Милиони възрастни хора са самотни и технологиите могат да променят това, сочи проучване

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2959 Неутрално


  Ало измамниците харесват дементните , за сега освен от здравеопазването и полицията никой друг не им помага!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.

  И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.

 3. 3 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 904 Неутрално

  добро решение , трябва да има вече и подготовка за медиците за работа с електронни устройства и софтуер ,защото електрониката в медицината стана много

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.
  —цитат от коментар 2 на Radosveta Koleva


  Либерастията като човеконенавистна идеология на новия век, насърчава самотата, ако семейство от 3 поколения живее с общи електромер,водомер,хладилник,перална,кабелни услуги и т.н. това ще вреди сериозно на икономиката и вечната нужда от икономически растеж!

  Ей го Цветанов остави на старата самотна и бедна тъщата с 6 апартамента с мобилни приложения а той си купи на евтиния груб строеж с VIP асансьор за да върви строителството!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Radosveta Koleva":

  Не мисля, че е от "недоимъка". Според мен е от начина на мислене и живот. В градовете хората са по-самотни (парадокс!), докато в малките населени места, са по-задружни, дори да живеят не така близо един до друг. Мое мнение е, че влияние оказва и досега с природата.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2456 Весело

  Повече движение и секс!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хората на 50 години са още МЛАДИ! Те ходят на работа, активно използват съвременна техника!
  За самотата може да се говори за хора над 70-80 години...

 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Radosveta Koleva":Не мисля, че е от "недоимъка". Според мен е от начина на мислене и живот. В градовете хората са по-самотни (парадокс!), докато в малките населени места, са по-задружни, дори да живеят не така близо един до друг. Мое мнение е, че влияние оказва и досега с природата.
  —цитат от коментар 5 на vhv


  Съгласна съм. Факт е, че малките общности са ефективни в борбата със самотата. Докато в градовете високата конкуренция и разделението на труда водят до отчуждение.

  От друга страна, в България специално, поради икономически нужди родителите по-често общуват с възрастните и водят внуците си при тях, независимо дали бабата/дядото са на село или не. Помагат им в отглеждането, докато работещите - със сметките.

  Въпросът е как непознати да се групират така, че да преодолеят самотата? По какъв критерий. Което не е толкова трудно за установяване. стига да има стратегия за това на национално ниво. А конкретните фактори могат да бъдат установени с изследване.


  Досегът с природата определено е едно от нещата, които провокират инстинктивното групиране. Но съм на мнение, че домовете за стари хора е добре да са в града, в близост до горещи точки. А екскурзии в природата да им се правят точно заради чувството на самота и начина на живот на тяхното поколение, ако здравето им позволява.


  От друга страна има много здрави възрастни, но самотни хора. И като се има предвид политиките за улеснение на родителите и децата, ниските пенсии - много от бъдещите пенсионери ще останат без "хобито' си да гледат внуци. И е добре да имат алтернатива, която и самото правителство да подкрепя. Защото и измежду пенсионерите има различни поколения със съответния начин на живот.


  Но и технологиите са вариант. стига да има подходящи програми за дадената група.

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не технологиите. Роднините. Но при друга нагласа.

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Повече движение и секс!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Въобще не е смешно. Това е проблем на съвременното общество, който тепърва ще се разраства.

  Само си представи по твоята логика - ти на 70г, самотен. И какво ще правиш?

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Именно това е едно от главните предимства на съвременните комуникации - да бъдеш навсякъде и да общуваш с когото и да е в реално време, все едно сте заедно. Не е абсолютно лекарство-панацея срещу самотата, но помага човек поне малко да остане "в час" и да запази ритъм..

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  Аджеба пенсионерските клубове за какво са ?!

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Би било хубаво да се направи изследване на самотата по нации. Може да се окаже, че в развитите страни тя преобладава, докато в останалите е в по-ниска степен. Което вероятно се дължи на сплотяването поради материалния недоимък, докато излишъкът води до отчуждение.И все пак е добре да се въвеждат такива практики за преодоляване на самотата отрано.
  —цитат от коментар 2 на Radosveta Koleva


  Не е до материално състояние,а до ценностна система.Западните общества стават все по-индивидуалистични.Няма я семейната сплотеност и подкрепа.Не случайно и белите европейци и техните потомци по света намаляват като брой всяка година.Човекът е социално същество и откакто съществува винаги е живял в групи.Индивидуализма е ново явление,което е противоестествено за хората-все пак не сме котки.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":подготовка на медиците за работа смедицински устройства и софтуер
  >>> В този аспект е редно да споменем българина др. Славик Табаков.".... 1994 проф. Табаков организира първата в света Международна конференция за образованието по медицинска физика. Проф. Табаков е бил председател на Комитетите по образование на IOMP и IUPESM (Международния Съюз на физическите и инженерни науки в медицината). От 2000 до 2012 организира 4 международни конференции и над 30 международни семинара по въпросите на образованието по медицинска физика. През 2012 е избран за президент на Международната организация по медицинска физика.
  Той е водещ автор на концепцията за електронното образование по медицинска физика; първите образователни бази данни с изображения; първите електронни книги; първата енциклопедия по медицинска физика; първия международен терминологичен речник по медицинска физика (на 29 езика), за което е награден с медала Харолд Джонс за изключителни приноси в обучението по медицинска физика и ръководна роля в международното образование...."
  http://novoplovdiv.com/news/prof-slavik-tabakov-ot-tsialata-familna-istoriia-do-meditsinskata-fizika
  Някои други интересни подробности за Табаков... Дядо му е известният лекар и обещетвеник д-р Теофил Груев, братовчед на Христо Г. Данов. Груев е човекът, уведомил пациента и приятеля си владиката Кирил за предстоящата депортация на българските евреи... Дъщерята на проф. Славик Табаков Добринка Табакова е млада българо-британска композиторка с вече международна известност.

  "The glory of God is intelligence"
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6463 Неутрално

  Скайп?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Трябва да е комбинация от общуване на живо и съвременните технологии.Лошото е, че не всички възрастни хора могат да си служат с джаджите. Тук трябва правителството да им организира безплатни курсове.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  В големите семейства е спасението. Останалото е ...😨

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Не съвсем. Друго си е да те прегърнат, да подържат ръката ти и да те погледнат с обич.

 19. 19 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  Ако ставаше с технологии, нямаше въобще да има самотни!

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Технологиите технологии, да речем, че ще се научат да ги ползват. По-лошото е, че много от тях живеят за другите - децата, работата и тн. А когато се видят с повече време за себе си, имат проблем какво да го правят, с кого да го споделят. Трябва осъзнато и активно да търсят решение на този проблем, а не да се учудват, че гнездото е празно. Докато е здраве. Идва ден, когато не можеш да отлага нещата, защото иначе никога няма да се случат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Комуникацията от разстояние си я има, проблема е в липсата на присъствие...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  След като се оказа, че децата ми нямат повече нужда от мен, започна и разпадът на моето семейство. Оказа се, че със съпруга ми нямаме общи цели и интереси и нямаме нужда един от друг. На помощ ми дойде интернет и социалните мрежи. Така имам контакт с много мои приятели и не се чувствам много самотна. Дори и участието ми в този форум ми доставя удоволствие.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Напълно несъгласен съм със статията, ако това е статия де.
  Технологиите няма как да намалят чувството за самотност, според мен дори наименованието "социални мрежи" е направилно - това са по-скоро антисоциални мрежи, защото дават лъжовното чувство за общуване, докато това е подмяна на реалните социални отношения, жалък заместител на истинския контакт между хората. Не знам какъв е ефекта на влошаване при възрастните, но при младите категорично се вижда спад в уменията за общуване, повлияни от общуването в мрежите, да не говорим за пагубното влияние върху елкементарната писмнена грамотност.
  Много са полезни тези технологии за бързия доступ до информация, за икономика, търговия и промишленост, но в социално отношение няма как да бъдат от полза, освен като прост заместител на пощенската кореспонденция и телефонните разговори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK