"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"Умна кофа за боклук, сензорна станция за дистанционно земеделие, лицево разпознаване на клиенти в магазините и самостоятелно отчитане на водомерите и електромерите. Това са само част от иновативните решения, които българският телеком "Виваком" представи днес в София. Те бяха показани в иновативната лаборатория на компанията за тестване на иновации в реална среда.


В пространството, наречено Vivacom Tech Hall, ще се разработват проекти, които да са в полза на бизнеса и гражданите. Новият хай-тек център вероятно ще бъде и първото място в София, където ще бъде пусната 5G мрежата на компанията, като това се очаква да стане догодина. Главният технически директор на "Виваком" Радослав Златков обясни, че телекомът ще даде достъп до тези технологии на различни start-up компании, предприемачи, бизнес партньори или научни екипи, разработващи смарт решения, за да ги тестват в реална среда.


Умно паркиране


Приложение за умно паркиране ще помага на шофьорите да намират бързо свободни места, където да оставят автомобилите си. Чрез поставени на земята датчици в реално време може да се проследи има ли паркирана кола на това място. Когато устройството отчете, че над него има автомобил, в приложението мястото се маркира в червено. В зелено пък са всички свободни паркоместа.
"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"


Всеки един датчик представлява херметично затворена кутия с батерия, чийто живот е над 7 години. Това осигурява устойчивост, лесна поддръжка и експлоатация. Благодарение на специализиран софтуер системата обединява информацията от всички сензори. Тя разполага с клиентски и с управленски нива на достъп. Системата следи в реално време броя на свободните и заетите паркоместа. Аларми предупреждават при надхвърляне на разрешено/платено време за паркиране.


Такъв пилотен проект вече работи в част от "синята зона" в Бургас.


Умни водомер и електромер


"Виваком" е разработила и умен водомер и електромер. Водомерът отчита дистанционно стойността на измереното количество студена вода, включително и със задна дата. Умният електромер представлява електромерна система с дистанционно четене и управление. Тя отчита актуалните стойности на използваната електроенергия по дневна и нощна тарифа. Освен това отчита и актуалното състояние на захранването към клиента.


"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"


Умният електромер управлява захранването на крайния клиент, като може да включи или изключи цялата мрежа в дома на потребителя. Устройството ще може да показва и ако има завишено потребление на електроенергия, като това е превантивна мярка срещу кражбата на ток.


Нежелани клиенти в магазина


Видеонаблюдението продължава да е една от най-развитите услуги на "Виваком". Компанията представи свой модул за лицево разпознаване. Всяка направена снимка се сравнява със снимките в базата данни и автоматично идентифицира хора чрез преглед на снимки за сходство.


"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"


Умното приложение брои и анализира човекопотока в сградата, поведението на посетителите, разпознава и сравнява регистрационни номера на автомобили в реално време. Основното му приложение може да бъде в магазини, където по-лесно ще се хващат крадци. Освен това в търговските площи могат да се разположат и камери, които показват в кои части се струпват най-много клиенти и по този начин персоналът на магазина може да установи кои стоки са най-продавани в реално време.


Умна кофа за боклук


Интелигентно решение за събиране на отпадъците е сред най-любопитните предложения на "Виваком". То включва непрекъснато наблюдение на контейнерите чрез сензор, който ще следи количеството отпадъци в тях, както и дали в кофата е избухнал пожар или е преместена на друго място.


Сензорът е монтиран в контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Разполага със специално разработено приложение за събиране на отпадъците за водачите в камионите и мобилно приложение за гражданите. Подобен сензор може да се сложи дори и в малките кофи за боклук, които се използват по спирките на градския транспорт.


"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"


Датчиците са разработени специално за индустриални условия и са устойчиви на климатични условия. Животът на батерията им е до осем години. Чрез тях се оптимизират разходите и се подобрява управлението на "вдиганията", транспортирането, депонирането, планирането на маршрутите на камионите. Спестените разходи са в рамките на от 15 до 30%. В момента подобна система е инсталирана в столичния кв. "Надежда".


Сензорна станция за дистанционно земеделие


В съвместен проект с "Нокиа" за умно селско стопанство "Виваком" създаде сензорна станция, която събира и обработва огромни количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с 11 сензора, се измерват с голяма точност киселинност, температура, атмосферно налягане, сила и посока на вятъра, количество валежи и разпознаване на вредители.


"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

© "Виваком"


Системата разполага със сензори, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост. Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни, съдържаща исторически данни и добавените в реално време показания от сензорите, след което се обработва, анализира и се използва за създаването на модели за предсказване и ранно оповестяване на проблеми и предизвикателства, свързани със засушаване, заболявания, нужда от фертилизация и т.н.


На база на анализа на информацията платформата дава препоръки за действия от страна на оператора или сама предприема такива, например активиране на иригационната система, промяна на настройките за дълбочина на засяване, задаване на специфични координати за автоматизирани комбайни на слаби площи в масива и т.н.


Мониторинг на качеството на въздуха


"Виваком" представи още и система за мониторинг на качеството на въздуха. Тя предоставя измервания на ключови параметри за оценка на качеството на въздуха. Сред тях са ниво на въглероден окис, на фини прахови частици, влажност на въздуха и атмосферно налягане.


Тя разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз обзор на качеството на въздуха. Дава възможност за надграждане с модели за прогнозиране и анализ на качеството на въздуха за период от 24 до 48 часа.


Системата може да се използва в индустриални и градски условия, където се изискват точни измервания, здрава и надеждна конструкция, издръжливост при екстремни метеорологични условия, лесна поддръжка, надеждност на комуникацията и автономна работа (до 10 дни без външно електрозахранване).

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Когато устройството отчете, че над него има автомобил, в приложението мястото се маркира в червено. В зелено пък са всички свободни паркоместа.
  _____________________
  Всички преки на Графа са ги полазили шофьорите на прованса и правят по 10 кръгчета създавайки натоварен трафик докато намерят къде да паркират кофтора! Особено по празници когато зоната е гратис положението е страшно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Тия тъпаци Виваком да не си плащат да им пускат пиарски статии, а да кажат кога ще престанат да правят тъпите си профилактики на интернета по средата на работния ден? И кога ще се научат като нормална компания да плащат обезщетения на клиентите си, когато им правят "профилактика"на интернета и ги лишават от възможността да се трудат от вкъщи? Лично съм им задал този казус на тия тъпаци, ама отговор - йок. Иначе сме много "иновативни", ама да плащаме обезщетения - не сме...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  да кажат кога ще престанат да правят тъпите си профилактики на интернета по средата на работния ден? И кога ще се научат като нормална компания да плащат обезщетения на клиентите си, когато им правят "профилактика"на интернета и ги лишават от възможността да се трудат от вкъщи?
  —цитат от коментар 2 на ...And justice for all


  Сменете ги! Поне при интернет доставчиците има конкуренция

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Всички мобилни оператори по света се чудят какви решения да предложат на клиентите си, така че те да предават повече данни по мобилната мрежа. Особенно с 5G технологиите мобилните мрежи ще имат голям свободен капацитет, който трябва да се продава.

 5. 5 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  Нито една от т.нар. иновации, не е измислена от Виваком, всички са известни от години!

 6. 6 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Сега ако спрат да мамят клиентите си, ценя няма да имат!

 7. 7 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Брей тия Бибацом големи иноватори се извъдиха.Да вземат да сложат по един датчик и за свободни коври.

 8. 8 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Виваком са новия МТел. Нагли, жалки, крадци с наземен монопол.

  1.618
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  В целия център е така. СО обаче въобще не знае как да реши този проблем. Дори го утежнява като разрежда графика на ГТ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#6] от "Sp.Ace":

  И мамят и са арогантни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK