Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

На технологичното изложение Vivatechnolog в Париж беше показано и следващото поколение автономни автомобили.

© Георги Пауновски

На технологичното изложение Vivatechnolog в Париж беше показано и следващото поколение автономни автомобили.Електрически автомобили, автономни автомобили... Не минава изложение за автомобили или технологии, на което да не се говори за тях. Знае се, че в момента вървят и десетки тестове, организирани от редица производители на роботизирани коли, но подробности за тях няма много.


Пратеник на "Дневник" имаше уникалната възможност да научи подробности и да е сред първите клиенти на експериментална услуга за споделени автономни автомобили, която се провежда в предградието на Париж и университетския кампус Сакле.


Всъщност проектът, кръстен Paris-Saclay Autonomous Lab project, предлага една по цялостна услуга, като част от него е и маршрутна линия, допълваща градския транспорт и обслужвана от роботизирани електрически бусчета. Партньори в експеримента са автомобилният производител "Рено", доставчикът на цялостни транспортни услуги "Трансдев", технологичните компании "АйАрТи СистемЕкс" (IRT SystemX) и "Ведеком" (Vedecom), както и университетът в Париж-Сакле.
Предварителната работа по проекта върви от повече от две години, но началото на същинската му част беше дадено официално на 15 май. Ден по-късно имах и възможността да съм един от първите клиенти на споделените автономни коли.


Тук е моментът да посоча, че Paris-Saclay Autonomous Lab project е част програмата на френското правителство за разработване на автономни превозни средства и търсене на бъдещи транспортни решения.


Идеята


Най-общо идеята на проекта е да е допълнение към съществуващата транспортна схема. Автономните бусчета ще обслужват линия от най-близкия до квартал Сакле Плато транспортен хъб, до който стигат влакове, автобуси и метро, до населените места в близост в часовете от полунощ до 3 часа сутринта. В този времеви интервал има пътници, макар и малко, но автобуси вече не се движат.


Автономното рейсче.

© Георги Пауновски

Автономното рейсче.


Трасето е с дължина около 6 километра. По него има четири спирки. Всеки потенциален пасажер ще може да следи през приложение в реално време къде е маршрутката, така че да не чака излишно. Бусчето е с капацитет 16 места, от които седем седящи. То предлага безплатен интернет, сваляне на списания от онлайн библиотека и USB портове за зареждане на мобилни устройства.


Пред левият монитор е мястото на контролиращия работата на автономното превозно средство оператор.

© Георги Пауновски

Пред левият монитор е мястото на контролиращия работата на автономното превозно средство оператор.


Споделените автомобили имат за задача да извършват превозите вътре в кампуса на университета, в който учат и работят около 80 хиляди души. Те ще се поръчват през специално приложение и ще могат да се вземат от 12 спирки, разположени така, че никоя да не е на повече от 300 метра от най-близките сгради.


Предстои избирането на хората, които ще ползват услугата, като става въпрос за около 100 души. За момента и двете услуги са безплатни.


Изборът на място за реализация на проекта е продиктуван от очакваното увеличаване на броя на населението на района Сакле Плато. При 25 хиляди жители през 2016 година очакванията са в парижкото предградие през 2022 година да живеят 50 хиляди души, а през 2029 г. те да са 80 хиляди. Студентите в кампуса пък ще са 20 хиляди през 2022 и около 25 хиляди през 2029 година.


Превозните средства


За реализацията на идеята ще се разчита на два основни вида превозни средства. Електрическата автономна маршрутка е производство на белгийската компания LOHR, като моделът е кръстен "Ай-Кристъл"+ (I-Cristal). За основа е използван съществуващ електрически бус, на който са премахнати кормило, педалите, работното място на шофьора и т.н. и е оборудван с радари, лидари (базирана на лазер версия на радар) и камери.


Приложението, през което се следи къде се намира автобусчето.

© Георги Пауновски

Приложението, през което се следи къде се намира автобусчето.


С едно зареждане на батериите маршрутката може да работи между 6 и 10 часа, като за час и половина възстановява пълния капацитет на своите акумулатори.


Три от седящите места в рейсчето. Седалките се сгъват, когато няма нужда от тях.

© Георги Пауновски

Три от седящите места в рейсчето. Седалките се сгъват, когато няма нужда от тях.


Колите за споделеното пътуване са електромобили "Рено Зое". В тях има три места, а зад волана седи човек, готов да се намеси при нужда. На по-късен етап асистент-шофьорът няма да е задължително в колата, а ще е на пост в контролния център, изграден за нуждите на проекта. Допълнителното оборудване на колите включва няколко GPS локатора, лидари и камери.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Контролът


Разбира се, за нуждите на проекта е изграден и контролен център, в който постоянно на смяна са двама души. Те имат поглед върху това къде е всяка от колите, могат да видят какво се случва в тях и да се свържат с пътуващите и шофьора. При нужда дежурните могат да изпратят и команда за спиране.


Интересно решение е част от нужната на автономните превозни средства информация да идва от инфраструктурата. Според експертите от "Рено" подобен подход може да намали сериозно цената на бъдещите роботизирани коли. За целта на проекта по трасето са монтирани датчици и различни видове камери на 25 ключови точки.


В контролния център.

© Георги Пауновски

В контролния център.


Събраната от тях информация се предава на колите и маршрутката, така че да бъдат подготвени за реакция. Най-честият сигнал към момента е за пресичащи или намираща се в близост пешеходци, спрели на пътя други превозни средства и т.н. До момента автономните леки автомобили са навъртели около 10 000 км без нито един инцидент.


На по-късен етап предстои да бъде пуснато приложение за телефони и смарт часовници, което ще предупреждава пешеходци и колоездачи за приближаването на някое от автономните превозни средства.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Да се возиш в такси без шофьор


Най-интересната част от представянето на проекта Paris-Saclay Autonomous Lab project определено беше симулацията на истинско пътуване с един от автомобила "Рено Зое". Сценарият включваше поръчване на кола за една от стоянките, която да ни откара на намиращ се на около 2 километра ресторант и след това да ни върне. Важно е да се отбележи, че автономните коли се включват в поток от стандартни превозни средства, които постоянно кръстосват кампуса.


Пътниците бяхме двама, като освен помощник-шофьора присъстваше и човек, който постоянно следи какви предупреждения идват от контролния център до колата, как тя реагира на тях, дали всички системи по автономната кола са изправни и т.н. Предстои скоро вторият контрольор да бъде свален от борда и електромобилите да превозват до трима пасажери едновременно, като е предвидено те да могат да бъдат взети от различни места, ако са в една посока.


Рено Изи-Гоу (ЕZ-GO) e електрически автономен прототип, който може да се движи в пешеходни зони и затворени комплекси, като се ползва от трудноподвижни хора.

© Георги Пауновски

Рено Изи-Гоу (ЕZ-GO) e електрически автономен прототип, който може да се движи в пешеходни зони и затворени комплекси, като се ползва от трудноподвижни хора.


За начало на пътуването поръчалият колата натиска бутон "старт" на екран, намиращ се в средата на купето. След извършването на тази операция без намесата на оператора автомобилът даде ляв мигач и се включи в движението, като следваше предварително зададения маршрут.


В рамките на пътуването на няколко пъти направи завои на кръстовища с пресичане на пътя на насрещните превозни средства, като намеса на контролиращия шофьор се наложи само веднъж - при стигане до спряло превозно средство. На автономните коли за момента не е позволено сами да извършват заобикаляния. Иначе в рамките на пътуването автомобилът на няколко пъти спря, за да пропусне пешеходци, пресичащи на зебра (подробности за пътуването вижте във видеото).Проектът Paris-Saclay Autonomous Lab project е част от стратегията на групата "Рено" "Шофирай бъдещето" ("Drive The Future"), която до 2022 година трябва да предложи транспортни услуги с автономни превозни средства.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Част от нея е и друг интересен проект, реализиран съвместно с френските пощи. Той бе обявен на изложението Vivatechnology, което се проведе от 16 до 18 май в Париж и предвижда пощенските служби да получат за тест няколко концептуални електрически автономни камиончета "Рено Изи-Флекс" (EZ-FLEX). По време на тестовете ще се съберат нужните данни и впечатления от пощенските служители, нужни за производството на сериен автомобил на база на прототипа.


"Рено Изи-Флекс"

"Рено Изи-Флекс"


Групата "Рено" към момента има общо 14 проекта, свързани с автономността и мобилността на бъдещето. Те са във Франция, Испания, САЩ


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Весело

  Бъдещето е тук и сега ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5839 Весело

  - Купих си новата Тесла, от тези, дето сами се движат!
  - Чудесно! Ще ми я покажеш ли?
  - Знам ли я къде е сега....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 811 Неутрално

  тавариш Пути не харесва това.

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 641 Неутрално

  - Купих си новата Тесла, от тези, дето сами се движат!- Чудесно! Ще ми я покажеш ли?- Знам ли я къде е сега....
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град

  Интересно като виц. Но не мисля, че за популярния с афиширане на незнанието си участник във форума е валидно, че "От Витоша по-високо нема и от Искаро по-глибоко нема!".

 5. 5 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Бъдещето е на малоумните хора.

  1.618
 6. 6 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Аз съм олдскуул.
  Не бих се качил на автомобил, в който воланът не го държи жив човек.
  Притежавам сравнително нов автомобил, бъкан с датчици за какво ли не, и знам колко често те се повреждат. При мен последствията са да не работи някоя система, докато закарам колата в сервиз, но в автономен автомобил последствията могат да бъдат фатални. Затова ще си карам аз с ръце на волана и крак на спирачката, пък вий си градете бъдещето.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 7. 7 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "Athanatos":

  Аз нямам нищо против автомобилът ми да ме вози сам, само да не ме следи и предава на производителя...
  Едно време конете са си били напълно автономни... :)

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  тавариш Пути не харесва това.
  —цитат от коментар 3 на dolna4erti4ka


  За Путин не знам, много повече ме интересува каква е ролята на българите за прогреса.

 10. 10 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":

  Българска компания (с около 600 служителя) в София която разработва софтуер за повечето от световните автомобилни производители и има собствена разработка за автономна система за автомобил. За тези знам със 100 %, а може би има и други.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":Българска компания (с около 600 служителя) в София която разработва софтуер за повечето от световните автомобилни производители и има собствена разработка за автономна система за автомобил. За тези знам със 100 %, а може би има и други.
  —цитат от коментар 10 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  Малко е, да не кажа нищо за страна като България. Какви са постиженията на страната в областта на науката и техниката, космическите, телекомуникационните, транспортните, строителните, машиностроителните, металургичните технологии, в производството на интергрални схеми и така нататък?

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#11] от "faraon":

  Жалко, че нищо не знаеш, но пък честно си го признаваш!
  България продължава да ражда таланти във всяка облост, но не умее да ги задържи!

 13. 13 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#11] от "faraon":Жалко, че нищо не знаеш, но пък честно си го признаваш!България продължава да ражда таланти във всяка облост, но не умее да ги задържи!
  —цитат от коментар 12 на Alexander97


  Мен ме интересуват постиженията на страната през последните години в областта на науката, техниката, технологиите. Това, че имаме таланти, които живеят другаде мен и българският народ не ни грее.

 14. 14 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Някога ще стане реалност, НО като гледам антената на Тримбъл сложена на колата на първата снимка, няма как да повярвам 4е ще стане реалност скоро. За момента сме яко в сферата на опитите. Тази антена няма нищо общо с автономни автомобили, а е антена за геодезия, която се използва основно в строителството.

 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Аз съм олдскуул.Не бих се качил на автомобил, в който воланът не го държи жив човек.Притежавам сравнително нов автомобил, бъкан с датчици за какво ли не, и знам колко често те се повреждат. При мен последствията са да не работи някоя система, докато закарам колата в сервиз, но в автономен автомобил последствията могат да бъдат фатални. Затова ще си карам аз с ръце на волана и крак на спирачката, пък вий си градете бъдещето.
  —цитат от коментар 6 на Athanatos


  Навремето, така е било с асансьорите — във всеки асансьор е имало оператор. На по-късен етап, асансьорите били автоматизирани, но на много места операторите се запазили, за да не се притесняват по-...традиционно настроените пътници. Може да се види във филмите за по-стари времена. Та в тази посока (на автоматизирането на транспортни средства) се иска време, човека да свикне да се доверява на новата автоматика, което си е естествено. Жив и здрав, и ще доживееш да те вози автономна маршрутка. Нещо като автоматизираните влакове в метрото.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  А тука още се палят влакове.

 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  тавариш Пути не харесва това.
  —цитат от коментар 3 на dolna4erti4ka


  Тавариш Путин се мъчи неистово да качи руските хора на автономни, електрокарни коли .. Те обаче се замислят "а защо, кремълските олигарси искат да ме свалят от колата дето мога за 5 минути да заредя и да измина 1000 километра? "..

  Помага му , на Путин и Медведев ..

  Хора бдете!

  Ето от един руски блог - мърморят:

  ---------------------------------
  " ..Премьер Дмитрий Медведев подписал постановление, по которому все российские АЗС должны быть оборудованы зарядными устройствами для электромобилей.
  ..
  .... Купить электромобиль в России легко...
  ... можно найти хоть Nissan Leaf (1,7 млн. рублей), хоть Smart fortwo electric drive (1,6 млн. рублей), хоть «китайца» BYD E6 (2,8 млн. рублей) или Tesla (от 5 млн). ..
  .....
  ... АВТОВАЗ, несколько лет назад трубивший на каждом углу про свою электрическую ВАЗ-1817 Ellada, тоже как-то заглох на эту тему. ..
  ... То есть приобрести электоромобиль у нас не проблема. ..
  Ведь придется мириться с ограниченным запасом хода большинства таких машин – до 200 км. В реальных условиях нашей страны он в холодное время года и темное время суток сокращается катастрофически. ... на освещение и обогрев салона в реальных городских условиях (мороз и пробки) такие машины тратят чуть ли не львиную долю заряда аккумуляторов. Получается, что медведевское постановление явно не о людях заботится в первую очередь....
  ....
  Тогда, может быть, об экологии печется премьер с министрами? Возможно. Но только если не иметь понятия об истинной экологичности электрокаров. ..
  ....Ведь даже немцы из фрейбургского Экологического института в своих исследованиях по заказу Министерства окружающей среды Германии убедились: бензиновые агрегаты высоких экостандартов позволяют сократить выбросы парниковых газов на 25%, в то время как электрические двигатели сокращают их лишь на 6%! По их мнению, на питание электромобилей идет энергия, большая часть которой сейчас вырабатывается путем сжигания угля и газа.
  ...Плюс карайне неэкологичное производство акумуляторние бат. для «экомобилей». То есть современные электромобили, в конечном счете, вреднее для экологии чем обычные машины..."
  ------------

  Донякъде . блогърите са прави да са против електрокарната линия на Кремъл - та въглероден отпечатък на съвременен ДВГ е 142 г./км СО2 , сравнен с този на електромобил 200г./км СО2.

  Парниковите газове, опасни ли са, или не?

  Ей и факти:

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Русоробите пощуряват за пореден път ..
  Заповедите от Кремъл са, да викат "електро! електро!"

  Такава е политиката на отровителите!

  Ето:
  " 5 сентября 2017, 15:19 Авто Бесплатная парковка и «заправка». Привилегии электромобилей в центре Москвы Специальные стоянки для электрокаров с возможностью зарядки появятся на семи улицах столицы, обычные автомобили там парковаться не смогут.."
  ---------------
  "постановление Правительства РФ, согласно которому на всех автозаправочных станциях страны в обязательном порядке должны быть установлены зарядные устройства для электромобилей.На всех заправках страны. .."
  -------------------
  .." Что до электромобилей, то Дмитрий Медведев полагает, что к 2020 году 17% выпускаемого в России транспорта будет электрифицировано, но три четверти от этого объема составят не чистые электромобили, а гибриды. В этом году производителям такого транспорта выделены субсидии на сумму 900 млн .
  Кроме того, правительство рассматривает различные варианты налоговых льгот и экспортных стимулов для производителей компонентов электромобилей, планирует развивать инфраструктуру зарядных станций .."
  --------------------

  Путиновата клика, вече се опита да излъже трудовите маси с електромобили ..
  В 2014 те направиха вносното мито за коли и компоненти , от 14% на 0% ..

  И за "Тесла" и за "Мицубиши" и за "Нисан" , и части за Електро-Лада (серийна от 2011) - 0% и толкоз ..

  "История изменения пошлины на ввоз электромобилей началась в 2014 году, когда она ещё составляла 17%. Правительство приняло решение снизить размер платежей и установило для легковых транспортных средств пошлину в 0%. "

  Да, но сметката на кремълските олигарси-отровители не излезе..

  Рууският трудов народ погледна, почеса се , видя че колите не ги устройват и не рачиха да купуват електрокари ..

  Хак му е на Путин, хак му е на Медведев!
  Нека страдат ..

  Медведев прокарва своя , електрокарна линия в целия свят.

  Хора бдете.
  Замислете се за мотивите?

  Защо от Кремъл дават дотации, защо налагат електро-привилегии , защо са си мобилизирали електро-троловете?

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  А да не забравяме В РУСИЯ ПАРТИИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ ПЛЕСНАХА ПУТИН ПРЕЗ РЪЦЕТЕ И ЗА АВТОНОМНИТЕ КОЛИ ..


  "Как ще има, на официалната пътна мрежа АВТОНОМНИ КОЛИ? В досегашният закон е написано ЧЕ АВТОМОБИЛЪТ ИМА ВОДАЧ, КОЙТО ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ПРИ БЕЗОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ. За автономни коли - първо сменяме закона"..

  И Путин зацикли ..

  КАК да законът новия, вярно?

  Ако автономна кола- заради някаква грешка - изтрепе автобус с деца?? .. кой е в затвора?
  Програмистът? .. или кой?

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  А в България , пък и в ЕС няма проблем ..

  Да джиткат автономните коли , какво като ги няма В ЗАКОНА .. ако трепят деца - ОК ..

  Жените още ще родят!

  А в затвор просто никой няма да лежи , каквото и да се случи на пътя .. вече ще е свобода!

 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":Българска компания (с около 600 служителя) в София която разработва софтуер за повечето от световните автомобилни производители и има собствена разработка за автономна система за автомобил. За тези знам със 100 %, а може би има и други.
  —цитат от коментар 10 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  Подизпълнители са на някакви руснаци за софтуер за разпознаване ..
  ХОРА БДЕТЕ!

  Отново плащаме Данък Русия!

  Путин и Медведев са решили да харчат НАРОДНИТЕ ПАРИ за тъпотии , дава субсидии ..

  .." Правительство РФ готово предоставить субсидии российскими предприятиям, ведущим разработку беспилотных автомобилей. Государство компенсирует им 97% затрат и будет выделять ежемесячно до 1 млрд рублей..."

  а някакъв тарикат-руснак (руски евреин) е взел парите и е наел български програмисти-да се гърбузят..

  До кога бе, до кога ще ни експлоатират ??!

  П.П
  А и за какво го правят - становището на службите в Русия е еднозначно- ДОКАТО В ЗАКОНА НЕ Е НАПИСАНО ЗА АВТОНОМНИ КОЛИ , а си пише "...Водачът е длъжен.. " никакви подобни превозни средства по пътната мрежа..

  Който иска автономна кола - да си построи негов си, автономен път!

  Другият вариант - да се сменя закона ..
  Ами а де!

  А да се сменя!

 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Някога ще стане реалност, НО като гледам антената на Тримбъл сложена на колата на първата снимка, няма как да повярвам 4е ще стане реалност скоро. За момента сме яко в сферата на опитите. Тази антена няма нищо общо с автономни автомобили, а е антена за геодезия, която се използва основно в строителството.
  —цитат от коментар 14 на ivailosavoff


  В смисъл?
  Че то ИМА автономни коли .. даже и КАМАЗ имат..
  Но ЗАКОНЪТ не е променен и не може да се пускат ПО ОФИЦИАЛЕН ПЪТ такива превозни средства да се движат ..

  Трябва да има ВОДАЧ , щото така е в закона!
  Или по специално трасе ..

  ... В рамках чемпионата мира по футболу 2018 г. компания «КамАЗ» запустила беспилотный микроавтобус «Шатл» в Казани, который перевозил гостей мундиаля по специальной закрытой трассе протяжённостью 650 метров. За управление движением отвечали датчики, сонары, радары и видеокамеры, которые оценивали расстояние до различных объектов. Маршрут автобуса со всеми остановками программировался заранее, пассажиры могли отслеживать его на специальной панели. Это было первое тестирование «умного» автомобиля, в котором принимали участие обычные пассажиры. Несмотря на все преимущества, которые предоставлял шатл, его запуск долгое время не мог быть реализован. Прежде чем пускать автобус по маршруту, мэрия Казани должна была выделить ему спецполосу или согласовать его движение на ограниченном участке. Эти меры были необходимы, так как движение беспилотных транспортных средств в общем потоке и их свободное перемещение в общественных местах не предусмотрено российским законодательством.

  Источник контента: https://naukatehnika.com/texnologii-bespilotnogo-transporta-dlya-umnyix-gorodov.html
  naukatehnika.com

  П.П
  ЗДП в България също не се отличава и в него НЯМА предвидени автономни коли ..

  Ако има ПТП, кой лежи в затвора?

 23. 23 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#9] от "faraon":

  Да плюят по путин, разбира се.Ни в клин ни в ръкав. Както казваше един съфорумец, няма значение темата на статията. А бе, путин и това е!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 24. 24 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 986 Весело

  Няма как напредъка на технологиите да не промени транспшорта. Напълно нормално.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 25. 25 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#10] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Погледнато от този ъгъл, вероятно има и много руснаци пишещи софтуер за авто-индустрията. Е и?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 26. 26 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Толкова е яко! Искам веднага всички тези транспортни средства да са масови и навсякъде! Толкова ми е омръзнало да вися по трафиците и да цапам въздуха с газове!
  Дано, дано скоро, че вече остаряхме!

 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":Да плюят по путин, разбира се.Ни в клин ни в ръкав. Както казваше един съфорумец, няма значение темата на статията. А бе, путин и това е!
  —цитат от коментар 23 на sandman


  Плюят по Путин, заради насилието, което той упражнява над Двигателите ..

  Путин и Медведев налагат електрокарно-автономни коли и плащат на електрокарните тролове из форуми, за да викат, ужким възторгнати:

  "бъдещето е тука"..

 28. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "faraon":Българска компания (с около 600 служителя) в София която разработва софтуер за повечето от световните автомобилни производители и има собствена разработка за автономна система за автомобил. За тези знам със 100 %, а може би има и други.
  —цитат от коментар 10 на д р Чарли Мишкин от ГРУ


  До коментар [#10] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":Погледнато от този ъгъл, вероятно има и много руснаци пишещи софтуер за авто-индустрията. Е и?
  —цитат от коментар 25 на sandman


  ТЕЗИ конкретни българи, работят за руснаци .. данък Русия се плаща май, с тия автономни коли.

  Ей за какво русоробите са във възторг под новината ..

  Хора бдете ..

 29. 29 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#6] от "Athanatos":Аз нямам нищо против автомобилът ми да ме вози сам, само да не ме следи и предава на производителя...Едно време конете са си били напълно автономни... :)
  —цитат от коментар 7 на tie_interceptor


  Абе, майната му на производителя.
  Той, да не ме предава на жена ми къде съм ходил! Ей това трябва да е задължително за такова возило!

  шуменско пиво
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK