  Толкова много акъл ли трябва?
  Ай да сега 3 милиона евро за консултантски услуги!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  те и руснаците що не сложиха спасителен пояс на Фобос-Грунт... елементарни неща забравят

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Събота е. Времето е чудесно. Излез, виж се с приятели (ако имаш такива), порадвай се на живота! Пък може и да решиш, че искаш да правиш нещо друго в бъдеще - не знам дали има по-гадна работа от тази на трола.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  Близнакът Spirit получи повреда и повече от година се движеше с едно блокирано колело!Но успя да "преживее"почти 6 години....Грандиозен инженерен и научен успех ..въпреки мал@умните подмятания на комплексарите!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Акълът е единственото нещо, което можеш да даваш, без да го имаш, Мъдечев.
  Явно лекарствата ти са скъпи, ама още по-кофтито е, че и не ти помагат....

 6. 6 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Ти защо не излезеш а кесиш по форумите?

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Легендарна машинка! Кюриосити също прави чудеса. Инсайт тепърва започва да сондира. Очакваме и следващата машинка там догодина. Страхотна работа на NASA и ESA!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3298 Весело

  Опортюнити ще изчака следващият дъжд и пак ще живне :-)

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Така е тавариш..вашите руски успехи на Марс че изчерпват със скърцането със зъби и четенето на Маркс!Поздрави на Иво Христов...прав беше за вас!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 10. 10 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1701 Любопитно

  Браво на инженерите, сътворили апаратите и на тези, осъществяващи връзката с тях. Човешката мисъл е най-мощното оръжие, с което разполагаме и както се вижда, в най-скоро време предстои колонизация на космоса. Надявам се, че това ще се случи в обозримото бъдеще и ще станем свидетели на невероятни научни открития.

 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  "невъзможност соларните панели да ги захранят заради намалената от бурята светлина" не значи непременно, че соларните панели са покрити отгоре с пясък. Освен това, чистачки на панелите не е непременно добро решение, предвид надраскването на повърхността. Пясъкът върху панелите може да се отстрани и чрез завъртането им около оста, при което пясъкът да изпадне. Може би именно надраскването на панелите от пясъка (абразивното му действие) да е намалило силно попадащата светлина върху повърхността, генерираща електричество.
  А освен това, вероятно има и други причини, иначе дори и с много по-малко генерирано електричество, апаратът би могъл след достатъчно дълъг интервалот прекъсване да се включва за малко и да предава информация.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Той си свърши работата.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#11] от "vankata1":

  Може би и механиката за движение на панелите да е блокирана с фин пясък. Всичко е възможно. Кой е мислил за буря от подобни мащаби? Библейски мащаби! И там ги удрят климатичните промени....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 751 Весело

  А защо не са сложили чистачки на панелите?Толкова много акъл ли трябва?Ай да сега 3 милиона евро за консултантски услуги!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Панелите се почистват,няма светлина заради бурята,гъдулка.Чети ве,не боли.

 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Бурята го е затрупала с пясък и не може да излезе, а нито има и ток, нито може да се зареди или да се свърже със Земята. Странно как от НАСА не са помислили за такъв вариант. Една подобна машинка, изпратена в пустиня на чужда планета, би требвало да може да се откопа сама, а първоначално и да се самоизключи като я затрупат за да не хаби батерии. Просто не е добре проектирана, не са помислени за всички варианти. Жив късмет е, че изкара толкова. Но като пилееш парите на данъкоплатците не бива да разчиташ на късмета.

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#15] от "izt21595181":

  жив късмет си е, че при тримесечна планирана мисия единят апарат работи 6 години другия 15. а на вас все лош късмет се пада :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#2] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  "те и руснаците що не сложиха спасителен пояс на Фобос-Грунт..."

  Застреля го между очите с .22 калибър червения канален плъх.

  Двата модула са пратени на Марс, за да изкарат по 90 дни.

  Те изкараха 15 години.

  А нашите Петко-Чапаевци все недоволни.

  Нека Рогозин пак прати нещо да цамбурне на дъното на океана, та да се успокоят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  "Излез, виж се с приятели (ако имаш такива), порадвай се на живота!"

  Той е в принудителен отпуск - няма клиенти. Чака да го пратят отново на курс с някой арабско-чеченски екихаж, за да се порадва на крепка моряшка дружба.

  Дотогава ще трябва да го търпим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#15] от "izt21595181":

  Последно, машинката да се изключи, или да се откопа? Но важното е, че машинка, проектирана да живее три месеца, и преживяла 15 години, всъщност не била проектирана добре.

  Ово йе гений!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Opportunity и целия екип участвал в мисията, сътвориха чудо !!
  Браво !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Разбира се, яко е, когато експерто може да предвиди всички ситуации на Марс. Поклон!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#18] от "izt21595181":

  Интересно защо се занимавате с неща надхвърлящи капацитета Ви на осмисляне?Гледайте си ТВ Атака и РТ и ръкопляскайте...............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 24. 24 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  "Нищо не е толкова лесно колкото изглежда"...
  Да изпрати апарат на над 200 милиона километра (средно разстояние, варира от 54 до 500 милиона к9ломентра), да го примарси успешно, да го управлява близо 15 години е голям успех на научната и инженерна мисъл на човечеството.
  При планирани 90 дни на мисията на Спирит и Опортюнити апаратите издържат съответно 6 и 15 години в силно враждебна и неизследвана отблизо среда. Ни ми се струва никак лесно да се управлява апарат, до който сигналите пътуват межу 2 и 20 минути.
  За новите апарати със сигурност учените и инженерите са отчелии натрупания опит.
  Няма да доживея човешки крак да стъпи там, по всяка вероятност и децата ми няма да го доживеят, но да бъдем оптимисти!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#23] от "Willy Messerschmitt":

  Колега, в никоя друга тема генетично онаследеният кретенизъм, злост, социопатия и духовна примитивност на българските русофили не изпъква толкова ярко, колкото в темите за американските успехи в овладяването на космоса.

  Там наистина са в силата си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Последно, машинката да се изключи, или да се откопа
  —цитат от коментар 20 на Darth Plagueis


  Наистина си "гений", но форумен. Ще се изключи като започне бурята гламчо и ще изчака да премине за да не хаби ток, при положение че нема как да се зарежда в буря. После ще се откопа или ако е с малко ток ще пробие пясъка с телескопичен прът и ще разгърне малък панел за да се дозареди и после да се откопа, да се свърже със Земята, да тества метеорологичните условия и т.н. Кое точно от "проектирана за 3 месеца само на хартия" не можа да влезне в празната ти кратуна?

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Опортюнити ще изчака следващият дъжд и пак ще живне :-)
  —цитат от коментар 8 на korc


  Абе те до тогава САЩ ще пуснат НАСА за приватизация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  "Opportunity оставя зад себе си близо 218 хил. снимки...."

  За слепите завистници снимките от Марс са без значение.
  Съвсем друго щеше да е ако беше заснемано океанското дъно.
  Пък и в океанологията са гола вода, та се надяват други да постигнат успехи и в тази научна област.
  😎😎😎


 29. 29 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Весело

  Разбира се, яко е, когато експерто може да предвиди всички ситуации на Марс. Поклон!
  —цитат от коментар 22 на Darth Plagueis


  При положение, че целия Марс ти е една пустиня, то нема много ситуации. Но да не предвидиш пустинна буря в пустиня се иска особена форма на интелект ...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#26] от "izt21595181":

  Ако се е изключила как ще разбереш, че е свършила бурята, и как ще разбереш в каква посока да се откопваш, мозъко? И откъде ще излиза тоя прът, или анимационните филми ти идват в повечко?

  А това с трите месеца е един връх в мисълта ти. Само на хартия било, те в НАСА с това са известни, че правят нещата само на хартия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#29] от "izt21595181":

  Разбира се, пясъчна буря в никакъв случай не е предвидена. Да знаеш. Даже не им е хрумнала такава възможност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#32] от "Darth Plagueis":

  Предвидено е само срещу малък слой пясък или прах, но не и при затрупване, очевидно. Машинката е блокирана в пясъчен капан и не може да се зареди или помръдне.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#34] от "izt21595181":

  И ти очакваш машинката да може да се самоизрови от всякаква обстановка, както и да има заряд форевър?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  Ами като го пращаш в пустиня очевидно требва да го проектираш да излиза от слой пясък най-малкото. Също и да му монтираш ядрена батерия за да има ток в извънредни ситуации, докато успее да се зареди от слънцето.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#33] от "izt21595181":

  "Просто са се презастраховали срещу евентуален неуспех, какъвто очевидно са очаквали поради недобре планирана работа. "

  Господине, бихте ли дали пример за изпълнена от Вас техническа задача с отлично планиране и отлични резултати, от която некадърниците от НАСА биха могли да вземат пример и се поучат занапред?

  Явно имат нужда точно от някого като Вас. Сигурен съм, че ако открият и съумеят да оползотворят изключителните Ви способности, ще ви позлатят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Бурята го е затрупала с пясък и не може да излезе, а нито има и ток, нито може да се зареди или да се свърже със Земята. Странно как от НАСА не са помислили за такъв вариант. Една подобна машинка, изпратена в пустиня на чужда планета, би требвало да може да се откопа сама, а първоначално и да се самоизключи като я затрупат за да не хаби батерии. Просто не е добре проектирана, не са помислени за всички варианти. Жив късмет е, че изкара толкова. Но като пилееш парите на данъкоплатците не бива да разчиташ на късмета.
  —цитат от коментар 15 на izt21595181


  При положение, че мисията е планирана за 3 месеца, а тая машина е работила в продължение на 180 (!!!) месеца, 60 ПЪТИ по-дълго, само идиот или трол може да твърди, че е зле проектирана и е пилеене на парите на данъкоплатците! Изключително тъпо изглеждате руските тролове, когато се преструвате на загрижени за парите на американските данъкоплатци, които иначе наричате кравари, пиндоси и какви ли не.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  "Но важното е, че машинка, проектирана да живее три месеца, и преживяла 15 години"

  Те и петилетките така ги правеха - да се иьоълняват зс 3 години

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  Трябвало е да сложат въздушна възглавница под марсохода. Ако го затрупа пясък да се надуе и изскочи отгоре!
  ПП Дайте още 4 милиона за консултантски услуги!

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#42] от "Веселин Дечев":

  АААААААААААААААААаааа, хахахахаха! Добре бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#36] от "izt21595181":

  1. Излизал е няколко пъти от буря.
  2. Батерията му, която се зарежда от соларните панели е издържала достатъчно дълго, за да го вади от подобни ситуации.
  3. Реално, всичко, което искаш е факт - роботът се хибернира (е, не се изключва, но едва ли схващаш разликата), и чака да отмине бурята. После се буди. Това обаче е ограничено във времето и няма как да не е.
  4. Да искаш ядрена батерия за тримесечна мисия е завършен дебилизъм. Но лекинко опровергава теорията ти, как трите месеца били само на хартия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  За ефекта на Дънинг-Крюгер чували ли сте?
  —цитат от коментар 37 на Darulio


  Кога ти го диагностицираха?

 46. 46 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Трябвало е да сложат въздушна възглавница под марсохода. Ако го затрупа пясък да се надуе и изскочи отгоре!ПП Дайте още 4 милиона за консултантски услуги!
  —цитат от коментар 42 на Веселин Дечев


  Уникално тъп!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Хахахахахахаххаххаххаах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 47. 47 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Весело

  При положение, че мисията е планирана за 3 месеца
  —цитат от коментар 39 на quatro_4x3


  Чукча писател?

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  Обаче трябва да има ветрогенератор. За такива тринесечни бури ще е идеален! И без това тези технологии бая се развиха!
  ПП Дай сега още 5 милиона за висококвалифицирани консултантски услуги!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Може. Само че ветрогенераторите на Марс имат съвсем друг дизайн, който пък ги прави напълно неизползваеми по време на буря. Върни сега 5те милиона за дебилната идея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Е ти пък откога изследва тов въпрос!
  В НАСА все ще адаптират нещо, нали имат специалисти всякакви.

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":

  1. Излизал е от лека буря изпод слой прах.
  2. Очевидно не достатъчно дълго.
  3. Затова и е нужна ядрена батерия и телескопичен прът с панел за дозареждане.
  4. Логически неадекватен си. Къде е казано, че една добре проектирана машина следва да се прави само за 3 месеца служба? Те са го гласяли за много повече, но не са им стигнали техническите умения да го направят издръжлив при сериозна пясъчна буря. Вероятно има и куп други пропуски, затова и не са искали да рискуват с повече от 3 месеца.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1566 Весело

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Избършете си слюнките!
  Хората тук дискутираме, критикуваме, предлагаме решения. А някскъв си седнал да дращи кой бил идиот!

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  [quote#47:"izt21595181"][/quote]

  Нменно! Мисията е планирано да продължи 3 месеца, а не 3 месеца е проектирана. Правиш ли разлика между планиране и проектиране? Проблеми с българския или с осмислянето на текст имаш??? Не е случайно, че напълни форума с коментари, един от друг по-тъпи.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#53] от "Веселин Дечев":

  "... предлагаме решения."

  Вашите решения са почерпени от анимационни филми като "Койота и Птицата-бегач".

  Ако ги съчинявате, колкото да става лаф моабет, не са интересни, нито остроумни.

  Ако си ги вярвате - виж пост № 52. Отнася се и за теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2221 Весело

  До коментар [#53] от "Веселин Дечев":

  Седнали Асан от махалата и бай Веско Рикията да учат НАСА на инженеринг и да им предлагат решения. Хахааахахаха

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Колега безмислено е да бъдат хранени троловете!Те са във форума единствено като диверсанти....от нищо не разбират но са гладни!Рушат диалога,пишат безмислици,генерират трафик(по 50 поста)...и доказват каква оброзователна система имаме....станали по на 30-35 и могат да четат!!А понякога и да пишат!Само погледни "най-интелигентният" от тях фон Сукин докъде му стига интелекта.............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darulio":

  "Седнали Асан от махалата и бай Веско Рикията да учат НАСА на инженеринг и да им предлагат решения. "

  Самочувствието, с което двама анонимни лузъри критикуват като "зле планирана" и "пълна с недостатъци" една от най-успешните мисии на НАСА, издава тежка лична фрустрация, граничеща с психопатия.

  Ако те разбираха повече от инженерите он НАСА, щаха да са успели, прочути и приказно богати, и да застанат с имената си зад някаква аргументирана критика, както би направил Джеф Безос, когато сметне за нужно да разкритикува проект - да кажем - на Ричард Брансън.

  Тия са като двама квартални пияници, намерили в кръчмата брой на Космополитън с някоя кинозвезда на корицата, които се надпреварват да й намират кусури, докато чакат бабичките им да дойдат и да ги подкарат с ритници към панелката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#51] от "izt21595181":

  НАСА страшно много губи, като не те наема да им конструираш марсоходите!

  До коментар [#58] от "izt21595181":

  Пробвай на някой друг да си разказваш вицовете. На мен не са ми интересни.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#59] от "Willy Messerschmitt":

  "Колега безмислено е да бъдат хранени троловете!"

  Имам малко свободно време и се развличам...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#53] от "Веселин Дечев":Седнали Асан от махалата и бай Веско Рикията да учат НАСА на инженеринг и да им предлагат решения. Хахааахахаха
  —цитат от коментар 57 на Darulio


  Колкото един човек знае по-малко, толкова му е по-трудно да проумее, че почти нищо не знае.
  Демонстрират го с коментарите си Веселин Дечев и izt21595181.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 64. 64 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Весело

  НАСА страшно много губи, като не те наема да им конструираш марсоходите!
  —цитат от коментар 61 на quatro_4x3


  И Ефир 2 страшно много изгуби като ти спре предаването, Къци!

 65. 65 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Весело

  Колкото един човек знае по-малко, толкова му е по-трудно да проумее, че почти нищо не знае.
  —цитат от коментар 63 на quatro_4x3


  Дали нещо е верно или не, се доказва с факти и аргументи, а не с реплики от типа на "ама ти нищо не знаеш пък". Тия реплики и в детската градина трудно минаваха, но за вас форумните троло-ботове явно са стандартна форма на комуникация.

 66. 66 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Така е тавариш..вашите руски успехи на Марс че изчерпват със скърцането със зъби и четенето на Маркс!Поздрави на Иво Христов...прав беше за вас!!

  Напълно съм съгласен с теб с една забележка- cигурен съм, че и Маркс не четат.

 67. 67 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#53] от "Веселин Дечев":

  Избършете си слюнките!
  Хората тук дискутираме, критикуваме, предлагаме решения. А някскъв си седнал да дращи кой бил идиот!

  ,, предлагаме решения"- Ама ти наистина си пълен идиот бе приятелю.

 68. 68 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  " Апаратът е успял да преживее две пясъчни бури, които спрели работата му за няколко седмици..."

  Как никой от пишещите не сети?
  Става въпрос за три пясъчни бури или иначе казано, интензивно движение на частици в продължение на дълго време около Опортюнити.
  Няма как частици с размери от 50-60 микрона до 5-6 милиметра, че и повече да нямат силно абразивно въздействие върху слънчевите панели и като следствие от това да намалее количеството усвоявана светлина от панелите.
  Също така е възможно от пясъчната буря да са се повредили рамена, стави, стебла и ротиращи елементи от механичната част.
  Сигурно има и комплекс от други причини довели до прекратяване на мисията.

 69. 69 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#36] от "izt21595181":

  ,, Ами като го пращаш в пустиня очевидно требва да го проектираш да излиза от слой пясък най-малкото. Също и да му монтираш ядрена батерия за да има ток в извънредни ситуации, докато успее да се зареди от слънцрто"

  Значи очевидно било. По-добре да се съсредоточиш върху това колко ще изкара батерията на твоя Москвич.

 70. 70 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#15] от "izt21595181":

  Бурята го е затрупала с пясък и не може да излезе, а нито има и ток, нито може да се зареди или да се свърже със Земята. Странно как от НАСА не са помислили за такъв вариант. Една подобна машинка, изпратена в пустиня на чужда планета, би требвало да може да се откопа сама, а първоначално и да се самоизключи като я затрупат за да не хаби батерии. Просто не е добре проектирана, не са помислени за всички варианти. Жив късмет е, че изкара толкова. Но като пилееш парите на данъкоплатците не бива да разчиташ на късмета.

  Хм, жив късмет е казваш че е изкарала толкова. Не се бях сетил. Ще помисля.

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#51] от "izt21595181":


  ...3. Затова и е нужна ядрена батерия и телескопичен прът с панел за дозареждане.....
  —цитат от коментар 51 на izt21595181


  Простете на мен, тъпия инженер, но бихте ли ме осветлили каква точно е тази ядрена батерия? Имало ли е такива преди 18-20 години и какво е било съотношението капацитет/кг? Как точно се зарежда ядрена батерия от соларен панел?
  Пропуснах най-важното, на какви хапчета сте днес?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#65] от "izt21595181":


  Дали нещо е верно или не, се доказва с факти и аргументи,...
  —цитат от коментар 65 на izt21595181


  Ммда, Аргументи и факти, хубав съветски вестник от перестройката...
  А сега малко факти. Тъпите американски инженери от НАСА са толкова зле, че не могат да създадат нищо, което да кацне на Луната или Марс. Факт! Технологично САЩ са изостанали на около 30 години от Русия и не могат да произвеждат нищо, освен газ, петрол и танкове, като за последните ползват китайска електроника. Американската сонда Фобос -Грунт достига незапомнени дълбини, също като мисията Марс-96....Въобще куца им инженерната мисъл на янките...

 74. 74 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#71] от "lz73":

  Не се зарежда, отделя се топлина при разпада на плутониев диоксид. С такъв енергоизточник е Кюриосити, както и мисията Марс 2020, точно заради проблемите с фотопанелите при предходните мисии.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darulio":

  при тях има дефект на русофила :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#74] от "Darulio":

  Да, така е, но има и една малка разлика във времето...как мислите, колко са се променили технологиите за това време?

 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#75] от "izt21595181":


  Как точно се зарежда ядрена батерия от соларен панел?
  —цитат от коментар 71 на lz73

  Дебил ...
  —цитат от коментар 75 на izt21595181


  А това кой не-дебил го написа:
  ...3. Затова и е нужна ядрена батерия и телескопичен прът с панел за дозареждане.....

 80. 80 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#2] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  +++++ Поклон!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 81. 81 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#78] от "lz73":

  Много. И то точно заради Опортюнити.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 82. 82 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#76] от "izt21595181":

  Ммне, не съм обсебен от Русия, но и аз като тебе гледам кой какво пише. А от твоите писания виждам, че реагираш на всичко добро от запада като бик на червено. Остана да ни обясниш, че освен дето инжИнерите им кофти, те периодично си бият негрите...
  Всъщност сега се сетих! Не само инженерите им са кофти, политиците също! Ако преди време освен Аляска, бяха купили и Сибир, сега щеше да си по-щастлив...Пртав си да ги мразиш!

 83. 83 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#71] от "lz73":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Systems_for_Nuclear_Auxiliary_Power
  https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 84. 84 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#79] от "lz73":

  Некомпетент, къде прочете, че слънчевият панел требва да зарежда ядрената батерия? Целта на последната е да изведе машината до състояние да зарежда от слънце основната си батерия. Резервна мощност за непредвидени ситуации, тъпчо. Затова и нема да тежи толкова. Сега новите апарати са по друг начин, но говорим за онова време.

 85. 85 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#81] от "Darulio":

  Това е общоизвестен факт, но да оплючваш инженерите, създали Опортюнити, че не са използвали технологиите от Кюриосити е все едно да ругаеш опълченците на Шипка, че не са ползвали АК-47....
  Абе той човека се подписа в пост 75...

 86. 86 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  не съм се интерсувал защо са се отказали от радиоизотопни реактори, но със слорани панели е по-екологочно :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Защо се хващаш на глупостите на този трол?
  Въпросът ми обхваща всичките ти коментари свързани този.Наистина ли държиш да падаш на неговото ниво?

 89. 89 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#86] от "Opportunity (5498 days on Mars)":


  не съм се интерсувал защо са се отказали от радиоизотопни реактори, но със слорани панели е по-екологочно :)
  —цитат от коментар 86 на Opportunity (5498 days on Mars)


  Според един задморски колега главно поради две причини. Кофти съотношение W/kg и очакван малък срок на мисията.

 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#84] от "izt21595181":

  Виж сега компетент, можеш ли да обясниш просто и ясно защо тези некомпетентни инженери, създали този скапан апарат, работят за NASA, а ти великият, компетентен и разбиращ от всичко трол миеш чинии?

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#29] от "izt21595181":
  "При положение, че целия Марс ти е една пустиня...."

  Наивен си. Що им вярваш на хамериканците? Заснели са пустинята Невада, сложи са едни обли камъни и разправят , че снимките били от Марс.

 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Покарай тази статия и забележката за екологичност се сетих за един пример, даден именно с тези "играчки":

  "Например, когато НАСА изстреля ракетата-носител с „Марс Роувър“, обявиха, че след двеста петдесет и три дни „Роувър“ ще кацне на повърхността на Марс в 20:11 часа, калифорнийско време. В действителност той кацна в 20:35. Това е грешка от няколко хилядни от процента. Хората от НАСА са знаели за какво говорят."

  Познайте за какво е използван примерът...

 93. 93 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#63] от "quatroНеотдавна Дечев се хвалеше с 3(три) висши обазования. Май здраво се е изхвърлял,което се потвърждава от коментарите му.

 94. 94 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#89] от "lz73":


  До коментар [#91] от "tacheaux":
  Вижте коментар 88

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#23] от "Willy Messerschmitt":Колега, в никоя друга тема генетично онаследеният кретенизъм, злост, социопатия и духовна примитивност на българските русофили не изпъква толкова ярко, колкото в темите за американските успехи в овладяването на космоса.Там наистина са в силата си.
  —цитат от коментар 25 на Norman Granz


  Говорейки за духовна примитивност - последното съобщение от Opportunity до NASA e "
  'My battery is low and it's getting dark' Доста трогателно, като се има предвид че това е написано от машина. Разбира се веднага се появиха дрехи с този надпис - "Батериите ми са изхабени и става тъмно"
  След като НАСА направи много опити да го "съживи", последното съобщение на НАСА към ровъра беше песента "I'll Be Seeing You" performed by Billie Holiday.

  https://www.youtube.com/watch?v=xB9l4bdblLU

  Не знам какво е обратното на "духовна примитивност" но в начина по който се разделиха с тази машинка има много клас и елегантност която е непозната на много хора по нашите земи.

  California Über Alles
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#91] от "tacheaux":

  Я, още едно Къци!

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1386 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK