"Виваком" е готова да работи с 5G мрежа от 2020 г.

Радослав Златков

© "Виваком"

Радослав ЗлатковТелекомът "Виваком" е готов още от следващата година да започне да работи с 5G мрежите. За целта се чака решение на Комисията за регулиране на съобщенията, с която компанията работи за по-бързото навлизане на услугата. Това обясни главният технически директор на "Виваком" Радослав Златков.


По думите му телекомът разполага с необходимото оборудване да разработи 5G мрежата на българска територия. Все още обаче ниският честотен спектър, с който работи мрежата, се контролира от военните и именно заради това се чакат действията на регулатора за разпределяне на честотите.


"Сега идва ред на държавата – да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и да ни съдейства в максимална степен в етапа на изграждане на инфраструктурата. Със сегашния режим за смяна на оборудването, подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години", уточни Златков.
Той каза още, че на Световния мобилен конгрес, който се проведе през февруари в Барселона, са били показани редица устройства, работещи с 5G мрежа. Именно достъпните крайни устройства са в основата на масовото прилагане на технологията. По думите на Златков все повече такива устройства навлизат на българския пазар.


"Виваком" е готова за 5G мрежата и вярвам, че ще сме първите в България, които ще заработят с нея. След 3 до 5 години потреблението на мобилни услуги ще е още по-голямо, което ще намали и качеството им. Точно заради това е време да се въведе петото поколение на мрежовото свързване. Бъдете сигурни, че един ден ще се стигне и до 10G", добави Златков и уточни, че новият хай-тек център на компанията в София вероятно ще бъде и първото място в столицата, където ще бъде пусната 5G мрежата на телекома.


Според него въвеждането на 5G мрежите няма да оскъпи много мобилните услуги, тъй като в България те били едни от най-евтините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK