Милиони възрастни хора са самотни и технологиите могат да променят това, сочи проучване

Милиони възрастни хора са самотни и технологиите могат да променят това, сочи проучване

© null, Associated PressСамотата сред преминалите 50-годишна възраст може да бъде облекчена чрез използването на новите технологии. Това показва проучване, проведено сред хиляди възрастни хора и поръчано от "Водафон". Като пример са дадени приложенията, които свързват хората на далечни разстояния. Така възрастните хора имат по-лесен достъп до своите роднини и приятели и по този начин забравят за самотата.


Въпреки възможностите, които технологиите дават, значителен брой от хората над 50-годишна възраст не са уверени в използването им. Оказва се, че достъп до интернет е една от големите пречки за тях, като мнозина никога не са влизали в световната мрежа.


Според доклада около 1.5 млн. души на възраст над 50 години страдат от хронична самота. Именно заради това "Водафон" предлага здравните служби да могат да предписват на по-възрастните хора повече технологични дейности, които включват по-често използване на мобилни устройства.
През октомври миналата година правителството на Великобритания даде начало на стратегия за решаване на проблема. За целта лекарите започнаха да предписват класове по танци и готварство. Сега правителството е призовано да включи решения, насочени към технологиите. Идеята е да се създадат групи, които да дават уроци за използване на различни технологични устройства.


Британските здравни власти виждат в самотата проблем, който може да бъде изключително вреден за здравето и щастието на хората. На самотата се гледа като нещо, което може да засегне всеки, без значение на колко години е или с какво се занимава.


Според данни от националната статистическа служба на Великобритания една трета от възрастните над 65-годишна възраст се определят като "малко уверени" или "изобщо не са уверени" в способността си да използват електронни устройства за основни онлайн дейности. В същото време по-възрастните хора, страдащи от самота, са 1.9 пъти по-склонни към развитие на деменция през следващите 15 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално


  Ало измамниците харесват дементните , за сега освен от здравеопазването и полицията никой друг не им помага!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.

  И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  добро решение , трябва да има вече и подготовка за медиците за работа с електронни устройства и софтуер ,защото електрониката в медицината стана много

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.
  —цитат от коментар 2 на Radosveta Koleva


  Либерастията като човеконенавистна идеология на новия век, насърчава самотата, ако семейство от 3 поколения живее с общи електромер,водомер,хладилник,перална,кабелни услуги и т.н. това ще вреди сериозно на икономиката и вечната нужда от икономически растеж!

  Ей го Цветанов остави на старата самотна и бедна тъщата с 6 апартамента с мобилни приложения а той си купи на евтиния груб строеж с VIP асансьор за да върви строителството!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Radosveta Koleva":

  Не мисля, че е от "недоимъка". Според мен е от начина на мислене и живот. В градовете хората са по-самотни (парадокс!), докато в малките населени места, са по-задружни, дори да живеят не така близо един до друг. Мое мнение е, че влияние оказва и досега с природата.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2241 Весело

  Повече движение и секс!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хората на 50 години са още МЛАДИ! Те ходят на работа, активно използват съвременна техника!
  За самотата може да се говори за хора над 70-80 години...

 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Radosveta Koleva":Не мисля, че е от "недоимъка". Според мен е от начина на мислене и живот. В градовете хората са по-самотни (парадокс!), докато в малките населени места, са по-задружни, дори да живеят не така близо един до друг. Мое мнение е, че влияние оказва и досега с природата.
  —цитат от коментар 5 на vhv


  Съгласна съм. Факт е, че малките общности са ефективни в борбата със самотата. Докато в градовете високата конкуренция и разделението на труда водят до отчуждение.

  От друга страна, в България специално, поради икономически нужди родителите по-често общуват с възрастните и водят внуците си при тях, независимо дали бабата/дядото са на село или не. Помагат им в отглеждането, докато работещите - със сметките.

  Въпросът е как непознати да се групират така, че да преодолеят самотата? По какъв критерий. Което не е толкова трудно за установяване. стига да има стратегия за това на национално ниво. А конкретните фактори могат да бъдат установени с изследване.


  Досегът с природата определено е едно от нещата, които провокират инстинктивното групиране. Но съм на мнение, че домовете за стари хора е добре да са в града, в близост до горещи точки. А екскурзии в природата да им се правят точно заради чувството на самота и начина на живот на тяхното поколение, ако здравето им позволява.


  От друга страна има много здрави възрастни, но самотни хора. И като се има предвид политиките за улеснение на родителите и децата, ниските пенсии - много от бъдещите пенсионери ще останат без "хобито' си да гледат внуци. И е добре да имат алтернатива, която и самото правителство да подкрепя. Защото и измежду пенсионерите има различни поколения със съответния начин на живот.


  Но и технологиите са вариант. стига да има подходящи програми за дадената група.

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не технологиите. Роднините. Но при друга нагласа.

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Повече движение и секс!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Въобще не е смешно. Това е проблем на съвременното общество, който тепърва ще се разраства.

  Само си представи по твоята логика - ти на 70г, самотен. И какво ще правиш?

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Именно това е едно от главните предимства на съвременните комуникации - да бъдеш навсякъде и да общуваш с когото и да е в реално време, все едно сте заедно. Не е абсолютно лекарство-панацея срещу самотата, но помага човек поне малко да остане "в час" и да запази ритъм..

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Аджеба пенсионерските клубове за какво са ?!

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.
  —цитат от коментар 2 на Radosveta Koleva


  Не е до материално състояние,а до ценностна система.Западните общества стават все по-индивидуалистични.Няма я семейната сплотеност и подкрепа.Не случайно и белите европейци и техните потомци по света намаляват като брой всяка година.Човекът е социално същество и откакто съществува винаги е живял в групи.Индивидуализма е ново явление,което е противоестествено за хората-все пак не сме котки.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":подготовка на медиците за работа смедицински устройства и софтуер
  >>> В този аспект е редно да споменем българина др. Славик Табаков.".... 1994 проф. Табаков организира първата в света Международна конференция за образованието по медицинска физика. Проф. Табаков е бил председател на Комитетите по образование на IOMP и IUPESM (Международния Съюз на физическите и инженерни науки в медицината). От 2000 до 2012 организира 4 международни конференции и над 30 международни семинара по въпросите на образованието по медицинска физика. През 2012 е избран за президент на Международната организация по медицинска физика.
  Той е водещ автор на концепцията за електронното образование по медицинска физика; първите образователни бази данни с изображения; първите електронни книги; първата енциклопедия по медицинска физика; първия международен терминологичен речник по медицинска физика (на 29 езика), за което е награден с медала Харолд Джонс за изключителни приноси в обучението по медицинска физика и ръководна роля в международното образование...."
  http://novoplovdiv.com/news/prof-slavik-tabakov-ot-tsialata-familna-istoriia-do-meditsinskata-fizika
  Някои други интересни подробности за Табаков... Дядо му е известният лекар и обещетвеник д-р Теофил Груев, братовчед на Христо Г. Данов. Груев е човекът, уведомил пациента и приятеля си владиката Кирил за предстоящата депортация на българските евреи... Дъщерята на проф. Славик Табаков Добринка Табакова е млада българо-британска композиторка с вече международна известност.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Скайп?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Трябва да е комбинация от общуване на живо и съвременните технологии.Лошото е, че не всички възрастни хора могат да си служат с джаджите. Тук трябва правителството да им организира безплатни курсове.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  В големите семейства е спасението. Останалото е ...😨

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Не съвсем. Друго си е да те прегърнат, да подържат ръката ти и да те погледнат с обич.

 19. 19 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Ако ставаше с технологии, нямаше въобще да има самотни!

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Технологиите технологии, да речем, че ще се научат да ги ползват. По-лошото е, че много от тях живеят за другите - децата, работата и тн. А когато се видят с повече време за себе си, имат проблем какво да го правят, с кого да го споделят. Трябва осъзнато и активно да търсят решение на този проблем, а не да се учудват, че гнездото е празно. Докато е здраве. Идва ден, когато не можеш да отлага нещата, защото иначе никога няма да се случат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Комуникацията от разстояние си я има, проблема е в липсата на присъствие...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След като се оказа, че децата ми нямат повече нужда от мен, започна и разпадът на моето семейство. Оказа се, че със съпруга ми нямаме общи цели и интереси и нямаме нужда един от друг. На помощ ми дойде интернет и социалните мрежи. Така имам контакт с много мои приятели и не се чувствам много самотна. Дори и участието ми в този форум ми доставя удоволствие.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Напълно несъгласен съм със статията, ако това е статия де.
  Технологиите няма как да намалят чувството за самотност, според мен дори наименованието "социални мрежи" е направилно - това са по-скоро антисоциални мрежи, защото дават лъжовното чувство за общуване, докато това е подмяна на реалните социални отношения, жалък заместител на истинския контакт между хората. Не знам какъв е ефекта на влошаване при възрастните, но при младите категорично се вижда спад в уменията за общуване, повлияни от общуването в мрежите, да не говорим за пагубното влияние върху елкементарната писмнена грамотност.
  Много са полезни тези технологии за бързия доступ до информация, за икономика, търговия и промишленост, но в социално отношение няма как да бъдат от полза, освен като прост заместител на пощенската кореспонденция и телефонните разговори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK