Корабът на SpaceX за астронавти успешно се скачи с орбиталната станция
Капсулата Crew dragon на частната компания SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция в първия демонстрационен полет, след който САЩ и техни партньори може да започнат самостоятелно да изпращат хора до станцията, а не да са изцяло зависими от Русия.


В кораба има само един манекен с датчици, както и символичен товар от около 90 кг. Скачването, което бе извършено автоматично от апаратурата, премина безпроблемно и в капсулата влязоха двама от екипажа на борда МКС. В петък би трябвало Crew dragon да се откачи от станцията и да се върне на Земята с приводняване в Атлантическия океан.


Днешното събитие е вторият ключов момент от демонстрацията на управляем космически апарат. Третото е завръщането през земната атмосфера - формата на термичния щит на Crew dragon е необичайна и трябва да се докаже, че спускането е безопасно за хората.


Ако всичко премине съгласно плана, първите астронавти може да се качат на борда на капсулата още през юли. Това са Дъг Хърли и Боб Бенкен, които може да влязат в историята като първите хора, изпратени в орбита от частна компания, а не от правителствена програма.


Корабът на SpaceX за астронавти успешно се скачи с орбиталната станция

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK