Телеком започна тестове на 5G мрежата си с медицински преглед от разстояние

Проф. Балтов наблюдава с очила за виртуална реалност какво се случва в кабинета на колегата му

© Теленор

Проф. Балтов наблюдава с очила за виртуална реалност какво се случва в кабинета на колегата муИзбори 2022

Теленор" започна серия от практически тестове на 5G мрежата си, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология. С помощта на технологията един и същ преглед се правеше от двама специалисти - изпълнителният директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, който се намираше в централата на телекома в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник ‘’Травматологичен комплекс’’ в болницата, намирал се в кабинета си.


"Благодарение на тази революционна технология достъпът до експертна медицинска помощ ще бъде по-лесен дори за онези пациенти, които са на труднодостъпни места", коментира проф. Балтов.


По време на събитието беше проведен първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. "Теленор" планира серия от практически 5G тестове на мрежата си под мотото "5G тестове за по-добро бъдеще". Освен в София демонстрации ще има и в други градове. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видеосъдържание и гейминг и ще са публично достъпни.


Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията спрямо достъпните днес са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката, коментират от "Теленор".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK