Астероидът Бену се оказа изключително негостоприемен за вземане на проби от НАСА

Снимка на астероида Бену, направена от сондата OSIRIS-REx

© NASA.gov

Снимка на астероида Бену, направена от сондата OSIRIS-RExЕдна от най-сложните мисии на НАСА срещна изключителни трудности и все още е под въпрос дали в крайна сметка ще бъде успешна. Става въпрос за кацането на сондата OSIRIS-REx на астероида Бену, от който трябва да вземе проби, които да върне на Земята през 2023 г.


Оказа се обаче, че Бену е доста негостоприемен и на него трудно ще може да кацне космически апарат. Повърхността му е покрита с хиляди малки камъни и стотици големи, които са с размери на лимузина. Тази неравна повърхност към момента спира OSIRIS-REx и апаратът все още не може да кацне върху астероида.


НАСА иска да вземе проби от прашната повърхност на Бену, като за момента агенцията е открила няколко места на астероида, които стават за кацане. Там повърхността изглежда гладка, но отново има камъни, макар и малки.


Освен това сондата OSIRIS-REx е установила при няколкоседмични наблюдения, че астероидът изхвърля прах и камъни. Частиците са малки, като достигат няколко сантиметра.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK