Милиони възрастни хора са самотни и технологиите могат да променят това, сочи проучване

Милиони възрастни хора са самотни и технологиите могат да променят това, сочи проучване

© null, Associated PressСамотата сред преминалите 50-годишна възраст може да бъде облекчена чрез използването на новите технологии. Това показва проучване, проведено сред хиляди възрастни хора и поръчано от "Водафон". Като пример са дадени приложенията, които свързват хората на далечни разстояния. Така възрастните хора имат по-лесен достъп до своите роднини и приятели и по този начин забравят за самотата.


Въпреки възможностите, които технологиите дават, значителен брой от хората над 50-годишна възраст не са уверени в използването им. Оказва се, че достъп до интернет е една от големите пречки за тях, като мнозина никога не са влизали в световната мрежа.


Според доклада около 1.5 млн. души на възраст над 50 години страдат от хронична самота. Именно заради това "Водафон" предлага здравните служби да могат да предписват на по-възрастните хора повече технологични дейности, които включват по-често използване на мобилни устройства.
През октомври миналата година правителството на Великобритания даде начало на стратегия за решаване на проблема. За целта лекарите започнаха да предписват класове по танци и готварство. Сега правителството е призовано да включи решения, насочени към технологиите. Идеята е да се създадат групи, които да дават уроци за използване на различни технологични устройства.


Британските здравни власти виждат в самотата проблем, който може да бъде изключително вреден за здравето и щастието на хората. На самотата се гледа като нещо, което може да засегне всеки, без значение на колко години е или с какво се занимава.


Според данни от националната статистическа служба на Великобритания една трета от възрастните над 65-годишна възраст се определят като "малко уверени" или "изобщо не са уверени" в способността си да използват електронни устройства за основни онлайн дейности. В същото време по-възрастните хора, страдащи от самота, са 1.9 пъти по-склонни към развитие на деменция през следващите 15 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK