Учени за пръв път наблюдаваха зараждането на нова планета

Дискът от прах и газ около звездата AB Aurigae

© ESO

Дискът от прах и газ около звездата AB AurigaeАстрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) обявиха, че може би са намерили първите преки доказателства за това как се формират планетите и звездните системи.


Около младата звезда AB Aurigae лежи плътен диск от прах и газ, в който астрономите са забелязали ясно изразена спираловидна структура със специфично завихряне, което най-вероятно отбелязва мястото, където се образува нова планета. Въпросният "вихър" може да е първото пряко наблюдение на процеса на зараждане на планета.


"Досега са идентифицирани хиляди екзопланети, но малко се знае как се формират те", казва Антъни Бокалети от обсерваторията в Париж, който ръководи изследването. Астрономите знаят, че планетите се зараждат в дисковете от прах, заобикалящи млади звезди като AB Aurigae, когато започне струпване на студени газове и космически прах. Новите наблюдения на ESO, проведени чрез мрежата от телескопи в Чили и публикувани в Astronomy & Astrophysics, дават ключови улики, които ще помогнат на учените да разберат по-добре този процес.
"Трябва да наблюдаваме много млади системи, за да уловим наистина момента, в който се формират планети", казва Бокалети. Но досега астрономите не бяха в състояние да направят достатъчно ясни изображения на такива млади дискове, за да намерят завихрянето, което бележи появата на нова планета.


На новите изображения може да се види зашеметяваща спирала от прах и газ около звездата AB Aurigae, разположена на 520 светлинни години от Земята в съзвездието Auriga (Колар). Спирали от този тип показват наличието на небесно тяло, което избутва облаците прах и газ и създава "смущения в диска под формата на вълна, нещо като следата, оставяна от лодка в езеро", обяснява Емануел ди Фолко от лабораторията по астрофизика в Бордо (LAB), който също участва в проучването.


Съзвездието Auriga с най-лесно видимите звезди и системата AB Aurigae, отбелязана с червен кръг

© ESO

Съзвездието Auriga с най-лесно видимите звезди и системата AB Aurigae, отбелязана с червен кръг


Докато планетата се върти около централната звезда, тази вълна се оформя в спирален ръкав. Много яркожълтата област на завихряне в центъра на новите изображения, която се намира на приблизително същото разстояние от звездата както Нептун от Слънцето, е едно от тези места на смущения, на които изследователите подозират, че се заформя нова планета.


"Подобно завихряне е предсказано от някои модели за зараждането на нови планети, обяснява Ан Дътри от LAB. То показва свързването на две спирали - едната в посока навътре към звездата от орбитата на планетата, а другата навън - и това свързване показва мястото, където се образува ново небесно тяло. По този начин газ и прах от диска се натрупват върху зараждащата се планета."


В момента ESO завършва конструирането на 39-метровия "Изключително голям телескоп" (ELT) край Паранал, Чили, който също ще бъде използван за наблюдения на екзопланети. Както обяснява Бокалети, този мощен телескоп ще позволи на астрономите да получат още по-подробна картина за процесите на създаването на планети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK