Дигиталният свят се крепи на армия от "микроработници"

Снимката е архивна

© Reuters

Снимката е архивнаПо-рано имах кабинет, но за съжаление трябваше да го затворя", разказва бившата зъболекарка Мишел Муньос в разтърсената от криза Венецуела. На фона на срива на икономиката и хиперинфлацията "хората вече нямат достатъчно пари, за да си позволят зъболекар, тъй като трябва да се тревожат за храна, образование и други неща", допълва тя.


Преди две години жената заменя зъболекарската си практика за работа онлайн като част от световната армия скрити "микроработници", изпълняващи задачи, с които машините не могат да се справят самостоятелно.


Помислете как протича един ден от дигиталния ви живот. Независимо дали става дума за търсачката на телефона ви, която препоръчва подходящи ресторанти или музикално приложение, което ви предлага плейлист - нищо от това не би било възможно без микроработниците. Микроработници като Мишел от Венецуела изпълняват прости, повтарящи се онлайн задачи, например да се очертае лице, за да се помогне система за изкуствен интелект да разпознава хората. Те помагат да се осигуряват данни за алгоритмите, чрез които се обучават машините, използвани като основа на изкуствения интелект, добавяйки човешки елемент.
Могат например да очертават рамки около кадри от пътищата, за да се обучават безпилотните автомобили какво е дърво, препятствие или как изглежда движещ се човек. Или да маркират съдържание, носещо определени чувства, за да се научат алгоритмите как звучи "тъжна" песен или пък дали текст или дума "будят тревога". Този тип работа често получава лоша публичност, тъй като се приема за нископлатена. За много хора обаче тя е решението, от което имат нужда. За Мишел микроработата е единственият начин за намиране на доходи. "Много по-добре съм с тази работа, отколкото като зъболекар", категорична е тя. Разказва за "добър ден", когато спечелила около 80 долара и използвала парите, за да си купи смартфона, през който сега работи. Още през 2005 година шефът на Amazon Джеф Безос


нарече този тип работа "изкуствения изкуствен интелект",


създавайки Mechanical Turk (MTurk) на Amazon. Това е първата в света платформа за т. нар. краудсорсинг (получаване на необходимите услуги, идеи или продукти чрез привличане на голяма група хора, най-често по интернет - бел. прев.). Платформата е кръстена на "Турчина" - измама от 18 век, при която хората били подвеждани да мислят, че играят шах срещу машина, докато всъщност се състезавали с гросмайстор, скрит в голяма дървена кутия, върху която бил монтиран манекен, изобразяващ турчин.


Първоначално Amazon използва възможностите на платформата, за да заличи милиони дублирани страници, тъй като компютрите не можели да разпознават малките разлики. Тъй като задачата била непосилна за един човек, те я разбили на малки части, които биха могли да бъдат изпълнени от хиляди работници.


Няма официални данни за броя на микроработниците, но според оценки за MTurk всеки месец работят десетки хиляди хора. До 2500 души са активни във всеки един момент, повечето от тях са от САЩ и Индия. Изследване на Международната организация по труда (МОТ) сред 3500 микроработници в 75 страни установява, че средната им възраст е 33 години, а една трета от тях са жени макар този дял да спада до една пета в развиващите се страни. Микроработниците са образовани - 18 % имат гимназиална диплома или по-ниско образование, 37 % - университетска диплома, 20 % - следдипломна квалификация. Над половината са специализирали в областта на науката и технологиите, 23 % - в инженерство и 22 % - в информационни технологии.


За тези, които живеят в страни, изпаднали в криза, микроработата може да е особено полезна. Яхя Аюб Ахмед е сириец, който бяга от гражданската война в родината си и сега живее в бежанския лагер "Дарашакран" в Ербил, Ирак. В лагера организация, наречена Preemptive Love, го е научила на английски и ИТ умения, които са му позволили да стане микроработник. "Можете да работите дистанционно и да получавате приходи. Тук кандидатстването за работа е доста трудно, не можете просто да потърсите работа в Google. По този начин


можете да работите, без да трябва да кандидатствате


и да изпращате CV", разказва той. За работниците от страни като Ирак обаче има допълнителна пречка, тъй като задачите са предназначени основно за развитите страни, отбелязва Ален Нину от Preemptive Love. "Повечето онлайн услуги за краудсорсинг блокират иракчаните при регистрацията. Дори ако някой по чудо успее, няма метод за изплащане на парите, тъй като всички трансакции се правят през трета банкова система като PayPal", обяснява той. За да се преодолее този проблем, се налага се да се прибягва до специални споразумения с фирмите. Още по-трудно е за хората, които работят от домовете си.


Венецуелецът Рафаел Перес описва подобна ситуация, при която не е допускан до много задачи, които вижда пуснати в системата. Освен това той много пъти е губил пари от безскрупулни възложители, които не са му платили. "Веднъж спечелих 180 долара за 15 дни, това са много пари. Обаче така и не ми платиха. Пусках имейли, обаждах се, обаче няма на кого да се оплачеш", разказва той.


Мишел споделя, че в началото също се е хващала на измами, но сега подлага сайтовете на изпитателен период, преди да работи с тях. Микроработата е подлагана на критики заради ниското заплащане - според МОТ микроработниците получават средно 4.43 долара на час. Докато в САЩ възнаграждението им е средно 4.70 долара на час (което все пак е доста под националния минимум) в Африка заплащането е едва 1.33 долара на час. Тези цифри не отчитат средно 20-те минути, които работниците отделят за неплатени дейности за всеки час работа. Това включва търсене на задачи и отговаряне на тестови въпроси, поставяни от възложителите с цел контрол на качеството.


"Прекарвам по-голямата част от деня в търсене на задачи. След като такива се появят, трябва да седна и да ги свърша", казва Рафаел. По думите му в добър ден може да изкара около 8-10 долара. Това означава, че може да купи малка кутия яйца, килограм царевично брашно и килограм боб. "Може и да не живеете добре, но се храните добре", шегува се той.


Микроработата не е временен феномен, а структурно явление в развитието на новите технологии като изкуствения интелект, посочва професор Паола Тубаро, старши научен сътрудник във френския Национален център за научни изследвания. "Дори ако машините се учат, например, как да разпознават котки и кучета,


все пак трябва да ги захраните с повече подробности,


за да успеят с разпознаването", отбелязва тя. Тъй като тези технологии се разпространяват все повече, ще се увеличава и нуждата от хора, които да подават данни, допълва експертът. В момента няма държавни регулации за платформите за микроработа макар МОТ да призова секторът да бъде по-добре регулиран, за да се осигури минимално заплащане и по-добра прозрачност на плащанията. "Микроработата е невидима за мнозина и привлича малко обществено внимание", посочва професор Тубаро. "Тя може да е не е справедлива, ако на тези хора не се плаща достатъчно или те не разполагат с някакъв вид социална защита. Ако хората работят при същите условия като във фабриките през 19 век, то това не е нещо, което обществото ни би приело като справедливо", допълва тя.


Мишел от Венецуела е съгласна. Според нея трябва да има повече подкрепа и признание за микроработниците. Платформите са тези, които правят пари от работата им, твърди тя. "Това, което ни се плаща - поне тук във Венецуела - е малко", казва Мишел. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Неутрално

  Нова форма за експлоатация и увеличаване на печалбите в сектора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  М-ммм, не знам за "дигиталния свят", но ако един IT-пролетарий е по-добре от един зъболекар, това не казва нищо друго освен че героят живее в идиотска държава. Естествено, в случая Венецуела.

 3. 3 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ниско заплащане, без осигуровки, без работно време, без договор и правила....
  Да ни е честит новият световено либерален ред!

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 946 Неутрално

  М-ммм, не знам за "дигиталния свят", но ако един IT-пролетарий е по-добре от един зъболекар, това не казва нищо друго освен че героят живее в идиотска държава. Естествено, в случая Венецуела.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Лошото е че броя на идиотските държави нараства. У нас, например, за застраховането работят доста лекари и още повече учители. А и АйТи-пролетарии имаме доста в кол-центровете (и не само там).

 5. 5 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 288 Неутрално

  " Според нея трябва да има повече подкрепа и признание за микроработниците."

  Как да получават повече, като в страните, които живеят инфлацията "изяжда" всичко? Правителствата им не струват. Докато такива като Мадуро и разни терористи не бъдат свалени...

 6. 6 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Могат ли да се "наливат" пари в държави, които потъват по план и в желанието си да завлекат на дъното долара, оставят собственият си народ в мизерия, за която, разбира се, са виновни западните империалисти? И всъщност статията е за това колко жизненонеобходими и хуманни са тези ИТ компании на фона на безхаберието на местните правителства. Промяната се изисква от тях, защото са причината за проблема.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Смяташ ли че например бай Кмет може да сметне, че 8 долара на ден за тези горките експлоатирани представляват МЕСЕЧНАТА заплата на останалите венецуелци. Ми не може. Няма куршуми открити.

 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Предстои интересен парадокс - една от основните платени задачи, които ще имат хората, които са загубили наскоро работата си и са били заменени от системи с изкуствен интелект ще е... - да обучават системи с изкуствен интелект.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Веиукият ИТ-сектор е в постоянна издънка по отношение на данъци и осигуровки. Хич не му се плаща

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  и все пак е по-добре да очертаваш лица.за мслко.пари без договор и осигуровки, отколкото да береш кока в джунглата, с автомат зад теб, за порция храна

 11. 11 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Голям процент от изкуствения интелект е ниско платен естествен интелект.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  веуикият ИТ сектор в нормалните държави като България, няма сметка да не плаща данъци и осигуровки. Бизнеса е светъл, всички приходи са по договори и фактури. Дали ще.платиш ДОД или данък печалба ти е все едно. Не се изплаща да криеш. Този който е в издънка е стоителството. Там плащането е кеш във всички посоки и парите са по сейцфове

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#12] от "uq":

  Светъл, светъл колко да е светъл. Та той се е международно сив. И затова се крие като мишка из разни данъчни черни дупки, та да плати 2-3% корп. данък. В БГ пък хленцаха като махленски к.рви, че им дигнали макс. осиг. доход за 2019 г.

 14. 14 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хи-хи":

  Абе като пишете поне не си противоречете на предното изречение. Как хем са в сивия сектор, но пък осигуряват на максимален доход...

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  По-скоро е била изключително некадърна зъболекарка! Точно стоматолозите никога няма да останат без клиенти, каквато и криза да се вихри. Защото като те заболи, болката е такава, че искаш-неискаш, намираш. Сега обаче, пренасяйки некадърността си в глобалната мрежа, може да навреди на много по-голям брой хора, отколкото в зъболекарския си кабинет.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Хубава алтернатива. По-добра от много други...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 543 Весело

  Тук четем как AI-тата се обучават от евтини работници, в съседната статия от миналата седмица се информираме, че учените искат AI да се признае за изобретател...

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/08/01/3946244_izkustven_intelekt_da_se_priznae_za_izobretatel_iskat/

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 928 Неутрално

  И какво, всички бързи и яки ап-ове всъщност не са еманация на брилянтните умове на всичките tech bros, ами се "шият" на ишлеме в digital sweatshops.

  И някой ден SkyNet всъщност ще се състои от милиони кифли със смартфони, цъкащи задачи, които все пак искат човешко възприятие. Интересен похват всъщност - като не може да направиш машина, която да е като човек, правиш машина от хора. И на практика хората стават управлявани от алгоритми.

  Чак зловещо.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Кой пречи на микроработниците да вземат една мотика и 2-3 декара земя и ще изкарват повече от земеделие? :)

  Може би щото, на полето пече, па компютъра е на сянка. :)

  Междуврочем в България микрорабтниците в земеделието със собствена земя и упорит труд за 5-8 години спестяват за един апартамент. Имам 2-3 селски познати чичовци дето бяха "млади" пенсионери (от едно времешните) и им се работи. И накупиха по 2 апартамента у градо на децата си за последните години. Само дето не знам дали децата им разбират от къде идват парите. :)

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  ,,Дигиталният свят се крепи на армия от "микроработници"

  Дигитален свят, нова ниша за работа. Автоматизираните поточни линии, роботизираните самолети, кораби, тежкотоварни камиони, влакове ще изхвърлят все повече и повече хора без работа, на тези хора ще трябва да им се намира работа

 22. 22 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "сидер":

  обущарю сенилен комунарски... плийз

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  По-скоро е била изключително некадърна зъболекарка! Точно стоматолозите никога няма да останат без клиенти, каквато и криза да се вихри. Защото като те заболи, болката е такава, че искаш-неискаш, намираш.
  —цитат от коментар 15 на ivanpopov


  Явно си младо момче и не познаваш възможностите на социализма. А те са безгранични, в състояние са да предизвикат дефицит на пясък дори в Сахара!

  Ключовата дума в тази статия е "Венецуела". Един от последните примери на ИСТИНСКИ социализъм в действие. Именно на автентичен, това нашето при Тошо китайците докато беше Мао на власт го определяха като ревизионизъм, предателство на принципите на Маркс-Енгелс.

  Тази зъболекарката наистина е щастлива с тези $8-10 които заработва на ден, за СОЦИЛИСТИЧЕСКА Венецуела това е богатство. Не хартийките на Мадуро а ИСТИНСКИ пари, с тях може да купи всичко. Недей да сравняваш доходите и например с Америка където подобна зъболекарка ще заработва $151,440 годишно.

  Ето ви го нагледният пример, зъболекарка при социализма /истинският/ щастлива от $10 дневно /~$4-5000 годишно/. И същата професия със $151,440 годишно при "експлоататорският" капитализъм. Умрем да ме "експлоатират" така :)

  https://money.usnews.com/careers/best-jobs/dentist/salary

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Арнаудов":

  Няма противоречие, в началният етап когато се търсят закономерностите базата данни се попълва от хора. Може да се ниско квалифицирани където не се иска някакви особени професионални знания /примера от статията/. Може и да са високо квалифицирани когато се използва професионалният им опит /примерно разпознаване на рак или кариес/, има и такива бази данни попълнени от съответните експерти.

  След като се екстрахира човешкият опит вече на негова основа почва да действа изкуственият. На практика той само работи с по-голяма скорост и точност, но в основата е тъкмо заложеното от човешкият опит. Има обаче и ново направление GAN /Generative adversarial network/ където чрез комбиниране на различни елементи се създава нещо съвсем ново, което го няма предварително заложено от човека.

  А за интересуващите се от технологията на изобретяването препоръчвам "Алгоритм изобретения" от Альтшуллер Г.С.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK