Кой ще е световният ИТ лидер на бъдещето не е правилният въпрос

Пади Косгроув, основателят на Web Summit, говори на централната сцена в Лисабон

© Associated Press

Пади Косгроув, основателят на Web Summit, говори на централната сцена в Лисабон5G + X е новото електричество." Така описа Гуо Пинг задаващата се голяма промяна не само в комуникациите, а и във всеки аспект на живота. Думите са на ротационния председател на борда на "Хуауей" от речта му на главната сцена при откриването на световната среща в Лисабон на водещите компании в интернет. За разлика от относително тесния кръг, в който се ражда Web Summit в Дъблин през 2009 г., този път в португалската столица се бяха събрали над 70 000 посетители и предприемачи от 163 държави.


Наричат Web Summit още най-добрия технологичен форум на годината, а този път още в началото се видя, че този сектор е вече в нова фаза на развитие. Преди Пинг по видеовръзка говори Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри как американските спецслужби следят чрез информационните канали милиони хора по света и в страната си. Разтърсващото му разкритие предизвика вълна от закони и регулации, опитващи да защитят личното пространство на потребителите и интересите на бизнеса.


Показателно е, че в Лисабон сред близо 1200 лектори бяха не само президентът на "Майкрософт" Брад Смит, но и еврокомисарят Маргрете Вестагер, водещият от страна на ЕС преговорите за Брекзит Мишел Барние и Британи Кайзер, бившият ръководител на Cambridge Analytica.
На разговорите в Лисабон (често доста гневни) неизбежно стана дума и за ролята на социалните мрежи, фалшивите новини, дезинформацията и манипулациите.


Хиляди наблюдават на екрани в експо центъра изказванията на централната сцена. Тя е в сградата зад тях и побира над 24 000 души

© Петър Карабоев

Хиляди наблюдават на екрани в експо центъра изказванията на централната сцена. Тя е в сградата зад тях и побира над 24 000 души


Усещането (то в залите за лекции и дебати по тези въпроси) беше, че на подобни усилия за конструиране на измислени и често опасни реалности трябва да се сложи край, включително чрез нови регулации и търсене на отговорност от собственици и ръководители на водещи световни компании за такива мрежи като "Фейсбук" и "Алфабет". Неизбежно присъстваха и разговорите за криптовалути и данъци върху интернет компании.


Пинг обаче говори за друго - за задаваща се промяна, която в началото метафорично свърза с разтърсващия ефект от превръщането благодарение основно на Томас Едисън на електричеството в революционен източник на енергия.


Под "+Х" президентът на "Хуауей" има предвид всички технологии - известни, в разработка и тези, които ще се появят в бъдеще - които ще се свържат с комуникационни мрежи от пето поколение. Изкуствен интелект, добавена или виртуална реалност, "умни" градове, домове и устройства - всичко това е свят, в който човечеството вече навлиза. "Разгръщането на достъпни срещу заплащане 5G мрежи се случва по-бързо от очакваното - вече 40 оператори в над 20 държави предлагат тази услуга. Прогнозираме до края на годината да има поне 60 комерсиално достъпни 5G мрежи", поясни той в началото на ноември.


Няколко дни преди него Ронан Дън, главен изпълнителен директор на поделението за потребителски продукти на американската компания Verizon, каза същото. По думите му - а това са казвали и други техни колеги - 5G технологиите ще трансформират не само световната икономика, но и обществото. "5G не е просто поредното G, това притежава капацитет да променя нещата из основи. Имаме възможност да приложим в несравнимо по-големи мащаби технологиите в полза на обществото."


Гуо Пинг, ротационният председател на борда на "Хуауей", на форума в Лисабон

© Associated Press

Гуо Пинг, ротационният председател на борда на "Хуауей", на форума в Лисабон


Тази промяна, разбира се, отива много далеч отвъд смартфоните и мобилните устройства. Също така, разбира се, за тази революция първо са нужни специалисти, разработчици, изпитатели и на Web Summit 2019 това се видя особено ясно. Всички водещи компании на Запада и Азия бяха фокусирали вниманието си върху представяне на възможностите си за такива хора и търсеха стартъп центрове и платформи (в Португалия бяха пристигнали представители на над 2000 стартъпа), както и реакцията на потребителите.


Любопитното в Лисабон беше и това, че макар да бяха събрани конкуренти, някои от които с гигантски възможности, в огромните халета на експо центъра не се усещаше напрежение или политически проблеми. По принцип това може да се види или чуе на стотиците срещи на бизнеса при закрити врати в специалните зали. Но на някои от тях, на които присъства представител на "Дневник", духът бе по-скоро на респект пред мащаба на задаващата се промяна с 5G, защото всички осъзнават, че няма как един играч или една държава да я доминира.


Има и доста реализъм - ръководители на водещи компании споделиха, че много неща за новата комуникационна епоха са все още в съвсем начален стадий и трябва да се върви напред внимателно, включително за да няма стрес за потребителите. Китайски компании също така са наясно, че им предстоят трудни години, но и нови възможности, ако САЩ форсират търговския конфликт и продължат изолирането от американски чипове, програми, операционни системи, специалисти.


В "Хуауей" например не избягват тази тема, но и нямат какво ново да добавят за отношенията си с "Гугъл", освен че и те, и компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин искат да правят бизнес, но Вашингтон не им позволява. Продължават обвиненията на администрацията на Доналд Тръмп, че това е компания, която може да създаде проблеми за националната сигурност на Запада, и Австралия и Нова Зеландия го последваха. Но в Европа и Канада правителствата предпочитат да обсъждат притесненията си с китайските технологични компании, да очакват отговори на въпросите си, да се подсигуряват с временно изолиране на техни устройства само от деликатни за отбраната мрежи и да приемат на своя територия техни поделения, работещи по стандартите на ЕС.


Винаги има място за изненада сред павилионите - модните брандове не са първото, което човек очаква да срещне на Web Summit

© Петър Карабоев

Винаги има място за изненада сред павилионите - модните брандове не са първото, което човек очаква да срещне на Web Summit


Преминаването към 5G средата ще е през хибридни фази. В тях също ще има рискове, идващи извън технологичния сектор - например, раздробяване на световния интернет или на екосистеми от устройства и програми на своеобразни острови. Между тях пак ще има комуникация, но донякъде избор и на потребителите ще е да опитат да излязат от обичайна за тях среда и да пробват нещо ново. Може би ще се разочароват, но може би ще открият, че новата екосистема им разкрива информация, източници и услуги, за които досега не са знаели.


Това важи за китайски брандове и компании, които въпреки този не особено сигурен етап имат достатъчно ярки мобилни и други устройства и в следващите 5 години инвестират милиарди долари в облачни услуги и оптимизиране на мобилните устройства и приложения.


Съвсем банален пример - ако едно приложение под "Андроид" иска да заеме 64 МВ от паметта на смартфона ти, те са само 2 МВ, ако то е в облак, където и автоматично се обновява и потребителят винаги има най-актуалната версия. При комуникационни мрежи с висока скорост няма разлика във времето за отваряне и работа на приложението, показа семинар на "Хуауей" в Португалия. Със сигурност това са тествали и техните конкуренти и най-вероятно са стигнали до същия извод.


Друга тенденция, очертана в Лисабон, бе, че се работи за преодоляване на "стените", които все още разделят отделни устройства. Това пречи на извличане на максималните удобства от използването на смартфон, смарт часовник, интерактивен телевизор или "интелигентен" автомобил. (В България напоследък това често се чува от набиращата скорост кампания 1+8+N на "Хуауей", за която компанията има още какво да разказва и обяснява.)


Трета от многото теми бе "агрегирането" на мобилни приложения. Иначе казано, създаване на такива програми, които да вършат едновременно - или да събират на една платформа - всички приложения за пътуване, да кажем. Така не се налага да се инсталират и отварят 5-6 и повече приложения при пътуване в чужбина - за резервация на полет, хотел, ресторант, наемане на кола, проверка какви са времето и обменният курс на местната валута и т.н.


Пади Косгроув, основателят на Web Summit, също каза в Лисабон, че Китай е едно от местата с най-голям ръст на свои представители във форума. Но на някои от панелите по 22-те сцени в португалската столица се чу, че инвеститорите са привлечени не само от бързата печалба (нещо, за което нерядко е обвинявана Силициевата долина). В момента бизнесът е развълнуван от възможностите, но и по-предпазлив за целите, които си поставя.


Една от 22-те сцени за презентации и лекции. Темата е как да изберем правилния глас за нашето устройство, така че да не се изгуби сред хиляди безлични съобщения около нас, и да го направим така, че да подсили бранда ни

© Петър Карабоев

Една от 22-те сцени за презентации и лекции. Темата е как да изберем правилния глас за нашето устройство, така че да не се изгуби сред хиляди безлични съобщения около нас, и да го направим така, че да подсили бранда ни


Големият им въпрос сега е не кой ще е следващият глобален лидер, а към какво бъдеще се движим, и то не само в ИТ сектора, и къде ще са новите му центрове.


Лисабон даде само малка част от отговорите, но заслужава внимание и усилието на домакините да привлекат и организират - не съвсем перфектно, но съвсем приемливо - този форум. За да посрещнат и да опитат да задържат Web Summit за следващите 10 години, властите вложиха около 11 млн. евро в обновяване и разширяване на част от зоната на Световното изложение от 1998 г. Предполага се, че оперативните разходи са поне 5 милиона евро, но пък градът спечели доста - всички хотели бяха пълни докрай при средни цени около 150 евро на вечер, а от жилищата под наем жителите на Лисабон вероятно са спечелили около 3.6 млн. евро. Португалската ресторантьорска асоциация изчисли предварително, че в заведенията вероятно ще останат 61 милиона евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Разбрах, че отново са обсъждали как правят цензура и как да наказват инакомислещите, както и вместо да се конкурират, как да направят олигопол. Похвално другари, похвално!! Също са сипали сладки приказки за интернет на нещата и безкрайните възможности на 5Г, като да се вържат стотици камери за да е "сигурно" за населението. Браво другари!!

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  То се знае който напише най хубава визия и директива за развитие. Аз залагам на наща патка в ЕС.

 3. 3 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Световният ИТ лидер на бъдещето ще е онази страна, която успее запази най-голям процент бяло население.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Бойко разбира се. Ще си прави сайт.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 483 Гневно

  Разбрах, че отново са обсъждали как правят цензура и как да наказват инакомислещите, както и вместо да се конкурират, как да направят олигопол. Похвално другари, похвално!! Също са сипали сладки приказки за интернет на нещата и безкрайните възможности на 5Г, като да се вържат стотици камери за да е "сигурно" за населението. Браво другари!!
  —цитат от коментар 1 на wnl03619584


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Новият световен ред в действие! Глобален комунизъм и паноптизъм в действие:
  Омерзен съм!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Panoptismus

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  Мария Габриел била ли е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  Бойко разбира се. Ще си прави сайт.
  —цитат от коментар 4 на Свинчуга


  Ще му трябва.
  Нали ще става разследващ журналист, като оправи България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK