"Епъл" също слуша лични разговори на потребители, пише "Ел паис"

"Епъл" също слуша лични разговори на потребители, пише "Ел паис"

© Tatyana Makeyeva, ReutersЗа технологичния гигант "Епъл", известен с настояването, че уважава личната неприкосновеност на потребителите, в Испания работят хора, които прослушват действията им (включително лични), за да подобрят работата на виртуалния помощник "Сири".


Това твърди испанският в. "Ел паис", според който става дума за частни разговори на няколко езика, сред тях френски, немски, испански и португалски. Публикацията се появява, след като "Амазон" потвърди, че в компанията има подобна практика с "Алекса".


"Епъл" твърди в политиката си за неприкосновеност, че потребителите биват уведомени всеки път когато техни данни се събират. Слушащите разговори на потребители същевременно не работят директно за самата компания.


"Слушах как правят секс"
Компаниите, осъществяващи тази работа за "Епъл", твърдят, че записите в никакъв момент не се свързват с конкретни потребители, но се прослушват, за да се подобрят способностите за разбиране на машината, включително на акценти и различни начини на говорене, обясняват за "Ел паис" източници от компанията. В някои случаи се анализира само качеството на аудиозаписа или пък дали има фонови разговори, докато потребителят отправя запитването си към "Сири".


Наетите (служители на друга компания) имат достъп до "записи от всякакъв тип, търсения или нормални молби до "Сири" и много ужасни неща", казват хора, извършвали такава дейност. Проблемът е, че тези записи надхвърлят далеч заявки за търсене - на разположение са и интимни разговори заради грешки в системата за активиране на микрофоните.


"Два пъти дори слушах хора, които правят секс. Понякога записът започва случайно и те не разбират", спомнят си бивши служители, чиято самоличност не се споменава. Твърдят, че не са работили "на парче", а срещу месечна заплата - един от интервюираните казва, че е получавал 1100 евро бруто за 30 часа работа на седмица. Имат обаче седмична цел - 4500 записа. Наетите на половин работен ден (20 часа) прослушвали по 4000.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK