Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

На технологичното изложение Vivatechnolog в Париж беше показано и следващото поколение автономни автомобили.

© Георги Пауновски

На технологичното изложение Vivatechnolog в Париж беше показано и следващото поколение автономни автомобили.Електрически автомобили, автономни автомобили... Не минава изложение за автомобили или технологии, на което да не се говори за тях. Знае се, че в момента вървят и десетки тестове, организирани от редица производители на роботизирани коли, но подробности за тях няма много.


Пратеник на "Дневник" имаше уникалната възможност да научи подробности и да е сред първите клиенти на експериментална услуга за споделени автономни автомобили, която се провежда в предградието на Париж и университетския кампус Сакле.


Всъщност проектът, кръстен Paris-Saclay Autonomous Lab project, предлага една по цялостна услуга, като част от него е и маршрутна линия, допълваща градския транспорт и обслужвана от роботизирани електрически бусчета. Партньори в експеримента са автомобилният производител "Рено", доставчикът на цялостни транспортни услуги "Трансдев", технологичните компании "АйАрТи СистемЕкс" (IRT SystemX) и "Ведеком" (Vedecom), както и университетът в Париж-Сакле.
Предварителната работа по проекта върви от повече от две години, но началото на същинската му част беше дадено официално на 15 май. Ден по-късно имах и възможността да съм един от първите клиенти на споделените автономни коли.


Тук е моментът да посоча, че Paris-Saclay Autonomous Lab project е част програмата на френското правителство за разработване на автономни превозни средства и търсене на бъдещи транспортни решения.


Идеята


Най-общо идеята на проекта е да е допълнение към съществуващата транспортна схема. Автономните бусчета ще обслужват линия от най-близкия до квартал Сакле Плато транспортен хъб, до който стигат влакове, автобуси и метро, до населените места в близост в часовете от полунощ до 3 часа сутринта. В този времеви интервал има пътници, макар и малко, но автобуси вече не се движат.


Автономното рейсче.

© Георги Пауновски

Автономното рейсче.


Трасето е с дължина около 6 километра. По него има четири спирки. Всеки потенциален пасажер ще може да следи през приложение в реално време къде е маршрутката, така че да не чака излишно. Бусчето е с капацитет 16 места, от които седем седящи. То предлага безплатен интернет, сваляне на списания от онлайн библиотека и USB портове за зареждане на мобилни устройства.


Пред левият монитор е мястото на контролиращия работата на автономното превозно средство оператор.

© Георги Пауновски

Пред левият монитор е мястото на контролиращия работата на автономното превозно средство оператор.


Споделените автомобили имат за задача да извършват превозите вътре в кампуса на университета, в който учат и работят около 80 хиляди души. Те ще се поръчват през специално приложение и ще могат да се вземат от 12 спирки, разположени така, че никоя да не е на повече от 300 метра от най-близките сгради.


Предстои избирането на хората, които ще ползват услугата, като става въпрос за около 100 души. За момента и двете услуги са безплатни.


Изборът на място за реализация на проекта е продиктуван от очакваното увеличаване на броя на населението на района Сакле Плато. При 25 хиляди жители през 2016 година очакванията са в парижкото предградие през 2022 година да живеят 50 хиляди души, а през 2029 г. те да са 80 хиляди. Студентите в кампуса пък ще са 20 хиляди през 2022 и около 25 хиляди през 2029 година.


Превозните средства


За реализацията на идеята ще се разчита на два основни вида превозни средства. Електрическата автономна маршрутка е производство на белгийската компания LOHR, като моделът е кръстен "Ай-Кристъл"+ (I-Cristal). За основа е използван съществуващ електрически бус, на който са премахнати кормило, педалите, работното място на шофьора и т.н. и е оборудван с радари, лидари (базирана на лазер версия на радар) и камери.


Приложението, през което се следи къде се намира автобусчето.

© Георги Пауновски

Приложението, през което се следи къде се намира автобусчето.


С едно зареждане на батериите маршрутката може да работи между 6 и 10 часа, като за час и половина възстановява пълния капацитет на своите акумулатори.


Три от седящите места в рейсчето. Седалките се сгъват, когато няма нужда от тях.

© Георги Пауновски

Три от седящите места в рейсчето. Седалките се сгъват, когато няма нужда от тях.


Колите за споделеното пътуване са електромобили "Рено Зое". В тях има три места, а зад волана седи човек, готов да се намеси при нужда. На по-късен етап асистент-шофьорът няма да е задължително в колата, а ще е на пост в контролния център, изграден за нуждите на проекта. Допълнителното оборудване на колите включва няколко GPS локатора, лидари и камери.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Контролът


Разбира се, за нуждите на проекта е изграден и контролен център, в който постоянно на смяна са двама души. Те имат поглед върху това къде е всяка от колите, могат да видят какво се случва в тях и да се свържат с пътуващите и шофьора. При нужда дежурните могат да изпратят и команда за спиране.


Интересно решение е част от нужната на автономните превозни средства информация да идва от инфраструктурата. Според експертите от "Рено" подобен подход може да намали сериозно цената на бъдещите роботизирани коли. За целта на проекта по трасето са монтирани датчици и различни видове камери на 25 ключови точки.


В контролния център.

© Георги Пауновски

В контролния център.


Събраната от тях информация се предава на колите и маршрутката, така че да бъдат подготвени за реакция. Най-честият сигнал към момента е за пресичащи или намираща се в близост пешеходци, спрели на пътя други превозни средства и т.н. До момента автономните леки автомобили са навъртели около 10 000 км без нито един инцидент.


На по-късен етап предстои да бъде пуснато приложение за телефони и смарт часовници, което ще предупреждава пешеходци и колоездачи за приближаването на някое от автономните превозни средства.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Да се возиш в такси без шофьор


Най-интересната част от представянето на проекта Paris-Saclay Autonomous Lab project определено беше симулацията на истинско пътуване с един от автомобила "Рено Зое". Сценарият включваше поръчване на кола за една от стоянките, която да ни откара на намиращ се на около 2 километра ресторант и след това да ни върне. Важно е да се отбележи, че автономните коли се включват в поток от стандартни превозни средства, които постоянно кръстосват кампуса.


Пътниците бяхме двама, като освен помощник-шофьора присъстваше и човек, който постоянно следи какви предупреждения идват от контролния център до колата, как тя реагира на тях, дали всички системи по автономната кола са изправни и т.н. Предстои скоро вторият контрольор да бъде свален от борда и електромобилите да превозват до трима пасажери едновременно, като е предвидено те да могат да бъдат взети от различни места, ако са в една посока.


Рено Изи-Гоу (ЕZ-GO) e електрически автономен прототип, който може да се движи в пешеходни зони и затворени комплекси, като се ползва от трудноподвижни хора.

© Георги Пауновски

Рено Изи-Гоу (ЕZ-GO) e електрически автономен прототип, който може да се движи в пешеходни зони и затворени комплекси, като се ползва от трудноподвижни хора.


За начало на пътуването поръчалият колата натиска бутон "старт" на екран, намиращ се в средата на купето. След извършването на тази операция без намесата на оператора автомобилът даде ляв мигач и се включи в движението, като следваше предварително зададения маршрут.


В рамките на пътуването на няколко пъти направи завои на кръстовища с пресичане на пътя на насрещните превозни средства, като намеса на контролиращия шофьор се наложи само веднъж - при стигане до спряло превозно средство. На автономните коли за момента не е позволено сами да извършват заобикаляния. Иначе в рамките на пътуването автомобилът на няколко пъти спря, за да пропусне пешеходци, пресичащи на зебра (подробности за пътуването вижте във видеото).Проектът Paris-Saclay Autonomous Lab project е част от стратегията на групата "Рено" "Шофирай бъдещето" ("Drive The Future"), която до 2022 година трябва да предложи транспортни услуги с автономни превозни средства.


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

© Георги Пауновски


Част от нея е и друг интересен проект, реализиран съвместно с френските пощи. Той бе обявен на изложението Vivatechnology, което се проведе от 16 до 18 май в Париж и предвижда пощенските служби да получат за тест няколко концептуални електрически автономни камиончета "Рено Изи-Флекс" (EZ-FLEX). По време на тестовете ще се съберат нужните данни и впечатления от пощенските служители, нужни за производството на сериен автомобил на база на прототипа.


"Рено Изи-Флекс"

"Рено Изи-Флекс"


Групата "Рено" към момента има общо 14 проекта, свързани с автономността и мобилността на бъдещето. Те са във Франция, Испания, САЩ


Първа среща с транспорта на бъдещето (видео)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK